Розробка конкурсу призначена для професій "Продавець продовольчих товарів", "Касир торговельного залу". Може бути використаний також для інших подібних спеціальностей. Містить конкурси пов'язані з професійною діяльністю продавця та також ряд теоретичних питань.
Розминка «Прибери зайве»1. До вегетативних овочів відносять: А) бульбоплоді; Б) капустяні;В) горіхоплідні; Г) цибулеві. В) горіхоплідні;2. До насіннячкових відносять: А) груші; Б) айва;В) хурма; Г) яблука. В) хурма4. До коренеплодів відносять: А) буряк; Б) хрін;В) морква; Г) шпинат.3. До коренеплодів відносять: А) буряк; Б) хрін;В) морква; Г) шпинат. Г) шпинат.
Розминка «Прибери зайве»4. До овочевих консерв відносять: А) сиропи; Б) натуральні;В) заправочні; Г) обідні. А) сиропи5. Приймають овочі та плоди за: А) кількістю; Б) за виглядом тари;В) за якістю; Г) згідно стандартів. Б) за виглядом тари10. Зберігають свіжі плоди та овочі при відносній вологості: А) 25-35; Б) 35-55; В) 85-95; Г) 10-25.
Розминка «Прибери зайве»6. До плодових овочів відносять: А) кавун; Б) помідори;В) кабачки; Г) фенхель.7. Класифікують свіжі овочі: А) ранньостиглі; Б) пізньостиглі;В) мочені; Г) середньостиглі.8. Зберігають свіжі плоди та овочі при температурі: А) від 0 до 15; Б) від 15 до 25. Г) фенхель. В) моченіА) від 0 до 15