Конспект першого уроку у першому класі "Народився дружний клас"

Про матеріал
Конспект першого уроку у першому класі "Народився дружний клас" Розкрити значення слів «школа», «школяр», розширювати пізнавальну діяльність дітей, формувати інтерес до навколишнього світу. Створити святковий мікроклімат в класі для знайомства дітей, розширювати знання про рідний край, викликати бажання добре вчитися і досягати успіху на радість своїм рідним. Виховувати повагу до школи – джерела знань, шанобливе ставлення до людей, якi працюють в школі.
Перегляд файлу

Тема.  Народився дружний клас.

Мета. Ознайомити учнiв зi школою, правилами поведінки під час навчальних занять та на перервi, познайомити учнів мiж собою, обговорити обов’язки школяра, правила товаришування, виховувати шанобливе ставлення до людей, якi працюють в школі. Розвивати  в  учнів  уміння  і  навички  вчитися, працювати  в  колективі, висловлювати  свої  думки  чітко, виразно, збагачувати  словниковий  запас; прищепити  бажання  працювати  однією  спільною  сім’єю,  викликати  бажання  добре  вчитися  і  досягати  успіху  на  радість  своїм  рідним. Виховувати  повагу  до  школи – джерела  знань, шанобливе ставлення до людей, якi працюють в школі. 

Обладнання. Ілюстрації, картки-яблучка з  прізвищами  та  іменами  учнів, макет  дерева, записи пісень.

 

Зміст  уроку

 

І. Вступне  слово  вчителя.

Учитель: Тож у нас святковий час.

Ранок розпочавсь цікаво,

Світить сонечко ласкаво,

В календарик заглядає

І від посмішки аж сяє.

Знає сонце гомінливе –

День сьогодні особливий!

– Яке ж сьогодні число? Місяць? Рік?

 

Вивішуємо дату в класному куточку

– Чим сьогоднішній день особливий?

 

– Я від щирого серця вітаю вас з цим особливим святковим днем!

Сьогодні для вас пролунав перший дзвінок, який покликав вас на перший у вашому житті шкільний урок.

Ви переступили поріг Країни Знань. Усі жителі цієї країни носять почесне звання – учень, школяр. Сьогодні ви із звичайних хлопчиків і дівчаток перетворились на учнів, школярів.

  -  Любі  діти! Вітаю вас  у  нашій  школі. Сьогодні  ви  стали  справжніми  першокласниками. Ми  з  вами  пройдемо багатьма  стежками  Країни  Знань. Маю  надію, що  ви  будете  старанними  і  гарними  учнями.

ІІ. Оголошення  теми  уроку.

  -  Я  знаю, що  ви  і  ваші  батьки, дуже  хвилюєтесь. Мабуть, кожен  з  вас  думає: «А  чи  буде  мені  тут  добре, я  ж  майже  нічого  не  знаю». Хочу  вас  запевнити, що  всім  вам, дівчатка  й  хлопчики,  буде в  школі  добре, бо  в  класі  у  вас  буде  багато  друзів, у  школі  ви  дізнаєтесь  багато  нового, цікавого.

 -  Сьогодні чудове  свято - День Знань. Щороку  в  школах  нашої  країни  тисячі  першокласників  йдуть  на  свій  перший  в  житті  урок. Він  проходить  урочисто  й  кожного  року  тема  уроку  змінюється. Та  завжди  на  ньому  діти починають  свою  мандрівку  чудовою  країною – Країною  Знань. 

 - Діти, наш перший урок називається «Моя рідна школа». А чи знаєте ви щось про нашу школу?

  - У кого тут вже навчаються старші брати або сестри?

  - Чиї батьки навчалися у нашій школі?

 Першого вересня наша школа відчинила свої двері , i ви увійшли в дивовижний світ — світ знань. Дуже хочеться, щоб шкільне життя було для вас цікавим, щоб ви полюбили навчання, книгу, подружилися. В нашій школі навчається майже 300 дітей. У школі є велика бібліотека,  спортивний зал, актова зала, їдальня,  медичний кабінет, багато спеціальних кабінетів. В школі працюють вчителі, кухарі, прибиральниці, медичні працівники, бібліотекарі. Кожен працівник школи намагається зробити свій внесок, щоб вам вчилося в школі зручно, цікаво.

Фізкультхвилинка (Відеокліп «Перший раз у перший клас»)

ІІІ. Знайомство.

 

Розпочинається новий навчальний рік, який завжди означає відкриття нової, осяйної  і не завжди легкої дороги. Ось ми з вами готувалися, купували шкільні речі,  вітали один одного, а чи знаєте ви, навіщо ви прийшли  до школи?

(відповіді дітей)

- Діти, а ви сьогодні з гарним настроєм збиралися до школи?

Поплескайте в долоньки ті, у кого гарний настрій.

Давайте я спробую вгадати, чому ви сьогодні так раді? Якщо я вгадаю, ви плескаєте в долоньки. Домовилися? (Після кожного визначення діти плескають у долоні.)

Ви раді,

• тому що у вас є гарний портфелик;

• тому що у вашому портфелику багато нових шкільних речей;

• тому що ви сьогодні дуже ошатні і красиві;

• тому що ви сьогодні перший раз прийшли у школу;

• тому що ви сьогодні стали школярами;

• тому що ви зустрілися сьогодні зі своєю першою вчителькою.

Молодці . Гарний у вас настрій.

 

Усі шляхи цього дня ведуть до школи. І, мабуть, недарма тема першого шкільного уроку – « Народився дружний клас», тому що всі, хто зустрічав  вас сьогодні на шкільному подвір’ї, сподіваються, що віднині наша школа стане для вас рідною.

А чи пам’ятаєте ви своїх друзів, з якими готувалися стати школярами? А щоб згадали всі, давайте промовимо своє ім’я .  Поверніться до сусіда по парті, притуліть долоні один до одного, ось так,  скажіть своє ім’я.

Молодці!  А тепер поверніться до сусіда позаду,  притуліть долоні один до одного, ось так,  скажіть своє ім’я.

Молодці! Ось тепер ми друзі! А з друзями  можна ділити і радість і сум, перемоги і невдачі, разом робити добрі і корисні справи.

 

Практична робота

Діти, у народі кажуть «Людина без друзів, що дерево без плодів».

Подивіться на наше дерево чомусь мені здається, що воно сумне і одиноке. Давайте прикрасимо наше дерево плодами та ближче познайомимося.

- Візьміть яблучко, яке лежить у вас на парті, і будьте готовими назвати своє ім’я голосно і чітко.

- Вийдіть до мене … назвіть своє ім’я, прізвище і прикріпіть яблучко на дерево.

Погляньте, діти, на це незвичайне дерево. Тепер можна сказати, що це за дерево?

Я пригадала ще одне прислів’я «Дерево пізнають по плодах , а людину по ділах», тож будемо старатися щоб наші діла прославляли нас з якнайкращого боку.

Адже тепер у нас буде багато спільного. Нас об’єднала наша школа, наш клас, ми будемо вчитися, співати, танцювати, веселитися. Тепер ми одна родина, один колектив. Це деревце буде символізувати міцну дружбу нашого класу. Від сьогодні він буде з нами, щоб нагадувати про те, що наша дружба міцна й непорушна, всі ми житимемо у мирі й злагоді. Саме в цю хвилину народився наш клас.

У нас немає ТИ.

У нас немає Я.

Ми - єдиний клас.

Ми - одна сім'я.

Прощання «Аплодисменти по колу».

Уявіть, що відчувають артисти після концерту чи спектаклю, коли глядачі дарують їм свої аплодисменти. У нас дуже хороші діти і кожен з вас заслужив аплодисменти від своїх товаришів.

Діти утворюють коло. Перший учасник повертається до другого і дарує йому аплодисменти. Потім вони вдвох повертаються до третього й аплодують йому.  Вправа триває , доки всі учасники не отримають аплодисментів.

 

Я сподіваюсь, що наступні 4 роки стануть і для вас, і для мене надзвичайно цікавою пригодою, про яку ви завжди будете згадувати. А щоб запам’ятати сьогоднішній день – запрошую вас і ваших рідних до нашої фотозони. Зробімо спільне ПЕРШОкласне фото, а далі – кожен з вас зможе сфотографуватись за бажанням. Успіхів усім і до зустрічі!

 

Відеокліп  «Шкільна пісня»

docx
Додано
10 січня 2021
Переглядів
818
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку