Презентація для наукових досліджень та творчих робіт з хімії 11клас

Про матеріал

Чистота — запорука здоров'я. Вірно, чи ні, що це вислів належить Гіппократу, не знаю. Швидше, це прислів'я. В наш час жодна людина не може обійтися без миючих засобів. Але, парадокс, чим більше ми боремося за цю чистоту, тим слабкіше наш імунітет і погіршується стан здоров'я.

Новизною наших досліджень буде висунуто припущення про те, що до складу СМЗ входять речовини, що роблять шкідливий вплив на людину і інші біологічні об'єкти, рН СМЗ не відповідають рН шкіри людини.

Об'єкт дослідження: товари побутової хімії - синтетичні миючі засоби.

Предмет дослідження: властивості синтетичних миючих засобів.

Метою роботи є дослідження складу миючих засобів які використовуються в побуті, їх вплив на здоров'я людини, оцінка екологічних наслідків в результаті попадання СМЗ до водойму. Практичне значення наданою теми полягає у використані матеріалів даної роботи на засіданнях спецкурсу «Прикладна хімія» (10-11 клас) та факультативу «Хімія для допитливих» (7-9клас) в нашій школі та шкіл міста. Всі ми свято переконані, що якщо продукт потрапив на прилавок, якщо йде його масована реклама, то він має бути безпечним. Чистота – запорука здоров'я або вона небезпечна для життя? Це ми і спробуємо з'ясувати етапами нашої роботі.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: ЧИСТОТА - ЗАПОРУКА ЗДОРОВ 'Я?Презентацію виконала Учениця 11-Л класу. М. Добропілля. Циганій Анастасія2016 р. НВК ЗОШ I-III ступенів – ліцей

Номер слайду 2

Мета: дослідити склад миючих засобів, які використовуються в побуті, їх вплив на здоров'я людини та оцінити екологічні наслідки попадання СМЗ до водойму. Основні задачі:провести анкетування учнів, щоб дізнатися, який порошок і який засіб для миття посуду найбільш популярні в нашому місті;провести експеримент по визначенню фізико-хімічних характеристик порошків;визначити пагубний вплив СМЗ на організм людини та екосистеми;зробити висновок і дати рекомендації щодо використання СМЗ.

Номер слайду 3

Діаграма вибору прального порошку

Номер слайду 4

Діаграма вибору миючого засобу для посуду

Номер слайду 5

Перший дослід

Номер слайду 6

Дані про якості ароматизаторів{9 DCAF9 ED-07 DC-4 A11-8 D7 F-57 B35 C25682 E}Назва порошку. Специфічність запаху. Специфічність запаху через 5 хвилин. Crystal - автомат. Слабкий, середньо приємний. Немає змін. Tide - автомат. Середній, приємний. Немає змін. Gala - автомат. Сильний, середньо приємний. Немає змін. Bimax- автомат. Середній, неприємний. Немає змін. Ушастый нянь-автомат. Слабкий, приємний. Немає змін. Persil - автомат. Середній, середньо приємний. Немає змін. Ariel - автомат. Середній, середньо приємний. Немає змін

Номер слайду 7

Дані p. H розчинів пральних порошків та висота піни

Номер слайду 8

Другий дослід

Номер слайду 9

Дані про середній поверхневий натяг розчинів пральних порошків σ = Vρg / 2πrn

Номер слайду 10

Третій дослід

Номер слайду 11

Графік залежності часу загибелі мотиля від торгової марки СМЗ

Номер слайду 12

Рекомендації щодо використання СМЗпри покупці перевіряти миючі засоби та порошки на справжність;віддавати перевагу миючим засобам без яскраво вираженого запаху;ополіскувати посуд від миючих засобів не менше 15 секунд у проточній воді;ретельно полоскати одяг і білизну після прання;ніколи не змішувати кілька миючих засобів;звертати увагу на вміст шкідливих речовин у складі миючих засобів (вміст ПАР та фосфатів не більше 5%).

Номер слайду 13

ВисновокІнформація з теоретичних джерел про негативну дію СМЗ на живі організми й довкілля знайшла повне підтвердження в наших експериментах. У своїй роботі ми прийшли до висновку, що всі миючі засоби не так безпечні, як про них йдеться в рекламах і на упаковках. У ході проведення експерименту було встановлено, що розчини СМЗ негативно діють на екосистему водойм: знижують поверхневий натяг води в середньому в 2,03 рази, сприяють загибелі живих організмів, порушують рівень р. Н води. З результатів досліджень видно, що всі розчини СМЗ є агресивними.

Номер слайду 14

Деякі аспекти дії СМЗ{9 DCAF9 ED-07 DC-4 A11-8 D7 F-57 B35 C25682 E}Хімічна речовина. Ризик. Гіпохлорид натрію. Подразнення шкіри, слизових, блювання, бронхоспазм. ХлоровмісніПри розчиненні у воді – канцерогенна дія, імпотенція. Кисневмісні відбілювачіОпіки шкіри, слизових, дихальних шляхів. Фосфати. Не нейтралізуються та не затримуються очисними спорудами. Найбільший вміст ПАРНафтові дистиляти. Короткочасна дія – погіршення зору, тривала порушення функції нирок, нервової системи, ураження шкіри. Соляна кислота або її сполуки. Хімічні опіки шкіри, діарея, блювання, опіки слизових. Феноли і крезоли. Діарея, запаморочення, втрата свідомості і порушення функцій нирок і печінки. Нітробензол. Сильна дія на центральну нервову систему, порушує обмін речовин, викликає захворювання печінки, окисляє гемоглобін в метгемоглобін. Формальдегід. Сильне подразнення очей, горла, шкіри, дихальних шляхів і легенів

pptx
Додано
31 липня 2018
Переглядів
1460
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку