Конспект уроку "Поділ клітин: клітинний цикл, мітоз"

Про матеріал
Конспект уроку для здобувачів освіти 9 класу з теми "Поділ клітин: клітинний цикл, мітоз". Конспект містить мету, обладнання, методи та методичні прийоми, хід роботи. Тип уроку: комбінований. Міститься матеріал для перевірки та узагальнення знань з попередніх занять з правильними відповідями. Додається додаток у вигляді двох схем: "Бінарний поділ прокаріотичної клітини", "Фази мітозу".
Перегляд файлу

Дата___________ Клас _______      Урок №28                     Прізвище вчителя____________________ 

Тема уроку: Поділ клітин: клітинний цикл, мітоз.

Мета уроку:

освітня:  ознайомити    здобувачів освіти         з        будовою      хромосом, розглянути особливості клітинного циклу; проаналізувати процес мітозу та особливості його стадій, дізнатися яке значення поділу клітин та від чого залежить тривалість клітинного циклу; ознайомити здобувачів освіти з процесом мітотичного поділу клітин, вибудувати знання фаз мітозу та осмислити  біологічне значення мітозу в прокаріотичних та еукаріотичних клітинах;

розвивальна: розвивати        вміння  логічно    мислити      та      знаходити   зв’язки між  будовою біологічних структур та особливостями їхнього функціонування; виховна : на прикладі процесів збереження та реалізації спадкової інформації виховувати розуміння єдності всіх біологічних процесів у живих організмах і важливості цих процесів для існування життя. 

Тип уроку: комбінований

Обладнання: підручник ,зошит, таблиця фази мітозу, мультимедійна дошка, проєктор, презентація.

Методи та методичні прийоми: словесні  (розповідь, бесіда), наочні (демонстрація поділу клітин, схеми «Бінарний поділ прокаріотичної клітини»,

«Клітинний цикл»).

 

План уроку

I.   Організаційний етап

II.                Перевірка домашнього завдання практичного характеру, перевірка раніше засвоєних знань

ІІІ. Актуалізація опорних знань 

IV.   Мотивація навчальної діяльності

V.      Вивчення нового матеріалу

VІ. Узагальнення та систематизація

VIІ. Визначення домашнього завдання

 

Хід уроку

І .Організаційний етап

*           Привітання. Налаштування на робочу обстановку.

*           Перевірка присутніх на уроці.

*           Перевірка наявності шкільного приладдя.

ІІ. Перевірка домашнього завдання практичного характеру, перевірка раніше засвоєних знань

Вправа «Обери правильну відповідь»

1.                 Гени про- та еукаріот мають однаковий план будови. (+)

2.                 Гени мають кодуючі та некодуючі ділянки. (+)

3.                 Ген займає певну ділянку (локус) молекули ДНК. (+)

4.                 Всередині   гена   ніколи         не      відбувається         рекомбінація           (перерозподіл генетичного матеріалу).  (-)

5.                 Структурні гени кодують синтез білків. (+)

6.                 Гени прокаріотів складніші за гени еукаріотів. (-)

7.                 Генотип складається з окремих генів, але функціонує, як єдине ціле. (+)

8.                 Сукупність спадкової інформації у клітинах організму певного виду називається геномом. (+)

9.                 Чи правда, що Т. Морган установив, що гени лінійно розташовані в хромосомах ядра та під час передачі спадкової інформації відбувається її рекомбінація? (+)

10.             Оперон це функціональна одиниця організації геному еукаріотів. (-) Відповідь: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 9.

ІІІ. Актуалізація опорних знань

*           Клітина – це ( структурно-функціональна одиниця всіх живих організмів, для якої характерний власний метаболізм та здатність до самовідтворення);

*           Ген – це (одиниця спадкового матеріалу, що відповідає за формування певної елементарної ознаки);

*           Реплікація – це (процес самовідтворення молекул нуклеїнових кислот шляхом копіювання, передавання інформації в основному від ДНК до ДНК (процес подвоєння молекул ДНК);

*           Транскрипція – це (процес синтезу мРНК на матриці ДНК);

*           Трансляція – це (синтез білків з амінокислот, що каталізується рибосомою на матриці матричної РНК (мРНК). IV. Мотивація навчальної діяльності Поміркуйте ! 

 «Щосекунди в нашому тілі сотні мільйонів маленьких балерин сходяться й розходяться, розташовуються в ряд й розбігаються в різні сторони, немов танцюристи на балі, які виконують складні па старовинного танцю. 

Цей танець – найдавніший на Землі. Це танець життя», – так описував це явище американський генетик  Герман Джозеф Меллер (1890–1967). 

Про який танець йдеться?

Це танок маленьких хромосом. Танок, який виконують маленькі хромосоми. Тож ж на сьогоднішньому уроці ми з вами розглянемо цей танець життя . Тема нашого уроку «Поділ клітин: клітинний цикл, мітоз».

V. Вивчення нового матеріалу

План вивчення матеріалу

1.                 Яке значення поділу клітин?

2.                 Від чого залежить тривалість клітинного циклу?

3.                 Як відбувається мітотичний поділ клітин?

4.                 Фази мітозу?

5.                 Біологічне значення мітозу?

Спадкова інформація від одного покоління клітин передається наступному поколінню клітин за допомогою хромосом. Ці структури перед поділом клітин подвоюються й розподіляються між новими клітинами. Цей упорядкований розподіл і є «танцем життя».

ПОДІЛ КЛІТИН – сукупність процесів, унаслідок яких спадкова інформація клітини передається наступному поколінню клітин. Поділ прокаріотичних клітин

простіший, оскільки нуклеоїд містить лише одну кільцеву молекулу ДНК. Ця «бактеріальна хромосома» перед поділом самоподвоюється. Під час цього процесу ущільнення «хромосоми» не відбувається. Потім обидві молекули ДНК прикріплюються до плазматичної мембрани і розподіляються. Далі відбуваються процеси поділу цитоплазми й утворення з однієї материнської двох дочірніх клітин (Додаток 1). Таке самовідтворення клітин називається бінарним поділом, що відбувається дуже швидко. Наприклад, за сприятливих умов кишкова паличка ділиться через кожні 20–30 хв. Поділ навпіл, або бінарний поділ, забезпечує нестатеве розмноження прокаріотів (архей та еубактерій). 

Поділ еукаріотичних клітин ускладнений тим, що вони мають ядро з парним (диплоїдним) набором хромосом. Основними типами поділу еукаріотичних клітин є поділ шляхом мітозу й мейозу.

 Мітоз – поділ, за якого з однієї материнської клітини утворюються дві дочірні клітини з таким самим набором хромосом. Цей тип поділу є основою росту, регенерації, нестатевого розмноження еукаріотів (рослин, грибів й тварин).  Мейоз – поділ, за якого з однієї материнської клітини утворюються дочірні клітини

з половинним (гаплоїдним) набором хромосом і видозміненою спадковою інформацією.

Завдяки такому поділу виникають гамети, які забезпечують статеве розмноження багатьох еукаріотів. 

   Отже, значення поділу клітин полягає в подвоєнні та передачі спадкової інформації наступному поколінню клітин і забезпеченні спадкоємності життя.

КЛІТИННИЙ ЦИКЛце період існування еукаріотичної клітини від одного поділу до іншого. Тривалість цього періоду є різною в різних клітин (наприклад, для лейкоцитів людини – 4–5 діб, для клітин кишкового епітелію –

8–10 год). Є клітини, що не здатні до поділу, і їхній клітинний цикл збігається з тривалістю їхнього життя (наприклад, нейрони, еритроцити людини, які живуть 100–120 днів). Тривалість клітинного циклу залежить від внутрішніх (наприклад, інтенсивність метаболізму, тип клітин тощо) та зовнішніх (наприклад, температура, поживні речовини, наявність кисню) чинників (Додаток 2).

Основними       етапами       клітинного       циклу       є       інтерфаза       і       мітоз.

Процеси, що відбуваються протягом клітинного циклу, є послідовними, і їхнє здійснення у зворотному напрямку неможливе. Важливою рисою всіх еукаріотів є те, що перебіг різних фаз клітинного циклу підлягає регуляції. Хромосомні мутації можуть спричинити збої клітинного циклу. Подібні хромосомні порушення характерні для ракових клітин. Існує два основні класи регуляторних молекул, що спрямовують клітинний цикл. 

         Для більшості клітин багатоклітинних організмів кількість клітинних циклів обмежена. Вони запрограмовані на певну кількість поділів, після яких гинуть. Найвірогіднішою гіпотезою, що пояснює цей факт, вважається теломерна гіпотеза, згідно з якою термін життя клітини залежить від довжини кінцевих ділянок хромосом – теломер. 

      Отже, тривалість клітинного циклу є різною в різних клітин і залежить від типу клітин та внутрішніх й зовнішніх чинників, що впливають на клітину упродовж її життя.

 

Клітинний          цикл          складається          з          інтерфази          і          мітозу.

Інтерфазаперіод між поділами клітини. Тривалість інтерфази зазвичай становить до 90% часу всього клітинного циклу. Саме тоді відбуваються ріст клітин, подвоєння молекул ДНК (реплікація), синтез органічних сполук, розмноження мітохондрій, накопичення енергії АТФ.

Основні процеси мітозу

Інтерфаза - ядра клітини округлі, в них помітні ядерце і грудки хромосом. Профаза - зникає ядерце і ядерна оболонка, хромосоми нагадують короткі нитки і розташовані у центрі цитоплазми.

Метафаза_ завершується утворення веретена поділу, хромосоми розташовані вздовж екватора клітини.

Анафаза- хромосоми розташовані центром ерами до полюсів клітини, а їхні кінці направлені до її центра

Телофаза - відбувається де спіралізація ДНК, знову утворюється ядерна оболонка, зникають нитки веретена поділу, формується клітинна перегородка, що розділяє цитоплазму на дві дочірні клітини.(починається Інтерфаза)

Біологічне значення мітозу image завдяки мітозу відбувається ріст, розвиток і відновлення організму; image забезпечується стабільність каріотипу певного виду або  підтримується

постійний склад хромосом;

*           шляхом мітозу розмножуються еукаріотичні одноклітинні організми;image завдяки поділу відбувається заростання пошкоджених  ран; image з мітозом пов’язані механізми старіння;

*           відбувається рівномірне розподілення спадкового матеріалу;

*           забезпечується     схожість      потомства   з        батьками     при вегетативному

розмноженні.V. Підсумок уроку

Клітинний цикл – це….( це період існування еукаріотичної клітини від одного поділу до іншого).

Тривалість клітинного циклу …..( від 4 до 120 діб).

 З чого складається клітинний цекл….. (з інтерфази і мітозу).

Фази мітозу ….( інтерфаза, профаза, метафаза, анафаза, телофаза).

Інтерфаза – це…( період між поділами клітини).

Біологічне значення мітозу…. 

VI. Домашнє завдання

Опрацювати параграф 28 ст. 153-158. Виконати онлайн – тест, завдання в зошиті

(на сайті).*

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 1

image 

 

 

 

 

 

 

 

 

Бінарний поділ прокаріотичної клітини

 

 

 

 

Додаток 2

 

 

image 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Фази мітозу

pdf
До підручника
Біологія 9 клас (Шаламов Р.В., Носов Г.А., Литовченко О.А., Каліберда М.С.)
Додано
14 грудня 2023
Переглядів
470
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку