Конспект уроку "Данило Романович"

Про матеріал
Щоб дізнатись про мотиви вчинків людини потрібно запитати лише у нього, тому нашим гідом сьогодні буде людина, про яку можна сказати такі слова: «Народжений керувати, він з дитинства змушений був поневірятися по сусідніх королівських дворах, зі зброєю в руках добиватися своєї вотчини. Його діяльність на благо своєї землі викликала повагу навіть у його ворогів, а літописець називає його Мудрим, як Соломон». Зустрічаємо Данило Романович Галицький
Перегляд файлу

Відкритий урок

 

Щоб дізнатись про мотиви  вчинків людини  потрібно запитати лише  у нього, тому нашим гідом сьогодні буде людина, про яку можна сказати такі слова:

«Народжений керувати, він з дитинства змушений був поневірятися по сусідніх королівських дворах, зі зброєю в руках  добиватися  своєї вотчини. Його діяльність на благо своєї землі викликала  повагу навіть у його ворогів, а літописець називає його Мудрим, як Соломон». Зустрічаємо Данило Романович Галицький

Народився я 1201 році у Галичі, в сім’ї наймогутнішого князя Русі Романа Мстиславича, але коли мені було 4 роки батька підступно вбили Поляки під Завихвостом, страшна звістка налякала мене і брата Василька, який був ще зовсім маленьким, наша мати Анна віддала мене під захист угорського короля на довгих 6 років. Землі наші поділили ненажерливі бояри, Угорці, Поляки і Орден Хрестоносців. Лише у моє повноліття, у 18 років я став князем Волинського князівства, незабаром одружився, але вже  1223 року Мстислав Удатний, мій тесть взяв мене на битву проти нових, невідомих кочівників – монголів. Люта січ була, ми подумали, що монголи тікають і кинулись їх наздоганяти, але це була пастка, порубано багато наших земляків, мене поранено у груди, ледь врятувався втечею. 6 великих князів загинуло, подушили їх татари, святкуючи перемогу.

1238 року запросили мене галичани вигнати угорців з їхньої землі, вони були вигнані і, нарешті я об’єднав землі Галицького і Волинського князівства в одну державу. Не встиг я налагодити мирне життя, як в Хрестовий похід проти нас – русичів рушили Хрестоносці, під Дорогочином наші війська завдали їм ніщівної поразки, будуть знати, хто такі православні люди. Дорогочин стояв над Бугом і був на Підляшші великим торговим центром. Тому визволення цього міста мало велике значення для галицько - волинських земель. Літопис занотував мої слова, які я сказав дізнавшись про втрату Дорогочина: «Не добре є держати нашу отчину хрестоносцям і пішов на них важко озброєним військом.»

   Позначте на контурній карті місце нашої першої зупинки ( робота з контурною картою), 1 бал.

   Після перемоги під  Дорогочином  я приєднав Київське князівство і  у 1239 році повністю відновив територію Галицько- Волинської держави, якою володів мій батько. Столицю переніс у м. Холм – подалі від зрадливих бояр. Але прийшло нове лихо

 - Хто завадив спокою і процвітанню руських земель в ХІІІ ст.?(монголи)

У 1240 році до Києва підійшли війська хана Батия, а мій воєвода Дмитро очолив оборону міста, цілий місяць нічого не могли вдіяти монголи з мурами міста, день і ніч били стінобитні машини по стінах, аж ось впали Лядські ворота, монголи вдерлися в місто і вчинили жорстоку різанину, останні ж захисники зачинилися в Десятинній, церкві, варвари і її зруйнували своїми катапультами  - багато люду полягло під уламками церкви. Воєводу Дмитра хан взяв в полон, зробивши, навіть, своїм радником.

Через рік у 1241 році монголи зруйнували і наші столиці: Володимир і Галич, обклали населення даниною.

 - Хочу сказати, що не лише ординці заважали мені будувати державу та жити з миром. У 1245 році відбулася битва між військом нашим з братом Васильком проти об’єднаного польсько-угорським війська біля міста Ярослава. У цій битві ми отримали блискучу перемогу.

(Ця перемога  мала велике історичне значення. 1- вона  надовго зупинила агресію Угорського королівства, 2- піднесла міжнародний авторитет Галицько- Волинської держави.)

- Я багато думав над тим, щоб об’єднати сили європейських правителів у справі протистояння монголам -  хотів створити антимонгольську коаліцію держав…(Однак створити сильний союз проти ординців йому не вдалося. Тому, щоб уберегти свої землі від спустошення монголо-татар, змушений був поїхати в 1245 р. на переговори до хана Батия в його столицю м. Сарай, що стояло поблизу гирла Волги)

 (Ціною власного приниження мудрий політик Данило Галицький зберіг недоторканість рідної землі, не допустив туди татарських баскаків і не став платити постійної данини, лише час від часу надсилаючи дарунки Батию. Він виграв час для організації відсічі.) 2бали .)

 

- Тяжко було повертатись в рідну землю. Я, син славного князя Романа, нащадок великого Мономаха, мусив признати над собою зверхність татарського хана. Тому почав підготовку до боротьби з поневолювачами. Для цього заключив військові союзи з польськими князями, угорським королем. Здійснив успішні походи проти литовців, в Чехію та Сілезію, захопив Люблін. Так далеко на захід не заходив жодний з давньоруських князів.

           - Дипломатичним заходам Данила сприяли династичні шлюби з  європейськими

           володарями.

                     Династичні зв’язки Данила Романовича

Польща  Литва  Угорщина  Австрія Володимирсько-Суздальське князівство 

- Згодом я звернувся до папи римського Інокентія IV з проханням допомогти зібрати рицарів Європи на хрестовий похід проти монголо -татар. За це погодився на перехід своїх земель під церковну юрисдикцію Риму. Заснував Галицьку митрополію. (це внутрішня політика) У 1253 р. отримав від папи Інокентія IV королівську корону. Коронували мене в Дорогочині

  З того часу всі західні хроністи  почали титулувати Данила королем, а Галицько-Волинську державу Руським королівством. Отже, Данило Галицький був першим руським королем.

Питання до класу:

- На вашу думку, чи була доцільна коронація  Данила Галицького?

- Як пов’язані між собою дві події: подорож в Золоту Орду і коронація в Дорогочині?

   Але папа не надав мені жодного лицаря, і я не віддав йому нашу церкву, проте титул залишився мій.

(реальної допомоги Данилові в боротьбі проти орди, тому взаємини між Данилом і Римом не переросли у стійкий союз.)

Сам пішов воювати проти монгол і у 1254 році розбив війська Куремси

Моє військо було організоване по новому (це внутрішня політика)

П’ять років не було видно ворога і ми готувались до відсічі. Будували стіни, рви, відбудовували життя мирного населення: відновилася торгівля, освіта, ремесло, багато люду прийшло з розорених земель саме в наші князівства.

У 1259 році величезне військо монгольське на чолі з Бурундаєм підійшло до наших земель, я змушений був врятувати своїх людей і тому погодився знову платити данину і зруйнувати усі стіни навколо моїх фортець, крім Холма.

Ось так все життя захищаю наші землі від ворогів різними способами, різною ціною, адже вільна і єдина держава – це єдиний спосіб вижити і процвітати для народу Русі-України.

ІV. Закріплення нових знань.

(інсценівка).

- Як ви вважаєте, визнання васалітету монгольського хана для Данила

Романовича було приниженням, чи мудрого рішення?

Работа в міні-групах

Дилема– це проблема, що має два рішення, але вибір їх однаково ускладнений (знайти менше із зол).

Скласти робочий лист дилеми.

1-ша група. Підкорятися Батию.

За

Проти

Залишитися в живих

Втратити честь

Залишити князівство у своїх руках

Зганьбити Русь

Не наражати на небезпеку людей

Бути засудженим людьми

 

Виграти час, щоб заручитися підтримкою

Виявити себе боягузом

 

Не піддавати зруйнуванню міста і фортеці

 

 

Не допустити свавілля баскаків

 

 

2-га група. Не підкорятися

За

Проти

Зберегти гідність воїна, правителя

Викликати гнів хана і не повернутися живим .

Не бути засудженим людьми

У князівстві знищать укріплення

 

Збільшать данину, а людей заберуть у рабство

 

Позбавлять влади і дер^-жави

 

Державою керуватимуть монголи

Учні відстоюють свою точку зору: – Як би ви вчинили і чому?

Висновок учнів. Пропустивши ситуацію крізь себе, бачимо, що Данило доклав чимало зусиль щоб захистити народ і державу.

Закріплення:

Бесіда.  1 Які мотиви керували Данилом?

2. Чому став він коронувався?

3. Який вчинок Данила Ви б змінили і чому?

(вчитель підводить до висновку, що нічого змініти було не можливо і Данило вчинив так як міг і краще за всіх тогочасних князів. Він об’єднав усі можливі землі Русі для відсічі ворогу, тому що роз’єднання привело до таки наслідків монгольської навали.)

Висновки. Данило - це найбільша постать в icтopiї Галицько-Волинської держави. Він вів свою діяльність серед незвичайно важких обставин. З великими зусиллями він наново з'єднав розбиту державу, ведучи боротьбу з Польщею та Угорщиною і з анархічним боярством. Нічого не втратив з батьківських земель, забезпечив кордон у Карпатах i від Вісли, поширив державну територію на півночі. Привернув авторитет княжої влади, наново зорганізував державний апарат. Не дав знищити своєї держави татарам, особистими жертвами здобув мир i підготував свою країну до відсічі орді. Супроти наступу Азії вийшов у зв'язки з Західною Європою, шукаючи там політичної i культурної допомоги. Трудом свого життя він відбудував державу свого батька Романа i поклав основи під її дальший розвиток.

З Данилом зійшов з історичного кону один iз найвидатніших володарів України, талановитий, самовідданий, освічений. Загальні обставини не дали йому довести до кінця справу піднесення України, але, не зважаючи на всі перешкоди, він багато зробив у цьому напрямку. Він зібрав ycі землі, що ними володів Роман, створив iз них з допомогою Василька могутню державу, з якого рахувалися сусіди, яку визнавав за поважну папа. Своїм коронуванням він затвердив її становище як королівства, як гідної спадкоємниці традицій

Київської держави, i уможливив майже на сто років її існування. Данило, не зважаючи на тяжкі умови постійної війни, зумів зламати боярську опозицію i творити державу на нових началах. Галицько-Волинська держава зайняла почесне місце серед європейських держав; її міста викликали здивування, її армія доходила до Каліша та Оломунця, її військова тактика здобула славу. Не зважаючи на тісні зв'язки з Західною Європою, культура, закони, література, релігія Галицько-Волинського князівства залишалися українськими.

Доба Данила важлива й тим, що протягом 20 років яскраво намітилася різниця між ідеологією та орієнтацією української держави i Володимиро-Суздальської: тоді, як Данило для зміцнення своєї держави та звільнення її від татарського панування шукав зв’язок з Європою, Олександр, орієнтуючись на схід, визнав безоглядно владу татар. Таким чином стали один проти одного два piзні світи.

Тепер вам зрозуміло роль особистості, зрозуміло чому ми вивчаємо цю особистість.

Що ж повертаємось назад у 21 століття?

 Вірш

Оцінювання: здати листочки і зошити Домашнє завдання, пар. 16

 

 

ДОДАТКИ

 

 

Історичний диктант. Метод « Незакінчене речення»

1. Галицьке й Волинське князівство об’єднав в одну державу князь…

2. Ця подія відбулася в … році

3. Хто з князів жив раніше  Ярослав Осмомисл чи Роман Мстиславович?           

4. Які нові завойовники  прийшли  на руські землі в 13 ст.? ( монголо- татари)

5. Назвіть ім’я монгольського хана, який напав на Русь у  ХІІІ ст.

6.  Коли відбулася перша битва русичів з монголо – татарами?

7. Де відбулася перша битва русичів з монголо - татарами

8. Яке місто було зруйновано раніше монголо-татарами Київ чи Переяслав?

9. В якому році було зруйновано Київ?

Група №1  Підкорятися Батию.

За

Проти

 

 

 

 

 

 

 

Історичний диктант. Метод « Незакінчене речення»

1. Галицьке й Волинське князівство об’єднав в одну державу князь…

2. Ця подія відбулася в … році

3. Хто з князів жив раніше  Ярослав Осмомисл чи Роман Мстиславович?           

4. Які нові завойовники  прийшли  на руські землі в 13 ст.? ( монголо- татари)

5. Назвіть ім’я монгольського хана, який напав на Русь у  ХІІІ ст.

6.  Коли відбулася перша битва русичів з монголо – татарами?

7. Де відбулася перша битва русичів з монголо - татарами

8. Яке місто було зруйновано раніше монголо-татарами Київ чи Переяслав?

9. В якому році було зруйновано Київ?

Група №1  Підкорятися Батию.

За

Проти

 

 

 

 

 

 

 

 

Історичний диктант. Метод « Незакінчене речення»

1. Галицьке й Волинське князівство об’єднав в одну державу князь…

2. Ця подія відбулася в … році

3. Хто з князів жив раніше  Ярослав Осмомисл чи Роман Мстиславович?           

4. Які нові завойовники  прийшли  на руські землі в 13 ст.? ( монголо- татари)

5. Назвіть ім’я монгольського хана, який напав на Русь у  ХІІІ ст.

6.  Коли відбулася перша битва русичів з монголо – татарами?

7. Де відбулася перша битва русичів з монголо - татарами

8. Яке місто було зруйновано раніше монголо-татарами Київ чи Переяслав?

9. В якому році було зруйновано Київ?

Група №1  Підкорятися Батию.

За

Проти

 

 

 

 

 

 

 

 

Історичний диктант. Метод « Незакінчене речення»

1. Галицьке й Волинське князівство об’єднав в одну державу князь…

2. Ця подія відбулася в … році

3. Хто з князів жив раніше  Ярослав Осмомисл чи Роман Мстиславович?           

4. Які нові завойовники  прийшли  на руські землі в 13 ст.? ( монголо- татари)

5. Назвіть ім’я монгольського хана, який напав на Русь у  ХІІІ ст.

6.  Коли відбулася перша битва русичів з монголо – татарами?

7. Де відбулася перша битва русичів з монголо - татарами

8. Яке місто було зруйновано раніше монголо-татарами Київ чи Переяслав?

9. В якому році було зруйновано Київ?

 

 

 

 

Слова учня, який переодягнувся Данилом Галицьким

 

Народився я 1201 році у Галичі, в сім’ї наймогутнішого князя Русі Романа Мстиславича,

але коли мені було 4 роки батька підступно вбили Поляки під Завихвостом, страшна звістка налякала мене і брата Василька, який був ще зовсім маленьким, наша мати Анна віддала мене під захист угорського короля на довгих 6 років. Землі наші поділили ненажерливі Галицькі бояри, Угорці, Поляки і Орден Хрестоносців.

Лише у 18 років я став князем Волинського князівства,

незабаром одружився,

але вже  1223 року Мстислав Удатний, мій тесть взяв мене на битву проти нових, невідомих кочівників – монголів. Люта січ була на річці Калка, ми подумали, що монголи тікають і кинулись їх наздоганяти, але це була пастка, порубано багато наших земляків, мене поранено у груди, ледь врятувався втечею. 6 великих князів загинуло, подушили їх татари, святкуючи перемогу.

1238 року запросили мене галичани вигнати угорців з їхньої землі, вони були вигнані і, нарешті я об’єднав землі Галицького і Волинського князівства в одну державу. Не встиг я налагодити мирне життя, як в Хрестовий похід проти нас – русичів рушили Хрестоносці, під Дорогочином наші війська завдали їм ніщівної поразки, будуть знати, хто такі православні люди.

   Після перемоги під  Дорогочином  я приєднав Київське князівство  у 1239 році і повністю відновив територію Галицько- Волинської держави, якою володів мій батько. Гордись мій батьку, я завершив твою справу об’єднання Русі. Столицю переніс у м. Холм – подалі від зрадливих бояр. Але прийшло нове лихо

У 1240 році до Києва підійшли війська хана Батия, а мій воєвода Дмитро очолив оборону міста, цілий місяць нічого не могли вдіяти монголи з мурами міста, день і ніч били стінобитні машини по стінах, аж ось впали Лядські ворота, монголи вдерлися в місто і вчинили жорстоку різанину, останні ж захисники зачинилися в Десятинній, церкві, варвари і її зруйнували своїми катапультами  - багато люду полягло під уламками церкви. Воєводу Дмитра хан взяв в полон, зробивши, навіть, своїм радником.

Через рік у 1241 році монголи зруйнували і наші столиці: Володимир і Галич, обклали населення даниною.

 - Хочу сказати, що не лише ординці заважали мені будувати державу та жити з миром.

 У 1245 році відбулася битва між військом нашим з братом Васильком проти об’єднаного польсько-угорським війська біля міста Ярослава. У цій битві ми отримали блискучу перемогу.

- Я багато думав над тим, щоб об’єднати сили європейських правителів у справі протистояння монголам -  хотів створити антимонгольську коаліцію держав

- Тяжко було повертатись в рідну землю. Я, син славного князя Романа, нащадок великого Мономаха, мусив признати над собою зверхність татарського хана. Тому почав підготовку до боротьби з поневолювачами. Для цього заключив військові союзи з польськими князями, угорським королем. Здійснив успішні походи проти литовців, в Чехію та Сілезію, захопив Люблін. Так далеко на захід не заходив жодний з давньоруських князів.

        - Згодом я звернувся до папи римського Інокентія IV з проханням допомогти зібрати рицарів Європи на хрестовий похід проти монголо -татар. За це погодився на перехід своїх земель під церковну юрисдикцію Риму. Заснував Галицьку митрополію. (це внутрішня політика) У 1253 р. отримав від папи Інокентія IV королівську корону. Коронували мене в Дорогочині

 

   Але папа не надав мені жодного лицаря, і я не віддав йому нашу церкву, проте титул залишився мій.

 

Сам пішов воювати проти монгол і у 1254 році розбив війська Куремси

Моє військо було організоване по новому

П’ять років не було видно ворога і ми готувались до відсічі. Будували стіни, рви, відбудовували життя мирного населення: відновилася торгівля, освіта, ремесло, багато люду прийшло з розорених земель саме в наші князівства.

У 1259 році величезне військо монгольське на чолі з Бурундаєм підійшло до наших земель, я змушений був врятувати своїх людей і тому погодився знову платити данину і зруйнувати усі стіни навколо моїх фортець, крім столиці - рідного Холма.

Ось так все життя захищаю наші землі від ворогів різними способами, різною ціною, адже вільна і єдина держава – це єдиний спосіб вижити і процвітати для народу Русі-України.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 Приклад. Свідчення літописців: «Коли зіткнулись війська між собою, то Данило виїхав наперед... Ударили... в полки татарські, а Данило поранений був у груди. Але через молодість і відвагу він не чув ран, що були на тілі його... був він сильний, - і Данило кріпко бився, побиваючи татар...

 

 

 2 Літературні джерела: «... Невеселий вертався князь Данило в рідну землю. Прикро йому було, що він, син славного князя Романа, нащадок великого Мономаха, мусив признати над собою зверхність татарського хана, поганина...» (А. Лотоцький «Княжа слава»)

 

 

3 Наукові джерела: «Романовим синам Данилу було всього чотири, а Василькові - два роки, й галицькі бояри прогнали їх разом із їхньою матір’ю, княгинею Анною...» (О. Субтельний. «Україна. Історія»).

 

 

1 Приклад. Свідчення літописців: «Коли зіткнулись війська між собою, то Данило виїхав наперед... Ударили... в полки татарські, а Данило поранений був у груди. Але через молодість і відвагу він не чув ран, що були на тілі його... був він сильний, - і Данило кріпко бився, побиваючи татар...

 

 

 2 Літературні джерела: «... Невеселий вертався князь Данило в рідну землю. Прикро йому було, що він, син славного князя Романа, нащадок великого Мономаха, мусив признати над собою зверхність татарського хана, поганина...» (А. Лотоцький «Княжа слава»)

 

 

3 Наукові джерела: «Романовим синам Данилу було всього чотири, а Василькові - два роки, й галицькі бояри прогнали їх разом із їхньою матір’ю, княгинею Анною...» (О. Субтельний. «Україна. Історія»).

 

docx
Додано
28 січня
Переглядів
188
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку