Конспект сюжетно-рольової гри Ательє «Модниця»

Про матеріал
Сюжетно-рольова гра Ательє «Модниця». Діти знайомляться з професіями працівників ательє. Завдяки цій грі виховувується почуття колективізму, співробітництва і взаємодопомоги, вміння працювати поруч.
Перегляд файлу

 

Сюжетно-рольова гра

Ательє «Модниця»

Мета: Розвивати у дітей інтерес до сюжетно-рольових ігор, допомогти створити ігрову обстановку. Вчити підбирати атрибути для гри. Дати уявлення про різні професії в ательє. Виховувати дружні взаємини в грі.

Завдання:

Освітні: ознайомити з професіями працівників ательє.

Розвиваючі: формувати вміння дітей ділитися на підгрупи відповідно до сюжету гри і по закінченню заданого ігрового дії знову об'єднуватися в єдиний колектив. Продовжувати розширювати і закріплювати знання дітей про роботу в швейному ательє. 

Виховні завдання: Виховувати повагу до праці  швачки, модельєра, адміністратора, директора, розширювати уявлення про те, що їхня праця колективна, що від сумлінної роботи однієї людини залежить якість іншого. Закріпити вміння безпечного поводження з голкою, швейною машиною, праскою, дрібними деталями ; розвивати дрібну моторику, виховувати увагу і посидючість. Виховувати у дітей почуття колективізму, співробітництва і взаємодопомоги, вміння працювати поруч.

Предметно - ігрове середовище: журнали мод, малюнки з силуетами суконь, шаблони одягу, паперові ляльки, сантиметр, стрічки, дрібні деталі для обробки, клей, кисті, серветки, столи, стільці, телефон, ноутбук (іграшковий), ножиці, швейна машина, праска, набір тканин.

Словникова робота: художник, модельєр, колекція одягу, подіум, сезон, швачка, адміністратор, викрійка, замовник, аксесуари, приймальниця.

Попередня робота: Сюжетно - рольова гра «Ательє», «Будинок моди», розглядання журналів мод, ілюстрацій, картинок з серії «Професії». бесіди, вирізування силуетів одягу, виготовлення предмета по щаблону.

        Група  обладнана до сюжетно-рольової гри «Ательє». Ролі розподілені заздалегідь. Усі на робочих місцях.

Директор: Шановні працівники ательє, запрошую вас на виробничу п’ятихвилинку (усі працівники сходяться).

Директор: Доброго дня. Закінчується рік. Ми з вами дуже плідно попрацювали, усі наші клієнти задоволені. Дякую вам за гарну та злагоджену роботу. На нашому сайті є багато позитивних відгуків про наше ательє. Але найбільше хочу подякувати за те, що ви знаходите до кожного замовника індивідуальний підхід, проявляєте толерантність та вкладаєте душу у кожну річ, яку ви шиєте для замовників. Незабаром новорічні свята і сьогодні ми розпочнемо розробку та пошив карнавальних костюмів для новорічних свят. Бажаю вам гарного дня. Дякую, усі вільні.

Працівники розходяться по робочим місцям, у цей час до ательє входить замовник з дитиною. Директор приймає дзвінок по телефону.

Адміністратор: Доброго дня! Ласкаво просимо до нашого ательє «Модниця»!

Замовник: Доброго дня. Мені дуже радили ваше ательє. Незабаром у моєї доньки новорічне свято у садочку і нам потрібна гарна сукня та аксесуари до неї. Ми обійшли багато магазинів, але , нажаль, нічого не змогли підібрати. Тому вирішили звернутися до вас!

Адміністратор: Не хвилюйтеся! Ми з радістю вам допоможемо! Присядьте будь ласка за стіл. Пропоную вам випити чашку кави та погортати модні журнали. 

Замовник: Дякую! (сідає з дитиною, п’є каву та гортає журнал)

 (директор закінчує розмову та виходить до замовника)

Директор: Доброго дня. Я рада, що ви обрали саме наше ательє! З великим задоволенням  втілимо усі ваші побажання! Пройдемо зі мною до нашої приймальниці, вона прийме у вас замовлення. (ідуть до приймальниці)

Приймальниця: Добрий день. Скажіть, що б ви хотіли пошити.

Замовник: - «Доброго дня, я хотіла б пошити у вас святкову новорічну сукню для моєї доньки.

Приймальниця: Добре, обирайте тканину на ваш смак (пропонує тканину).

Замовник: Порадьте будь ласка, яка тканина підійде для сукні?

Приймальниця:( Радить тканину, розповідає )

Я гадаю, що для сукні підійде тканина блакитного, синього, білого, сірого, сріблястого та інших «зимових» відтінків.

Замовник: Дякую за пораду. Я обираю ось цю тканину.

Приймальниця: Гарний вибір. Ваше замовлення під номером 6 прийняте (пише та дає номер замовлення)

Замовник: Дякую. У вас так гарно. Моя донька у майбутньому дуже мріє стати модельєром. Чи не могли б ви показати нам як працює ваше ательє?

Директор: З радістю! Ми не тільки покажемо як працює наше ательє, але й покажемо як народжуються нові моделі одягу.

Прошу пройти  до нашого модельєра, який підбере фасон,намалює ескізи вашого одягу (йдуть до модельєра, у цей час приймальниця передає тканину модельєру)

Приймальниця: ….(ім’я дитини) прийміть замовлення на пошив святкової новорічної сукні для дівчинки.

Модельєр: Дякую.

(До модельєра підходить директор,замовник з дитиною)

Модельєр:   Доброго дня. Яку сукню ви хотіли б пошити для вашої доньки: довгу або коротку; з довгим або коротким рукавом, або без рукавів.

Замовник: Доброго дня. Ми б хотіли довгу сукню з коротким рукавом. Що б ви могли нам запропонувати?

Модельєр: Пропоную вам обрати ескізи  (замовник обирає ескізи). Поки ви визначаєтеся з моделлю, я зніму мірки з вашої дитини (знімає мірки, записує у блокнот)

Замовник: Мені будь ласка таку сукню (показує ескіз).

Модельєр: Гарний вибір. Зараз я прикладу обраний вами ескіз,обведу його крейдою та зроблю викрійки .(працює, показує). А тепер передамо ваше замовлення у швейний цех (модельєр несе викрійки у швейний цех, швея вирізає,шиє).

Директор: А поки швея буде працювати над вашим замовленням,пропоную вам пройти до нашої творчої майстерні, адже у нашому ательє не пропадає жоден клаптик тканини. З обрізків тканин, які у нас залишаються ми виготовляємо гарні картини та аксесуари для нашого одягу. Ось подивіться

( показує виставку картин з тканини та аксесуарі) Тут ви можете підібрати до вашої сукні гарний аксесуар.

Замовник : Яка краса. Ви великі молодці. У вас працюють такі творчі люди. Я обираю ось цю брошку.

Директор: Дякую. Зараз ми пройдемо у швейний цех. Ваша сукня вже мабуть готова.  (заходять, вітаються).

Швея :  Доброго дня. Ваша сукня вже майже готова.

Директор: Розкажіть нашим гостя про вашу роботу.

Швея: Моє завдання - акуратно зшити плаття, блузку, штани, те що захотів замовник. Головна моя помічниця - це швейна машинка (показує). Але під час роботи потрібно бути дуже обережною з нею, також безпечно користуватися голками та ножицями. Як говориться: «Сім разів відміряй, один раз відріж».

Прасувальниця: Я прасую речі праскою. Тримати її потрібно тільки за ручку. Синтетичні тканини прасують при мінімальній температурі або не гладять взагалі. Коли виходять з приміщення праску потрібно вимикати від мережі.

Директор : (питає у дитини) Ну, що, сподобалося тобі наше ательє?

Дитина: Так! Ваша робота дуже цікава та відповідальна. У майбутньому я обов’язково стану модельєром!

Швея: Ваше замовлення готове (дає). Можете пройти на примірку (йдуть за ширму, одягаються).

Замовник: Я дуже задоволена результатом! Дякую вам за вашу роботу! Моя дитина буде найгарнішою на святі!

Директор: Це ще не все! Саме зараз відбудеться показ моделей одягу, який ви можете одягнути як на свято, так і на кожен день. Пропоную вашій доньці прийняти у ньому участь.

Дитина :З радістю!

Відбувається показ мод. Звучить музика

Модельєр: Пропонуємо вашій увазі одяг ділового стилю, який можна одягнути на роботу, в офіс, банк, світський захід та на урочисті заходи (виходять діти парами)

Модельєр: А зараз вашій увазі пропонуємо одяг, який ви можете одягнути на день народження, дискотеку або просто на прогулянку з друзями.

Модельєр: Ну, а якщо ви хочете відпочити на морському узбережжі, то наступна колекція одягу саме для вас! (виходять діти у пляжних нарядах).

Директор: Дякую усім. Ви молодці!

 

 

 

docx
Додано
9 травня 2020
Переглядів
1713
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку