Конспект першого уроку "Мальовнича моя Україна"

Про матеріал
Розроблений конспект уроку допомагає формувати в учнів національну свідомість і людську гідність, любов до рідної землі, свого народу, виховувати повагу до державної та народної символіки, розуміння своєї причетності до долі України.
Перегляд файлу

 

Виховний захід «Мальовнича моя Україна»

Мета: Формування в учнів національної свідомості і людської гідності до

рідної землі, свого народу, виховання поваги до державної символіки,

розуміння своєї причетності до долі України, почуття любові до своєї землі.

 

Вед. 1. Україна… Золота, чарівна сторона. Земля рясно уквітчана, зеленню закосичена. Скільки ніжних поетичних слів придумали люди, щоб висловити гарячу любов до рідного краю.

Вед. 2. Кожна людина з ніжним душевним трепетом згадує ті місця, де вона народилася, де промайнуло її дитинство, дитинство з дивосвітом – казкою, з материнською ласкою у затишній батьківській оселі. То родинне вогнище, маленька батьківщина кожної людини. То її велике «Я», з якого починаються людина, родина.

Вед. 1. Батьківщина і вся наша велична й неповторна Україна. Її красою захоплювалися поети, художники, композитори.

Вед. 2. Україна – одна з найбільших держав Європи. Оскільки це велика країна, то живуть у ній люди різних національностей. Поряд з українцями в Україні живуть білоруси, росіяни, поляки, чехи, молдавани, болгари, євреї, греки. Усі вони в нашій державі мають однакові права, усі вони громадяни України. І якої б не були вони національності – всі вони її діти, про всіх вона дбає, всім дає однакові права.

Вед. 1. Наша держава багата на творчі, обдаровані постаті, які є її окрасою. Вони багато зробили в минулому і роблять зараз для розвитку мистецтва, культури, науки, спорту в нашій державі та в усьому світі.

Благословенна хай буде година

І тая хата, і село,

Що Україні принесло

З великих найбільшого сина. (Іван Франко)

Вед. 2. Тарас Шевченко, великий Кобзар, геніальний син українського народу прославив Україну на весь світ. Його книга «Кобзар» перекладена багатьма мовами. Картини не перестають захоплювати.

    Микола Амосов – академік, заслужений діяч науки України. Працював у галузі мікрохірургії серця і легень.

    Катерина Білокур – живописець. Читати, писати і малювати навчилася самотужки. Жила у злиднях. Народна художниця України з 1956 року.

      Михайло Грушевський – учений – філолог, літературознавець, письменник, критик, політичний діяч, публіцист.

Вед. 1. Леонід Каденюк – перший космонавт незалежної України.

     Сергій Корольов – конструктор космічних кораблів. Засновник першої космічної ери у Радянській державі.

     Віталій та Володимир Кличко – відомі усьому світові боксери. У 1999 році Віталій внесений до «Книги рекордів Гіннеса» як перший чемпіон світу, який виграв 26 боїв нокаутом. Володимир за перемогу в олімпійських іграх в Атланті отримав орден «За мужність».

     Іван Піддубний – спортсмен – борець. 25 років вважався непереможним.

Усі вони працьовиті і волелюбні люди.

Вед. 2. Україна – це отча земля, рідний край, де ми народилися. Столиця України – Київ. Широкі і чарівні простори, прекрасні села і міста. Могутньо котить до Чорного моря свої хвилі найбільша річка України – Дніпро. Буйною зеленню шумлять на його берегах сади, ліси. Золотистим морем розливається безкраїми нивами жито – пшениця.

Вед. 1. Всю красу і неповторність України відобразили художники в своїх творах. Це Архип Куїнжді, Тетяна Яблонська, Тарас Шевченко, Михайло Ткаченко, Сергій Васильківський.

Вед. 2.  Сучасні художники Наталія Токарь, Олег Шупляк, Юрій Бобаль та інші.

Вед.1. Простір землі, заселений українським народом, великий. Щоб його перетнути, потрібно пішки йти із заходу на схід півтора місяці, долаючи щодня по 30 кілометрів. Але сьогодні українські сини і дочки змушені захищати ці безмежні простори від агресора.

Пісня «Не сумуй моя країно»

 

Вед. 2. Наша держава – Україна – незалежна країна. Наша Батьківщина – це синьо – жовте знамено, наш Гімн, наш Герб, національні символи України. Але ще є і народні символи нашої держави. Які ж вони, народні символи?

 

 

Вед. 1. Багата народними символами наша Україна. Але найбільшим її багатством є її народ, ми – українці. Які ж ми українці, які риси нам притаманні?

Пісня про україночку.

Вед. 2. «Народ наш живе на Україні дуже давно, - пише визначний український історик Михайло Грушевський,- тисячу триста літ тому жили вже наші люди мало не по цілій Україні, як тепер.»

Вед. 1. Мали ми свою сильну, найбільшу в тогочасній Європі державу – Київську Русь. Мали добрих провідників – славних і мудрих князів. Але обабіч мали і не слабих сусідів – спершу дикі орди хозарів, печенігів, половців, а згодом – Велике князівство Литовське.

Королівство Польське, Османську, Московську, Габсбурську імперії… Благодатна українська земля ставала ласим шматочком у їхніх загарбницьких планах.

Пісня «Лише у нас на Україні»

Вед 2. Хай світить сонце і колосяться жита,

        Щоб ви були щасливі і здорові

         На многії і благії літа!

Вед. 1. Ми всі – всі одна сімя, єдина ми родина,

У кожнім нашім «я» - частинка України,

Ми всі – одна сімя, єдина ми родина,

Мільйони різних «я», а разом – Україна!

 

 

 

doc
Додано
6 грудня 2019
Переглядів
477
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку