Конспект уроку- узагальнення "Становлення козацтва"

Про матеріал
Урок-узагальнення знань з теми "Становлення козацтва". Урок розроблений у форматі опитування усіх учнів шляхом проведення різних вправ, в який є робота з історичною картою, документами, угадати історичних діячівта три онлайн-вправи.
Перегляд файлу

Узагальнення знань за темою «Становлення козацтва»

 

Вправа «Угадай героя»

1 картка. Волинський православний магнат, один із перших відомих ватажків українського козацтва,з особою якого пов’язують початок його організації.

 

2 картка. Польський король, який у 1578 році здійснив ряд заходів із визнання українського козацтва як окремого стану. Він погодився прийняти на державну службу  600 козаків.

 

3 картка. У вирішальній битві під П’яткою його козаки зазнали поразки. Навесні виступив із Томаківської січі, щоб продовжити боротьбу, але під Черкасами був убитий.

 

4 картка. Справа була б неможливою без підтримки пана й гетьмана …, дії якого в цій справі справедливо можна назвати подвигом, рівним апостольському.

 

5 картка. Його обрано новим гетьманом замість М. Жмайла. Підписав 6 листопада 1625 року Куруківську угоду із Конєцпольським.

 

6 картка. Його описав Т. Шевченко у поемі «Тарасова ніч». Позбавлений гетьманства згідно із Переяславською угодою.

 

7 картка. Головним досягненням було захоплення та зруйнування фортеці Кодак. Намагання підняти селян та козаків на нове повстання закінчилося невдачею.

 

Вправа «Оживи карту»

Клас поділити на 7 пар, кожна пара отримує окрему карту, яка стосується козацьких повстань першої половини ХVІІ ст. та пише невеличку розповідь на дану тему.

 

Вправа «Угадай документ»

Учитель зачитує уривок із документу, учні записують у зошиті документ та дату , коли цей документ виданий, або подію, яка описується в ньому.

 

Вправа «Кросворд»

Розв’язати кросворд

https://crosswordlabs.com/view/2021-11-15-394

 

Вправа «Козацькі клейноди»

https://learningapps.org/watch?v=p4iumtszk21

 

Вправа «Козацькі гетьмани кінця 16 – першої половини 17 ст.»

https://learningapps.org/watch?v=pksoe431321

docx
Додано
25 жовтня 2022
Переглядів
600
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку