Конспект уроку хімії для 11 класу на тему: "Вітаміни як компоненти їжі"

Про матеріал

Мета:

1. формувати загальні уявлення про вітаміни; познайомити учнів з класифікацією, представниками; з'ясувати їх роль в організмі людини; показати поширення цих речовин у природі, їх біологічну роль; дати поняття про авітамінози, гіповітамінози, гіпервітамінози;

2. розвивати вміння виділяти головне, аналізувати фактичний матеріал, самостійно складати конспект;

3. виховувати в учнів вміння чітко організовувати працю
Перегляд файлу

 

Тема. Вітаміни як компоненти їжі, їх роль в організмі.  

 

Мета: 1. формувати загальні уявлення про вітаміни; познайомити учнів з класифікацією, представниками; з’ясувати  їх роль в організмі людини; показати поширення цих речовин у природі, їх біологічну роль; дати поняття про авітамінози, гіповітамінози, гіпервітамінози; 

 

 2. розвивати вміння виділяти головне, аналізувати фактичний матеріал, самостійно складати конспект;

 

 3. виховувати в учнів вміння чітко організовувати працю.

 

Тип уроку: вивчення нового матеріалу

 

Форми роботи: індивідуальна робота за підручником, складання конспекту з використанням схем, таблиць; пошукова робота в групах; диспут; презентація на тему: «Вітаміни»

 

Домашнє завдання: 

Провести пошукову роботу з підготовки пам’ятки на тему «Як можна максимально зберегти в продуктах харчування вітаміни та забезпечити ними свій організм?»

 

ХІД УРОКУ

І. Організація класу

 

ІІ. Мотивація навчальної діяльності

Перегляд відеоролика «Ми те, що ми їмо…» (робота учениць 11 – Б класу  Сорокіної А., Албатової)

Завдання: вивести формулу збалансованого харчування

Формула збалансованого харчування:

білки + помірна кількість вуглеводів + мінімальна кількість жирів + вітамінно-мінеральний комплекс                  здоров’я

 

ІІІ. Оголошення теми і мети уроку

Тема. Вітаміни як компоненти їжі, їх роль в організмі

Мета: сформувати загальне уявлення про вітаміни, розглянути класифікацію,  розкрити найважливішу роль вітамінів для здоров`я людини, дати поняття про авітамінози, гіповітамінози й гіпервітамінози

 

І.  Вивчення нового матеріалу

Урок-диспут

Доповідачі: хімік, біолог, лікар

Стенографісти (всі учні класу)

 

  1. Стенографісти  складають конспект за планом:
  1. Визначення вітамінів;
  2. Класифікація вітамінів, приклади;
  3. Біологічна роль вітамінів;
  4. Заповнюють таблицю

вітаміни

назва

джерело вітаміну

біологічна роль

захворювання при нестачі вітаміну

 

 

 

 

 

 

  1. Доповіді учнів за планом
  2. Перегляд презентації

Хімік:

Вітаміни – низькомолекулярні органічні сполуки різних класів, які в невеликих кількостях, але неодмінно потрібні для забезпечення нормальної життєдіяльності організмів.

Вітаміни

(за здатністю розчинення)

 

водорозчинні                                 жиророзчинні

 

приклади

 

                 С, РР, В1, В2, В6, В12                                   А, Е, К

 

хімік

біолог

 

лікар

 

вітамін

Назва

джерело вітаміну

біологічна роль

захворювання при нестачі вітаміну

А

ретинол

молоко,

 риба, яйця,

масло, морква,

сир,

абрикоси

  • Впливає на ріст людини
  • Поліпшує стан шкіри
  • Посилює опірність організму інфекціям

- куряча сліпота

- сухість шкіри

- втрата маси тіла

Е

Токоферол

горіхи, олія, пророслі зерна пшениці, помідори, шпінат, молоко, печвнка

  • Сприяє засвоєнню білків і жирів
  • Впливає на роботу мозку, нервової системи
  • Затримує старіння
  • Прискорює загоєння ран

 

С

аскорбінова кислота

плоди цитрусових, шипшина, чорна смородина, зелена цибуля, петрушка, капуста, картопля

  • Підвищує захисні сили організму
  • Поліпшує еластичність судин
  • Стимулює діяльність ендокринної та нервової системи
  • Сприяє нормальному кровотворенню

- кровоточивість ясен

- зниження опірності організму інфекціям

- цинга

 

 

РР

Нкотинова кислота

у

свинині, рибі,

арахисі, помідорах,

петрушці,

шипшині,

м`яті

  • бере участь у синтезі нуклеїнових

кислот, амінокислот, регулює

роботу органів кровотворення.

- ураження шкіри,  дерматит,

діарея,

безсоння,

депресія

В2

рибофлавн

в м`ясі,

молочних продуктах,

зелених овочах,

зернових та бобових

культурах

 

  • регулює обмін речовин,

бере участь у кровотворенні,

  • знижує втому очей,
  • полегшує

поглинання кисню клітинами

- втома,

зниження апетиту,  -запалення

слизових оболонок, -порушення

функцій зору

 

Лікар

Гіповітаміноз – захворювання, яке розвивається при нестачі вітамінів

Гіпервітаміноз – захворювання, яке розвивається при надлишку вітамінів.

Авітаміноз – стан, коли вітаміни в організмі відсутні.

 

Висновок:

Вітаміни разом із білками, жирами, вуглеводами й неорганічними компонентами їжі забезпечують ріст і розвиток організмів.

Вітаміни спільно з ферментами регулюють обмін речовин та енергії.

 

ІV.  Первинне застосування отриманих знань

 

Пропонуємо Вам тест: Чи є у Вас авітаміноз?

 

Вчитель:

Вчені ведуть суперечки про те, чи варто вважати вітамінні препарати ліками, як у Франції, чи харчовими домішками, як у країнах Європи та Сполучених Штатах Америки.

 

Проведемо диспут: Полівітаміни. «За» чи «Проти»

І група. Прибічники. Полівітаміни. «За»

ІІ група.  Супротивники. Полівітаміни. «Проти»

 

Полівітаміни. «За»

 

Полівітаміни. «Проти»

 

За призначенням лікаря якщо людина хворіє

Продукти харчування містять достатню кількість вітамінів

При плануванні вагітності

При вживанні розвивається гіпервітаміноз

Вагітним за призначенням лікаря

 

 

Вчитель:

Наука приділяє недостатньо уваги наслідкам застосування надмірних доз вітамінних препаратів. Більшість лікарів та дієтологів вважають що потреба у вітамінах кожної здорової людини повинна бути задоволена повсякденним збалансованим харчуванням  а якщо продукти харчування не містять необхідної кількості вітамінів тільки тоді вживати вітамінні препарати за призначенням лікаря

 

V.  Підбиття підсумків уроку

  • Прокоментуйте вислів академіка В. О. Енгельгарда: «Вітаміни проявляють себе не своєю присутністю, а своєю відсутністю»
  • Як можна максимально зберегти в продуктах харчування вітаміни та забезпечити ними свій організм?

 

Сенкани:

Вітаміни

водо- та жиророзчинні

забезпечують ріст і розвиток

регулюють обмін речовин та енергії

Життя

 

 

Перегляд відеоролика «Вітаміни» (робота учня 11 – В класу  Молодця Б.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток

Вітаміни – низькомолекулярні органічні сполуки різних класів, які в невеликих кількостях, але неодмінно потрібні для забезпечення нормальної життєдіяльності організмів.

 

 

Вітаміни

(за здатністю розчинення)

 

водорозчинні                                 жиророзчинні

 

приклади

 

                 С, РР, В1, В2, В6, В12                                   А, Е, К, Д

 

вітаміни

назва

джерело вітаміну

біологічна роль

захворювання при нестачі вітаміну

А

ретинол

молоко,

 риба, яйця,

масло, морква,

сир,

абрикоси

 

  • Впливає на ріст людини
  • Поліпшує стан шкіри
  • Посилює опірність організму інфекціям

- куряча сліпота

- сухість шкіри

- втрата маси тіла

С

аскорбінова кислота

плоди цитрусових, шипшина, чорна смородина, зелена цибуля, петрушка, капуста, картопля

  • Підвищує захисні сили організму
  • Поліпшує еластичність судин
  • Стимулює діяльність ендокринної та нервової системи
  • Сприяє нормальному кровотворенню

- кровоточивість ясен

- зниження опірності організму інфекціям

- цинга

 

 

Е

токоферол

горіхи, олія, пророслі зерна пшениці, помідори, шпінат, молоко, печвнка

  • Сприяє засвоєнню білків і жирів
  • Впливає на роботу мозку, нервової системи
  • Затримує старіння
  • Прискорює загоєння ран

 

 

 

 

 

 

docx
Пов’язані теми
Хімія, 11 клас, Розробки уроків
Додано
29 липня 2018
Переглядів
1732
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку