Конспект уроку мистецтва в 11 класі «Видатні художники Іспанії ХYІ-ХІХ століття»

Про матеріал
Конспект уроку мистецтва в 11 класі «Видатні художники Іспанії ХYІ-ХІХ століття»
Перегляд файлу

                Конспект уроку мистецтва в 11 класі

Тема уроку: «Видатні художники Іспанії ХYІ-ХІХ століття»

Мета:

Навчальна: ознайомити учнів із життям та творчістю видатних іспанських художників ХVI - XІХ століть Ель Греко,  Дієго Веласкесом, Франсіско Гойя;

Розвивальна: розвивати зацікавленість мистецтвом, спостережливість, інтерес до  світової культурної спадщини, естетичні смаки, естетичні критерії суджень про  твори мистецтва, вміння висловлювати власну думку;

Виховна: виховувати   любов до художньої творчості, дбайливе ставлення до пам’яток мистецтва.

Обладнання: ТЗН, підручник Л. Масол «Мистецтво. 11 клас»

Тип уроку: комбінований.

                                                  ХІД   УРОКУ

І. Організаційний момент

Слайд

Учитель

Доброго ранку та доброго дня усім присутнім.

Дуже приємно, що саме сьогодні, 17 грудня, у нашій школі проходить семінар учителів мистецтва. Ми раді вас вітати, шановні гості. Нехай сьогоднішнній день буде щасливим для кожного з нас! А золоті слова істини «Мистецтво є одним із засобів єднання людей» стануть девізом уроку.

Слайд

Учитель

17 грудня – релігійне свято, день Великомучениці Варвари.

Варвара народилася у Малій Азії. Мати рано померла, батько був язичником. Дівчина вірила у християнські істини. Вона багато витерпіла знущань і загинула від руки свого батька. Мощі святої Варвари нині покояться у Володимирському соборі в Києві. Рафаель Санті на своїй славетній картині поруч з Сікстинською мадонною зобразив Святу Варвару.

Сьогодні гріх будь-яку роботу робити. Можна тільки вишивати та нитки сукати.

В старину, беручись до вишивання, колись дівчата говорили:

 «Свята Варвара золотими нитками Ісусові ризи шила і нас навчила».

Крім того, цей день повороту на весну. В народі кажуть «Варвара ночі урвала, а дня приточила».

Недивлячись на календар зимовий, я вам бажаю весняного настрою та доброї праці.

 

Сьогодні на уроці ми спочатку перевіремо  знання щодо архітектури, скульптури та обаразотворчого мистецтва по вивченим темам. А потім продовжимо знайомитися з видатними художниками ХYІ-ХІХ століття.

Отже контроль знань. До перевірки можуть залучитися і гості.

ІІ. Контроль знань

Самоперевірка

ІІІ. Активізація опорних знань

Слайд

Звучить музика – іспанська народна «Корида»

Учитель

Сьогодні я пропоную всім поринути у світ образотворчого мистецтва країни, де є все – море, корида, фламенко, жагучі красуні і мужні мачо. Сюди їдуть, щоб зануритися в атмосферу неповторної архітектури, скульптури, музики та мистецьких шедеврів видатних художників. 

  • Про яку країну іде мова? (Іспанія). Як називається музика? (музика для Кориди – найпоширеніша форма бою биків, традиційне іспанське видовище).

 

слайд карта Іспанії

Іспанія – найбільша гориста країна в Європі. А її столиця – місто Мадрид – найвища європейська столиця. Крім іспанської мови тут говорять так само на галісійській, баскській та каталонською мовами.

 

ІY. Мотивація навчальної діяльності

Іспанія подарувала світові видатних художників, чиї імена гідно увійшли до скарбниці світової спадщини.

(слайд) Тема нашого уроку «Видатні художники Іспанії  ХYІ-ХІХ ст.»

У мистецькі скарбнички запишіть тему уроку.

Запис учнів теми

 

Завдання уроку:

  1. ознайомитися із життям та творчістю видатних іспанських художників Ель Греко, Дієго Веласкеса, Франсіско Гойя;
  2. доповнити свої мистецьки скарбнички відомими картинами митців ХYІ-ХІХ ст..;
  3. виховувати любов до художньої творчості, дбайливе ставлення до пам’яток мистецтва;
  4. закріпити знання, щодо найбільших музеїв світу.

 

    V. Викладання нового навчального матеріалу

  Слайд

У проведенні віртуальної екскурсії залами галереї «Живопис видатних художників Іспанії ХYІ-ХІХ ст.» допоможуть наші «мистецтвознавці», які підготували розповіді про художників та їх твори.
 

1-ша зала

«Ель Ґреко – поєднання візантійських та готичних традицій ХYІ-ХYІІ ст.»

 

Учні

Доменіко Теотокопулос, який уславився як Ель Греко, народився на Криті. Він – іспанський художник грецького походження. Один із представників Критської школи

Навчався в Італії у блискучого майстра венеціанської школи живопису, неперевершеного колориста Тиціана. В Римі знайомився з творами Мікеланджело.

 

Слайд 2

Витоками його творчості були візантійський монументальний та станковий живопис (ікони та мозаїка); відчутний також вилив італійського мистецтва. Ключовою роботою першого періоду творчої біографії Ель Греко вважається «Успіння Богородиці».

Не знайшовши визнання при мадридському дворі, він від'їздить до міста Толедо, де стає засновником толедської школи живопису. Роботи створює в основному на замовлення монастирів та храмів Толедо.

 

Слайди

За тематикою роботи Ель Греко, передусім, релігійні («Христос лікує сліпого», «Христос на хресті»,  «Мадонна Милосердя», «Іван Христитель», «Корона́ція Ді́ви Марії», «Христос Пантократор», , «Благовіщення», «Таємна вечеря», «Хрещення Христа», «Свята Трійця».

 

Слайд

До шедеврів художника належить «Есполіо» або «Роздягання Христа перед стратою». Сила впливу картини досягається красою колориту. Величезна пляма винно-червоного одягу Христа, є емоційним і образним ключем усієї композиції.
 

Слайд 
Одним із яскравих прикладів особливого письма Ель Греко є його знаменита вівтарна робота «Поховання графа Оргаса».

 У цій роботі вражає зіставлення двох частин.  Нижня  частина — це світ реальний, адже на похованні присутні друзі, рідні та близькі графа. Верхня частина – це світ небесного буття. Усе тут асиметричне: від фігури янгола до Бога, який сидить в центрі в самій верхівці картини. Біля його ніг Марія та Іоанн Хреститель. Ліворуч, за Марією, апостол Петро з ключами від раю, а праворуч, за Іоанном, хор праведників, які немовби співають свою величну месу –  це моління про прийняття душі графа до світу праведників. Від цієї частини неможливо відвести очей, вона хвилює, бентежить, зачаровує.

 

Слайд

Останньою працею життя художника став цикл «Апостоладос» – портрети апостолів. Над ними Ель Греко працював 4 роки.

Слайди

Маньєрист Ель Греко був суворим і непідкупно правдивим у портретах. Його портрети такі різні, такі  майстерні і чимось схожі між собою. Обличчя завжди видовжені, очі посаджені асиметрично і широко розкриті. Це портрети вищої знаті.

Слайд

Ель Греко зрідка малював пейзажі. Картину «Краєвид Толедо» або «Гроза у Толедо» художник написав в останній період своєї творчості.

 

Слайд

Ель Греко здійснив справжній переворот у живописі. Він єдиний із видатних європейських художників, який неповторно поєднав символічний світ візантійських ікон із гуманістичним світоглядом епохи Відродження. Недарма Ель Греко вважають художником-новатором.

 

Учитель

Ель Греко володів іспанською, італьською, грецькою та латинською мовами. Мін мріяв стати придворним живописцем короля Філіпа II, але ця мрія так і не здійснилась. 

