Конспект уроку "Богдан Хмельницький"

Про матеріал
Тема уроку: Узагальнення знань з теми: Національно-визвольна війна Б.Хмельницького Мета : Узагальнити знання з теми Національно-визвольна війна Б.Хмельницького, закріпити картографічні, хронологічні компетентності, розвивати пізнавальні навички ігровою формою навчання.
Перегляд файлу

Тема уроку: Узагальнення знань з теми: Національно-визвольна війна Б.Хмельницького

 

Мета : Узагальнити знання з теми Національно-визвольна війна Б.Хмельницького, закріпити картографічні, хронологічні компетентності, розвивати пізнавальні навички ігровою формою навчання.

 

Хід уроку

 

І. Організаційний момент (3 хвилини)

 

ІІ. Повторення

 

Мотивація. Сьогодні ми повторимо та узагальнемо наші знання про один з найважливіших періодів нашої держави — період Національно-визвольної війни Б.Хмельницького, адже вперше за 300 років Україна здобуває незалежність сама, власними силами, показуючи приклад наступним поколінням як потрібно битися за волю і свободу.

 

А як це було — ми детально розглянемо на сьогоднішньому уроці.

 

1. План наших дій такий  - на початку -  ми повторюємо усі основні події та дати Хмельниччини, а потім будемо грати в Гру -Перший мільйон — гру справжніх істориків. За підсумками гри — ви зможете отримати 12! балів за урок. Тож , будьте уважні, запам’ятовуйте все і все у вас вийде. Готові? почнемо

 

1. Перше завдання таке  - я розповім вам історію  про Б.Хмельницького, а потім ми разом обговоримо цю подію, проведемо “мозковий штурм”

 

* Уявімо собі Річ Посполиту, тобто Польщу середини 17 століття, українські землі фактично окуповані поляками і у нас немає власної держави. Польські землевласники — шляхтичі панують на всій території і диктують свої умови українцям, перетворюючи їх на кріпаків — фактично рабів. І немає навіть променю надії у нашого народу щоб життя стало кращим, щоб народ отримав свободу. Але є такі люди, які подарували таку надію  - це вільні озброєні люди, яких називали “козаки”. І одного разу козацький ватажок сказав досить! І розпочав національно -визвольну війну українського народу наслідком якої стала незалежність України- Гетьманщини. Сталося це у 1648 році.

 

Але у нас з вами виникає Таке проблемне питання. Чому він підняв повстання? Що змусило вже немолодого заможного козака (а йому тоді було 53 роки) тисячами, десятками тисяч вбивати поляків? Які такі події призвели до лютої ненависті Б. Хмельницького поляків та Речі Посполитої?

А сталося це так... За рік до війни польський король хотів заручитись підтримкою козаків у майбутній війні з Туреччиною і надіслав їм таємну грамоту на Запорізьку Січ через

Б. Хмельницького і поляка старосту Чигиринського - Д. Чаплинського, але Чаплинський документ приховав і не віддавав, тоді Хмельницький хитрістю виманив цю грамоту і відвіз її козакам. Розлютившись Даніель Чаплинський поїхав у родинний хутір Хмельницького Суботів ....і ....спалив його, вбив 10-річного сина Остапа, а дружину його забрав із собою. Уявіть собі стан Богдана, коли він це все побачив — він втратив все! Спочатку намагався у законний спосіб домогтися справедливості і аоїхав особисто до короля, але король Владислав ІV відмовив, так як королівська влада була надто слабкою і навіть сказав йому  - “В тебе що, шаблі немає вирішити цю проблему?” Вже в Чигирині Б.Хмельницький пішов у суд, але польський суд замість захисту присудив ув’язнення і смертну кару. Але йому пощастило втекти з в’язниці — охоронцем був козак, його кум, який випустив Хмельницького і він подався на Січ, де його обирають гетьманом і з травня 1648 року починається війна за кривду і волю українців.

1. Як звали ватажка національно-визвольної війни?

2. Чи планував Хмельницький війну до розорення його хутора?

3. Що стало останнью краплею в рішенні про початок війни?

4. Як називається подія, яку я розповів?  Як називається іскра, я якої починається вогнище подій?

Молодці...Чи був у нього інший вихід? Чи все він зробив що міг, щоб завершилось все миром?

Добре правильні відповіді. Отже, Б. Хмельницькому поляки просто не залишили вибору. І починається тривала кровопролитна 9-річна війна...

 

2. А зараз ... друге завдання  —  я вмикаю відео і ми уважно дивимось відео, запам’ятовуємо дати, назви договорів, битв і після нього будемо відповідати усно на питання

 

* перегляд відео (4,5 хвилини)

 

3. Усне опитування

 

1. В якому році  Б.Хмельницького обирають гетьманом?

2. Який соціальний стан розпочав війну? (козаки)

3. А який соціальний стан підтримав козаків? (селяни)

4. В якому році почалася війна?

5. Назвіть першу битву  Б.Хмельницького

6. В я кому році? Хто переміг

7. В якій битві Хмельницькому протистояли 3 воєначальники Польщі? (Пилявці)

8. В якому році підписаний Зборівський договір? Скільки воєводств? Який реєстр передбачався?

9.  8. В якому році підписаний Білоцерківський договір? Скільки воєводств? Який реєстр передбачався?

10. В якому році відбулась Переяславська рада? Кому присягнув Б. Хмельницький? Чи всі присягнули?

11. Наслідком цієї ради у березні підписані статті, яку назву вони отримали? В якому році?

12. В якому році Московія зраджує Хмельницького, відмовляючись воювати проти Польщі і підписує Віленський мир з ними?

13. Який наслідок  Віленського миру? Хмельницький шукає ....нових союзників...і знаходить у вигляді якої держави?

14. Останній похід козаків проти Польщі — похід Антіна Ждановича, в якому році?

15. Завершилась  Національно-визвольна війна у 1657 році у зв’язку з якою подією?

 

4. Картографічні вміння

3 карти переглянути

 

5. Гра Перший мільйон

 

6. Оцінки.

 

7. Отже, Національно-визвольна війна показує нам приклад волелюбності українців, приклад самопожертви і боротьби проти сильнішого противника, приклад того, що не потрібно здаватися, а потрібно вірити у себе і свій народ. Сьогодні теж триває війна за незалежність України. Україна переможе! Слава Україні!

doc
Додано
28 січня
Переглядів
94
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку