Конспект "Метанол, етанол Гліцерол їхні молекулярі структурні формули фізичні властивості. Отруйність метанолу й етанолу, їх згубна дія на організм."

Про матеріал
Мета: формувати в учнів уявлення про оксигеновмісні органічні сполуки; ознайомити їх з поняттям “функціональна група” на прикладі гідроксильної групи спиртів; формувати знання учнів про метанол, етанол і гліцерин як органічні сполуки, що містять функціональну гідроксильну групу; ознайомити учнів з молекулярними, електронними та структурними формулами спиртів, фізичними властивостями, зумовленими наявністю функціональної гідроксильної групи.
Перегляд файлу

Урок 44                                              Дата____________________

Тема: Метанол, етанол Гліцерол їхні молекулярі структурні формули фізичні властивості. Отруйність метанолу й етанолу, їх згубна дія на організм.

Мета: формувати в учнів уявлення про оксигеновмісні органічні сполуки; ознайомити їх з поняттям “функціональна група” на прикладі гідроксильної групи спиртів; формувати знання учнів про метанол, етанол і гліцерин як органічні сполуки, що містять функціональну гідроксильну групу; ознайомити учнів з молекулярними, електронними та структурними формулами спиртів, фізичними властивостями, зумовленими наявністю функціональної гідроксильної групи.

Тип уроку: вивчення нового матеріалу.

ХІД УРОКУ

I. Організація класу

II. Актуалізація опорних знань. Мотивація навчальної діяльності

Фронтальна робота

1) Які хімічні елементи найчастіше містяться в складі органічних сполук?

2) На які класи поділяють вуглеводні?

IІІ. Вивчення нового матеріалу

Оксигеновмісні органічні сполуки

1. Вступне слово вчителя

Молекули низки органічних сполук, крім атомів Карбону і Гідрогену, містять

ще й атоми інших елементів, наприклад Оксигену. Такі сполуки називають оксигеновмісними. Серед них виділяють класи: спирти (одно- і багатоатомні), феноли, альдегіди, карбонові кислоти, етери, естери тощо.

Молекули спиртів містять групу атомів –ОН, її називають гідроксильною;

молекули карбонових кислот — –COOH, яку називають карбоксильною. Інші

класи органічних речовин мають інші групи.

Спирти — це похідні вуглеводнів, у молекулах яких один або кілька атомів Гідрогену заміщені на гідроксильні групи.

Загальна формула спиртів: CnH2n+1OH

Назви спиртів

Щоб назвати спирт, використовують назву алкану, суфікс -ан змінюють на

суфікс -ол. Спирт, який має формулу СН3ОН, походить від насиченого вуглеводню метану СН4, тому його назва — метанол. Спирт С2Н5ОН походить від етану С2Н6, тому його називають етанол.

Класифікація

В залежності від кількості гідроксильних груп у молекулі відрізняють одно-,дво, три- і багатоатомні спирти.

Спирти, як і вуглеводні, утворюють гомологічні ряди. Кожний наступний член цього ряду відрізняється від попереднього на гомологічну різницю -CH

 

Представниками одноатомних спиртів є:

Метанол (метиловий спирт) –СН3ОН

Етанол (етиловий спирт) –С2Н5ОН

Спирт – який містить декілька функціональних груп(ОН) називається багатоатомним. Одним із представників багатоатомних спиртів є гліцерол(гліцерин), формула якого С3Н5(ОН)3

Фізичні властивості метанолу та етанолу

Метанол та етанол — леткі безбарвні рідини зі специфічним запахом, пекучі на смак. Вони легші за воду (густина метанолу — 0,792 г/см3, а етанолу — 0,789 г/см3), вони легко випаровуються (у метанолу tпл. = –97,6 °С, tкип. = 64,7 °С, а в етанолу tпл. = –114,2 °С, tкип. = 78,4 °С). Ці спирти необмежено розчиняються у воді, а також добре змішуються з іншими органічними речовинами (бензеном, хлороформом, ацетоном тощо).

 Фізичні властивості гліцеролу

Гліцерол — це безбарвна, в’язка, сиропоподібна, без запаху, солодка на смак, важча за воду й неотруйна рідина, що має здатність поглинати вологу з повітря

та утримувати її. Отже, збільшення кількості гідроксильних груп у молекулі гліцеролу стало причиною появи нових властивостей цієї сполуки.
Отруйність метанолу й етанолу, їх згубна дія на організм

Серед інших спиртів етанол має відносно невисоку токсичність, але під час його вживання викликає значний психоактивний ефект. Спочатку людина відчуває ейфорію і збудження (задля цього алкогольні напої і вживають, помилково намагаючись таким чином подолати нудьгу, невпевненість, страх, сімейні негаразди, життєві труднощі). Потім, у міру збільшення дози, швидко настає стан сп’яніння — знижується увага і швидкість реакції, порушується координація рухів і мислення, затьмарюється свідомість. Алкоголь1 згубно впливає на роботу всіх органів і систем, але головна його небезпека полягає в іншому. Унаслідок його систематичного вживання виникає звикання, фізична і психічна залежність від алкоголю — розвивається алкоголізм. Значну небезпеку, особливо для молоді (за відсутності відповідної соціальної політики держави, в умовах доступності та дешевизни продукту), становлять слабоалкогольні напої — сурогатні лікеро-горілчані вироби, міцність яких становить 1,2–8,5 % (коктейлі, пиво). Їх токсичний ефект виражений слабко, а звикання розвивається швидко. Головними наслідками алкоголізму, як і будь-якої залежності, є руйнування особистості, травматизм на виробництві та транспорті, передчасна смерть. Алкоголізм є основною причиною таких глобальних соціальних проблем, як розпадання сімей, злочинність, злидні. Метиловий спирт, який на смак і запах не відрізняється від етилового, у малих дозах спричиняє сліпоту, а у великих (30 мл і більше) — смерть. Одноатомні спирти з кількістю атомів Карбону від трьох і більше називають сиву́шними масла́ ми. Це побічний продукт спиртового бродіння рослинних вуглеводів (крім спиртів, може містити низку токсичних речовин), токсичний, має різкий неприємний запах і, залежно від складу, — колір від світло-жовтого до бурого.

ІV. Застосування знань

№1.

До 200 г розчину етанолу з масовою часткою спирту 30 % додали 40 мл

води. Обчисліть масову частку етанолу у приготовленому розчину

 

 

 

№2

Обчисліть масову частку Оксигену в етанолі.

 

 

 

V. Підбиття підсумків уроку

VI. Домашнє завдання

Опрацювати параграф 33, № 131

docx
Пов’язані теми
Хімія, 9 клас, Розробки уроків
Додано
12 березня
Переглядів
73
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку