Конкурс ”Улюблений представник з теми “Карбон і Силіцій та їхні сполуки””

Про матеріал

—Пара учасників з різних груп по черзі вибирає номінацію , відповідає на запитання, що з'являються на моніторі .

—Отримують бали, кількість яких відповідає кількості правильних відповідей ( від 1 до 10 балів)

—Перемогу отримує команда з найбільшою кількістю балів, а в індивідуальному заліку – той учень, що набрав найбільше балів та у складних запитаннях давав аргументовані пояснення.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Конкурс ”Улюблений представник з теми “Карбон і Силіцій та їхні сполуки””

Номер слайду 2

Завдання конкурсу: Два учні фіксують результат. Решта об’єднуються у дві групи «Карбон» та «Силіцій» ; Пара учасників з різних груп по черзі вибирає номінацію протягом 2 хв. відповідає на запитання, що з’являються на моніторі і одночасно читаються вчителем. Отримують бали, кількість яких відповідає кількості правильних відповідей ( від 1 до 10 балів) Перемогу отримує команда з найбільшою кількістю балів, а в індивідуальному заліку – той учень, що набрав найбільше балів та у складних запитаннях давав аргументовані пояснення.

Номер слайду 3

Карбон (вуглець) 1.Формула простої речовини читається ? 2.З чим пов’язана алотропія Карбону ? 3.Найдорожча алотропна модифікація Карбону ? 4.Найпоширеніший мінерал на Землі ,який російський хімік М.М.Бекетов назвав ,, сонячним каменем” ? 5.Відновлення металів з їх оксидів за допомогою вуглецю ? 6.Від чого залежать продукти згорання вуглецю? 7.Якої алотропної модифікація Карбону у природі не існує ? 8.Скільки електронів має атом Карбону у збудженому стані ? 9.Хто відкрив Карбон ? 10.Як називають тверді і тугоплавкі речовини , утворені при взаємодії вуглецю з металами ?

Номер слайду 4

Силіцій 1.Латинська назва silicium означає ? 2.Метод відновлення силіцієм має назву? 3.Силіциди це сполуки Силіцію з … 4.На якому місці у природі після Оксигену знаходиться Силіцій? 5.Чим можна пояснити твердість панцеру черепахи ? 6.Діоди,транзистори,сонячні батареї, фотоприймачі виготовляють із силіцію, бо він добрий … 7. Основою якої природи є Силіцій ? 8.У якій казці добувають вогонь за допомогою кременю? 9.За звичайних умов силіцій хімічно … 10.Найпоширеніший мінерал Силіцію це …

Номер слайду 5

1.Які ще назви має цей оксид ? 2.Ця речовина для людини дуже … 3.У воді він розчиняється… 4.У окисно-відновних реакціях він добрий … 5. Карбон (ІІ) оксид – оксид … 6.Цей газ утворюється при згоранні органічних речовин при нестачі … 7.Чому чадний газ називають блакитним газом, адже він – безбарвний ? 8. Карбон (ІІ) оксид за повітря … 9.Які симптоми отруєння чадним газом ? 10. Яким розчином у лабораторії можна довести наявність у крові людини чадного газу ? Як ? Карбон (ІІ) оксид

Номер слайду 6

Карбон (IV) оксид 1.Його ще називають… 2.Він у воді … 3.Твердий карбон(IV) оксид має назву… 4.,,Сухий лід” використовують для… 5. Карбон (IV) оксид – оксид… 6.Вуглекислий газ у великих кількостях для людини і тварин… 7.Для чого і в який час доби у теплицях розкладають ,,сухий лід” або подають вуглекислий газ із балонів ? 8.Для чого у сільській місцевості ,перш ніж спустити до колодязя людину для його очищення ,опускають туди запалену свічку? 9.Зріджений вуглекислий газ зберігають у … 10.Чому карбон (IV) оксид не горить ?

Номер слайду 7

Алмаз 1.У перекладі з грецької adamas - … 2.Твердість алмазу пояснюється … 3.Після шліфування алмази перетворюються на … 4.Найбільший алмаз, що був знайдений на Землі у 1905р.,мав назву… 5.Маса діамантів вимірюється … 6.Штучні алмази можна одержати з… 7.Як можна перемогти алмаз… 8.Як англійський хімік Теннан вперше дослідив склад алмазу ? 9.Чому один з алмазів, подарованих у1916 р. Британському музею англійським вченим Вільямом Круксом , до сьогодні є небезпечним для оточуючих ? 10.Чого боялася шотландська королева Марія Стюарт і чому носила завжди з собою алмаз ?

Номер слайду 8

Силіцій(IV) оксид 1.Його ще називають … 2.Він у воді … 3.Кварц - це… 4.Аметисти,топази,яшми,агати,опали – це… 5.Його широко застосовують у будівництві, для добування скла, кераміки , порцеляни ,фаянсу , цегли , цементу у вигляді … 6.Чи може бути сажа білою ? 7. На чому не варто будувати дім ? 8.Від чого залежить твердість і тугоплавкість силіцій(IV) оксиду? 9.У радіотехніці , в акустоелектроніці ,в оптичному приладобудуванні він використовується у вигляді… 10.Які умови потрібно створити ,щоб пісок розчинився у воді ?

Номер слайду 9

Карбонатна кислота 1.Ця кислота існує тільки у … 2.Вона є нестійкою , бо … 3.Які види солей утворює ця кислота ? 4.Які солі карбонатної кислоти є розчинними ? 5.Як розпізнати дослідним шляхом карбонати ? 6.Гідрогенкарбонат – йон має заряд … 7.Яка подібність є між H2CO3 та H2SiO3 ? 8.Заряд карбонат – йона … 9.Якою мірою H2CO3 дисоціює на йони ? 10. Якому солетвірному оксиду відповідає ця кислота ?

Номер слайду 10

Силікатна кислота 1.Ця кислота у воді … 2.Вона легко утворює у воді… 3.Яка єдина спільна ознака є для силікатної та карбонатної кислот ? 4.Як практично нерозчинна у воді речовина вона може … 5. Силікатна кислота слабкіша від … 6.Які умови необхідно створити для добування H2SiO3 із піску і води ? Чи можливо це ? 7.Як змінює забарвлення індикаторів H2SiO3 ? 8. Солі силікатної кислоти називаються … 9.Ступінь окиснення Силіцію у H2SiO3 ? 10.Чи може ця кислота утворювати кислі солі і чому ?

Номер слайду 11

Графіт 1.У перекладі з грецької grafo означає… 2.Структура графіта … 3. Штучний графіт добувають з… 4.Кожен шар графіту складається із кілець форми… 5.Графіт хімічно дуже … 6.В ядерних реакторах графіт використовують як … 7.При високих температурах і тиску графіт можна перетворити на … 8.Графіт добрий … 9.Під час слабкого тертя графіт залишає на папері… 10.На дотик графіт …

Номер слайду 12

Силікати 1.Силікати - солі … 2.До природних силікатів належать… 3.Природні силікати - складні речовини, їх склад позначають , як … 4.Всі силікати , за винятком силікатів Na та K, у воді … 5. Силікат Na та K називають … 6.Якщо до складу природних силікатів входить Al2О3, то їх називають … 7.Як можна законсервувати курячі яйця , взявши за консервант - оцет ? 8.Розчинним склом просочують тканини і деревину , щоб запобігти їх… 9.Який із природних силікатів , завдяки волокнистій будові називають ще гірським льоном ? 10.Вогнетривкі замазки на основі рідкого скла використовують для …

Номер слайду 13

Карбонати 1.До якого ряду солей належать карбонати? 2.Майже всі карбонати у воді … 3.Найважливіше значення із карбонатів має … 4.СаСО3 у природі зустрічається у вигляді … 5.У промисловості Na2СО3 називають… 6.Формула поташу … 7.У Миколаївській області є родовища … 8.Чому карбонатами , як і основами , можна користуватись для нейтралізації кислот ? 9.Карбонати при нагріванні розкладаються з виділенням газу … 10.Назвіть формулу речовини , що входила до складу перлини, якою на спір спромоглася поснідати цариця Клеопатра , розчинивши її в оцті ?

Номер слайду 14

Гідрогенкарбонати 1.Ці солі у воді … 2. До якого ряду солей вони належать? 3.Чим спричинюється карбонатна твердість води ? 4.Ці сполуки не стійкі , можуть розпадатися на … 5.Пропускаючи через гідрогенкарбонати вуглекислий газ можна добути … 6.Формула питної соди … 7.Чим можна пояснити постійне пересування карбонатів у природі ? 8.Найпростіший (у домашніх умовах) спосіб усунення карбонатної твердості води … 9.Як пом’якшують воду у промисловості ? 10.Який гідрогенкарбонат використовують у побуті, медицині, харчовій промисловості ,та як наповнювач для вогнегасників?

ppt
Додано
9 листопада 2018
Переглядів
1039
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку