Тести до теми: « Органічні сполуки в житті людини» містять завдання із вибором однієї правильної відповіді, із вибором декількох відповідей. Можливе використання для проведення контрольної роботи ( рівень стандарт) або уроку узагальнення.
Тести « Органічні сполуки в житті людини»
1. Яка рослина є головним промисловим джерелом крохмалю
а) Ріпак; б) льон; в) картопля; г) виноград.
2. Який харчовий продукт найбагатший на білки?
а) Сало; б) капуста; в) риба; г) кетчуп.
3. Що визначає масу молекули полімеру?
а) Міжмолекулярні зв'язки; б) внутрішньомолекулярні зв'язки;
в) ступінь розгалуженості; г) ступінь полімеризації.
4. Сировиною для виробництва синтетичного каучуку є :
а) бутадієн-1,3; б) ацетилен; в) капрон; г) пропен.
5. Укажіть процес, який відбувається з білками під дією етанолу:
а) полімеризація; б) окиснення; в) денатурація; г) відновлення.
6. У низькокалорійних продуктах замість цукру використовують
а) натрій глутамат; б) кукурмін; в) аспартам; г) молочну кислоту.
7. До полімерів належать:
а) білки; б) жири; в) гліцерин;
8. У складі тютюнового диму містяться :
а) ацетилен; б) бутадієн; в) нікотин; г) етанол.
9. Укажіть назви карбонових кислот, які можуть міститися у складі жирів:
а) олеїнова; б) масляна; в) пальмітинова; г) пентанова.
10. До штучних волокон належить:
а) капрон; б) ацетатне волокно; в) вовна; г) бавовна.
11. Укажіть назву спирту, похідними якого є жири:
а) етанол; б) гліцерол; в) етиленгліколь; г) пропанол.
12. Особливими властивостями капрону є:
а) гігроскопічність; б) міцність; в) термостійкість; г) малостійкість до дії кислот.
13. Укажіть кислоту, яка належить до вітамінів:
а) гептанова; б) масляна; в) аскорбінова; г) пальмітинова.
14. Полімери можна одержати реакцією:
а) окиснення; б) заміщення; в) поліконденсації; г) галогенування.
15. До поживних речовин людського організму належать:
а) білки; б) вуглеводні; в) вуглеводи; г) спирти.
16. Укажіть харчові добавки природного походження:
а) сіль; б) кукурмін; в) аспартам; г) натрій глутамат.
17. Вкажіть речовини, які належать до наркотичних:
а) аскорбінова кислота; б) нікотин; в) каучук; г) морфін
18. До синтетичних волокон належать:
а) бавовна; б) вовна; в) капрон; г) ацетатне волокно.
19. Сировиною для виробництва гуми є:
а) синтетичний каучук; б) лавсан; в) ацетатне волокно; г) поліетилен.
20. Виберіть правильне закінчення речення: гума є продуктом взаємодії
а) каучуку із сіркою; б) каучуку із сажею; с) поліетилену із сіркою; д) поліетилену із сажею.
21. Позначте процес, який лежить в основі виробництва маргарину:
а) гідроліз жиру; б) гідрування жиру; в) гідратація жиру; г) дегідрування жиру.
22. Позначте, за допомогою яких зв`язків утворюється вторинна структура білків:
а) металічних; б) водневих; в) йонних; г) ковалентних.
23. Позначте правильне закінчення твердження – « До складу молекул рідких жирів входять залишки молекул…»:
а) насичених карбонових кислот; б) альдегідів; в) ненасичених карбонових кислот; г) спиртів.
24. Обчисліть ступінь полімеризації целюлози, якщо відносна молекулярна маса полімеру 4950.
.