Помер художник 7 квітня 1614 року. За Православним календарем – це Свято Благовіщеня. Можливо, писати картини на релігійну тематику був сенс його життя…

Він не був одружений, хоча його кохана жінка народила сина, якому у спадок дісталося 200 картин батька та велика бібліотека.

У місті Толедо є музей Ель Греко, де зберігаються картини, малюнки, ескізи, особисті речі, книги з примітками художника.

 

Ель Греко – один із представників Критської школи і засновник толедської школи.

.Мистецька скарбничка на партах, зачитує учень

Критська школанапрямок так званого пост-візантійського мистецтва, що зберігав візантійський тип, використовуючи елементи італійського живопису. Критська школа іконопису вважається найвищим щаблем розвитку візантійського іконопису.

Учитель

Ель Ґреко відображає кризовий стан художньої культури Пізнього Відродження, доби маньєризму.

Маньєри́зм (італ. мanierismo «манера», «стиль», буквально – примхливість, химерність, штучність – течія в європейському мистецтві та архітектурі 16 століття, що відобразила кризу гуманістичної культури Відродження. Характеризується втратою ренесансної гармонії  між тілесним і духовним, природою та людиною.

 

Після смерті Ель Греко більше, ніж 300 років ніхто його не згадував. І лише у 20 столітті розпочалася гучна посмертна слава художника. Про життя та твори митця слайд  видано багато книжок і альбомів, знято художні фільми.

- У 1966 «Ель Греко» з Мелом Фаррелом у головній ролі, режисер Лучано Сальс, США

- У 2007 — режисер Янніс Смарагдіс.

Відео із фільму

Фізхвилинка для очей.

 

Учитель

Ель Греко не мав ані учнів, ані послідовників. Дієго Веласкес, який захоплювався творами майстра, можна назвати духовним послідовником Ель Греко.

Отже, 2-га зала «Дієґо Веласкес — вершина іспанського живопису XVII ст.»

 

Учні

Слайд

Дієго Веласкес – іспанський художник, що походив з незаможної дворянської сім`ї.

В юності молодий Дієго у Севільї набуває досить гарної репутації. В 1622 його вперше відправлено до Мадриду.

Слайд

Там він пише «Портрет поета Луїса де Гонгора-і-Артте», котрим привертає до себе підвищену увагу. І вже у 1623 році був призначений  придворним художником іспанського короля Філіппа IV.

 

Слайд

Головними в його творчості були портрети королівської родини. Він створив декілька портретів монарха Іспанії. «Філіп IV верхи» став парадним портретом короля.

 

Слайди

Художник написав портрети інфанта Бальтазара Карлоса, спадкоємця престолу.

Слайди

Портрети інфанти Маргарити вважаються одними із найпрекрасніших дитячих зображень в європейському живописі. Їх так і називають Інфанти Веласкеса. Портрети були призначені для того, щоб сповіщати імператора Леопольда І у Відні про те, як підростає його наречена.

 

Слайд

«Меніни» або «Фрейліни» – найвідоміша з картин Веласкеса і, на думку більшості критиків – кульмінація його творчості. Епізод, зображений в «Менінах», відбувається в одній із палацових кімнат, де було влаштована майстерня Веласкеса. Церемонія піднесення пиття Маргариті, відбувається під час того, як Веласкес писав портрет королівського подружжя. Одна з менін, преклонивши коліно, подає Маргариті на срібній таці маленький глечик з водою. Інша меніна присідає в шанобливому реверансі. У глибині кімнати видно фігури придворних. Праворуч карлик намагається розштовхати великого собаку, що розлігся на підлозі. Поряд із ними улюблена карлиця інфанти Маргарити дивиться у бік короля й королеви. У «Менінах» дзеркало введено спеціально, в ньому видно короля і королеву, які позують. Проте тим більшого значення набуває образ самого художника у момент творчості. На картині – сам Веласкас. Це його автопортрет.

У картині зображено побут королівської сім'ї,  показано ту сферу життя іспанського двору, що за часів Веласкеса була абсолютно недоступною для сторонніх спостерігачів і до «Менін» не підлягала зображенню.

 

Слайди

Портрет став важливою частиною творчості Дієго Веласкеса. Портретуючи королівську родину, придворних, знать, Веласкес відтворює людину такою, якою вона є.

 

Слайди

У Веласкаса є роботи на міфологічну та релігійну тематику. Це його ранні полотна. «Кузня Вулкана», «Поклоніння волхвів», «Христос в домі Марфи і Марії», «Виховання Богоматері», «Христос на Христі».

Слайди

Веласкес також писав картини на побутові сюжети. «Жінка готує яєчню», «Водонос», «Мулатка». У картині  «Прялі» художник змалював красу простих жінок-робітниць, а поряд з ними – придворних дам, які розглядають готову роботу. Це було останнє полотно Веласкеса.

 

Слайд

Дієго Віласкес вершина іспанського живопису XVII ст. Його названо художником істини.

 

Учитель

Тарас Шевченко високо цінував творчість Веласкеса, зокрема його портрети. У своїй автобіографічній повісті «Художник» поет писав про неперевершеного митця Іспанії.

підручник с.116

  • Протягом якого часу Веласкес був придворним художником Філіпа ІУ?

Дієго Веласкес – художник золотої доби іспанського живопису.

Мистецька скарбничка

«Золота доба» іспанського живопису XVII століття – живопис іспанського Золотого століття, епохи бароко – епоха найвищого розквіту іспанського образотворчого мистецтва.

 

Франсіско - Хосе де Гойя

Учитель

«Неперевершений живописець і гравер ХYІІІ-XIX ст.» – наступна зала.

 

Учні

Слайд

Наймасштабнішою фігурою у живописі на межі XVIII-XIX ст. був іспанський художник і гравер Франциско Гойя. Мати була дочкою збіднілого дворянина. Батько – ремісником-позолотником. Зберігся офіційний акт про смерть батька Гойї з лаконічною припискою: «Не заповідав нічого, адже нічого було заповідати».

 

Слайди

Франциско Гойя – колорист. Один із перших представників епохи романтизму. Картини «Парасолька», «Піжмурки», «Маха на прогулянці» є прикладом втілення безхмарного щастя молодості.

 

Слайд

Художник писав картини на релігійну і міфологічну тематику. Наприклад, «Сатурн, що пожирає своїх синів», «Святе сімейство зі святим Йоахімом та святою Анною перед Вічною Славою».

Слайд

Гойя – автор портретної галереї видатних людей свого часу. Портрети Гойя складають третину всієї художньої спадщини. У 2016 році у національній галереї в Лондоні відбулася виставка портретів Франциско Гойя. Майже 70 робіт художника були зібрані з різних музеїв світу – Мадрида, Парижа, Мехико, Нью-Йорка та приватних колекцій.

 

Слайд

Крім того Гойя був придворним художником короля Іспанії. Одним із шедеврів є картина «Родина короля Карлоса ІУ», написана у 1801 році.

 

Слайд

Двома з найвідоміших картин Гойї є «Маха оголена» та «Маха одягнена». Вони зображують одну й ту саму жінку в тій самій позі. Гойя намалював «Маху одягнену» у відповідь на обурення в іспанському суспільстві після попередньої, оголеної. Ця картина була першим у західному мистецтві абсолютно світським зображенням жіночого ню у повний зріст. Гойя відмовився домалювати вбрання на ній, і замість цього створив нове полотно.

Слайд

Гойя створює багато історичних і жанрових картин, малюнків і картонів для Королівської мануфактури Санта Барбара у Мадриді. У середині 1790-х років у творчості художника відбувається перелом. Похмурі сторони іспанської дійсності постають перед ним у всій їх неприкритій наготі. «Третє травня 1808 року», «Суд інквізиції», «Карнавал».

 

Слайд

В останні роки XVIII ст. художник створив чудову серію офортів «Капрічос», що є сатирою на політичні, соціальні та релігійні порядки. Найвідомішою роботою серії є «Сон розуму народжує чудовиськ». Загальний дух офортів сам Гойя висловив у коментарях до одного з листів: «Світ – це маскарад... Усі хочуть здаватися не тими, ким вони є, усі обманюють і ніхто себе не знає».

 

1810 року Гойя створює графічний цикл «Тореадорство з часів Сіда», «Прислів'я», «Лихоліття війни», які були продовженням «Капрічоса».

 

Слайд

Гойя залишається в повній самоті. Після смерті дружини і майже всіх дітей він купує заміський будинок, де живе дуже замкнено. Тут, у «Будинку глухого чоловіка», Гойя розписує олією по штукатурці стіни. Він створює 15 композицій фантастичного і алегоричного характеру. Гойя працював майже до останнього дня. «Мені бракує здоров'я і зору, і тільки воля підтримує мене»,— писав він. Потім він намалював старого на милицях і підписав малюнок: «Я все ще вчуся»… За роки життя Франциско Гойя створив багато автопортретів, на яких ставив свій автограф.
 

Мистецька скарбничка

Картони Гойї (ісп. Cartones de Goya) – підготовчі ескізи (картони) для майбутніх сюжетних картин.

 

Капрі́чос (ісп. Los Caprichos – дивацтва, примхи) – серія офортів Франсиско Гойї є сатирою на політичні, соціальні та релігійні порядки.

 

Офо́рт, іноді аквафорте (фр. eau-forte буквально – «міцна вода», різновид гравюри

 

Учитель

Франсіско Гойя був неперевершеним іспанським художником XVIII-XIX ст., епохи занепаду іспанського мистецтва. В його роботах відобразилися події 50 років: правління безвольного короля Карла ІV, вторгнення Наполеона, національно-визвольна війна, перша іспанська революція.

 

Творчість Гойя уславлюється засобами різних видів мистецтв. Художник є головним персонажем у п'єсі англійського письменника Клайва Баркера.

Енріке Гранадос, іспанський композитор і піаніст, написав у 1916 році сюїту для фортепіано, а пізніше оперу.

У 2000 році Майкл Найман, британський композитор, написав оперу «Facing Goya».

У 1988 році американський театральний композитор Маурі Йєстон випустив студійний альбом свого власного мюзиклу «Goya».

Жан Карло Менотті, американський композитор, написав у 1986 році біографічну оперу «Goya», уривок з якої я пропоную вам переглянути.

 

Відео Опера

 

Дякуючи талантові, сміливості та силі, Гойя створив нове обличчя живопису та надихнув на творчість художників символістів, імпресіоністів, сюрреалістів, і в першу чергу Пабло Пікассо, про творчість якого ми будемо говорити на наступному уроці. Можете готувати презентації.

 

Учитель

Картини видатних художників зберігають музеї Франції, Німеччини Англії, США, України, Польщі, Греції, Угорщини, Росії, Австрії. Але, перш за все – це музей Іспанії Прадо.

 

Інформація про музей – відео

Музей Прадо – розташований в Мадриді. Архітектурна споруда побудована в стилі пізнього класицизму. «Прадо» означає «луки», «галявина для свят».

Заснований музей у 1819 році на основі королівської колекції 12-18 століть.. Це – один з найбільш значущих музеїв європейського образотворчого мистецтва. Гордість музею – роботи іспанських художників Ель Греко, Дієго Веласкеса, Франциска Гойя. У музеї є роботи фламандських, англійських, французьких, німецьких художників. Серед відділів музею — відділ античних скульптур, скульптури доби маньєризму і бароко, меблі, гобелени тощо. Щорічно музей відвідують тисячі туристів з різних країн світу.

 

Учитель

Всесвітній фонд дикої природи і музей Прадо вирішили привернути увагу публіки до проблеми зміни клімату на планеті. Вони вибрали чотири шедеври з колекції музею і змінили їх. Портрет короля Філіпа IV Дієго Веласкеса звертає увагу на проблему підвищення рівня води. «Парасолька» Франциска Гойї показує соціальну драму, пов'язану з появою «кліматичних біженців». Акція «+1,5 С змінює все», приурочена до 25-ї кліматичної конференції ООН, яка проходить в ці дні в Мадриді, і в якій беруть участь 25 тис. осіб із майже 200 країн світу.

 

На уроках мистецтва ми досить часто вживаємо слова

Асиметрія

Зобразити

При підготовці до ЗНО з української мови – правильно ставимо наголос.

 

Дослідницька робота

Художники Іспанії жили в різний час. Що у їх творчості є спільне, а в чому є відмінність. На основі своїх записів у  мистецьких скарбничках вам треба провести дослідження «Спільне – Відмінність у творчості іспанських художників епохи Середньовіччя».

Питання дослідження

 

Ель Греко

Дієго Веласкес

Франциско Гойя

Роки життя і творчості

 

Поєднання візантійських та готичних традицій

ХYІ-ХYІІ ст.

 «Золота доба» іспанського живопису ХYІІ ст.

Занепад іспанського живопису

ХYІІІ-ХІХ ст.

Діяльність

Художник, скульптор, архітектор, митець

 

Художник

Художник, гравер

Придворний художник

 

Мріяв, але не став живописцем Філіпа II

Філіп ІY

Карлос ІY

Напрямок

Маньєризм

Бароко

Романтизм

Висновок

 

Релігійний, апостоладос, міфологічний,

портретний живопис

Портретний, релігійний, міфологічний, історичний, побутовий

живопис

Портретний, релігійний, міфологічний, історичний, побутовий

 живопис.

Живопис ню.

Гравер, майстер офорта

 

Підсумок уроку

За дослідницькою роботою.

Учитель

Слайди

Уславлення художників – пам’ятники, монети.

 

Питання для узагальнення

  • Хто з художників був придворним живописцем короля Іспанії?
  • На якій картинах зображена королівська родина? (Меніни Дієго Веласкаса, Гойя Родина короля Карлоса ІУ)
  • Як по іншому називається Есполіо? (Роздягання Христа перед стратою)
  • У якого художника дві майже однакові картини? (Гойя Маха оголена, Маха одягнена)
  • Чому вони однакові?
  • Який це жанр? (Ню)
  • Хто був представником Золотої доби іспанського живопису? (Дієго Веласке)
  • Хто писав картини для церкви? (Ель Греко)
  • Що вас вразило більше всього?

 

Мистецтво є одним із засобів єднання людей. Сьогодні ми разом поринули у епоху образотворчого мистецтва ХYІ-ХІХ століття.

 

Домашнє завдання:

Але мистецтво на цьому не закінчується, а має продовження:

спочатку підручник с.116-117, потім мистецька скарбничка, далі Інтернет у Смартфоні, за бажанням написати твір «Переглядаючи твори іспанського живопису», і нарешті мистецька творчість – вишивка, живопис, гравюра за тематикою уроку.

 

Можливо, хтось із вас, в день Варвари, візьметься за вишивання…

Адже, все велике починається з малого…

Вишивка картин творчих учнів, батьків…

 

Учитель

Іспанія – країна, яка дала світові видатних художників. Знати про творчість Ель Грека, Дієга Веласкеса, Франциска Гойя – значить бути культурно освідченою людиною у образотворчому мистецтві. А якщо у вас буде можливість бути у Європі, то в першу чергу треба обрати Іспанію, країну х прекрасною архітектурою, краєвидами та мистецькою спадщиною. Агенство 11-го классу запрошує у подорож до Італії!

 

Слайд

Путівки до Іспанії.

 

 

 

doc
Додано
21 травня 2020
Переглядів
1452
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку