Конспект уроку ОХЕ у 8 класі "Злочини проти чужої власності. Явище корупції, хабарництво"

Про матеріал

Конспект уроку ОХЕ у 8 класі "Злочини проти чужої власності. Явище корупції, хабарництво." Мета уроку - ознайомити дітей із значенням слів «корупція», «хабарництво», допомогти зрозуміти негативний вплив даного явища на моральність людини і суспільства; заохочувати до боротьби з корупцією та хабарництвом; виховувати чесність у ставленні до ближнього.

Перегляд файлу

КОНСПЕКТ УРОКУ

християнської етики у  8 класі

 

Тема уроку: Злочини проти чужої власності. Явище корупції, хабарництво.

 

Мета уроку: Ознайомити дітей із значенням слів «корупція»,  «хабарництво»,  допомогти зрозуміти негативний вплив даного явища на моральність людини і суспільства вцілому; заохочувати до боротьби з корупцією та хабарництвом; виховувати чесність у ставленні до ближнього.

Ключовий вірш: «Нехай, отже, буде на вас страх Господній: дійте обережно, бо в Господа, Бога нашого, нема неправди, ані сторонничості, ані підкупства» (II Хр. 19, 7).

 

Допоміжні засоби: Біблія, ікона, малюнки, роздатковий матеріал.

 

Хід уроку.

І. Організація класу. Молитва.

ІІ. Пояснення нового матеріалу.

- Пригадайте останній випадок із власного життя, який ви назвали б корупцією або хабарництвом. Відповідь сформулюйте за схемою: Я вважаю…Тому що…Наприклад…Отже… (Метод преси)

- Чи буде це гріхом?

- Часто гріховна провина, почавшись у серці людини, заражає інших і розростається в народі великим суспільним лихом. Саме до таких народних нещасть ми й відносимо хабарництво (корупцію). Справді, воно глибоко закоренилося в нашій системі, а що гірше - у наших серцях. І хоч усі нарікають та засуджують корупцію, але без неї, на жаль, не можна уявити собі нашого життя. На сьогоднішньому уроці ми постараємось зрозуміти, що таке корупція, які її види, яким чином можемо боротись із даним явищем.

- Це лихо існує не тільки в Україні, а поширене в багатьох частинах світу і має давню історію. Доказом цього є навіть книги Святого Письма. Ось, для прикладу, кілька цитат зі священних книг:

  • «До зла їхні руки спритні; князь вимагає, суддя чинить розправу за хабар, вельможа виявляє свої забаганки, правдою крутить» (Мих. 7, 3);
  •  «Князі твої – бунтарі і спільники злодіїв; усі на гостинці ласі, за дарунками так і женуться» (Іс. 1, 23);
  •  «За те, що топчете вбогого й здираєте хабар із нього хлібом, ви, збудувавши з тесаного каменю доми, - не будете в них жити; ви насадили виноградники препишні, - але вина з них не будете пити» (Ам. 5, 11);
  • «Не губи з грішниками душу мою ...руки яких на злочин готові і десниця яких повна хабарів» (Пс. 26, 9-10).

Хабарництво (корупція) є гріхом, а не тільки якимсь невигідним звичаєм. Про ставлення Господа Бога до цього гріха ясно і недвозначно сказано у Святому Письмі: «Горе тим, що ... за гостинець роблять винного правим, а правому відмовляють його права» (Іс. 5, 22-23); «Горе тим, що несправедливі видають закони, що пишуть приписи суворі, щоб відправляти вбогих без правосуддя, щоб позбавити права бідних у моїм народі, щоб з удовиць користь тягнути та сиріт обдирати» (Іс. 10, 1-2).

Саме слово «корупція» походить від латинського "corruptio"-підкуп   (за   іншою   версією   -   від   corrumpere,   тобто   псувати, розбещувати). Вже з цього видно, що подібним словом не могло бути назване позитивне чи бодай прийнятне у нормальному суспільстві явище.

Закон України «Про боротьбу з корупцією», прийнятий Верховною Радою України 5 жовтня 1995 р. визначає корупцію як діяльність осіб, уповноважених на виконання функцій держави, спрямовану на протиправне використання наданих їм повноважень для одержання матеріальних благ, послуг, пільг або інших переваг.

Ратифікована Законом України від 16 березня 2005 р. Цивільна конвенція Ради Європи про боротьбу з корупцією розглядає корупцію як прямі чи опосередковані вимагання, пропонування, дачу або одержання хабара чи будь-якої іншої неправомірної вигоди або можливості її отримання, які порушують належне виконання будь-якого обов'язку особою, що отримує хабара, неправомірну вигоду чи можливість мати таку вигоду, або поведінку такої особи.

Робоча група Ради Європи визначила корупцію як хабарництво чи будь-яку іншу поведінку осіб, яким  доручено  виконання   певних обов'язків у державному або приватному секторі, і яка веде до порушення обов'язків, покладених на них як на державну посадову особу або на приватного співробітника чи незалежного агента, або ж веде до відносин іншого типу, націлених на отримання будь-яких незаконних вигод для себе чи інших.

Закон України «Про боротьбу з корупцією», говорячи про корупційні діяння, визначає їх як:

а) незаконне одержання особою, уповноваженою на виконання функцій держави у зв'язку з виконанням таких функцій, матеріальних благ, послуг, пільг або інших переваг, у тому числі прийняття чи одержання предметів (послуг) шляхом їх придбання за ціною (тарифом), яка є істотно нижчою від їх фактичної (дійсної) вартості;

б) одержання особою, уповноваженою на виконання функцій держави, кредитів або позичок, придбання цінних паперів, нерухомості або іншого майна з використанням при цьому пільг чи переваг, не передбачених чинним законодавством.

Серед явищ, які підпадають під визначення корупції:

- Грошові хабарі;

- Подарунки;

- Примушування до обов'язкових платежів («благодійні внески», передплата видань, кошти на розвиток закладу, міста, на боротьбу за мир у всьому світі тощо);

- Виконання робіт, надання послуг безоплатно або за заниженими розцінками;

- Продаж  майна,   в  т.ч.   сприяння  у  продажі  державного  чи комунального майна за заниженими цінами;

- Надання кредитів, позик на пільгових умовах, у випадках, коли це не передбачено законодавчими або іншими нормативно-правовими актами;

- Надання пільг та переваг, не передбачених законодавством;

- Пригощання ("могорич") тощо.

До корупції належать також супутні прояви, наприклад, приховування або перекручення інформації, штучне та неправомірне обмеження доступу до різного роду процедур (конкурси, аукціони, іспити тощо).

Як вже зазначалось, у корупції, як правило, присутні елементи своєрідної купівлі або бартеру (гроші, подарунок за послугу або послуга за послугу). Мета того, хто «дає» може бути різноманітною - отримання вигідного контракту, отримання робочого місця, службове підвищення, уникнення покарання за правопорушення, вигідна оборудка з державним чи комунальним майном. Метою корупції може стати здача заліку чи іспиту, отримання місця у гуртожитку, досягнення бажаного рейтингу.

Однак, корупційні дії можуть вчинятись і без мети одержати блага взамін, а їх ціллю може бути «догодити» впливовій особі - корупціонеру, вислужитись перед ним. Зокрема, це має місце при прямому або опосередкованому вимаганні з боку самого корупціонера.

Характерною ознакою корупції є конфлікт між діями корупціонера та інтересами й репутацією органу влади, організації, закладу, де він займає посаду, а також конфлікт між діями корупціонера та інтересами суспільства й держави. У ряді випадків корупція є злочином, відповідальність за вчинення якого передбачена кримінальним законодавством.

 

ІІІ. Праця в групах.

Метод «Броунівський рух»

- А зараз розглянемо декілька ситуацій, які зустрічаються в нашому житті. Якщо ви згідні з даним твердженням – стаєте по правій стороні класу, якщо ні – по лівій, якщо сумніваєтесь – посередині.

Ситуація 1: Юнак закінчив ВУЗ і може влаштуватись на роботу у приватну фірму. Однак він повинен «відкупитись» від армії за певну суму. Це -  корупція?

Ситуація 2: Ви захворіли, вас помістили у  4-х місну палату, за певну суму вам нададуть окрему палату. Це – корупція?

Ситуація 3: Ви прийшли на прийом до лікаря. На столі скринька із написом «Добровільні пожертви». Лікар перед оглядом пропонує зробити пожертву. Це – корупція?

- Що можемо зробити ми, щоб таке явище як корупція призупиняло свій розвиток? (думки учнів)

Першим кроком для викорінення гріха корупції є встановити у своєму житті властиві пріоритети, зрозуміти, що єдиним тривалим джерелом щастя людини є Бог. Багатство, майно, гроші - це засоби, якими можна прекрасно служити собі і ближньому. Але вони стають жорстокими рабовласниками, коли ми погоджуємося бути їхніми невільниками. Звільнити й очистити своє серце від пристрасної любові до гроша - це нелегкий процес. Зовнішні заходи, які пропонує влада в боротьбі проти корупції, можуть мати деякий успіх, але вони ніколи самі в собі не змінять серця людини. Тут треба смиренної боротьби зі своїми прив'язаннями та узалежненнями, а успіх такої боротьби можливий лише з Божою допомогою. Якщо ми дійсно хочемо реальної заміни ситуації, то пролом у солідному мурі препоганих звичок мусить хтось конкретно почати. Хто це має бути? Не оглядаймося довкола, шукаючи того воленосного лицаря. Ним маєш бути Ти, дорогий брате чи дорога сестро! Не спихай відповідальності на когось іншого, а почни від себе. (Притча про чоловіка, який хотів змінити світ)

Метод «Синкант».

Поділ класу на групи по 3 чоловіки.

- А зараз кожна група має завдання скласти синкант на тему корупції та хабарництва, записати його на аркуші А-4 і презентувати для класу.

(Презентації учнів)

 

ІV. Підсумок

- Нехай ваше серце буде вільне від будь-якої спокуси, старайтеся жити чесно, не використовувати свого ближнього для власного збагачення, плекайте у собі поміркованість, щоб мудро і розсудливо розпоряджатися Божими дарами у своєму житті. Пам’ятайте про слова Господні «Нехай, отже, буде на вас страх Господній: дійте обережно, бо в Господа, Бога нашого, нема неправди, ані сторонничості, ані підкупства» (II Хр. 19, 7).

 

V. Молитва.

 

1

 

doc
Пов’язані теми
Етика, 8 клас, Розробки уроків
Додано
30 грудня 2018
Переглядів
1889
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку