Конкурсно - пізнавальна програма "Цікаво про першоцвіти"

Про матеріал
Конкурсно - пізнавальна програма розрахована на вихованців молодшого шкільного віку та спрямована на закріплення знань про рослини – першоцвіти України та рідного краю, розвиток вмінь розрізняти ранньоквітучі рослини за зовнішнім виглядом та виділяти серед них ті, які занесені до Червоної книги України; ознайомлення з екологічною проблемою зникнення багатьох первоцвітів та із основними державними заходами, направленими на охорону, збереження та захист ранньоквітучих рослин.
Перегляд файлу

 

D:\першоцвіти\Blue, Pink & Gold Minimalist Spring Flower Quote Instagram Post.png

 

Навчальна мета: закріпити знання гуртківців про рослини – першоцвіти України та рідного краю, розвивати вміння розрізняти ранньоквітучі рослини за зовнішнім виглядом та виділяти серед них ті, які занесені до Червоної книги України; ознайомити з екологічною проблемою зникнення багатьох первоцвітів та із основними державними заходами, направленими на охорону, збереження та захист ранньоквітучих рослин; навчити робити висновки про результати впливу людини на природне середовище та підвести до думки про необхідність охорони первоцвітів в природі.

Розвиваюча мета: розвивати творчі здібності, спостережливість; збільшувати пізнавальну активність гуртківців, формувати вміння робити висновки та узагальнювати знання про зв’язок людини і природи.

Виховна мета: формувати всебічно розвину особистість гуртківців; прищеплювати любов до рідної природи, вміння дбайливо ст авитися до неї; сприяти формуванню в гуртківців природовідповідної поведінки в довкіллі, переконати у необхідності ведення природоохоронної та природозбережувальної діяльності.

Естетична мета: розвивати в гуртківців почуття прекрасного, уміння пізнавати красиве.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Нарешті прийшла весна і принесла із собою теплі, сонячні дні. З  її приходом все навкруги почало оживати та прокидатись  від зимового сну! Щойно пригріє перше весняне сонечко, відразу помітні зміни у живій та неживій природі.

Вправа «Асоціативний кущ»

З чим у вас осоціюється слово «ВЕСНА»?

D:\першоцвіти\Hello Spring (Instagram Story).png

Правильно! Щойно пригріє перше весняне сонечко, у наших лісах та подвір`ях  з'являються перші вісники тепла — тендітні первоцвіти.  Ми з великим задоволенням вирушаємо у природу, щоб помилуватися її неповторною красою та вдихнути аромат  перших весняних квітів, який   відчувається здалеку.

Давайте пригадаємо, які ви знаєте ранньоквітучі рослини.

Онлайн-екскурсія «Квіти-первоцвіти».

Посилання на відео: https://youtu.be/3P7OB1LAbto

Пропоную повторини назви рослин – первоцвітів.

Вправа «Первоцвіти рідного краю»

Зміст завдання: Пригадай, які первоцвіти рідного краю ти знаєш. У таблиці закодовані їх назви. Також, у табличці є два першоцвіта, які є на наших клумбах, але не ростуть у природному середовищі нашого краю. Знайди їх!

Вправу можна виконати, перейшовши за посиланням: https://learningapps.org/display?v=p6gyg38bj23.

Або, відсканувавши QR – код:

https://learningapps.org/qrcode.php?id=p6gyg38bj23

Вправа «Знайди пару»

Зміст завдання: необхідно правильно поєднати назву першоцвітів з їх фотографією; при павильному поєднанні пара зникає; при неправильному – пару можна розєднати та продовжити вправу далі

Вправу можна виконати, перейшовши за посиланням:

https://learningapps.org/display?v=p57oyajh323

Або, відсканувавши QR – код:

https://learningapps.org/qrcode.php?id=p57oyajh323

 

Оскільки навесні починає танути сніг, першоцвіти отримують достатню кількість вологи. Наскільки красиві ці квіти  з яскравим забарвленням. Це не може не привертати увагу комах, які дуже голодні, бо теж щойно прокинулися. Ранньоквітучі рослини є єдиним джерелом живлення для багатьох видів комах. Кожного дня маленікі трудівники літають над квітами та збирають смачний нектар. Якщо цих рослин не буде, комахи почнуть гинути.

Перегляд відео «Комашині турботи навесні».

Найбільш поширені місця зростання ранньоквітучих рослин нашого краю - це ліси та луки. Щороку краса цих місць зачаровує різнобарв`ям! З ними можна зробити фото та відчути себе  ближчими до природи. Але не всі люди ходять до лісу милуватися, дехто має наміри заробити на їх красі.

А чи відомо вам, що більшість первоцвітів занесено до Червоної книги України? Це означає, що їх ні в жодному разі не можна зривати, купувати та продавати. Давайте подивимося, які саме першоцвіти нашого краю занесені до Червоної книги України.

Перегляд відео «Першоцвіти Охтирщіни, занесені до Червоної книги України».

Чому ж зникають першоцвіти? Давайте дослідимо.

D:\першоцвіти\Чому зникають першоцвіти.png

При збиранні первоцвітів ми з вами не задумуємося якої шкоди завдаємо природі, а саме: не даємо можливості рослинам утворити насіння. Ні сніг, ні морози не знищують ці добре пристосовані рослини. Кожна зірвана стебелина з трьома першоцвітами несе за собою знищення 45 – 60 насінин. Поступово наші ліси втрачають велику кількість ранньоквітучих рослин.

Щовесни на території України  надзвичайно великих обсягів набуває торгівля ранньоквітучими весняними рослинами, в тому числі занесених до Червоної книги  України, які є рідкісними і перебувають під загрозою зникнення. Збирання даних видів рослин призводить до знищення їх популяцій.  А чи знаєте ви, яка загрожує відповідальність людям, які продовжують зривати та продавати ранньоквітучі рослини?

 

D:\першоцвіти\1.png

 

 

 

 

D:\першоцвіти\2.png

 

 

 

 

D:\першоцвіти\3.png

 

Пропоную подумати і створити пам`яку про збереження першоцвітів.

 

 

D:\першоцвіти\збережемо першоцвіти.png

І на завершення хочу запропонувати вам виконати вправу «СЕНКАН»

Я задаю питання – ви відповідаєте.

1. Первоцвіти – це…

2. Які вони? (весняні, ранньоквітучі, яскраві, барвисті і т. д)

3. Що вони роблять? ( ростуть, квітнуть, милують, зачаровують, годують комах)

4. Складіть речення з 4 слів про збереження первоцвітів.

5. Синонім слова «первоцвіт». (рання квітка, весняна квітка)

 

 

 

 

 

Джерела інформації:

  1. https://dymerlg.com.ua/pres-sluzhba/novina/article/pershocviti-persha-posmishka-vesni.html
  2. https://dovidka.biz.ua/rozpovid-pro-pervotsvity/
  3. https://vidviday.ua/blog/top-5_vesnyanyh_pershocvitiv/
  4. http://broshniv-lisgosp.com.ua/?p=8092
  5. http://varash-rada.gov.ua/ofitsijna-informatsiya/5662-pervotsv-ti-persh-posm-shki-vesni-zberezhemo-jikh-dlya-nashikh-nashchadk-v#
  6. https://life.pravda.com.ua/society/2023/03/15/253341/#:~:text

 

docx
Додано
30 березня 2023
Переглядів
159
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку