Урок зарубіжної літератури на тему: "Вільям Шекспір. Виняткова роль Шекспіра в розвитку англійської національної літератури та світового мистецтва. Сонет № 116"

Про матеріал
Урок має на меті ознайомлення учнів із життєвим і творчим шляхом Вільяма Шекспіра, «шекспірівським питанням», джерелами творчості письменника. За типом це урок вивчення нового навчального матеріалу із застосуванням методу шести капелюхів мислення Едварда де Боно.
Перегляд файлу

Тема. Вільям Шекспір. Виняткова роль Шекспіра в розвитку англійської національної літератури та світового мистецтва. Сонет № 116.

Мета:

  • навчальна: ознайомити учнів із життєвим і творчим шляхом Вільяма Шекспіра, «шекспірівським питанням», джерелами творчості письменника;
  • розвивальна: прищеплювати учням культуру зв’язного мовлення, розвивати навички виразного читання поетичних творів, уміння самостійно шукати та опрацьовувати потрібну інформацію, презентувати її, уміння працювати в групах, застосовувати різні види мислення;
  • виховна: прищеплювати учням почуття поваги до духовних, творчих надбань попередніх поколінь, до загальнолюдських цінностей.

Теорія літератури: сонет, ліричний герой, художні засоби, «шекспірівське питання», «шекспірівський канон».

Обладнання: портрети Вільяма Шекспіра, ілюстрації (театр «Глобус», герб В.Шекспіра, зображення шести кольорових капелюхів), відеопрезентація, шість кольорових капелюхів, роздавальний матеріал (картки для роботи в групах за темою уроку); ІКТ.

Тип уроку: урок вивчення нового навчального матеріалу із застосуванням методу шести капелюхів мислення Едварда де Боно.

 

Хід уроку

І. Організаційний момент

Доброго дня, шановні учні! Ви звернули увагу, що сьогодні до нас на урок завітало багато гостей. Але почувайте себе зручно, комфортно і без хвилювань. Ви молодці і у нас з вами все вийде. Почати хочу наш урок з побажання-настанови: будьте сьогодні в доброму гуморі і хорошому настрої, налаштуйтеся гарно та цікаво працювати. Під час уроку мені хотілося б побачити у вас те, що часом буває непомітним:

* сміливість – у скромних;

* комунікабельність – у мовчазних;

* рішучість – у невпевнених;

* а жагу до знань я хотіла б побачити у кожному з вас.

ІІ. Актуалізація опорних знань

Минулого уроку ми відкрили для себе добу в історії людства під назвою Відродження. Яскрава і смілива, створена геніями світового рівня, епоха Ренесансу завжди буде приваблювати мислячих людей.

Що ж ми знаємо про культуру цієї доби? Пропоную вам пригадати матеріал минулого уроку за допомогою гри «Детектор правди» (відповідати на поставлене питання потрібно «так» або «ні»).

1. Одним із естетичних принципів світогляду Відродження був принцип: «Людина – центр Всесвіту». (Так)

2. Збірка сонетів Франческо Петрарки має назву «Нове життя».   (Ні)

3. Епоха Ренесансу зародилася в Італії. (Так)

4. Структура італійського сонета: 4, 4, 4, 2. (Ні)

5. Останнім поетом епохи Сердньовіччя і першим поетом епохи Відродження називають Франческо Петрарку (Ні)

ІІІ. Оголошення теми й мети уроку

Наш сьогоднішній урок буде присвячено вивченню життя та творчості титана епохи Відродження, видатного поета і драматурга Вільяма Шекспіра. Ім’я його знане в усьому світі. Чи багатьох велетів західноєвропейської літератури можна поставити поруч із Шекспіром? Може, трьох – чотирьох. Але й перед ними він матиме перевагу, бо не віддалився на художній Олімп, де мешкають боги і куди люди зазирають лише у дні ювілеїв. Він живе у своїх безсмертних драмах, сонетах – на сценах театрів, у кінофільмах, у книгах, у своєму вічному гімні любові – трагедії «Ромео і Джульєтта».

ІV. Сприйняття та засвоєння нового матеріалу

Зверніть увагу на дошку. Крім ілюстрацій, пов’язаних з життям і творчістю В.Шекспіра, є зображення різнокольорових капелюшків. Саме вони слугуватимуть нам помічниками на уроці. І так як перед нами стоїть завдання дізнатися про життєвий шлях Шекспіра, то першим ми використаємо білий капелюх, який закодовано під назвою «інформація».

 

1. Розповідь учителя про життя і творчість Вільяма Шекспіра з використанням презентації.

2. Демонстрація герба Шекспіра, огляд портретів письменника.

Вам уже знайоме так зване гомерівське питання: чи існував Гомер насправді, чи він був автором безсмертних давньогрецьких поем «Іліада» та «Одіссея»? Таке ж запитання щодо великого Шекспіра ставлять собі протягом чотирьох століть науковці та звичайні читачі. Справа в тому, що збереглося не так багато відомостей про життя самого Шекспіра і ще менше — про його авторство щодо всесвітньовідомих п’єс.

За життя Шекспіра і після його смерті ніхто не мав сумніву в тому, що він був творцем прославлених трагедій, комедій і хронік. Але в XIX, а потім і в XX ст. стало виникати сумніви щодо авторства письменника, так зване «шекспірівське питання».

Існує два погляди на авторство Шекспіра: традиційний - Шекспір зі Стретфорда - на - Ейвоні являється автором усього, під цим ім'ям надрукованого, і нетрадиційний - справжній Шекспір хтось інший.

 

3. Повідомлення учнів

Слово вчителя. Час надягти чорний капелюх. Чорний колір асоціюється з суддівською мантією, тому точка зору людини, яка одягла чорний капелюх буде критична, можливо, навіть негативна і ознайомить нас з нетрадиційним поглядом на авторство Шекспіра. Отже, справжній Шекспір хтось інший?

1-й учень.

Що ж викликає сумніви у науковців? Шекспір був не дуже освіченою людиною, а у своїх творах він виявляє різнобічну обізнаність у багатьох галузях знань: про медицину він писав, як лікар, про закони — як юрист, про рослини — як ботанік, про філософські проблеми — як філософ.

     Вражає й словниковий запас письменника: 30 тисяч слів, до того ж знання іноземних мов: французької, італійської, грецької, іспанської, латини.

     Автор шекспірівських п’єс добре знав греко-римську міфологію, літературу, історію, був знайомий із справжньою Італією: Венецією, Вероною, Міланом, Мантуєю. А Шекспір, як відомо, ніколи не виїжджав за межі своєї Батьківщини.

Справжній Шекспір хтось інший. Ось чому:

1) відомості про життя Шекспіра уривчасті;

2) неймовірна освіченість;

3) авторські рукописи Шекспіра зникли;

4) в його творах є опис життя аристократії; 

5) у своєму заповіті Шекспір жодним словом не згадав про рукописи п'єс.

На сьогоднішній день існує 57 так званих „кандидатів у Шекспіри”, причому більшість з них – представники вищих суспільних кіл, серед них навіть королева Єлизавета Тюдор.

 

Слово вчителя.

А тепер вислухаємо іншу точку зору: оптимістичну, позитивну, традиційний погляд на авторство Шекспіра. Для цього нам потрібен жовтий капелюх, колір якого асоціюється із сонцем, життям, радістю.

2-й учень.

Скептики, які не вірять в існування Шекспіра шукають велич авторства у фаховій освіті, у походженні, у небилицях, - у будь-чому, окрім геніальності. А Вільям був генієм від народження.

Смішні й безглузді сумніви в авторстві Шекспіра. Адже відомо навіть, як він писав. Про це свідчать його друзі-актори, що видали перші збірки п’єс Шекспіра, Хемінг і Кондел: «Його думка завжди встигала за пером, і задумане він висловлював із такою легкістю, що ми не знайшли в його рукописах жодних виправлень».

До того ж, проблемно-тематичний аналіз показує, що твори, які друкуються під прізвищем Шекспіра, належать одному авторові.

Що ж, тисячу разів мав рацію Гете, котрий сказав: «Шекспір, і краю йому немає».

 

Хто є Шекспір?

Чи був він?

Білі руки підводять вчені – їм бракує слів.

Чи був він – той актор,

Чиї перуки

Вкривали наймудрішу із голів?

Хто є Шекспір?

А що таке безсмертя?

А як сонети збурюють світи?

Митцеві часом необхідно вмерти,

Аби своє безсмертя віднайти.

І хто глибінь тієї слави зміряв?

Та правда, що чужа хитанню мод?!

Народжує Шевченків та Шекспірів,

Як знак своєї вічності народ.

Художник перепони днів ламає.

Якщо на світі гідно він прожив

Є дійові особи і немає

На світі непричетних глядачів.

Високі думи час собою значать.

Стають вони, мов пасма вічних гір.

Був Гамлет.

Був народ англійський.

Значить,

Напевне був Шекспір.

  • Яку точку зору поділяєте ви?
  • Який аргумент вам здався найпереконливішим?

 

4. Завдання пошуково-дослідницького характеру (робота в групах).

Всі учні нашого класу розподілені за трьома групами. Кожна з груп отримує свою картку з інформацією щодо творчості Вільяма Шекспіра. Завданням кожної групи є ознайомитися з інформацією на своїй картці, записати найважливіше до зошита, а потім один з учасників групи поділиться прочитаним із учнями двох інших груп. Школярі, які будуть виступати, одягнуть зелений капелюх, який символізує нові ідеї та творчість.

Картка 1.

Творчість Шекспіра поділяють на 3 періоди:

  1. 1590 – 1600 рр. – «оптимістичний» .

Були написані історичні хроніки та комедії, основною темою яких була віра в життя та красу душі людини: «Приборкання норовливої», «Сон літньої ночі», «Багато галасу даремно», «Дванадцята ніч» та ін..

  1. 1600 – 1608 рр. – «трагічний».

Створені шедеври в жанрі трагедії: «Гамлет», «Король Лір», «Макбет».

  1. 1609 – 1612 рр. – «романтичний».

Трагікомедії зі щасливим фіналом: «Зимова казка», «Буря».

Усього написано 37 п’єс , 2 поеми та 154 сонети.

         37 п’єс, 2 поеми, 154 сонети

                                              Три періоди:

 

 

 

 

 

 

   

      

 

 

І. «Оптимістичний»                     ІІ. «Трагічний»                   ІІІ. «Романтичний»                 

      1590-1600 рр.                   1601-1608 рр.                             1609-1612 рр. 

 

Картка 2.

Справжніми шедеврами зарубіжної літератури є сонети Шекспіра. Збірка сонетів була створена приблизно у 1593-1600 роках. 1609 року вийшло єдине видання, що побачило світ за життя поета. Умовно сонети Шекспіра поділяють на 3 частини:

  1. Сонети 1-126 – присвячені юному другові;
  2. Сонети 127-152- присвячені смаглявій леді;
  3. Сонети 153-154 – заключні, їх тема – радість життя.

Таке тематичне розподілення поезій доводить, що Шекспір вніс нові теми у жанр сонета. Адже до нього сонети присвячувалися лише коханню, а не дружбі.

 

Картка 3.

Сонет – ліричний вірш, що складається з 14 рядків п’ятистопного  або шестистопного  ямба, власне двох чотиривіршів (катренів) з перехресним римуванням та двох тривіршів (терцетів).

Це визначення, яке характеризує італійський сонет.

Англійський сонет має трохи іншу форму, яку називають шекспірівською. Схема його така: 4,4,4,2 (складається з трьох катренів і двовірша). Кожен твір присвячений одній темі.

Сонети Шекспіра можна назвати своєрідним ліричним щоденником.

 

Слово вчителя.

У багатій творчій спадщині митця особливе місце посідають сонети. Їх можна назвати своєрідним ліричним щоденником. Тематика сонетів Шекспіра різноманітна: поезія, філософські роздуми, дружба і, звичайно, кохання. Шекспір не мав собі рівних за здатністю заглиблення в людську психологію, її найпотаємніші куточки; опоетизував людину та красу її почуттів. З яким кольором асоціюються у вас почуття, емоції, кохання. Тож час взяти до рук червоний капелюх.

5. Декламування напам’ять сонета № 116 (читає учень).

Не буду я чинити перешкоди 
Єднанню двох сердець. То не любов, 
Що розцвіта залежно від нагоди 
І на віддаленні згасає знов. 

Любов - над бурі зведений маяк, 
Що кораблям шле промені надії, 
Це - зірка провідна, яку моряк 
Благословляє в навісній стихії. 

Любов - не блазень у руках часу, 
Що тне серпом своїм троянди свіжі - 
І щік, і уст незайману красу. 
Той серп любові справжньої не ріже. 

Як це брехня- я віршів не писав, 
І ще ніхто на світі не кохав.

 

  • Яка тема сонета?
  • Чому Шекспір вважає кохання настільки могутнім і справжнім почуттям?

 

V. Закріплення знань, умінь і навичок.

В. Шекспір увійшов у літературу в той період, коли митці зосередилися на показові внутрішнього світу людини. Саме тому Шекспір прагнув пізнати таїну людського серця , поринути в глибини людської душі . Для чого? Можливо, щоб краще пізнати себе самого себе та світ, в якому він жив.

 Підвести підсумки нашого уроку пропоную такою вправою: створення асоціативного портрета «В. Шекспір – геніальна людина доби Відродження». Учень, який виходить до дошки, одягає синій капелюх.

 

Ш 3.jpg 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VІ. Підбиття підсумків уроку.

Оцінювання учнів.

 

VІІ. Домашнє завдання.

Для розумних (тобто для всіх). Прочитати трагедію «Ромео і Джульєтта» с. 155-176 (за підручником Ковбасенко)

Для творчих (за бажанням). Створити презентацію про трагедію «Ромео і Джульєтта».

 

doc
Додано
25 січня 2019
Переглядів
4086
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку