Конспект уроку із зарубіжної літератури для 9 класу на тему: "Специфіка німецького романтизму і творчість Г. Гейне. «Книга пісень»: особливості композиції збірки"

Про матеріал
Конспект уроку із зарубіжної літератури для 9 класу на тему: "Специфіка німецького романтизму і творчість Г. Гейне. «Книга пісень»: особливості композиції збірки, образ ліричного героя, фольклорні елементи (образи, мотиви, символи, жанрові ознаки пісні та ін.). "
Перегляд файлу

1

 

УРОК №17

9 КЛАС

Тема: Специфіка німецького романтизму і творчість Г. Гейне. «Книга пісень»: особливості композиції збірки, образ ліричного героя, фольклорні елементи (образи, мотиви, символи, жанрові ознаки пісні та ін.). Мета: продовжити знайомство з творчістю Генріха Гейне; розвивати творче мислення учнів, навички виразного читання поетичних творів; збагачувати й удосконалювати мовлення; розвивати читацькі інтереси учнів, виховувати вдумливого читача, повагу до духовних надбань людства.

Тип уроку: урок вивчення нового матеріалу

Обладнання:  підручник, відеофрагмент біографії Г. Гейне, Портрет Г. Гейне, аудіозапис поезії «Лорелей» мовою оригіналу

 

Хід уроку

 

І. Організаційний момент.

ІІ. Актуалізація опорних знань.

 

Колективне гронування на тему «Романтизм»

Учні по черзі виходять до дошки і записують по одному терміну щодо запропонованої теми, стисло його коментують, паралельно ведеться робота в зошитах.

Бесіда:

  • З чим у вас асоціюється слово «романтизм»? (асоціація із Середніми віками, коли в літературі був популярним жанр рицарського роману.)
  • Що ви знаєте про романтизм як напрям мистецтва? (романтизм — напрям у літературі та мистецтві першої чверті ХіХ ст., для якого є характерним зображення ідеальних героїв і високих почуттів.)
  • У чому полягає суть романтизму? (У зображенні незвичайної людини в незвичайних обставинах)
  • Що є витоками, першоосновою творів романтиків? (Усна народна творчість, легенди, розповіді. романтики намагались створювати свою національну культуру, їх цікавила історія рідної країни.)
  • Укажіть найвизначніші досягнення романтиків у літературі. (Створення нових жанрів: роману, поеми та ліричної поезії) Назвіть найвідоміших письменників, імена яких пов’язані з романтизмом. (В. Скотт, ж. Санд, В. Гюго, Е. Гофман, Ф. Купер, е. По, Дж. Байрон, Г. Гейне, а. Міцкевич, П. Шеллі, Ш. Петефі)

 

ІІІ. Мотивація навчальної діяльності.

Слово вчителя: Серед згаданих імен поетів-романтиків ви вказали ім’я Генріха Гейне, який одного разу порівняв своє серце з дивовижною тропічною квіткою, яка розквітає один раз на сто років. І дійсно, відомий німецький поет, яскравий талант якого розквітнув на початку ХІХ ст., є визначним майстром світового рівня. Саме про нього та його творчість ми говоритимемо на найближчих уроках.

 

ІV. Оголошення теми і мети уроку.

Слово вчителя: Розгорніть зошити і запишіть дату, класна робота і тему уроку.

 

V. Вивчення нового матеріалу.

Слово вчителя: Переглядаючи фільм, вам потрібно паралельно конспектувати в зошити інформацію про Г. Гейне, яку ви вважаєте важлтвою. Після перегляду ви прочитаєте те, що записали.

Перегляд відеофрагменту біографії Г. Гейне

 

Слово вчителя: „Книга пісень” Г. Гейне – лірична сповідь, об’єднана єдиною спільною темою – темою кохання. Збірка складається з чотирьох циклів: «Cтраждання юності», «Ліричне інтермецо», «Знову на батьківщині», «Північне море». Однак у кожному з циклів означена тема набуває різних інтерпретацій. Почуття ліричного героя знехтувані. На цьому ґрунті виникає конфлікт закоханого і дійсності, яку герой сприймає через призму власної драми.
„Книга пісень” – своєрідний ліричний щоденник, твір, цілісний за формою і змістом. До книги ввійшли вірші, написані в різних жанрах: елегії, балади, романсу, медитації. Ліричний герой книги – людина багатої душі. Та він не лише здатний на високі почуття і любовні страждання, але й уміє аналізувати власні переживання, вдаючись часом навіть до самоіронії. У „Книзі пісень” зібрана духовна історія ліричного героя: він проходить шлях від кохання до розчарування і самотності. 

 

Слово вчителя: А зараз давайте перейдемо безпосередньо до аналізу віршів Г. Гейне зі збірки «Книга пісень».

 

Декламування вірша напам’ять

 

Слово вчителя: У вірші відобразилось захоплення Гейне фольклором. в основу балади покладено народну легенду про Лорелей – казкову красуню, що з'являлась на скелі над Рейном і своїм звабливим співом зачаровувала всіх, хто її чув. Багато рибалок, що пропливали неподалік, розбивалися об підводне каміння чи гинули у водоверті, бо переставали стежити за ходом свого корабля, небесний голос чарівниці призводив їх до загибелі.

 

Прослуховування поезії мовою оригіналу.

Бесіда

  • Хто є ліричним героєм вірша?
  • Як у поезії поєднуються міф і дійсність?
  • Зверніть увагу на вживання займенника " ich" у першій і останній строфах "Ich glaube" (я знаю) (автора цікавить не стільки легенда, скільки індивідуальне переживання, почуття ліричного героя)
  • Чим приваблює рибалок Лорелей? (Зовнішністю, піснею).
  • Які епітети  вживаються в опису зовнішності, пісні? ("goldnes" - золотий, "wundersame, gewaltige" (чарівна, та, що манить)
  • Золотий  колір має казкову таємничість, підкреслює душевну красу, а краса у фольклорі часто стає причиною загибелі людей.
  • Який символ зображує в поезії згубну силу кохання? (Лорелей втілює згубну силу кохання, не вона стає причиною загибелі рибалок і мандрівників, а саме кохання).

 

Слово вчителя: Так, кохання – надзвичайно складне, незбагненне і загадкове почуття, що має містичну силу над волею та бажаннями людини. Це відкриття епохи Романтизму. Це відкриття, яке у вірші робить Гейне. Це ще й твір про особисту трагедію поета і драму всього його покоління, що нерідко потрапляло в полон ілюзій. До образу Лорелей зверталися німецькі письменники-романтики. Але інтерпретація легенди Г. Гейне вважається найпоетичнішою.

 

VІ. Підсумки уроку

Слово вчителя: Гейне якось сказав: "Кожна людина - це всесвіт, який з нею народжується і з нею вмирає; під усякою могильною плитою лежить всесвітня історія."

  • Як ви розумієте це висловлювання щодо самого поета?

 

VІІ. Домашнє завдання

Прочитати с. 55-59

Теорія с. 51-55

Вміти аналізувати вірші с. 61-62

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Губар Алла Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Кальченко-Вищанська Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
До підручника
Зарубіжна література 9 клас (Волощук Є.В., Звиняцьковський В.Я., Філенко О.М.)
Додано
24 січня 2019
Переглядів
16256
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку