Конспект уроку на тему: "Зварювання листового металу встик без скосу і з скосом країв"

Про матеріал
Тема уроку: Зварювання листового металу встик без скосу і з скосом кромок. Навчальна мета уроку: Повторити та закріпити знання учнів з пройдених тем та сформувати уміння зварювати пластини встик скосу і з скосом кромок. Виховна мета: Прищеплювати дбайливе відношення до обладнання, інструментів і пристосувань, виховувати у учнів почуття відповідальності за якість виконуваної роботи. Розвиваюча мета: Розвивати у учнів увагу, спостережливість та пізнавальну активність.
Перегляд файлу

 

ДНЗ «Борщівський професійний ліцей»

 

 

Урок на тему:

 

«Зварювання листового металу

встик без скосу і

з скосом країв»

 

Картинки по запросу "зварка пластин"

 

 

Підготував: Майстер в/н

Василик Б.І.

 

 

 

 

 

Тема уроку: Зварювання листового металу встик без скосу і з скосом кромок.

 

Навчальна мета уроку: Повторити та закріпити знання учнів з пройдених тем та сформувати уміння зварювати пластини встик скосу і з скосом кромок.

 

Виховна мета:  Прищеплювати дбайливе відношення до обладнання, інструментів і пристосувань, виховувати у учнів почуття відповідальності за якість виконуваної роботи.

 

Розвиваюча мета: Розвивати у учнів увагу, спостережливість та пізнавальну активність.

 

Тип уроку: Формування початкових професійних умінь і навичок.

 

Місце проведення занять: Електрозварювальна майстерня.

 

Матеріально-технічне оснащення:

               1.Електрозварювальний пост - 8 шт.

               2.Випрямляч ВДМ-1001 – 2 шт.

               3.Інвектори – 6 шт

               4.Захисні щитки – 15 шт.

               5.Молоток -шлаковідділяч – 8 шт.

               6.Сталева щітка – 3 шт.

               7.Електроди АНО -36,  d=3 мм

               8.Спецодяг – 30 комплектів.

 

Дидактичне оснащення: зразки зварних з’єднань.

 

Хід уроку

 

І.Організаційна частина:  5 хв.

  • привітання
  • перевірка  присутності  учнів  на уроці
  • перевірка зовнішнього  вигляду  і готовності учнів до  занять.

 

ІІ. Вступний інструктаж: 10-15 хв

 Майстер в/н:

Сьогодні ми будемо говорити про зварювання листового металу встик без скосу і з скосом кромок.

 Пригадаємо основні способи зварювання і з'ясуємо як вони використовуються у зварюванні листового металу встик без скосу і з скосом кромок.

 Сформувати мету сьогоднішнього уроку - до снаги кожному з вас. Спробуйте узагальнити, що саме нам потрібно для того, щоб виконати зварювання листового металу встик без скосу і з скосом кромок.

Давайте зараз визначимося, на вашу думку, використовуючи свої знання, а можливо і досвід:

 

Питання для актуалізації знань.

  1.  Назвіть операції підготовки металу до зварювання
  2. Як підібрати діаметр та марку електрода
  3. Які види зварних з’єднань Ви знаєте
  4. Які види кромок Ви знаєте та коли вони потрібні
  5. Які існують види шва у просторі

 

ІІІ. Виклад нового матеріалу.

      Односторонні стикові шви без скосу кромок виконують покритими електродами діаметром, рівним товщині зварювальних листів, якщо вона не перевищує 4 мм. Сила струму підбирається в залежності від діаметра електрода, виду і товщини покриття. Листи без скосу кромок товщиною від 4 до 10 мм зварюють двостороннім швом. Положення і поперечні руху електрода при зварюванні наведені на мал 1.
      Стикові з'єднання зі скосом двох кромок (V-подібні) в залежності від товщини металу виконують одношаровими, багатошаровими або багатопрохідний швами.

Зварювання в нижнім положенні

Положення (а) і руху електрода (б) при зварюванні стикових швів

 

 


        Оптимальний кут розкриття шва визначається такими міркуваннями. великий кут оброблення (80-90 °) забезпечує великі зручності зварнику, зменшує небезпеку непровару кореня, але збільшує обсяг наплавленого металу, отже, зменшує продуктивність і збільшує деформації вироби. Для нормального процесу ручного дугового зварювання прийнятий кут оброблення 60 °. Він може бути збільшений на 65 ° для тонких листів і зменшений до 55 ° для листів товщиною більше 15 мм.
Зазор між стикуємими елементами і притуплення кромок становить від 15 до 40 мм в залежності від товщини листів, режиму зварювання і характеру зварювальної конструкції.
         Листи товщиною 12 мм і більше з'єднуються встик з двома симетричними скосами двох кромок (з Х-подібним скосом кромок) багатошаровим або багатопрохідним швом. Багатошаровий шов виконується швидше багатопрохідного. Вибір багатошарового або багатопрохідного шва залежить від хімічного складу і товщини зварюваної сталі.
        Кожен шар багатошарового шва має збільшений в кілька разів перетин у порівнянні з січенням кожного валика при багатопрохідному зварюванні; тому багатошаровий шов забезпечує підвищену продуктивність.

         Іноді для забезпечення провару по всій товщині металу зварювання ведеться на мідній підкладці товщиною 4-6 мм. В цьому випадку зварювальний струм можна підвищити на 20-30%, не побоюючись наскрізного проплавлення. Якщо конструкція і призначення зварного виробу допускають наскрізне проплавлення, зварювання може вестися на сталевий підкладці.
        Стикові Х-подібні шви застосовують для сталі товщиною від 12 до 40 мм. Підготовка кромок кутом скосу, величина зазору і притуплення, техніка виконання швів при цьому такі ж, як і при зварюванні листів з V-подібною обробленням. Щоб добре прогрівався і проплавлявся метал кожного нижчого шару, товщина шарів повинна бути не більше 4-5 мм і не менше 2 мм. Наприклад, для виконання Х-подібних швів при зварюванні листів товщиною 12 мм потрібно покласти 4-6 шарів, а для товщини 40 мм-10-16 шарів.
       Стикові шви листів великої товщини (понад 20 мм) доцільно зварювати з криволінійним скосом двох кромок. Така підготовка дозволяє застосовувати електроди підвищеного діаметра, забезпечує надійний провар і рівномірну усадку металу шва.
       Шви з двостороннім симетричним скосом двох кромок (Х-подібні) мають наступні переваги перед швами з одностороннім скосом двох кромок (V-подібні):

1. Зменшення обсягу наплавленого металу в 16-17 разів а, отже, збільшення продуктивності зварювання.

2. Зменшення деформацій від зварювання.

3. Можливий непровар в корені шва розташований в нейтральному перетині і тому менш небезпечний.
                                                 
      Для зменшення викривлення зварного виробу рекомендується виконувати шви поперемінно з одного і з іншого боку металевого листа. При зварюванні в нижньому положенні для цього потрібно часта кантовка виробу. Тому доцільно встановлювати виріб вертикально і зварювати його одночасно з двох сторін. Роботу в цьому випадку виконують два зварники.
         Зварювання «у човник» кутових швів для листів товщиною до 14 мм можливе без скосу кромок (двостороннє зварювання) або з частковою обробкою кромок і збільшеним розміром притуплення. Зазор між зварювальними елементами не повинен перевищувати 10% товщини листа.


        Однак не завжди можна встановити зварний виріб для зварювання «у човник»: тоді кутові шви виконують похилим електродом. У цьому випадку можливий непровар кореня шва і кромки нижнього листа. Ретельний прогрів кромок зварювальних частин досягається правильним рухом електрода, який слід тримати під кутом 45 ° до поверхні листів і виконувати поперечні рухи трикутником без затримок або із затримками в корені шва. У процесі зварювання електрод слід нахиляти то до однієї, то до іншої площини металевих листів.
          Кутові шви в нижньому положенні з катетами до 10 мм виконують зваркою в один шар електродами діаметром до 5 мм, іноді без поперечних рухів.


           Кутові шви без скосу кромок з катетами більше 10 мм можуть виконуватися в один шар, але з поперечними рухами електрода трикутником, причому кращий провар кореня шва забезпечується затримкою електрода в корені шва.
          Кутові шви з одностороннім або двостороннім скосом кромок застосовують при виготовленні особливо відповідальних виробів. У таврових з'єднаннях без скосу кромок не завжди можна проплавити метал по всій зварювальній товщині і тим самим забезпечити необхідну міцність з'єднання.
        Скіс кромок біля стінки тавра роблять під кутом 50 ± 5 °. При товщині стінки до 4 мм шов зі скосом кромки виконують в один шар; при більшій товщині зварювання ведеться в кілька шарів і проходів. При виконанні багатошарових таврових швів похилим електродом шви зазвичай виходять з нерівними катетами на полиці і стінці. Тому при проектуванні зварних виробів допускаються кутові шви з нерівними катетами.

 

IV. Поточний інструктаж.

  1. Розподіл учнів по групах
  2. Виконання учнями робіт
  3. Цільовий обхід робочих місць з метою контролю за:
  • Дотримання правил безпеки праці
  • Технологічною послідовністю виконання зварювальних робіт
  • Раціональним використанням робочого часу

 

V.Заключний інструктаж.

  1. Захист учнями виконаних робіт
  2. Підведення підсумків
  • Аналіз виконання роботи учнями
  • Визначення кращих робіт
  • Аналіз причин помилок учнів і способів їх усунення
  • Повідомлення і обґрунтування оцінок
  • Повідомлення домашнього завдання

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ВИДИ ШВІВ В ПОПЕРЕЧНОМУ ПЕРЕРІЗІ

 

02

                                                    НОРМАЛЬНІ

       01                            03

                       ОПУКЛІ                                                        УВІГНУТІ

 

 

 

ОСНОВНІ ГЕОМЕТРИЧНІ ПАРАМЕТРИ СТИКОВОГО ШВА

 

04

 

  S – товщина зварювального металу                  h – глибина провару                                                                                                                                                       

  ширина шва  (1 – 4) d ел                               t – товщина шва (t= q+ h)                                                                                                                                                                                                                             q  -   висота підсилення шва                                b – зазор

 

 

 

 

 

 

 

 

РЕЖИМИ РУЧНОГО ДУГОВОГО ЗВАРЮВАННЯ

 

ВИБІР ДІАМЕТРА ЕЛЕКТРОДА ЗАЛЕЖНО ВІД ТОВЩИНИ МЕТАЛУ

 

Товщина зварювального

 металу, мм

 

1,5   

 

2

 

3

 

4 - 5

 

6 -  8

 

9 - 12

 

13-15

 

Діаметр електрода, мм

 

1,6

 

2

 

3

 

3 - 4

 

4

 

4 - 5

 

5

 

 

 

ОРІЄНТОВАНИЙ РОЗРАХУНОК  ЗВАРЮВАЛЬНОГО СТРУМУ

 

Діаметр електрода  ( d = 3 – 6 мм)

 

Діаметр електрода (d ≤ 3 мм)

 

I = (20 +6 d) dk

 

 

 I = 30 dk

k – коефіцієнт:   нижній шов – 1; вертикальний шов – 0,9; стельовий шов – 0,8

I – сила зварювального струму, А;     d – діаметр електрода, мм.

doc
Додав(-ла)
Василик Богдан
Додано
20 березня
Переглядів
226
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку