Конспект уроку на тему: «Структура еукаріотичної клітини: цитоплазма, рибосоми, органели руху. Лабораторні дослідження руху цитоплазми в клітинах рослин; явища плазмолізу та депла

Про матеріал
комбінований урок. Конспект уроку на тему: «Структура еукаріотичної клітини: цитоплазма, рибосоми, органели руху. Лабораторні дослідження руху цитоплазми в клітинах рослин; явища плазмолізу та деплазмолізу у рослинній клітині.» Для класів з поглибленим вивченням біології
Перегляд файлу

НВК «ЗОШ І-ІІІ ступеня – дитячий садок» с. Жиричі

 

 

 

 

 

 

Конспект уроку

на тему:

 

«Структура еукаріотичної клітини: цитоплазма, рибосоми, органели руху. Лабораторні дослідження руху цитоплазми в клітинах рослин; явища плазмолізу та деплазмолізу у рослинній клітині.»

 

 

 

 

 

 

 

 

Підготувала:

вчитель біології

І.А. Матвіюк


Тема. Структура еукаріотичної клітини: цитоплазма, рибосоми, органели руху. Лабораторні дослідження руху цитоплазми в клітинах рослин; явища плазмолізу та деплазмолізу у рослинній клітині.

 

Мета.Продовжувати формувати  знання про будову клітинних органел.  Розвивати уявлення про взаємозв’язок будови та функцій цитоплазми. Визначити функції органел руху.  Дослідити явища плазмолізу та деплазмолізу. Виховувати пізнавальний інтерес в учнів.

Основні поняття і терміни: цитоплазма, цитозоль, рибосоми,  псевдоподії, джгутики, війки.

Обладнання: таблиці “Будова рослинної клітини”, підручник.

Тип уроку: комбінований. 

Хід уроку

І. Організаційний момент.

Привітання. Налаштування учнів на позитивний настрій.

ІІ. Актуалізація опорних знань.

Самостійна робота «Німі малюнки» (плазматична мембрана)

Похожее изображение

І варіант

Охарактеризуйте транспортну функцію плазматичної мембрани.

ІІ варіант

Охарактеризуйте захисну функцію плазматичної мембрани.

 

ІІІ. Мотивація навчальної діяльності.

«Цитоплазма – це те місце, де відбуваються усі події із життя клітини.» - цитата із дитячої енциклопедії

Оголошення теми  і мети уроку.

IV Вивчення нового матеріалу

Пригадайте

Які бувають типи РНК?

Як рухається клітина?

Як відбувається фагоцитоз?

 

Цитоплазма – це внутрішній вміст клітини.

Цитопла́зма — основна за об'ємом частина клітини, її внутрішній вміст. За фізичними властивостями це напіврідка маса колоїдної структури  цитозоль, в якій знаходяться всі клітинні органели, крім ядра. Цитозоль у свою чергу складається з води, солей, органічних молекул і багатьох ферментів, що каталізують хімічні реакції у клітині.

До учнів: Які хімічні елементи входять до складу цитоплазми?

Попрацюйте з підручником.

Цитоплазма відіграє важливу роль у клітині, слугуючи середовищем, у якому розташовані органели і яке забезпечує протікання багатьох хімічних реакцій та постачання необхідних речовин до різних частин клітини. Цитоплазма оточена клітинною мембраною (або цитоплазматичною мембраною для більшості прокаріотів) і оточує ядро та мембрани органел. Гіалоплазма може перебувати у рідкому (золь) стані і в'язкому (гель).

 

Основні функції цитоплазми:

  • об’єднання всіх компонентів клітини в єдину систему і забезпечує їх взаємодію;
  • створення середовища для біохімічних і фізіологічних процесів, а також для існування органоїдів.

Цитоплазма характеризується відносною сталістю будови та властивостей.

 

Цитоскелет – це система білкових утворів, яка виконує опорну функцію, а також сполучає усі компоненти клітини.

Мікронитки – ниткоподібні структури, які складаються із скоротливих білків, переважно актину.

Мікротрубочки -  порожнисті циліндричні білкові структури, беруть участь у формуванні веретена поділу і входять до складу органел руху.(мал. 52)

Внутрішньоклітинні мембрани ділять внутрішнє середовище клітини на окремі функціональні ділянки.(мал. 53). Ці мембрани необхідні для того, щоб розділити несумісні процеси обміну речовин та перетворення енергії. Внутріклітинні органели оточують органели клітини.

Органели – це постійні клітинні структури.

Кожна з органел забезпечують відповідні процеси в клітині.

(робота з таблицею «Будова рослинної клітини»

Клітинні включення є непостійними компонентами клітини.

Рибосоми – це не мембранні органели, які беруть участь у біосинтезі білків.

Рибосома (ribosome) є немембранною органелою клітини, що складається з рРНК та рибосомних білків (протеїнів). Рибосома здійснює біосинтез білків транслюючи з мРНК поліпептидний ланцюг. Таким чином, рибосому можна вважати фабрикою, що виготовляє білки, базуючись на наявній генетичній інформації. В клітині дозрілі рибосоми знаходяться переважно в компартментах, для активного білкового синтезу. Вони можуть вільно плавати в цитоплазмі або бути прикріпленими до цитоплазматичного боку мембран ендоплазматичного ретикулуму чи ядра. Активні (ті що є в процесі трансляції) рибосоми знаходяться переважно у вигляді полісом.

Прикріпіть рибосому у своєму зошиті.

Картинки по запросу рибосома малюнок

До учнів: Поміркуйте, в яких клітинах найбільше рибосом?

Органели руху.

Псевдопо́дія , ніби ніжка псевдоніжка − тимчасові цитоплазматичні вирости  (деяких джгутикових, споровиків, слизовиків), а також у деяких клітин багатоклітинних організмів (лейкоцитів, макрофагів, яєць губок, кишковопорожнинних, деяких війчастих червів). Слугують для так званого амебоїдного руху та захоплення їжі або сторонніх часточок. У псевдоподіях особливо багато мікротрубочок.  (мал.. 56)

Псевдоподії виникають і втягуються у різноманітних місцях клітини, тому її форма при амебоїдному русі постійно змінюється. Формування псевдоподій пов'язане з локальними змінами поверхневого натягу клітини. При формуванні псевдоподії у амеби спочатку з'являється невеликий виступ ектоплазми (зовнішній прозорий щільний шар цитоплазми). Потім він збільшується та у нього наче вливається частина рідкої ендоплазми (зернистий напіврідкий внутрішній шар цитоплазми). Таким чином утворення псевдоподій − це процес перетворення ектоплазми у ендоплазму.

Джгутик — поверхнева та позаклітинна структура, присутня у багатьох прокаріотів і еукаріотів, що  служить для пересування в рідкому середовищі або поверхнею вологих твердих середовищ.  Джгутики і війки мають вигляд виростів цитоплазми. Рухаються за рахунок вивільнення енергії АТФ. Робота війок нагадує веслування іє скоординованою. Джгутики і війки можуть виконувати захисну і чутливу функцію

До учнів: (Робота з підручником.) Знайдіть інформацію  в підручнику на ст. 46., про те як джгутики виконують різні функції.

V Закріпленя матеріалу.

Інструктаж з БЖД

Виконання лабораторного дослідження руху цитоплазми в клітинах рослин; явища плазмолізу та деплазмолізу у рослинній клітині.

Результати записуються в робочому зошиті.

Зробіть висновок.

VІ Домашнє завдання.

Опрацювати  матеріал з підручника параграф 11 , с. 43-47. Що?Де?Коли?Чому?Навіщо?

VІІ. Підсумки уроку, аргументація оцінок.


Картинки по запросу рибосома малюнокКартинки по запросу рибосома малюнокКартинки по запросу рибосома малюнокмКартинки по запросу рибосома малюнокКартинки по запросу рибосома малюнок


Похожее изображение

Похожее изображениеПохожее изображениеПохожее изображение

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Стожок Алла Павлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Пов’язані теми
Біологія, Розробки уроків
Додано
21 лютого 2019
Переглядів
5726
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку