Конспект уроку основ здоровя 5 класу "Хочеш бути здоровим - загартовуйся"

Про матеріал
Розглянути поняття загартовування і його значення для зміцнення здоров’я, особливості комплексного загартовування сонцем, повітрям, водою; сформувати практичні навички і уміння загартовуватися; застерегти від ризикованої поведінки в басейні; розвивати мислення, мовлення; виховувати дбайливе ставлення до власного життя і здоров’я.
Перегляд файлу

 

Тема: Хочеш бути здоровим-загартовуйся.

Мета уроку: Розглянути поняття загартовування і його значення для

          зміцнення здоров’я, особливості комплексного загартовування сонцем,

          повітрям, водою; сформувати практичні навички і уміння

          загартовуватися; застерегти від ризикованої поведінки в басейні;

         розвивати мислення, мовлення; виховувати дбайливе ставлення до

         власного життя і здоров’я.

Обладнання і матеріали: аркуші паперу, олівці, фломастери, світлофор, клейкі пелюстки, правила роботи групи, завдання на самостійну роботу, комп’ютер.

ХІД УРОКУ.

І. Організаційний момент.

- Приємно бачити вас всіх здоровими, з усміхненими обличчями. (В цей час тримаю в руках папку, в папці довідка. Довідка випадково падає на підлогу).

-"Довідка видана учню 5 класу Бондаренко Сергію. Діагноз лікаря ГРЗ - гостре респіраторне захворювання."

- Ой, де ж це він так застудився? Так це ж його три дні у школі не буде. Скільки пропустить цікавого?!

Питання до класу:

- Діти, як ви думаєте, як же можна уберегтися від застуди?

-А я вам скажу ще таке, щоб уберегтися від застуди, треба загартовуватись. Ви вже чули таке слово?

- Це слово, діти, означає міць, силу, гарт.

ІІ. Оголошення теми і мети уроку, постановка навчального заняття.

- Темою сьогоднішнього нашого уроку буде: "Загартовування, його значення. Комплексне загартовування сонцем, повітрям, водою."

- Отже ми з вами сьогодні познайомимося із значенням загартування в житті людини, та за допомогою практичного заняття навчимося як загартовувати свій організм, щоб бути здоровим.

          III. Робота по темі уроку.

 Вступне слово вчителя.
 -А що ж означає сам термін "загартування організму людини?" Давайте подивимось на дошку і прочитаємо визначення (один учень зачитує визначення з дошки) - "Загартування організму людини - це підвищення опору організму до несприятливих впливів зовнішнього середовища й виховання в ньому здатності пристосуватися до атмосферних і температурних коливань".

  • Суть загартування у тренуванні організму. Але загартовуватись можна лише тоді, коли дитина здорова і проводити його треба систематично, без перерв, протягом усього року. В кожного з нас є троє надійних помічників: свіже повітря, сонце і вода, які допомагають нам рідше хворіти.

 Повітря - один з найдоступніших засобів загартовування організму. Необхідно регулярно провітрювати приміщення, навіть у холодну пору року. Гуляти треба щодня - в сонячну погоду чи в дощ.

 Для загартовування водою використовують обтирання, обливання, душ, купання в річці. Одним із кращих методів загартовування є купання, при якому до дії води приєднується ще вплив повітря, вітру, сонця. Дуже корисні морські купання. Доброю водною процедурою є щоденне систематичне миття ніг холодною водою. Треба вам, діти, навчитися влітку ходити босоніж, особливо вранці по росі.

Є ще один спосіб загартування - сонячні ванни. Сонячні промені є корисними. Дія сонця на організм у помірних дозах - сприятлива, а от у надмірних - шкідлива. Не можна бути довго під пекучим сонцем, обов'язково прикривати голову панамкою. Сонячні ванни корисні у ранішнiй час, до 11 години.

  Сядьте зручно, слідкуйте за поставою, адже ви зі школи повинні вийти не тільки розумними, а й красивими.

1. Мозковий штурм. (Показ відеослайдів).

- Який вид загартовування зображений?

  • Є багато процедур загартовування. Але мене цікавить, чи є серед вас сміливці, які займаються загартовуванням?
  • умивання холодною водою
  • обтирання мокрим рушником
  • щоденні прогулянки на повітрі в будь-яку погоду
  • прийняття душу
  • систематичне миття ніг холодною водою
  • купання
  • ходити влітку босоніж
  • сонячні ванни
  • купання в басейні
  • обливання

2. Деякі учні отримали домашнє завдання. Давайте їх послухаємо.

 Поради загартування водою

Холодна вода не даремно називається “королевою здоров’я”. Загартовувальна дія її на організм найсильніша.

Починають водні процедури поступово після ранкової зарядки. Температура води має бути 28-30 градусів. Кожні наступні два-три дні роби її холоднішою на один градус, поки не доведеш до 12 градусів, а то й нижче – в залежності від індивідуальних особливостей організму. Температура в приміщенні, де загартовуєшся, не повинна перевищувати 17-20 градусів.

Обтирання роблять губкою або мокрим рушником, починаючи з рук, плечей, шиї, тулуба. Відтак швидко витираються досуха і надягають білизну.

Ще сильніше діє обливання холодною водою. Тому температура води спочатку має бути не нижче 30 градусів. Її, також поступово знижуючи, доводять до 20-15 градусів і нижче. Холодну воду використовують і як засіб проти зайвої ваги. У ній можна “спалювати” надлишки жирів завдяки високій теплопровідності води. Відомо, приміром, що за 15 хвилин купання у двадцятиградусній воді додатково виділяється 100 кілокалорій. Але вдаватися до цього сильнодіючого засобу, щоб схуднути, можна лише тоді, коли порадишся з лікарем.

 

 Поради загартування повітрям

Повітряні ванни благотворно діють на людину. Завдяки ним людина стає більш урівноваженою, спокійною. Непомітно зникає підвищена збудливість, поліпшується сон, з'являються бадьорість і життєрадісний настрій. Позитивно впливають повітряні ванни на серцево-судинну систему - сприяють нормалізації артеріального тиску і кращій роботі серця.

Вплив повітряних потоків, що гартує, зв'язано насамперед з різницею температур між ними і поверхнею шкіри. Шар повітря, що знаходиться між тілом і одягом, звичайно має постійну температуру (близько 27-28 °С). Різниця між температурою шкіри одягненої людини і навколишнім повітрям, як правило, невелика. Тому-то віддача тепла організмом майже непомітна. Але як тільки тіло людини звільняється від одягу, процес віддачі тепла стає інтенсивніше. Чим нижче температура навколишнього повітря, тим більшому охолодженню ми піддаємося.

 

 Поради загартування сонцем

Люди з давніх часів знали, що сонячне світло - і цілитель, і надійний союзник у боротьбі з хворобами.

Сонячне проміння володіє дивною цілющою силою. Його промені, насамперед ультрафіолетові, діють на нервово-рецепторний апарат шкіри і викликають в організмі складні хімічні перетворення. Під впливом опромінення підвищується тонус центральної нервової системи, поліпшується обмін речовин і склад крові, активізується діяльність залоз внутрішньої секреції.

Приймати сонячні ванни найкраще ранком, коли повітря особливо чисте і ще не занадто пекуче, а також ближче до вечора, коли сонце хилиться до заходу. Кращий час для засмаги: 9-11 і 16-18 годин. Перші сонячні ванни треба приймати при температурі повітря не нижче 18°. Тривалість їх не повинна перевищувати 5 хвилин (далі додавати по 3-5 хвилин, поступово доводячи до години). Під час прийому повітряних та сонячних ванн не можна спати! Голова повинна бути прикрита чимось начебто панами, а очі темними окулярами. У залежності від часу року, погоди загартовування починають із сеансів тривалістю 5-10 хв. у день. Поступово їх збільшують на 5-10 хв. щодня і доводять до 2-3 годин. Після кожної години опромінення необхідно робити перерва на 10-15 хв і відпочивати в тіні.

 

  1.                    Я бачу, що ви трішечки стомилися. То давайте порухаємось. Руханка: "Ураган."
  2.                    Сідайте, будьте добрі, на свої місця. І слідуючим нашим завданням буде робота у групах. Зараз об'єднаємося у три групи: сонце, повітря, вода. Кожен із груп іде за свій стіл. Таке завдання групам: у вас на столі лежить листочок, переділений на дві половинки. Зараз на цьому листку ви запишете корисні і шкідливі процедури загартовування, пов'язані з сонцем, водою, повітрям. Даю вам на це 3 хвилини, (на дошці намальовано світлофор).
  • Щоб не було так багато шкідливих процедур, які зашкодять здоров'ю, потрібно загартовуватися поступово, систематично і дозовано. А чи розумієте ви значення цих слів? Поступово - це значить починати з найпростішого, наприклад, обливання починати з такої температури води, яка приємна вашому тілу і поступово знижувати її. Систематично - це значить регулярно, наприклад, гуляти на вулиці, в будь-яку погоду. Ну і дозованість - це певний період часу, наприклад, купання слід розпочинати з 1 - 2 хвилин, а потім час поступово збільшувати.

5. Самостійна робота.

  • Я роздам вам листи, ваше завдання виправити помилку.

Виправ помилку:

Загартовування повітрям треба проводити, одягнувшись у костюм із цупкої тканини, який повністю закриває руки і ноги.

________________________________________________________________________________________________________________________________________

Сприятливий час для загартовування сонцем-від 12.00 до 14.00. Можна починати відразу з однієї години перебування на сонці й загоряти доти, доки не набридне.

________________________________________________________________________________________________________________________________________

Загартовування водою найкраще починати взимку (обливання водою на морозі, купання в ополонці), тоді організм швидше загартовується.

________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

6. Ну а тепер пограємо з вами в гру "Я йду в басейн."

  -А чи всі ви знаєте що таке басейн? Купатися в басейні?

 -Ну і молодці, ви все знаєте. Зараз об'єднаємось у три команди (Ніф-ніф, Наф-наф, Нуф-нуф).

На столах лежать завдання. Зараз ви повинні залишити те, що потрібно взяти в басейн, зайве викреслити.

-Молодці! Дякую за гру. Діти, ви повинні пам'ятати, що басейн - це спільна ванна для багатьох людей, тому, перед купанням в басейні ви повинні сходити в душ. І ті речі, які ви вибрали, повинні бути тільки вашими особистими речами. Ви не повинні їх нікому позичати, зокрема гумові капці потрібні для того, щоб запобігти зараженню грибком.

7. Ситуаційна задача.

-А зараз я вам прочитаю історію.

Троє друзів поспішали на тренування. Вони вже запізнювались, а їм ще треба було обійти озеро. Раптом вони помітили, що вода за ніч вкрилася кригою. "Ходімо навпростець", запропонував Сергійко і побіг. Друзі вже збиралися бігти слідом, як раптом хлопчик провалився під лід. Хлопці покликали на допомогу дорослих. Хтось зателефонував до рятувальників, а один чоловік сам рушив на порятунок. Проте лід був надто тонким, він кришився і йому ніяк не вдавалося дотягнутися до Сергійка. За 10 хвилин прибули рятувальники зі спеціальним спорядженням, але врятувати його не вдалося.

-Діти, чи варто ризикувати життям, щоб не спізнитися? Чи правильно діяли друзі Сергійка?

 Звідси робимо такий висновок: людське життя - найвища цінність, Життя не має ціни. Його не можна ні купити, ні поміняти, ні продати. Тому треба берегти не тільки своє здоров'я, а й берегти своє життя. У нас неподалік протікає річка Дніпро, тому поводьтеся на річці обережно.  Не ходіть на річку без нагляду дорослих. Є таке відоме прислів'я: "Не знаєш броду - не лізь у воду".

8. Ну і останнє наше завдання "Зворотній зв'язок". Зараз ми по колу продовжимо фразу: "На цьому уроці я зрозумів.

9. Оцінювання.

10. Домашнє завдання: опрацювати $ 11 ст.77-79.

 

 

 

doc
Додано
3 лютого 2022
Переглядів
741
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку