Конспект уроку "Давньогрецький театр, його характерні особливості, роль в античному суспільстві. Основні жанри давньогрецької драми – трагедія і комедія"

Про матеріал
Матеріали містять конспект уроку зарубіжної літератури у 9 класі за темою "Давньогрецький театр, його характерні особливості, роль в античному суспільстві. Основні жанри давньогрецької драми – трагедія і комедія" та мультимедійну презентацію до нього.
Перегляд файлу

ЗАРУБІЖНА ЛІТЕРАТУРА 8 КЛАС

Урок №

Дата:

 

Тема: Давньогрецький театр, його характерні особливості, роль в античному суспільстві. Основні жанри давньогрецької драми – трагедія і комедія

Мета: ознайомити з особливостями виникнення, облаштування та функціонування давньогрецького театру; сприяти усвідомленню того, що давньогрецький театр був важливим засобом  виховання найширших мас народу; розвивати уважність, допитливість; виховувати повагу до театрального мистецтва та античної культури.

Тип уроку: вивчення нового матеріалу.

Обладнання: комп’ютер, мультимедійна система, роздатковий матеріал, житони, фоторепродукції давньогрецьких театрів,  пазли «Будова давньогрецького театру», тексти для редагування

 

ХІД УРОКУ

 

І. Мотивація навчальної діяльності. Повідомлення теми і завдань уроку

Ми продовжуємо знайомство з мистецтвом давньої Греції. Тема сьогоднішнього уроку –  Давньогрецький театр, його характерні особливості, роль в античному суспільстві. Основні жанри давньогрецької драми – трагедія і комедія

(грецька музика - тихо)

  Запишемо тему уроку та епіграф

Я люблю сцену,

на ній усе більш правдиво,

ніж у житті

                    О.Уайльд

 

  II. Вивчення нового матеріалу

Слово вчителя.

Давня Греція… Вона  захоплює чарівними пейзажами, величчю і витонченістю, огортає теплими барвами, манить легендами і загадковістю. Саме Давня Греція навчила людство співати і танцювати, писати вірші і поеми, саме на цій землі вперше прозвучала ліра.

Ця країна подарувала нам імена: Василь, що означає цар, Орися, Ірина, що означає спокій, Григорій, Юрій – хлібороб, Тарас – бунтівник. Ім’я Денис теж давньогрецьке, воно пов’язане з іменем бога, який причетний до виникнення давньогрецького театру.

Діоніс – бог-страдник, покровитель землеробства. Культ Діоніса з’язвляється в Греції з появою винограду. Виноградство стало домінуючим напрямом господарства, а сам Діоніс ототожнювався з родючими силами природи. Улюблений бог давніх греків постійно потребував свят, розваг, веселощів. А давні греки вміли веселитися.

Свято Діоніса відзначалось 3 рази на рік: у грудні («Малі Діонісії»), у січні-лютому («Ленеї») та березні-квітні («Великі Діонісії»). Ці свята нагадували західно-європейський карнавал і нашу Масницю. Велика юрба людей ходила з музикою, піснями, прославляючи Діоніса.

Співали танцюристи, одягнені в шкури цапів, вони зображували почет Діоніса – цапоногих сатирів. Сатири ( в грецькій міфології) – лісові божества, життєрадісні цапоногі істоти, супутники Діоніса.

На честь Діоніса співали дифірамби – гімни, що складались з партії хору. Очолював хор заспівувач і керівник – корифей. Відтак, Діонісії започаткували такі театральні жанри: трагедія та комедія.

 

Робота з підручником

с.89 – записати визначення трагедії та комедії

Прочитаймо коментар філолога с.89

 

Музою трагедії є Мельпомена. А музою комедії – Талія.

Ми з вами заговорили про муз. У сучасній мові у переносному значенні муза — натхнення, творчість.  Пригадаємо – від Зевса і богині пам’яті Мнемосіни народилося 9 муз, покровительок  різноманітних видів мистецтва і науки.

Пригадаємо їх.

(роздаю дітям імена муз)

 Муза історії  - Кліо

 Муза ліричної поезії - Квтерпа

 Муза любовної лірики - Ерато

 Муза танців  - Терпсіхора

 Муза гімнів  - Полігімнія

 Муза епічної поезії - Калліопа

 Муза астрономії  - Уранія

 

А сьогодні ми говоримо про муз Мельпомену і Талію.

У кого ці музи?

Хто запам’ятав, покровительками яких драматичних творів вони являються?

 

Ранні грецькі трагедії складались з пісень хору та актора. До речі, хор був обов’язковим персонажем трагедії. Хор – колективний герой, виразник громадської думки. Учасників хору називали хоревтами. Трагедійний хор спочатку налічував 12, а потім 15 чоловік.

Вистави відбувались просто неба. Грали, співали і танцювали в давньогрецькому театрі самі громадяни. Актори посідали почесне становище у суспільстві. Їх обирали на вищі державні посади, вони брали активну участь у громадському житті полісу. Їм гарантувалися недоторканність і звільнення від податків.

Як ви вважаєте, якими якостями повинні були володіти актори?( Голос, володіння мистецтвом жестів, витривалість)

А чому саме витривалість? Тому що вистави тривали від 6 до 9 годин

Усі ролі (і жіночі також) виконували чоловіки. Актори одягали маски, вираз котрих розкривав характер, душевний стан. Масштаби давньогрецького театру не давали змоги глядачам з останніх рядів бачити обличчя акторів, якби вони не використовували виразні і великі маски.

Маски робилися з дерева,  полотна чи  каменю. Актори змінювали маски не тільки під час зміни ролі, а навіть під час виконання однієї ролі, якщо герой знаходився під впливом різних почуттів.

Декорацій не було.

Щоб збільшити свій зріст, актори носили котурни – взуття на високій підошві.

Одяг трагічних акторів був надзвичайно пишним, прикрашеним різнокольоровими вишивками. Актори комедії були вдягнені звичайно. плащ акторів називався хламидою.

Хто ж були глядачі давньогрецького театру?

Це також були чоловіки різних верств населення, не дивлячись на чин  чи вік. Рішенням сенату в цей день припиняються всі справи, суди закриваються, боржники звільняються від сплати боргів протягом свята, всіх ув’язнених випустити з в’язниць для перегляду вистав, незаможним громадяни, слуги, раби отримують субсидію на придбання квитків. Чоловіки одягалися в святковий одяг та прикрашали голови вінками.

(відео)

Як же виглядав театр давніх греків?

Одна з найважливіших особливостей театру полягає в тому, що гра відбувалась просто неба, при денному світлі. Відсутність даху і використання природнього освітлення були пов’язані з величезними розмірами грецьких театрів.

Афінський театр, наприклад, міг вмістити 17 тис. людей

театр міста Мегаполя в Аркадії – 44 тис. глядачів

театр Ефес – 100 тис. глядачів

Зверніть увагу на план театру

 

Театр складався з 3 основних частин: орхестри, театрона і скени.

Орхестра – місце для хору та акторів і жертовинком Діонісу посередині. Вона була круглою, а потім – підковоподібною.

Скена – будова за орхестрою. Там тримали реквізити, сюди приходили, щоб змінити маски.

Проскеній – передня стіня скени. Спочатку вона мала вигляд колонади, зображуючи фасад храму або палацу і набула з часом велике значення в оформленні спектаклю.

На обох кінцях будівлі скени були збудовані 2 бічні прибудови, які називали параскеніями. Вони служили  місцем зберігання декорацій та іншого театрального майна.

Театрон – місце для глядачів. Лави спочатку були дерев’яними, потім  - кам’яними. Театрон був поділений на клини. Між скеною і театроном, які займали дещо більше половини круга, знаходились проходи – пароди, через які вступали на орхестру хор і актори, які по ходу п’єси прибували з міста, гавані або з чужої країни.

Грецький театр вміщав дуже велику кількість глядачів.

Як же глядачі з останніх лав чули акторів, якщо мікрофонів не було?

Планування грецького театру було розраховано на добру чутність. Крім того, для посилення звуку в деяких театрах застосовувались резонуючі амфори, які поміщались серед глядацьких місць.

Якщо, стоячи в центрі орхестри, сказати щось пошепки, то на останніх місцях буде добре чути

 

ІІІ. Узагальнення та систематизація вивченого.

Дорогі учні, а зараз ми об’єднаємося у дві групи для продовження роботи на уроці. А зробимо це за допомогою житонів. Хто запам’ятав, що це за житони? Так – це були такі білети на театральні вистави у давній Греції.

 1.Гра Запитання – відповідь «Ти – мені, я - тобі»

Діти, повторимо вивчене у формі гри «Ти – мені, я - тобі». Підготуйте по 1 запитанню для товаришів за прослуханим матеріалом.

 

2. Відтворення тексту

Наступним вашим завданням буде відтворити текст за його змістом. Вам подані тексти, але деякі слова з них випали, вам необхідно знайти ці слова та розмістити їх в потрібних місцях.

 На даний вид роботи вам дається 3 хвилини

 

  1. Театр в Давній Греції був державною установою, і організацію театральних вистав брала на себе сама держава, призначаючи для цієї мети спеціальних людей.

Керівником дійства, до якого готувались заздалегідь, був хорег – забезпечений громадянин міста. Від його щедрості залежала пишність постановки та її успіх. Вибір хору й акторів  - теж був його обов’язок.

 

  1. Одна з найважливіших особливостей театру полягає в тому, що гра відбувалась просто неба, при денному світлі. Відсутність даху і використання природнього освітлення були пов’язані з величезними розмірами грецьких театрів.

 

 3. Пазли

Ваше наступне завдання – якомога швидше зібрати Пазл «Будова давньогрецького театру», підписати його складові та презентувати нам.             

 На виконання цього завдання вам відводиться 2 хвилини

 

 IV. Підсумок уроку. Оцінювання

 

  • Поясніть будь ласка, епіграф до сьогоднішнього уроку
  • На честь якого бога влаштовувались перші вистави?
  • Назвіть імена муз комедії і трагедії
  • Чим відрізняється давньогрецький театр від сучасного?

 

V. Домашнє завдання

 

Розділ 7.с.88-93

Виготовити маску давньогрецького театру з паперу

Іра,  Антон,  Денис – скласти кросворд до вивченої теми

 

 

1

 

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Давньогрецький театр, його характерні особливості, роль в античному суспільстві. Основні жанри давньогрецької драми – трагедія і комедія

Номер слайду 2

Я люблю сцену, на ній усе більш правдиво, ніж у житті О.Уайльд

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Навіть ув'язнених випускали з в'язниць, щоб вони могли побачити виставу.

Номер слайду 10

Навіть ув'язнених випускали з в'язниць, щоб вони могли побачити виставу.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Навіть ув'язнених випускали з в'язниць, щоб вони могли побачити виставу. Мельпомена Талія

Номер слайду 13

Від Зевса і Мнемосіни, богині пам’яті, народилося 9 муз, покровительок різноманітних видів мистецтва та науки. Зевс Мнемосіна

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Навіть ув'язнених випускали з в'язниць, щоб вони могли побачити виставу.

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Мельпомена Талія

Номер слайду 22

1.Актори були дуже шанованими людьми і займали високе суспільне становище. 2.Актором міг бути тільки вільно народже-ний. 3.Їх могли обирати на вищі державні посади і призначат послами до інших держав.

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Всі актори носили маски, змінюючи їх декілька разів за виставу. Кожна маска висловлювала певну емоцію.Без маски обличчя акторів було б погано видно глядачам із останніх рядів.

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Маски виготовлялися з дерева або полотна; в останньому випадку полотно натягу-валося на каркас, покривалося гіпсом і розфарбовувалося.

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Маски закривали не тільки обличчя, але й всю голову, так що зачіска була закріплена на масці.

Номер слайду 29

Навіть ув'язнених випускали з в'язниць, щоб вони могли побачити виставу. КОТУРНИ

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Навіть ув'язнених випускали з в'язниць, щоб вони могли побачити виставу.

Номер слайду 34

Навіть ув'язнених випускали з в'язниць, щоб вони могли побачити виставу.

Номер слайду 35

Навіть ув'язнених випускали з в'язниць, щоб вони могли побачити виставу.

Номер слайду 36

Навіть ув'язнених випускали з в'язниць, щоб вони могли побачити виставу.

Номер слайду 37

Навіть ув'язнених випускали з в'язниць, щоб вони могли побачити виставу.

Номер слайду 38

Навіть ув'язнених випускали з в'язниць, щоб вони могли побачити виставу.

Номер слайду 39

Орхестра Театрон Скена

Номер слайду 40

Номер слайду 41

Навіть ув'язнених випускали з в'язниць, щоб вони могли побачити виставу.

Номер слайду 42

Найдавніша з усіх частин. З грец. «танцювальний майданчик». Круглий майданчик, на якому виступали хор і актори. Усередині орхестри містився багато прикрашений жертовник Діоніса.

Номер слайду 43

Навіть ув'язнених випускали з в'язниць, щоб вони могли побачити виставу.

Номер слайду 44

Спочатку глядачі вільно розмі-щувалися навколо орхестри. З грец. («бачачи місце»). На початку V ст. до н.е. дерев'яні лави були замінені кам'яними. Пізніше з’явилися особливі місця для публіки, розташовані на схилах прилеглих пагорбів і гір.

Номер слайду 45

Навіть ув'язнених випускали з в'язниць, щоб вони могли побачити виставу.

Номер слайду 46

Велике прямокутне приміщення. З грец. «намет». Споруда, розташована позаду орхестри, де переодягалися актори.

Номер слайду 47

Навіть ув'язнених випускали з в'язниць, щоб вони могли побачити виставу.

Номер слайду 48

Навіть ув'язнених випускали з в'язниць, щоб вони могли побачити виставу.

Номер слайду 49

Навіть ув'язнених випускали з в'язниць, щоб вони могли побачити виставу.

Номер слайду 50

Навіть ув'язнених випускали з в'язниць, щоб вони могли побачити виставу.

Номер слайду 51

Я люблю сцену, на ній все більш правдиво, ніж у житті О.Уайльд

Номер слайду 52

Навіть ув'язнених випускали з в'язниць, щоб вони могли побачити виставу.

Номер слайду 53

Навіть ув'язнених випускали з в'язниць, щоб вони могли побачити виставу.

zip
Додано
24 січня 2019
Переглядів
20280
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку