Конспект інтегрованого уроку математики і природознавства в 4 класі на тему "Автралія" "Додавання та віднімання багатоцифрових чисел", відео матеріали

Про матеріал

У розробці пропонується конспект інтегрованого уроку математики і природознавства в 4 класі на тему "Австралія – найсухіший материк. Рослинний і тваринний світ Австралії." та "Додавання та віднімання багатоцифрових чисел. Розв'язування задач на порівняння іменованих чисел", а також супровідні відео матеріали по темі уроку.

Перегляд файлу

Інтегрований урок природознавства і математики у 4 класі

Природознавство. Австралія – найсухіший материк. Рослинний і тваринний світ Австралії.

Математика. Додавання та віднімання багатоцифрових чисел. Розв’язування задач на порівняння іменованих чисел.

Мета: сформувати в учнів загальне уявлення про своєрідність та особливості природи Австралії; розвивати  вміння порівнювати та узагальнювати теоретичний матеріал; самостійно працювати з підручниками, картами атласу, додатковою літературою. Активізувати фантазію, творчість і креативність, закріпити корисну інформацію і набути практичних навичок, напрацювати ряд компетенцій, таких, як уміння працювати в команді, вміння слухати і чути; формувати обчислювальні навички, вдосконалювати вміння учнів ділити багатоцифрові числа на одноцифрові,  розвивати критичне мислення при розв’язуванні задач, виховувати інтерес до вивчення природи Землі.

Обладнання: Глобус, карта (фізична світу ), атласи, підручники, ілюстративний матеріал про природу материка, калькулятор, комп’ютер, відеофільми.

 

Епіграф: Ось вона, ця Австралія, якась пародія на світові закони, або вірніше, виклик, кинутий в обличчя всьому світові.

 

Жуль Верн «Діти капітана Гранта»

 

Хід уроку.

 

І. Організаційний момент. Визначення мети та очікувань від уроку.

Продзвенів уже дзвінок, всіх покликав на урок.

До уроку приготуйтесь, на роботу налаштуйтесь.

Девіз уроку: «Слухати й записувати – теж наука».

 

ІІ. Актуалізація опорних знань і вмінь учнів.

  1. Прийом «Гарний настрій»

          Поверніться до гостей і привітайтеся. Візьміться за руки, посміхніться один одному і подумки побажайте один одному успіху.

  1. Розв’яжіть задачу. ( Робота в парах.  Дані задачі записані на карточках.) Площа найбільшого материка світу Євразії 54 760 000 кв. км. А площа найменшого материка 7 692 000 кв. км. На скільки площа Євразії більша за площу найменшого материка?

54 760 000

 7 692 000

Після розв’язування задачі перед дітьми ставиться проблемне запитання:

  • Про який материк іде мова?

Загадка

Я – найменший, найсухіший

І, мабуть найцікавіший:

Звірі з сумками живуть,

«Лихом» кролика тут звуть.

                                          (Австралія)

ІІІ. Мотивація навчальної та пізнавальної діяльності.

  • Діти, що ви очікуєте від уроку? Про що нове хотіли б дізнатися?

( Діти усно відповідають )

  1. Австралія - країна навпаки.

 Де в січні квітнуть всі сади.

Дерева можуть жити без кори.

А ріки протікають без води...

Велика латка на блакитнім тлі…

Згори надщерблена, надгризена з долини,

На колір сухаря, пожовклого з нудьги.

Так характеризує цей материк Зоя Когут – поетеса з української діаспори Австралії.

  1. Природнича розминка «Чи вірите ви?»

Інтерактивна вправа «Мозковий штурм»

( Діти якщо згідні то піднімають зелений кружечок, а якщо ні – то червоні )

  • Австралія – найбільший материк.
  • Австралія – це материк, де все навпаки: у липні тут зима, а у січні – літо.
  • В Австралії дуже часто йдуть дощі.
  • Пустелі займають близько половини площі материка.
  • Австралія – найвіддаленіший від інших населених материків куточок Землі.
  1. Експедиція подорож.

 

200 років тому мандрівникові потрібен був рік, щоб дістатися із Києва до Сіднея. Сьогодні 35 годин — і ви в Сіднеї (з двома пересадками в Делі й Сінгапурі).

( Колективна робота )

- А тепер давайте порахуємо, у скільки разів швидше можна добратися до Австралії літаком, ніж через океан на кораблі в ту далеку пору. Рік має 365 днів. Кожен день 24 год. Обчисліть скільки годин має рік.

1)24•365 =8760 (год) - має 1 рік

2)8760 : 35 =250(ост.10) – у стільки разів швидше 

- Правда, цікаво. Отже, вирушаємо у мандрівку по цій чудовій землі – Австралії.

IV. Вивчення нового матеріалу.

1 Сторінка «Дивовижний материк»

Відомий географ і мандрівник Жан Паганель так казав про Австралію:

  «А я клянуся вам, що цей край – найцікавіший на всій земній кулі. Його виникнення, природа, рослини, тварини, клімат, його майбутнє зникнення – все це дивувало, дивує і ще здивує вчених світу. Уявіть собі, друзі мої, материк, який піднімався з морських хвиль не своєю центральною частиною, а краями, як гігантське кільце; материк, усередині якого є наполовину випаруване озеро – Егір, і де річки з кожним днем все більше висихають; де нема вологи ні в повітрі, ні в ґрунті, де ростуть вогнестійкі евкаліптові ліси; де тварини незвичайні; у ссавців є дзьоби – наприклад у єхидни і качконоса, що зволило вченим виділити їх в особливий клас птахозвірів. Найдивовижніша країна на Землі! Земля парадоксів, що заперечує закони природи». 

Австралія – найменший і найвіддаленіший від інших населених материків куточок Землі. Разом з островами повністю розташований у південній півкулі. Звідси його назва, що в перекладі означає «Південна земля». Австралію омивають води Тихого і Індійського океанів. З іншими материками вона не пов’язана сушею. Іноді Австралію називають великим островом. Материк рівнинний, на більшій його частині панують піщані та кам’яні пустелі. На сході знаходяться Блакитні гори з плоскими вершинами. Найвища вершина Австралії – гора Костюшко. Австралія бідна на поверхневі прісні води. Це найсухіший материк світу.

Задача. Порівняйте площу Австралії з площею інших материків, зробіть висновок.

Площа Євразії – 54 760 000 кв.км, площа Австралії – 7 692 000 кв.км, площа Африки – 30 370 000 кв.км

30 370 000 : 7 692 000 = 3,94…

54 760 000 : 7 692 000 = 7,119.. (обчислення проводимо за допомогою калькулятора)

(Менша в 7 разів від Євразії  і у 4 рази від Африки).

 У районі гори Косцюшко починається найдовша річка в Австралії —  Муррей (2375 км). В горах же зароджуються і її найбільші притоки —  Маррамбиджи (1485 км), Дарлінг (1472 км).

Робота в парах. Умова задачі написана на картках кожній парі.

Задача. Давайте обчислимо, яку протяжність має Муррей разом з найбільшими притоками, та порівняємо їх довжину з найбільшою рікою України Дніпром. Для довідки (протяжність Дніпра 2 201 км).

1)2375 + 1485 + 1472 = 5332(км) – довжина з притоками;

2) 5332 – 2201 =3131(км)- довша річка Муррей з притоками.

Але не дивлячись на це, більшість річок Австралії пересихають. У центральній частині материка є декілька солоних озер, найбільше з них Ейр. Багато озерних ущелин заповнюються водою тільки після дощів.  В сезон дощів площа озера досягає 9500 кв.км, а в засушливу пору вода випаровується повністю. Озеро тоді перетворюється на пустелю, що вкрита шаром солі до 4 м.  Найбільше озеро України – Ялпуг. Воно не пересихає, адже клімат нашої держави помірний. Його площа  149 кв. км.

Задача. Порівняйте, на скільки площа Австралійського озера в сезон дощів більша за площу Ялпуга.  9500 – 149 = 9351(кв.км)

Австралію іноді називають «материк - навпаки». Коли в Україні зима – в Австралії літо. Коли в Києві 10 година, в Канберрі (столиці Австралійського союзу) – 18 годин. В Україні – чим далі рухаєшся на північ, тим холодніше; в Австралії, навпаки,  – спекотніше. Не всі дерева тут дають тінь. Тварини вирощують своїх дитинчат у сумках, окремі ссавці відкладають яйця, а годують малюків молоком. Це материк таємниць і несподіванок. Материк, де «найстрашніший » звір – кролик, а серед птахів – звичайний горобець.

  1. Перегляд відеофільму  « 10 чудес Австралії»

Фізкультхвилинка.

Діти виконують «Пісню кенгуру»

 

Австралія – материк, на якому спекотно і мало вологи. Дерева тут скидають не листя, а кору. Тут мешкають звірі, які вилуплюються з яєць – качкодзьоб і єхидна, живуть тварини, яких немає на інших материках – сумчастий ведмідь коала, кенгуру. Ростуть рідкісні рослини  евкаліпт, пляшкове дерево. Різноманітний світ птахів. Найбільший птах – страус ему, зграями літають хвилясті папуги.

  1. Перегляд відеофільму «Тварини Австралії»

Кенгуру.

        Кенгуру – це травоїдний сумчастий савець, який пересувається стрибками. За один стрибок він може подолати до 12 метрів в довжину, до 3 метрів у висоту, а швидкість пересування до 50м/с. Вага дорослого кенгуру досягає 90 кг. Самка кенгуру виношує своє дитинча протягом шести місяців в своїй сумці, яке народжується розміром як арахіс.

Коала.

        Коала – травоїдна сумчаста тварина. Довгий час люди приймали коал за ведмедя. Англійці називали їх «ведмідь коала». Слово коала перекладається як «не п’є». І справді коала п’є воду тільки тоді як хвора, і коли посуха. Необхідна рідина міститься в їжі, в листі евкаліпта, яке він їсть. Увесь час коала проводить на евкаліпті: їсть і спить.

Пташка ліра.

        Птах ліра – справжня окраса Австралії. Це один з великих птахів. Довжина тіла з хвостом 130 см. Хвіст його схожий на музичний інструмент – ліру. Голос його гучний, він часто наслідує будь – які почуті звуки автодвигунів і сирен.

Гребнистий крокодил.

        Найбільший крокодил водиться на півночі Австралії. Довжина його сягає до 7 метрів при вазі одна тонна. Самка відкладає яйця не більші за гусячі. Маленькі крокодильчики вилуплюються в три рази довші за саме яйце. Швидкість крокодила в воді, коли пливе, - 40 км/год, бігають повільніше – 11 км/год.

Казуар.

        Казуар – це великий не літаючий птах. Дорослі птахи сягають до 150 см. заввишки і важать 60 кг. На ногах три пальці з гострими кігтями. На ногах є кинджалуватий палецьдовжиною 120мм. Цей палець служить за зброю, удари ним дуже небезпечні. Ці птахи здатні розвивати швидкість до 50км/год і стрибати до 150см увишки і добре плаває. Ці птахи мешкають в глибині тропічних лісів.

Розовий какаду.

        Найбільші за розміром какаду 35 -36 см, маса їх 345грам.

Сумчастий летяга.

        Цього маленького звірка називають ще «літаючою білкою». Але це не гризун, а сумчасте, як кенгуру і коала. Сумчаста летяга любить ласувати солодким соком евкаліптів. Живе летяга в лісі, гніздо влаштовує в гілках евкаліпта.  Стрибаючи з дерева на дерево і плануючи по повітрю може долати по горизонталі відстань до 150 метрів. Живуть в природі зграйками по 15 – 30 особин. Спосіб життя у них нічний. В темряві полюють на комах.

Сумчастий диявол.

        Сумчастий диявол – це хижак. Живе на острові Тасманія. За розмірами нагадує невеликого собаку. У нього чорне хутро. В разі небезпеки виділяє характерний запах, з гучним голосом і люттю поїдає свою їжу. Він полює на живих тварин і харчується падаллю. Живе поодинці. Але часом біля великої здобичі збираються в невеликі групи.

Сумчастий мурахоїд.

        Мурахоїди харчуються мурахами і термітами, також плодами пальмового дерева. Не мають зубів.  Їх шлунок здатний перетирати їжу. Мурахоїд здатний за хвилину 160 разів висувати свого язика.

Качкодзьоби.

        Качкодзьоби отруйні. Яд качкодзьоба здатний вбити велику тварину, отрута для людини не смертельна, але викликає сильний біль і набряк, який може тривати кілька днів і місяців. Качкодзьоб символ Австралії. Качкодзьоб активний вночі, харчується ракоподібними, черв’яками, комахами. В природі живуть качкодзьоби до 6 років.

Шалашник.

        Ця пташка дістала таку назву через те, що самець будує своє гніздо з гілочок. Гніздо схоже на шалаш на землі. Навколо гнізда площадку прикрашають різними кольоровими предметами. А друге гніздо на дереві, де самка відкладає від 1 до 3 яєць і висиджує їх.

Страус Ему.

        Страус Ему здатний розбігатися до 50 км/год. Через довгі ноги відстань між кроками досягає до 275 см. Ему живуть від 10 до 20 років. Спить вночі, але прокидається до 8 разів. Харчується травою, насінням рослин. Дикі собаки Дінго, орли, яструби, лисиці є ворогами Ему. Ему не любить як страуси купатися в піску, а полюбляє купатися у воді, причому непогано плаває, не зважаючи на свої масивні розміри.

  1. Робота над задачами. ( Діти діляться на групи і розв’язують задачі . На листочках написані слова – кенгуру, страус, крокодил . Діти беруть листочок з певним словом і діляться на групи. Кожна група розв’язує свою задачу )

         Задача. В разі небезпеки страус може розвивати швидкість бігу 72 км/год, а горобець летить із максимальною швидкістю  24 км/год. У скільки разів швидкість бігу страуса перевищує швидкість горобця?

 72 : 24 = 3(рази)

      Задача. Швидкість крокодила у воді 40 км/год, швидкість на суші 10 км/год. У скільки раз швидкість крокодила у воді більш, ніж на суші?

       Задача. Швидкість страуса 72 км/год, а кенгуру у 4 рази менша. З якою швидкістю пересувається кенгуру?

  1. Літературні пазли. ( Робота в парах)

Кенгуру символ Австралії.  Австралія – найменщий і найсухіший материк. Найпопулярніші домашні тварини - вівці. Коала – травоїдна тварина.

  1. Населення материка.

Австралія багата і розвинена країна. ЇЇ економіка посідає 12 місце в світовому рейтингу розвинутих країн світу.  Але це найменш заселений материк. 9/10 населення живе на південному сході. Корінне населення становить 1/100 від загальної кількості. Більшість – це переселенці з Європи та Америки. З 1820 року українці теж почали селитися в Австралії, особливо багато  українців емігрувало до Австралії із заходу України після Другої світової війни. Зараз в Австралії проживає 35 тисяч українців.

        Усне розв’язування задач.

Задача. Населення Австралії складає приблизно 25 мільйонів, а населення України – 42 мільйона. На скільки людей більше проживає в нашій державі?

42 – 25 = 17 мільйонів

Задача. Більшість населення живе у великих містах. Найбільші міста – Сідней (приблизно 4 мільйони). У найбільшому місті України – Києві проживає приблизно 3 мільйони  жителів.

  • Порівняйте кількість жителів Києва та Сіднея. 

На 1 мільйон  – більше  живе в Сіднеї.

V. Узагальнення й систематизація отриманих знань.

1. Гра «Закінчи речення»

Материк Австралія розміщений в ... .

Озеро Ейр заповнюється водою ... .

Багато річок в Австралії в посуху ... .

З домашніх тварин в Австралії розводять ... .

Кенгуру носить своє дитинча ... .

  1.               Гра «Знайди помилки» ( Робота в групах. Діти діляться на групи вибираючи кружкчки різних кольорів.)

Австралія має густу річкову мережу. У розміщенні природних зон добре виявляється висотна поясність. Як і в Африці, більшу площу в Австралії займають зони мішаних лісів і пустель. Близько 60% території материка становлять пустелі і напівпустелі . В Австралії мінімальна кількість ендемічних видів рослинності і тваринного світу. Сучасне населення Австралії складається з корінної меншості й переселенців — аборигенів, які тепер становлять його основну частину. Населення Австралії — 18 мільйонів чоловік. Це материк з найбільшою густотою населення.

VІ. Підбиття підсумків. Рефлексія.

1.Вікторина «Я знаю»

  • Найменший материк Землі. (Австралія)
  • Найпоширеніше дерево Австралії. (Евкаліпт)
  • Найбільше озеро. (Ейр)
  • Чому Австралію називають південною землею. (Розташований у південній півкулі)
  • Чим зайнята найбільша частина материка? (Пустелі)
  • Чи є в Австралії вулкани. (Ні)
  • Найбільша річка материка. (Муррей)
  • Води яких океанів омивають Австралію? (Тихого і Індійського океанів)
  1. Чи здійснилися ваші очікування від  уроку?

VІІ. Домашнє завдання.

Прочитати статтю підручника (с.85 – 88).  Написати твір « Я хочу поїхати в Австралію» .

zip
Додано
27 лютого 2018
Переглядів
941
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку