Конспект презентаційного уроку з української мови для 6 класу на тему: "Велика буква і лапки у власних назвах"

Про матеріал

Конспект презентаційного уроку з української мови для 6 класу "Велика буква та лапки у власних назвах"

Перегляд файлу

 

Тема уроку «Велика буква та лапки у власних назвах»

Мета уроку:

  • створити комфортні умови для навчання, за яких кожен учень відчуває свою успішність, інтелектуальну спроможність, самостійність в опануванні навчального матеріалу, має можливість набути навичок спілкування та співпраці;
  • поглибити знання школярів про велику букву та лапки у власних назвах, удосконалити відповідні орфографічні вміння й навички, зокрема вживати велику літеру в іменниках, що є власними назвами (знаннєвий компонент);
  • розвивати в школярів культуру усного й писемного мовлення, логічне мислення, пам’ять, творчі здібності, уміння виділяти головне в темі, звертаючи увагу на роль і значення іменників у мовленні, критично ставитися до власної мовленнєвої діяльності, виявляти готовність до вдосконалення її (діяльнісний компонент);
  • плекати в учнів любов до української мови,  повагу до рідного міста, його культури та історії, сприяти формуванню громадянської відповідальності, виховувати «відповідального громадянина» (ціннісний компонент).

 

Тип уроку: комбінований.

Форма проведення уроку: урок-подорож.

Методи та прийоми:  інтерактивні вправи «Асоціативний кущ», «Незакінчене речення», «Міцний ланцюг»,  вправа «Перекладач», фронтальна бесіда, творча робота «Створи банер про Бердянськ».
Форми роботи: групова, колективна, індивідуальна.

Міжпредметні зв’язки: українська література, англійська мова, історія, музичне мистецтво.

Обладнання: рекламні плакати, аудіозапис пісень «Місто у моря», «Мій Бердянськ», картинки вітрильників, відеоролик про Бердянськ.

Технологічні засоби навчання: мультимедійний проектор, презентація, ноутбук.

 

 

 

Перебіг року

І. Організаційний момент. Забезпечення емоційної готовності до уроку.
1.1Привітання Побажання гарного настрою, позитивного спілкування, активної роботи.

Слово вчителя.
Добрий день! Погляньте одне на одного, подаруйте усмішку й побажайте успішної роботи на уроці. Сьогодні ми будемо працювати за певними правилами.
Правила роботи на уроці.
Не лінуйся! Старайся! Працюй у команді, допомагай однокласникам. Не бійся висловлюватися, бо кожна думка важлива. Виявляй ініціативу!

ІІ Актуалізація опорних знань.

Учитель. На попередніх уроках ми з вами почали вивчати тему «Іменник». Сьогодні ми продовжимо удосконалювати свої знання, а яка тема нашого  уроку, про це  ви дізнаєтесь трохи пізніше.
2.1 Очікування від уроку.
Наш урок - це віртуальна подорож на човнах Азовським морем. Сьогодні ви будете працювати в групах. У кожної групи  на столі лежить човник, подумайте і напишіть ваші очікування від уроку в нього на вітрилах.

(Діти пишуть свої очікування від уроку, читають їх класу. Учитель знайомить учнів зі своїми  очікуваннями.)

2.2 Ланцюжкове опитування «Міцний ланцюг»
Учитель.  Зараз пропоную  виконати  вправу «Міцний ланцюг».  Я починаю речення, а ви його продовжуєте, таким чином з’ясуємо, наскільки міцний ланцюг ваших знань.
- Розділ мовознавчої науки, який вивчає слова як частини мови…
- Всього в українській мови частин мови…
- Їх поділяють на ...
- До самостійних частин мови належать…
- До службових…
- Іменник – це…
- Іменники змінюються за…
- У реченні іменник може бути…
- Конкретні іменники називають предмети, які…Наприклад?
- Абстрактні іменники називають поняття, які…Наприклад?
- Розрізняють назви…
- Назви міфічних істот належать до…
- Назви організмів (мікроб) належать до…
- Загальна назва – це…
- Власна назва – це…
- Збірними називають іменники, які…

(Після вправи учитель робить висновки щодо засвоєного матеріалу)

2.3 Перевірка домашнього завдання.
Учитель. Діти, яку тему ми вивчили на попередньому уроці? Яке було домашнє завдання?
(Діти називають тему попереднього уроку, відповідають, що в домашній вправі потрібно було виписати спочатку назви істот, а потім неістот. У виписаних словах підкреслити першу букву, щоб вийшла фраза, яку треба доповнити власними міркуваннями)
Вийшов напис: «Найкраще місто на Землі…»

Учитель. Діти, а яке ж найкраще місто на землі? Звісно, це місто, де ти народився.
ІІІ Повідомлення теми, мети, завдань уроку.
(На фоні музики)
3.1 Робота з епіграфом Епіграф уроку:

Завжди рідніший той землі куточок,
Де ти живеш, і де ти народився.
Він часто сниться довгими ночами,
Де б у житті в цей час не опинився!

Наталія Абравітова

 

Учитель Які почуття у вас викликав епіграф уроку?

Бердянськ – найрідніше місто, це наша маленька батьківщина. У нас не знайдеш гірських піків, наше море не відрізняється рекордними глибинами, у нас не відбувались історичні події, про які б говорив увесь світ. Але хіба це має значення? Бердянськ – наш дім, тут затишно й тепло. Тож сьогодні у кожного з вас, діти, буде можливість ще раз відкрити для себе Бердянськ, а він допоможе вам добре вивчити нову тему, бо говорять, що вдома й стіни допомагають. І нехай на уроці за  нас хвилюється море, а ми не будемо хвилюватися, бо ми все знаємо та все вміємо.

 

3.2 Вправа «Асоціативний кущ»
Учитель. І першим завданням, яке нам допоможе з’ясувати, яка ж тема нашого  уроку, буде вправа «Асоціативний кущ», ви будете працювати в групах. Кожна група повинна написати асоціації до слова «Бердянськ».

І група – асоціації - загальні назви, ІІ група – власні.
(Робота в групах, кожна група презентує свої асоціації)

Учитель. А тепер подивіться на асоціації ІІ групи, яка орфограма об’єднує всі ці слова,  визначте тему нашого уроку. (Діти визначають тему).
Отже, тема нашого уроку: «Велика буква та лапки у власних назвах».

ІV.Цілепокладання.
Учитель. Які ж завдання нашого уроку? (Діти визначають цілі уроку)

V. Опрацювання  нового навчального матеріалу.

5.1 Самостійне опрацювання теоретичного матеріалу. Робота з підручником (стор. 82, параграф 24)

5.2 Робота з текстом.
Завдання: прочитати текст, назвати його ознаки, визначити тему, придумати заголовок, розкрити дужки, пояснити написання слів, виписати ці слова в зошит.

Заснуванням нового морського порту у (П, п)івнічному (П,п)риазов’ї  переймалися ще перші новоросійські (Г,г)енерал-губернатори – (Г,г)ерцог (Р,р)ішельє та (Г,г)раф (Л,л)анжерон. Проте обране для влаштування пристані місце на (О,о)біточній косі виявилось невдалим, і наступний (Г,г)убернатор – (Г,г)раф (В,в)оронцов за сприяння (А,а)дмірала (Г,г)рейга у 1824 р. доручив (К,к)апітану 2-го рангу (М,м)иколі (К,к)ритському і (Г,г)ідрографу (Є,є)гору (М,м)анганарі знайти на узбережжі нове зручне місце. Експедиція була вдалою, у рапорті графу (К,к)ритський писав: «(Б,б)ердянська коса перевершує неймовірно (О,о)біточенську, і на ній можете Ви завести пристань і порт». Третього листопада 1827 року були відмежовані землі для причалу і міста, і саме ця дата вважається днем народження Бердянська.
 

5.3 Вправа «Перекладач»
Учитель. Граф Михайло Воронцов, якого бердянці вважають батьком-засновником міста, відверто пишався Бердянськом і навіть хизувався ним перед іноземцями.
До нашого міста приїжджає велика кількість туристів не тільки з різних куточків України, але й за кордону. Як же спілкуватися з ними? Наступне завдання називається «Перекладач». Я буду називати словосполучення англійською мовою, а ви їх будете перекладати українською і записувати в зошит. Не забувайте використовувати правила написання великої літери та лапок. За потребою можете користуватися правилами в підручнику.

Welcome to Berdyansk, the Sea of Azov, the zoo “Safari”, the Dolphinarium “Nemo”, the newspaper “Berdyanski Vidomosti”, the Palace of Culture by Shevchenko, the hotel “Berdyansk”, the Sculpture “Bychok-hodivnyk, the Prymorska Square, the Project “The Seven Wonders of Ukraine”.

 (Учні записують словосполучення, учитель на екран виводить правильне написання, а діти перевіряють та пояснюють орфограми)

Запрошуємо до Бердянська, Азовське море, зоопарк «Сафарі», дельфінарій «Немо», газета «Бердянські відомості», палац культури імені Т.Г.Шевченка, готель «Бердянськ», скульптура «Бичок-годівник», Приморська площа, проект «7 чудес України».
 

 Фізкультпауза.


VІ Узагальнення й систематизація знань, застосування їх у різних ситуаціях, наближених до життєвих.

Учитель. Діти, скажіть, а для чого нам потрібні туристи?
А що треба зробити для того, щоб вони дізнались про наше місто та приїхали до нас у гості?
А що таке реклама?
А чи знаєте ви таке поняття як «банер»?

6.1 Творча робота. Написання рекламного плаката або банера.
Учитель. Кожна група  спробує написати рекламний плакат або банер для туристів, використовуючи слова з попередньої вправи, але перед цим подивимось відеоролик про Бердянськ, щоб трохи перепочити та з новими силами взятися до роботи, і нехай це відео надихне вас на творчість.

(Відеоролик про Бердянськ) https://www.youtube.com/watch?v=C7oFJOFF7GE


(Робота над написанням реклами,презентація роботи)

VІІ Рефлексивно-оцінюючий.

7.1Підведення підсумків уроку. Рефлексія.
Учитель.
- Чи справдилися ваші очікування від уроку? Якщо не справдились, то вітрильник залишається на місці, якщо справдилися наполовину, то переставте його на середину моря, а якщо очікування від уроку справдилися повністю, перемістіть його на хвилю.
- Як ви можете одним словом охарактеризувати свою роботу на уроці?
- А роботу однокласників?
- Що для вас було найцікавішим?
- Що виявилося найскладнішим?

7.2 Самооцінювання навчальної діяльності.
Учитель.
А тепер візьміть лист оцінювання та оцініть свою роботу на уроці. (Діти оцінюють роботу)

VIІІ. Домашнє завдання

Я пропоную продовжити дивовижну подорож Бердянськом вдома і виконати такі завдання.

1. Вивчити параграф 24, передивитися відеоролик «Про Бердянськ» (https://www.youtube.com/watch?v=C7oFJOFF7GE), виписати  словосполучення з власними назвами.
2. Творча робота. Написати сенкан «Бердянськ» (на високий бал)

 

Учитель.Ось і завершується наш урок, нехай усі ті знання, які ви здобули на нашому сьогоднішньому уроці, допоможуть вам у житті, а Бердянськ залишиться  у вашому серці назавжди, бо Бердянськ - це наша домівка, наша гордість, і нема такого куточку, де б не хотілося побувати знову.

 

 

 

 

 

 

Цікаві факти про Бердянськ.
- Бердянськ – єдине місто в Україні, де є три маяки: два діючих і один «на пенсії» - Старий Верхній Бердянський маяк.

- Ім’я військової льотчиці Героя Радянського Союзу Жені Руднєвої, яка до війни мріяла стати астрономом, увінчено серед улюблених нею зірок: одна з малих планет Сонячної системи названа «Руднєва», а ім’я льотчиці Поліни Осипенко носить один з кратерів Венери.

-  У 2016 році бердянці взяли участь у Всеукраїнській акції  «7 чудес України». У ході запеклої боротьби Бердянськ увійшов до переможної сімки. Ми пишаемося тим, що Бердянськ – одне з 7 чудес України.

Бердянська коса – одночасно є найдовшою вулицею Бердянська, її довжина становить 12.5 км. А найкоротша вулиця міста – провулок Санаторний, його довжина всього 52 метри.

Перший пам’ятник Бердянська був знайдений мешканцями на дні моря. Це 68-фунтова корабельна гармата пароплава «Боєць», затопленого у Бердянській затоці в травні 1855 року під час Кримської війни. (біля Краєзнавчого музею)

Завдяки своїй колоритній кухні Бердянськ двічі входив у книгу рекордів України. У 2012 році кулінари міста наварили 410 літрів рибної юшки, а в 2013 аж 725 літрів.

1

 

docx
Додано
27 січня 2022
Переглядів
331
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку