конспект уроку'' Кути "

Про матеріал
Конспект розрахований на середнього учня. Можна використати при введені поняття кута та при вивченні вертикальних і суміжних кутів. Даний урок дає можливість розвивати логічне мислення учнів та їх просторову уяву.
Перегляд файлу

Тема уроку  Кути

Мета уроку:  Ввести поняття кута, градусної міри кута, суміжних і вертикальних кутів, прямого і розгорнутого кута.
     Розвивати логічне мислення і просторову уяву учнів.

                                                    Урок – казка

За тридев’ять земель у тридев’ятому дивному царстві Геометрії живуть незвичайні істоти. Там, у долині Геометричних фігур, де сосни відкидають паралельні тіні, є місто Кутів. Навіть сонце в цьому місті здається не таким вже й круглим. А в самому центрі міста, біля річки Бісектриси, стоїть великий кришталевий палац, що сяє під денними променями сонця. Господар цього палацу вельмишановний Розгорнутий кут, – голова великої сімї кутів. У нього троє синів. Старший син – тупий кут, середній – Прямий, наймолодшого звали Гострим кутом.
     Перші два брати – кути вже ходили до школи; на грудях в кожного виблискувала його градусна міра, а з боку дзвеніла лінійна – шпала. Вони відмінно вміли розв’язувати задачі, знали на пам'ять усі теореми і означення геометрії. Старші брати нахвалялися своїми знаннями перед молодшим. Кожного разу підкреслювали, що величина його у 6 разів менша, ніж величина Прямого кута, і аж на 100* меша за величину старшого брата – Тупого кута.
     Після довгої снігової зими в місто Кутів прийшла довгоочікувана весна. Зима встигнула так набриднути господарям палацу, що на честь появи перших точок – квітів вони вирішили дати у своєму домі веселий бал.
     «Під час балу ти будеш представлений усій нашій родині – сказав батько Гострому куту. І додав: дивись не осоромся. Подай себе з усіх сторін – променів. Інакше не досягти тобі своєї вершини».
     І ось прийшов день, коли до палацу на бал зїхалися всі члени великої родини Кутів.
     Першими прибули двоюрідні брати – суміжні кути. На їхній візитці, яку вони урочисто вручили господарям, було написано їхнє означення. Поводилися суміжні кути пихато, увесь час демонстрували одну із своїх властивостей, яка урівнювала їх з господарем палацу.
     За ними прибули вертикальні кути. Усіх присутніх вони вразили своїми акробатичними вправами. Якщо один з них змінювався, то одночасно другий ставав таким самим. Для багатьох присутніх ця поведінка Вертикальних кутів залишилася загадкою.
     Подружня  пара кутів АВС і ABD відкладених в одну півплощину, прибули непомітно. Під час балу голову цієї сімї, кута АВС турбувало одне питання: яке вбрання одягла його дружина, коли весь сімейний кут, що дорівнює 130* збігається з нею, а він не помітний?
     На особисте запрошення Прямого кута до палацу прибули дві сестри – Перпендикулярні прямі.
     Коли бал у палаці був у розпалі, Розгорнутий кут сказав, що зараз він представить гостям свого улюбленого молодшого сина. Це вразило старших братів і насторожило всіх гостей, бо Суміжні кути розраховували на більшу увагу з боку Розгорнутого кута, Перпендикулярні прямі були у захваті від Прямого кута, дружина пари кутів відкладених в одну півплощину,із зрозумілих причин ставилася прихильно до Тупого кута, а вертикальні кути вважали себе найгарнішими у світі.
     Відчинилися двері й на порозі  зявився  стрункий, плоский підліток.
     - Дуже тонкий! – обізвалася дружина пари кутів, відкладених в одну півплощину. – І зовсім не схожий  на інших. Невже це кут? Скоріше це пряма.
     - Та що ви! – заперечили одночасно Перпендикулярні прямі. – Він – хто завгодно, тільки не пряма!
     - Так не вистачає йому поважності. Навіть соромно мати такого двоюрідного брата – заявили суміжні кути.
     - Залиште його у спокої! Сказав господар палацу. – Він вам не зробив нічого поганого. Крім того він кут, а кутові краса не так уже й потрібна.
     - Але такий кут тільки ганьбить усіх нас, - втрутулися вертикальні кути.
     Бідний гострий кут! Він забився в темний куток зали і боявся звідти вийти. Як прикро йому було, він же так готувався до цього вечора! Вивчив усі означення і властивості своїх родичів. Брати вирішили помститися йому за те, що батько назвав його улюбленим сином, знайшли його і почали штовхати в усі боки, стукати його по вершині.
     Не витримавши, Гострий кут вибіг з палацу. Зупинився він тільки на березі й замислився. Як йому бути далі? Може кинутися у воду?
     - Що трапилося? – раптом почув він голос.
     - Хто це?- здивовано запитав він.
     - Скажи, чому ти засмучений? – запитала річка.
     Кут розповів річці про всі свої неприємності.
     -  Почекай, я допоможу тобі. Візьми цей промінь – бісектрису і сміливо рушай додому. За допомогою цього проміння ти зможеш приборкати своїх братів. Цей промінь може поділити кожного з них на два гострих кути.
     Повільно повертався додому гострий кут. У руці він стискав подарунок річки. Коли він зайшов до зали,  то спочатку зустрівся з Прямим кутом. Старший брат спробував знову образити молодшого, але не встиг він простягти руку, як промінь, спрямований на нього Гострим кутом, розділив його на очах у всіх на два гострих кути.
     Усі кути, які веселилися на балу, приголомшені застигли на місці. Першим опам’ятався Тупий кут. Злякавшись, що слідом за братом його теж поділять на два гострі кути, він почав вихваляти свого молодшого брата. Але той не захотів слухати його промови і сказав:
     - Хоч я наймолодший у родині, але усі кути можна скласти з гострим. І я так само ціную свою величину, як і всі старші брати.


                 Учні відповідають на питання:


1. Яка градусна міра кожного брата кута?

2. Що написано на візитці суміжних кутів?

3. Яка властивість суміжних кутів рівняла їх з розгорнутим кутом?

4. Яку властивість мають вертикальні кути?

5. Яка величина кута ABD, дружини з пари кутів, відкладених в одну пів площу?

6. Яка величина кутів, на які Бісектриса поділила Прямий кут?                                                                                                                                                    
 

docx
Додав(-ла)
Лещук Анна
Пов’язані теми
Геометрія, Розробки уроків
Додано
12 березня 2019
Переглядів
749
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку