Конспект бінарного уроку фізики і історії в 10 класі "Лауреати Нобелівської премії з фізики."

Про матеріал

Бінарний урок фізики та історїі у вигляді конференціїї,яку підготували учні 10 класів для учнів 9 класів.

Перегляд файлу

Бінарний урок з фізики та історії

«Лауреати Нобелівської премії з фізики»

Сьогодні у рамках проходження тижня фізики у гімназії буде проведений бінарний урок з фізики та історії у вигляді конференції, яку підготували учні 10-х класів для учнів 9-х класів. Вона присвячена людям, відкриття яких змінили хід історії, вченим, нагородженим найпрестижнішою відзнакою у науці – Нобелівської премією. Завдяки цьому уроку ми ближче познайомимося з найвідомішими вченими-фізиками, дізнаємось більше про їх життя та дослідження, які принесли їм всесвітнє визнання. (слайди 2,3)

Спочатку ми поговоримо про людину, яка першою отримала Нобелівську премію в галузі фізики. Важко уявити собі сьогоденне життя без відкриття, що здійснив цей вчений, адже його винахід – рентгенівські промені є важливою складовою сучасної медицини. Отже, мова піде про Вільгельма Рентгена.

Далі мова піде про неймовірну людину, яка залишила вагомий слід не тільки у фізиці. Марія Склодовська-Кюрі стала першою жінкою, що отримала Нобелівську премію, а також першим вченим – двічі її лауреатом. Марія Кюрі мала гострий розум, велику силу духу та важку долю. Але ні смерть коханого чоловіка, ні постійні проблеми зі здоров`ям не скорили цю надзвичайну жінку, яка все своє життя присвятила науці. (слайди 7-9)

Далі мова піде про одного з найвизначніших фізиків 20-го ст. Мабуть немає людини, яка б не чула про Альберта Енштейна. Його дослідження змінили уявлення людства про Всесвіт, а сам він був дуже цікавою і різнобічною особистістю, і ніколи не залишався байдужим до світових проблем. Його вчення заклали фундамент сучасної фізики, а імʼя стало символом науки. (слайди 10-12)

Наша наступна розповідь буде присвячена єдиній людині в історії, якій вдалося отримати Нобелівську премію з фізики двічі. Це американський вчений Джон Бардін. Його відкриття стали одними з найважливіших в теоретичній фізиці з часу створення квантової теорії, а студенти Іллінойського університета поважали його за дивовижно скромний характер при своїх вагомих досягненнях. (слайди 13-14)

Прізвище наступного вченого, про якого піде мова, відоме не одним поколінням вчених. Його дядя, Генріх Герц, був одним з найвидатніших фізиків кінця 19 ст., а обидва його сини також обрали справою свого життя цю ж саму науку. Отже, зараз ми познайомимося ближче з Густавом Герцом, який отримав Нобелівську премію у 1925 році. (слайди 15-16)

Розмовляючи про Нобелівських лауреатів, неможливо оминути увагою вітчизняного фізика Лева Ландау. Він створив радянську школу фізиків-теоретиків, деякий час працював у Харкові, а його наукова спадщина дійсно справляє надзвичайне враження. Ландау був дуже цікавою людиною, а його житття - сповнене різноманітних подій. Тому я пропоную ближче познайомитись з цією видатною людиною. (слайди 18-20)

Ознайомившись з найвидатнішими Нобелівськими лауреатами з фізики, я пропоную подивитися, яке практичне значення мали ці відкриття і яким саме чином вони змінили наше життя. (слайд 23)

На жаль, наш урок добігає кінця. Я гадаю, що всі присутні дізналися багато нових і цікавих фактів щодо найвідоміших вчених, які повʼязали своє життя з такою важливою і цікавою наукою, як фізика. Хочу подякувати учням, які ретельно готувалися і зробили доповіді, а також усім, хто сьогодні відвідав нашу конференцію. Маю сподіванння, що всі отримали задоволення від проведення цього заходу. (слайд 24)

 

doc
Додано
10 травня 2020
Переглядів
478
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку