Конспект позакласного заходу "Чи знаєте ви, що..?"

Про матеріал
Позакласний захід для учнів 5-6 класів "Радіопередача "Чи знаєте ви, що..?"
Перегляд файлу

Результат пошуку зображень за запитом " радіопередача з математики чи знаєте ви що"

 

Підготувала

вчитель математики та

                                  інформатики

Поберезького навчально-виховного

                                              комплексу

Пушко Орися Володимирівна

 

 

Учень. Увага, увага! Говорить шкільний радіовузол. В ефірі передача «Чи знаєте ви, що …» Любі друзі! Усі ви знаєте про найцікавішу з наук – математику. Це – цариця наук. Ми розповімо вам про деякі цікаві моменти з життя великих математиків.

Учениця. Микола Іванович Лобочевський мріяв про професію лікаря і, будучі студентом 1 –го курсу Казанського університету, вивчав медицину. Але перша лекція з історії математики, прочитана професором Бартельсом, так полонила юнака, що він сказав: «Так ось яка вона , математика!» З того часу М.І. Лобочевський почав вивчати цю науку.

Учень. Давньогрецький математик Піфагор брав участь у кулачному бою на 58 Олімпіаді, яка проходила в 548 р. до н.е. Він був чемпіоном з цього виду спорту і утримав цей титул ще на кількох олімпіадах.

Учениця.  А чи знаєте ви, що знаменитий Фалес був уболівальником і помер на трибуні Олімпійського стадіону, спостерігаючи за кулачним боєм?

Учень. Геніального математика Франсуа Вієта ледве не відправили на вогнище за те, що йому здалося розшифрувати таємне листування іспанського уряду з командуванням своїх військ. Іспанські інквізитори вважали, що розкриття їх шифру для людського розуму неможливе. А це означало, що Вієту допомагав сам сатана.

Учениця. А чи знаєте ви, що першим запропонував метод нумерації стільців у театрі за рядками і місцями Рене Декарт? Аристоктари – театрали не переставали докучати королю з проханнями нагородити вченого. Але той опирався, відповідаючи: «Так, те що придумав Декарт – чудово, так, воно достойне ордена! Але дати його філософу?! Ні, це вже занадто.!».

Учень. Великий математик Микола Васильович Остроградський не отримав диплом, хоча двічі успішно склав випускні іспити в університеті. Справа в тому, що він відмовлявся слухати лекції з богослов’я.

Учениця. А чи відома вам, що Лев Миколайович Толстой, автор роману «Війна і мир», був також автором підручника з математики? Він написав підручник для початкової школи, зокрема і підручник арифметики.

Учень. Французький математик Шарль Боссю захоплювався обчисленням. Якось він тяжко захворів і друзі турбувалися за його стан. Вони оточили його ліжко, але хворий настільки ослаб, що не відповідав на їхні запитання.

  • Він вже не дихає, - сказав хтось.
  • Чекай, - відповів другий, який знав ученого більше, - я його щось запитаю.
  • Боссю, квадрат дванадцяти?
  • 144,- почувся шепіт хворого математика.

Учений лічив, отже, жив!

Учениця. В одному з підмосковних будинків відпочинку відомий учений Сергій Олексійович Чаплигін запитав свого партнера- гросмейстера А.Котова:

  • Яка у вас спеціальність?
  • Інженер – механік. Тепер вивчаю теорію пружності в аспірантурі МВТУ.
  • Учить математику, - порадив академік. – Будете знати математику – все будете знати!

Учень. Під час роботи міжнародного математичного конгресу в Москві (1966 р.) відбулася зустріч з футболу між збірними командами математиків тоді ще радянського Союзу і математиків чотирьох контингентів. Радянські математики виграли з рахунком 5: 2. Дехто , жартуючи казав, що перемозі радянських футболістів допомогло успішне застосування нової галузі – теорії ігор.

Учениця. Відомий російській учений у галузі теоретичної механіки, гідро – і аеродинаміки С.О. Чаплигін мав феноменальну пам'ять. Усе, що він прочитав, чув, бачив, з фотографічною точністю залишалося в його пам’яті. Коли в перший рік навчання в гімназії Чаплигін побачив, як учні засіли готуватися до екзаменів, він і собі спробував. Але вияснилося, що повторювати не було чого. Усе пройдене міцно і точно збережено в пам’яті. Навчаючись у Московському університеті , Чаплигін засперечався з друзями і за три дні вивчив підручник загальної хімії та склав іспит на найвищу оцінку.

Учень. Якось Леонард Ейлер висловив припущення, що 1 000 009 – просте число. Щоб перевірити, чи це справді так, учений виявив, що воно є добутком двох чисел: 293 і 3413. Указані обчислення Л.Ейлер виконував  у 70 років, коли він був сліпий. Розрахунки він робив усно.

Леонард Ейлер мав надзвичайну пам'ять на числа. Він пам’ятав, наприклад, шість степенів перших ста натуральних чисел.

Учениця. Титул найбільш «швидко думаючої людини» завоював сержант англійської армії Даніель Армстрон. Йому і електронно – обчислювальній машині було запропоновано розв’язати задачу на перевезення вантажу автомашиною в 5 населених пунктів. Армстронг розв’язав задачу за 5 хв 50 с, а машина – 5 хв.59 с.

Учень. Іранські археологи знайшли глиняні таблички, з яких видно, що невідомі математики за 1500 років до Піфагора користувалися теоремою, яка названа його іменем.

Учениця. Хто не знає іменитого майора Вихра (з відомого однойменного фільму)? А чи знаєте ви, що майор Вихор існував насправді і після війни працював учителем математики.?

Учень. Чи знаєте ви, що вірш «О, сколько нам открытий чудных» написав О.С.Пушкін?

Учениця. У східній частині Амстердама , в Нідерландах, є вулиці Піфагора, Архімеда, Ньютона і Коперника.

Учень. Відома, що грецьке число - це відношення довжини кола до його діаметра. Відомо також, що це число ірраціональне. Голландський математик Лудольф ван Цейлен обчислив 35 десяткових знаків числа і заповів вибити їх на своїй могильній плиті.

Учениця. А чи знаєте ви, що відомий російський письменник Олександр Сергійович  Грибоєдов закінчив фізико – математичний факультет?

Учень. А чи відомо вам, що в центрі Будапешта недалеко від одного з найкращих мостів стоїть кам’яний пам’ятник нулю. Він символізує початок усіх шляхів.

Учениця. На полях «Арифметики» Діофанта (ІІІ ст) французький математик П’єр Ферма (1601-1665) записав твердження, яке потім стали називати великою теоремою Ферма: рівняння хпп =zп не має цілих розв’язків для жодних значень п таких, що п ≥2 . Далі Ферма записав : «Я знайшов дивне доведення цього твердження, але поля книги надто вузькі, щоб воно могло на них уміститися». Відтоді не припинялися численні спроби знайти втрачене доведення Ферма. Доведенням теореми займалися визначні математики. Тисячі любителів математики і ті, хто не має навіть уявлення про суть задачі, безпосередньо засипають наукові установи світу своїми «доведенням» цієї теореми. Особливо зросла кількість «фермістів» після того, як 27 червня 1908 р. Геттінгенське наукове   товариство оголосило, що інженер, доктор Пауль Вольфскел заповів величезну, як на той час, суму - 100 000 марок – тому, хто перший знайде доведення теореми Ферма.

Відомий німецький математик Едмунд Ландау заготовляв друковані формуляри для розсилання відповідей авторам доведень великої теореми Ферма: «На сторінці…, у рядку… є помилка».

Серед умов, за яких встановлювалися премія Вольфскела, були такі: рукописи не приймаються; приймаються роботи, видані книгами; премія присуджується через два роки після подання доведення;  якщо премія до 13 вересня 2007 року не буде присуджена, то ніяких претензій на неї надалі не може бути пред’явлено.

        Загальне доведення великої теореми Ферма  у 1994 р. запропонував Е. Вайлс, і воно займало 2000 сторінок машинопису. І чи не помилився Ферма, коли писав, що він його знайшов? Це залишається таємницею.

Учень. Наша передача завершується. Сподіваємося, що ви дізналися про щось нове для себе. До нових зустрічей в ефірі.

 

 

1

 

docx
Додано
11 лютого 2019
Переглядів
698
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку