Конспект " Косівський керамічний розпис."

Про матеріал

Найцікавіше та найнезбагненніше знаходиться поряд. Площинність зображення орнаментальних композицій. Обмеження трьома кольорами ідей автора все - це характерні риси косівської, гуцульської кераміки.

Перегляд файлу

Тема:  Косівська(гуцульська) кераміка. Елементи косівського

керамічного розпису

Мета: Вивчення особливостей косівської кераміки. Розвиток умінь і навичок по виконанню елементів косівського керамічного розпису. Виховання світоглядних уявлень і ціннісних художніх орієнтацій, розуміння зв’язків народного мистецтва з природнім і предметним середовищем.

Матеріали і приладдя:

для вчителя -  таблиці та презентація з елементами косівського керамічного розпису, зразки косівської кераміки, альбом з ілюстраціями;

для учнівзразки елементів розпису, акварель, гуаш, пензлик, баночка з водою.

Тип уроку.  Вивчення нового матеріалу.

Хід уроку

1. Організаційна частина.

Продзвенів уже дзвінок,

усіх покликав на урок.

Тож сідайте всі поважно

й слухайте мене уважно.

2. Уведення в тему уроку. Мотивація навчальної діяльності.

Тема нашого уроку: «Гуцульське керамічне мистецтво. Елементи косівського керамічного розпису». Перед нами стоїть завдання: ознайомитись з керамікою як видом декоративно-ужиткового мистецтва; вивчити особливості косовської кераміки; розвинути практичні навички по виконанню елементів косівського керамічного розпису.

3.Актуалізація опорних знань.

Предмети, що відносяться до декоративно-ужиткового мистецтва, оточують нас від народження.

  • А чи можете ви навести приклади таких речей? (Учні наводять приклади).
  • Які види декоративно-ужиткового мистецтва вам уже відомі? (Ткацтво, килимарство, кераміка, писанкарство, вишивання, витинанка, художня обробка дерева тощо).
  • То що ж таке – декоративно-ужиткове мистецтво? (Звучить визначення).

        3. Пояснення нового матеріалу.

Якщо є можливість з чимось порівняти декоративно-ужиткове мистецтво, то найкраще, на мою думку, з потужним, високим деревом. Де саме мистецтво – це стовбур цього вічно живого дерева. Його коріння сягає сивих глибин народної творчості і черпає звідти свої сили, що розтікаються життєдайним соком по міцних гілках – видах декоративно-ужиткового мистецтва. А на них відростають дрібніші пагони, галузочки з квітами, листям (регіональні та місцеві особливості видів, техніки, прийоми, матеріали).

Такою потужною гілкою на цьому дереві є кераміка.

Для всіх етнографічних регіонів України, так як і в цілому для гончарного ремесла, основними видами є: столовий посуд – миски, тарілки, глеки, збанки, кухлі; ритуальні речі – підсвічники, кадильниці; дитячі забавки – «півники», «баранці», «коники», «свистунці», а також кахлі для облицювання печей.

На цьому барвистому фоні яскравою групою виділяються гончарні вироби Карпатського краю або «косівська кераміка». В чому ж особливість косівської кераміки?

І особливість – технологія виготовлення.

Сирий виріб покривали білим ангобом (рідка глина), по якому після підсихання (прив’ялення) методом гравірування (ритування) виконувався контурний лінійний рисунок. В потрібних місцях шар «побілки» знімався за допомогою «писця» чи «гончарного ножа» на всю товщину ангоба. Окремі частини малюнка розписувались червоно-коричневим ангобом «ріжкуванням». Цим же методом «ріжкування» міг наноситись і весь контурний малюнок. Після цього етапу виріб висушували і проводили перший утільний випал (t = 560 …800оС). Після охолодження виріб розписували кольоровими поливами (суміш перетертого піску, окису металу та води). Далі просушували, покривали прозорою поливою і відправляли на другий випал.

ІІ особливість – кольорова гама.

Коричневий, жовтий, зелений – це три кольори гуцульської кераміки.

– А чи не можете ви пояснити символіку цих кольорів? (Пояснення учнів: жовтий-символ сонця, стиглого збіжжя; зелений-символ вічнозелених Карпат;коричневий-символ землі ).

ІІІ особливість – орнаментальна композиція.

В розписі використовується величезний комплекс геометричних і рослинних мотивів. Серед перших кутики, підківки, ромби, кола, зубці, що покривалися «ільчатим письмом».

Рослинні мотиви відображають безпосередні спостереження художника за природою (дзвоники, виноград, кучері, косиці, листочки). Проте майстер далекий від простого копіювання. Як казковий садівник, він на одному стеблі вирощує рум’янок, соняшник, дзвіночок та лілії небачених форм.

Як головний жанр на фоні геометричного та рослинного орнаментів в гуцульській кераміці використовують сюжетні композиції, що виділяє її самобутність.

Рослини, тварини, риби, птахи, сцени землеробства, різні ремесла від старих до найновіших, відпочинок, гуляння, танці, пошта, армія, поліція з великою фантазією передані на днищах мисок, стінках посуду. А особливо на це багаті – кахлі.

(Ще раз коротко акцентується увага на трьох особливостях).

 

4. Пояснення послідовності практичної діяльності учнів.

Звичайно, що для створення орнаментальних композицій (йде показ зразків гончарних виробів) необхідно спочатку навчитися виконувати окремі елементи. Для цього з таблиць та роздаткового матеріалу  перемалюйте 4-5 геометричних та 4-5 рослинних елементів косівського керамічного розпису.

Роботу розпочинаєте з лінійної побудови елемента. Постарайтеся, при цьому, зберегти рівновагу розмірів окремих частин елементів та гармонійно закомпануйте зображення на альбомному аркуші. Далі площини перекриваються жовтим та зеленим кольорами і весь елемент обводиться коричневим контуром.

5. Самостійна робота учнів.

Учні працюють. Учитель слідкує за їх роботою і, в разі потреби, надає консультацію та допомогу.

         6. Підведення підсумків.

Наш урок добігає кінця. Сьогодні ви поповнили багаж знань з розвитку керамічного мистецтва в Україні. Вивчили особливості косівської кераміки (згадуємо разом з учнями). Та виконали замальовки окремих елементів керамічного розпису, що стануть у нагоді на наших наступних заняттях.

7. Домашнє завдання.

У вільний час, разом з батьками, сходіть у Краєзнавчий музей у відділ ДПМ і ознайомтесь з прекрасними взірцями гуцульської кераміки. Зверніть увагу на елементи орнаментики.

 

doc
Додано
11 травня 2018
Переглядів
2715
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку