Конспект уроку + презентація "Виникнення середньовічного міста"

Про матеріал

Тема. Виникнення середньовічного міста

Мета:

Навчальна: пояснити причини появи середньовічних міст; сформувати уявлення про середньовічне місто, його населення та зовнішній вигляд; причини появи та діяльності цехів та гільдій.

Розвивальна: розвивати та вдосконалювати навички роботи в групах, зі схемами, аналізу документів, уміння учнів установлювати причинно-наслідкові зв'язки.

Виховна: виховувати інтерес до середньовічної історії.

Очікувані результати:

- пояснювати причини та місця появи середньовічних міст;

- розповідати про життя людей у середньовічному місті

- зможуть описати середньовічні міста, спираючись на ілюстрації та історичні й інформативні тексти;

- аналізуючи документи, розумітимуть, яким чином міста отримали свободу від феодальної залежності; систему міського самоврядування.

- зможуть пояснити поняття «цех», «гільдія»

Основні поняття: ратуша, Магдебургське право, комуна, цех, шедевр, гільдія.

Тип уроку: урок засвоєння нових знань

Обладнання уроку: підручник, мультимедійна презентація, роздатковий матеріал.

Структура уроку:

I. Організаційний момент

II. Актуалізація опорних знань і вмінь учнів. Мотивація навчальної діяльності

III. Вивчення нового матеріалу

IV. Узагальнення й систематизація навчальних знань і вмінь учнів

V. Підсумки уроку

VІ. Рефлексія

VІІ. Оцінювання знань учнів

VIІ. Домашнє завдання

ХІД УРОКУ

І. Організаційний момент.

ІІ. Актуалізація опорних знань і вмінь учнів. Мотивація навчальної діяльності

Вправа «Чорна скринька»

Розвиток середньовічного суспільства був пов'язаний з виникненням і відродженням нового типу поселень, які фактично зникли з європейських просторів під час Великого переселення народів. Однак починаючи з Х ст. ці поселення знову з'являються на карті Європи і з часом знову перетворюються на політичні та культурні центри. Саме вони стають осередками ремесла і торгівлі. Тут формується людина нового типу: працьовита, завзята і незалежна. То ж як ви гадаєте, що це за поселення? Що знаходиться в «Чорній скриньці?»

ІІІ. Вивчення нового матеріалу.

1. Виникнення та зростання міст.

Після загибелі Західної Римської імперії багато міст були зруйновано, їхні площі заростали травою, населення пішло по селах. Краще було тим містам, які були резиденцією єпископів, але й вони практично нічим не нагадували центри античної культури.

Тільки у X-XIII ст. - час розквіту європейського Середньовіччя у Європі знову починають виникати міста. Давайте з'ясуємо, що ж зумовило відродження міського життя у Європі?.

«Мозковий штурм»

Учні називають ймовірні, на їхню думку, причини виникнення міст

Учитель доповнює відповіді учнів та демонструє схему

Де виникали середньовічні міста?

На презентації зазначені назви середньовічних міст і їх значення. Проаналізувавши назви поселень, скажіть де будували міста?

Оксфорд - «бичачий брід»

Франкфурт - «вільний брід»

Ньюкасл - «новий замок»

Страсбург - «фортеця на дорозі»

Кембрідж - «міст через річку Кем»

Сент-Етьєн - «святий Етьєн»

Кельн – «соборне місто»

Стокгольм – «гавань або місто островів»

Копенгаген – «купецька гавань»

2. Населення та зовнішній вигляд міста.

Робота з візуальними джерелами

Розглянувши зображення середньовічних міст учні роблять висновки про їх зовнішній вигляд.

Відповіді учнів доповнюються розповіддю вчителя

Найбільша кількість міст була в Італії. Середньовічні міста зазвичай були невеликими — 1–3 тис. мешканців. Обов'язковими елементами, завдяки яким населений пункт міг вважатися містом, були стіни, собор, ринкова площа. Також у містах могли розташовуватись укріплені палаци-фортеці феодалів, монастирі. Плану забудови середньовічного міста не було. Вулиці були вузькими (достатніми лише для проїзду вершника), не освітлювалися, тривалий час не мали бруківки й каналізації. Дренажі були відкритими, і нечистоти текли вздовж вулиць. Це призводило до спалахів різноманітних інфекційних захворювань.

Будинки стояли досить тісно і мали два – три поверхи. Нерідко верхній поверх нависав над нижнім. Тривалий час міста зберігали сільський вигляд: біля будинків розташовувалися сади і городи, у дворі тримали худобу і птицю. За мурами міста мешканці мали земельні ділянки і виноградники.

Робота зі схемою

Учні розглядають схему, яку коментує учитель

Жителів міст у Німеччині звали бюргерами. (по-німецьки Burg – фортеця). У Франції була інша назва цього стану – буржуа, в Італії – пополани. Але так звали лише повноправних громадян, які мали свої будинки чи майстерні. Вищі стани суспільства – духовенство і сеньйори володіли не лише майном – вони належали до управлінської еліти міста – патриціату. Бідних жителів звали плебеями. У різних містах плебеї складали від 20 до 70% населення.

Як правило населення міст поповнювалося за рахунок вихідців з сіл, які тікали від своїх сеньйорів. Якщо такий втікач прожив у місті рік і один день, то він ставав вільним.

3. Боротьба міст за самоврядування.

Учитель. У середньовічній Європі міста засновувалися на землях феодала. Жителі міста підкорялися його владі. Доки міста не зміцніли, вони шукали захисту у сеньйора. Міста розросталися, збагачувалися, відтак сеньйори намагалися отримати якомога більше податків з городян.

Жителі міст все частіше виявляли незадоволення таким становищем. Вони прагнули позбутися залежності від сеньйора. Боротьба міст за свободу і привілеї розгорнулась у XI – XIII ст. Міста могли позбавитися феодальної залежності двома шляхами: силою зброї або переговорами про викуп від сеньйоральної залежності. Ті міста, що здобули самоврядування, було прийнято називати комунами. Позбувшись залежності, міста отримували спеціальний документ - хартію.

Робота з історичним текстом

Прочитайте текст документу і дайте відповіді на питання.

XII ст. З хартії міста Сен-Омера

Я, Вільгельм, з Божої милості граф Фландрії, не бажаючи заперечувати проти клопотання городян Сент-Омера... даю їм на віки вічні нижчеписані права та звичаї:

4. Я даю їм свободу, яку вони мали за моїх попередників.

8. Усіх, хто живе й потім житиме в стінах Сент-Омера, я звільняю від подушного оброку та від платежів управителеві...

10. Я наказую, щоб їхня комуна, яку вони створили, присягнувши, і надалі існувала, і нікому не дозволю розпустити її, а також даю їм усякі права та правосуддя...

Запитання і завдання до тексту

1. Як жителі міста добилися хартії?

2. Які пільги отримали городяни?

Учитель звертає увагу учнів на те, що деякі міста отримали можливість обирати власну адміністрацію та суд, закріплені у магдебурзькому праві.

Робота з термінами та поняттями

Учні записують визначення до зошита

Магдебурзьке право — звід норм, що врегулював права міст на самоврядування.

Магдебурське право назване на честь німецького міста Магдебург, яке здобуло право на самоврядування найраніше. Містом управляв магістрат, який складався з обраних громадян міста. Магістрат поділявся на Раду, яку очолював бургомістр (мер) та лаву( суд), яку очолював війт. Рада займалася майновими справами, обороною міста, наглядом за якістю роботи ремісників та купців. Лава розглядала кримінальні справи.

Символом самоврядування була міська ратуша — приміщення, де розташовувались органи управління.

3. Розвиток ремесла і торгівлі

Робота в групах

Учні діляться на 3 групи і отримують завдання, на основі опрацьованих історичних документів, тексту, зображень та карток з ключовими словами , написати короткі замітки в шкільну газету на теми:

1 група «Ремісники» - Стаття на тему: «Розвиток ремесла в середньовічному місті»

2 група «Купці» - Стаття на тему: «Розвиток торгівлі в середньовічному місті»

3 група «Лихварі» - Стаття на тему: «Розвиток лихварства в середньовічному місті»

Орієнтовні відповіді учнів)

1 група «Ремісники»

Городяни були в переважній більшості ремісниками: ковалями, бондарями, кравцями, ткачами та ін. Вони виробляли свою продукцію на продаж, працювали на ринок.

Ремісники об'єднувалися в цехи (цех – це об'єднаня ремісників однієї чи близьких спеціальностей). Гуртом зручніше було захищатися від свавілля феодалів, а головне від конкурентів.

Цехи винили водночас із появою міст., у Х –ХІ ст.

На чолі цеху стояв майстер, разом з ним працювали один чи два підмайстри та кілька учнів.

Майстри керувалися цеховим статутом - це були правила, що визначали життя цеху.

Неорганізованих ремісників, які не входили в цех називали партачі.

Щоб стати майстром, треба було виготовити своїм коштом шедевр (зразковий виріб). З часом цехи стали гальмувати виробництво.

2 група «Купці»

З появою міст у Європі в Х - ХV ст. пожвавилася торгівля.

Іноді міста об'єднувалися в торгові союзи , наймогутнішим з яких стала в ХІІІ – ХІV століттях ГАНЗА. До Ганзи входило майже 80 потових міст Північної Німеччини і Прибалтики.

У Європі переважала транзитна торгівля( продаж товарів, завезених з інших країв).

Торгувати в середньовічній Європі було непросто. Існувало безліч митниць, де стягували мито (плату за право торгувати та за провіз товарів).

Купці в містах об'єднувалися в гільдії (союзи для для захисту від феодалів і конкурентів)

3 група «Лихварі»

Щоб торгувати, купці змушені були користуватися послугами міняйл. Вони обмінювали за встановлену плату гроші, які мав купець, на ті, що були в обігу в місцевості, де відбувався ярмарок. Розбагатівши, міняйли почали давати гроші в борг - позичати під відсотки, тобто перетворилися на лихварів. З'явилися й перші банківські контори, які надавали кредити. Церква засуджувала їхню діяльність. У сценах Страшного суду часто зображували лихваря, якого мішок з грошима тягне до пекла.

Перша банківська контора з'явилася в Північній Італії - у провінції Ломбардія. Сучасна назва «ломбард» походить саме від назви цієї провінції.

IV. Узагальнення й систематизація навчальних знань і вмінь учнів

Метод бортового журналу. Учні самостійно заповнюють «Бортовий журнал» (таблицю)

Де виникали середньовічні міста

Обов'язкові елементи міста

Вулиці були…

Міська еліта – це

Плебеї – це…

Право міста на самоврядування - це

Об'єднання ремісників – це

Об'єднання купців - це

V. Підсумок уроку

Городянин – людина нового типу

Поява і розвиток міст підривала устої середньовіччя. Так розвиток ремесла, торгівлі, банківської справи сприяли підриву натурального господарства і розвитку нового – товарного. Міста змінювали і образ життя людини середньовіччя. Так міські мешканці помітно відрізнялися від сільських не тільки заняттями. Вони інакше дивилися на світ, були більш енергійними, покладалися переважно на свої сили і гордилися своїми успіхами. Вони значно більше знали про оточуючий світ, були курсі головних новин. Темп їх життя був значно вище від сільського і не такий розмірений. Вони завжди поспішали, цінували час, не випадково, що перший годинник виник у місті. Мешканці міст прагнули до успіху, намагалися розбагатіти, примножите те, що їм доставалося у спадок. Чимало у містах зустрічалося пройдисвітів, авантюристів, шахраїв, тобто таких людей, які за будь-яку ціну були готові здобути жадане багатство. У їх розумінні багатство давало свободу, а свобода – найбільша цінність міста. З часом нащадки мешканців середньовічних міст змінили Європу і весь світ.

VІ. Рефлексія

Інтерактивна гра «Рюкзак знань».

Діти пишуть на стіках нові факти, які вони дізналися на уроці і приклеюють на зображення рюкзака.

VІІ. Оцінювання знань учнів

VІІІ. Домашнє завдання

1. Прочитати відповідний матеріал підручника.

2. Намалювати емблему цеху.

3. Напишіть міні-твір «Один день із життя міста» (від імені патриція, бюргера чи плебея).

Перегляд файлу

Тема.    Виникнення середньовічного міста

Мета:

 Навчальна: пояснити причини появи середньовічних міст;  сформувати уявлення про середньовічне місто, його населення та зовнішній вигляд; причини появи та діяльності цехів та гільдій.

Розвивальна: розвивати та вдосконалювати навички роботи в групах, зі схемами, аналізу документів, уміння учнів установлювати причинно-наслідкові зв'язки.

Виховна: виховувати інтерес до середньовічної історії.

Очікувані результати:

  •                   пояснювати причини та місця появи середньовічних міст;
  •                   розповідати про життя людей у середньовічному місті
  •                   зможуть описати середньовічні міста, спираючись на ілюстрації та історичні й інформативні тексти;
  •                   аналізуючи документи, розумітимуть, яким чином міста отримали свободу від феодальної залежності; систему міського самоврядування.
  •                   зможуть пояснити поняття «цех», «гільдія»

Основні поняття: ратуша, Магдебургське право, комуна, цех, шедевр, гільдія.

Тип уроку:   урок засвоєння нових знань

Обладнання уроку:  підручник, мультимедійна презентація, роздатковий матеріал.

Структура уроку:

I. Організаційний момент

II. Актуалізація опорних знань і вмінь учнів. Мотивація навчальної діяльності

III. Вивчення нового матеріалу

IV. Узагальнення й систематизація навчальних знань і вмінь учнів

V. Підсумки уроку

VІ. Рефлексія

VІІ. Оцінювання знань учнів

VIІ. Домашнє завдання

 

ХІД УРОКУ

 

І. Організаційний момент. 

ІІ. Актуалізація опорних знань і вмінь учнів. Мотивація навчальної діяльності

Вправа «Чорна скринька»

Розвиток середньовічного суспільства був пов’язаний з виникненням і відродженням нового типу поселень, які фактично зникли з європейських просторів під час Великого переселення народів. Однак починаючи з Х ст. ці поселення знову з’являються на карті Європи і з часом знову перетворюються на політичні та культурні центри. Саме вони стають осередками ремесла і торгівлі. Тут формується людина нового типу: працьовита, завзята і незалежна. То ж як ви гадаєте, що це за поселення? Що знаходиться в «Чорній скриньці?»    

ІІІ. Вивчення нового матеріалу.

 1. Виникнення та зростання міст.

Після загибелі Західної Римської імперії багато міст були зруйновано, їхні площі заростали травою, населення пішло по селах. Краще було тим містам, які були резиденцією єпископів, але й вони практично нічим не нагадували центри античної культури.

Тільки  у X-XIII ст. - час розквіту європейського Середньовіччя у  Європі знову починають виникати міста. Давайте з’ясуємо, що ж зумовило відродження міського життя у Європі?.

«Мозковий штурм»

Учні називають ймовірні, на їхню думку, причини виникнення міст

Учитель доповнює відповіді учнів та демонструє схему

Результат пошуку зображень за запитом "причини виникнення міст"

Де виникали середньовічні міста?

На презентації зазначені назви середньовічних міст і їх значення. Проаналізувавши назви поселень, скажіть де будували  міста?

Оксфорд  -  «бичачий брід»

Франкфурт  -  «вільний брід»

Ньюкасл   -   «новий замок»

Страсбург  -  «фортеця на дорозі»

Кембрідж  -  «міст через річку Кем»

Сент-Етьєн  -  «святий Етьєн»

Кельн – «соборне місто»

Стокгольм – «гавань або місто островів»

Копенгаген – «купецька гавань»

2. Населення та зовнішній вигляд міста.

Робота з візуальними джерелами

Розглянувши зображення середньовічних міст учні роблять висновки про їх зовнішній вигляд.

Відповіді учнів доповнюються розповіддю вчителя

Найбільша кількість міст була в Італії. Середньовічні міста зазвичай були невеликими — 1–3 тис. мешканців. Обов’язковими елементами, завдяки яким населений пункт міг вважатися містом, були стіни, собор, ринкова площа. Також у містах могли розташовуватись укріплені палаци-фортеці феодалів, монастирі. Плану забудови середньовічного міста не було. Вулиці були вузькими (достатніми лише для проїзду вершника), не освітлювалися, тривалий час не мали бруківки й каналізації. Дренажі були відкритими, і нечистоти текли вздовж вулиць. Це призводило до спалахів різноманітних інфекційних захворювань.

Будинки стояли досить тісно і мали два – три поверхи. Нерідко верхній поверх нависав над нижнім. Тривалий час міста зберігали сільський вигляд: біля будинків розташовувалися сади і городи, у дворі тримали худобу і птицю. За мурами міста мешканці мали земельні ділянки і виноградники.

Робота зі схемою

Учні розглядають схему, яку коментує учитель

7.png

 Жителів міст у Німеччині звали бюргерами. (по-німецьки Burg – фортеця). У Франції була інша назва цього стану – буржуа, в Італії – пополани. Але так звали лише повноправних громадян, які мали свої будинки чи майстерні. Вищі стани суспільства – духовенство і сеньйори володіли не лише майном – вони належали до управлінської еліти міста – патриціату. Бідних жителів звали плебеями.  У різних містах плебеї складали від 20 до 70% населення.

Як правило населення міст поповнювалося за рахунок вихідців з сіл, які тікали від своїх сеньйорів. Якщо такий втікач прожив у місті рік і один день, то він ставав вільним.

3. Боротьба міст за самоврядування.

Учитель. У середньовічній Європі міста засновувалися на землях феодала. Жителі міста підкорялися його владі. Доки міста не зміцніли, вони шукали захисту у сеньйора. Міста розросталися, збагачувалися, відтак сеньйори намагалися отримати якомога більше податків з городян.

Жителі міст все частіше виявляли незадоволення таким становищем. Вони прагнули позбутися залежності від сеньйора. Боротьба міст за свободу і привілеї розгорнулась у XI  XIII ст. Міста могли позбавитися феодальної залежності двома шляхами: силою зброї або переговорами про викуп від сеньйоральної залежності. Ті міста, що здобули самоврядування, було прийнято називати комунами. Позбувшись залежності, міста отримували спеціальний документ - хартію.

Робота з історичним текстом

Прочитайте текст документу і дайте відповіді на питання.

XII ст. З хартії міста Сен-Омера

Я, Вільгельм, з Божої милості граф Фландрії, не бажаючи заперечувати проти клопотання городян Сент-Омера... даю їм на віки вічні нижчеписані права та звичаї:

4. Я даю їм свободу, яку вони мали за моїх попередників.

8. Усіх, хто живе й потім житиме в стінах Сент-Омера, я звільняю від подушного оброку та від платежів управителеві...

10. Я наказую, щоб їхня комуна, яку вони створили, присягнувши, і надалі існувала, і нікому не дозволю розпустити її, а також даю їм усякі права та правосуддя...

Запитання і завдання до тексту

  1.               Як жителі міста добилися хартії?
  2.               Які пільги отримали городяни?

Учитель звертає увагу учнів на те, що деякі міста отримали можливість обирати власну адміністрацію та суд, закріплені у магдебурзькому праві.

Робота з термінами та поняттями

Учні записують визначення до зошита

Магдебурзьке право — звід норм, що врегулював права міст на самоврядування.

Магдебурське право назване на честь німецького міста Магдебург, яке здобуло право на самоврядування найраніше. Містом управляв магістрат, який складався з обраних громадян міста. Магістрат поділявся на Раду, яку очолював бургомістр (мер) та лаву( суд), яку очолював війт. Рада займалася майновими  справами, обороною міста, наглядом за якістю роботи ремісників та купців. Лава розглядала кримінальні справи.

Символом самоврядування була міська ратуша — приміщення, де розташовувались органи управління.

  1. Розвиток ремесла і торгівлі

Робота в групах

Учні діляться на 3 групи і отримують завдання, на основі опрацьованих історичних документів, тексту, зображень та карток з ключовими словами , написати короткі замітки в шкільну газету на теми:

1 група «Ремісники» - Стаття на тему: «Розвиток ремесла в середньовічному місті»

2 група «Купці» - Стаття на тему: «Розвиток торгівлі в середньовічному місті»

3 група «Лихварі» - Стаття на тему: «Розвиток лихварства в середньовічному місті»

Орієнтовні відповіді учнів)

1 група «Ремісники»

Городяни були  в переважній більшості ремісниками: ковалями, бондарями, кравцями, ткачами та ін. Вони виробляли свою продукцію на продаж, працювали на ринок.

Ремісники об’єднувалися в цехи (цех – це об’єднаня ремісників однієї чи близьких спеціальностей). Гуртом зручніше було захищатися від свавілля феодалів, а головне від конкурентів.

Цехи винили водночас із появою міст., у Х –ХІ ст.

На чолі цеху стояв майстер, разом з ним працювали один чи два підмайстри та кілька учнів.

Майстри керувалися цеховим статутом - це були правила, що визначали життя цеху.

Неорганізованих ремісників, які не входили в цех називали партачі.

Щоб стати майстром, треба було виготовити своїм коштом  шедевр (зразковий виріб). З часом цехи стали гальмувати виробництво.

2 група «Купці»

З появою міст у Європі в Х - ХV ст. пожвавилася торгівля.

Іноді міста об’єднувалися в торгові союзи , наймогутнішим з яких стала в ХІІІ – ХІV століттях ГАНЗА.  До Ганзи входило майже 80 потових міст Північної Німеччини і Прибалтики.

У Європі переважала транзитна торгівля( продаж товарів, завезених з інших країв).

Торгувати в середньовічній Європі було непросто. Існувало безліч митниць, де стягували мито (плату за право торгувати та за провіз товарів).

Купці в містах об’єднувалися в гільдії (союзи для для захисту від феодалів і конкурентів)

3 група «Лихварі»

Щоб торгувати, купці змушені були користуватися послугами міняйл. Вони обмінювали за встановлену плату гроші, які мав купець, на ті, що були в обігу в місцевості, де відбувався ярмарок. Розбагатівши, міняйли почали давати гроші в борг - позичати під відсотки, тобто перетворилися на лихварів. З’явилися й перші банківські контори, які надавали кредити. Церква засуджувала їхню діяльність. У сценах Страшного суду часто зображували лихваря, якого мішок з грошима тягне до пекла.

Перша банківська контора з’явилася в Північній Італії - у провінції Ломбардія. Сучасна назва «ломбард» походить саме від назви цієї провінції.

 IV. Узагальнення й систематизація навчальних знань і вмінь учнів

Метод бортового журналу. Учні самостійно заповнюють «Бортовий журнал» (таблицю)

Де виникали середньовічні міста

 

Обов’язкові елементи міста

 

Вулиці були…

 

Міська еліта – це

 

Плебеї – це…

 

Право міста на самоврядування - це

 

Об’єднання ремісників – це

 

Об’єднання купців - це

 

V. Підсумок уроку

 Городянин – людина нового типу

Поява і розвиток міст підривала устої середньовіччя. Так розвиток ремесла, торгівлі, банківської справи сприяли підриву натурального господарства і розвитку нового – товарного. Міста змінювали і образ життя людини середньовіччя. Так міські мешканці помітно відрізнялися від сільських не тільки заняттями. Вони інакше дивилися на світ, були більш енергійними, покладалися переважно на свої сили і гордилися своїми успіхами. Вони значно більше знали про оточуючий світ, були курсі головних новин. Темп їх життя був значно вище від сільського і не такий розмірений. Вони завжди поспішали, цінували час, не випадково, що перший годинник виник у місті. Мешканці міст прагнули до успіху, намагалися розбагатіти, примножите те, що їм доставалося у спадок. Чимало у містах зустрічалося пройдисвітів, авантюристів, шахраїв, тобто таких людей, які за будь-яку ціну були готові здобути жадане багатство. У їх розумінні багатство давало свободу, а свобода – найбільша цінність міста. З часом нащадки мешканців середньовічних міст змінили Європу і весь світ.

 VІ. Рефлексія

Інтерактивна гра «Рюкзак знань».

 Діти пишуть на стіках  нові факти, які вони дізналися на уроці і приклеюють на зображення рюкзака.

VІІ. Оцінювання знань учнів

ІІ. Домашнє завдання

1. Прочитати відповідний матеріал підручника.

2. Намалювати емблему цеху.

3. Напишіть міні-твір «Один день із життя міста» (від імені патриція, бюргера чи плебея).

Перегляд файлу

Зі Статуту цеху паризьких ткачів вовни (XIII cт.)

§ 1. Ніхто в Парижі не може бути ткачем, якщо не купив таке право в короля.

§ 3. Кожен ткач може мати у своєму будинку два широкі верстати й один вузький.

§ 8. Кожен ткач вовни може мати лише одного учня, до того ж не менше ніж на чотири роки служби.

§ 26. Тканина будь-якого ґатунку може мати ширину 7 чвертей, інакше майстер заплатить штраф.

§ 31. Ніхто у вироблені сукна не може примішувати до справжньої вовни вовну ягнят під загрозою штрафу за кожен шматок.

§ 47. Ніхто не може починати роботу раніше, ніж зійде сонце.

 

 

 

Зі Статуту цеху паризьких ткачів вовни (XIII cт.)

§ 1. Ніхто в Парижі не може бути ткачем, якщо не купив таке право в короля.

§ 3. Кожен ткач може мати у своєму будинку два широкі верстати й один вузький.

§ 8. Кожен ткач вовни може мати лише одного учня, до того ж не менше ніж на чотири роки служби.

§ 26. Тканина будь-якого ґатунку може мати ширину 7 чвертей, інакше майстер заплатить штраф.

§ 31. Ніхто у вироблені сукна не може примішувати до справжньої вовни вовну ягнят під загрозою штрафу за кожен шматок.

§ 47. Ніхто не може починати роботу раніше, ніж зійде сонце.

 

 

 

 

Початок XVI ст. Із праці письменника і вченого Еразма Роттердамського «Похвала Глупоті»

Найдурнішим і найогиднішим зі всіх є... поріддя гендлярів, тобто торгашів, бо вони займаються найогиднішою справою і досягають мети найогиднішим способом. Усіх дурять, на кожному кроці брехливо присягаються, крадуть, обважують, обраховують і водночас вдають із себе шляхетних — тому, певно, що на кожному пальці мають персні зі щирого золота. При цьому в них не бракує низьких лестунів — «побратимів», які, сподіваючись ви частку нечесно нажитого багатства, підлабузнюються до них і всюди називають їх «вельмишляхетними»

 

 

 

 

Початок XVI ст. Із праці письменника і вченого Еразма Роттердамського «Похвала Глупоті»

Найдурнішим і найогиднішим зі всіх є... поріддя гендлярів, тобто торгашів, бо вони займаються найогиднішою справою і досягають мети найогиднішим способом. Усіх дурять, на кожному кроці брехливо присягаються, крадуть, обважують, обраховують і водночас вдають із себе шляхетних — тому, певно, що на кожному пальці мають персні зі щирого золота. При цьому в них не бракує низьких лестунів — «побратимів», які, сподіваючись ви частку нечесно нажитого багатства, підлабузнюються до них і всюди називають їх «вельмишляхетними»

 

 

Перегляд файлу

Ключові слова:

Цех, статут, майстер, підмайстер, учень, шедевр, ремісник, реміснича майстерня

 

 

 

Ключові слова:

Торгівля, купці, митниця, мито, Ганза, гільдія

 

 

 

Ключові слова:

Лихварство, банк, вексель, міняйло, обмін грошей

 

Перегляд файлу

C:\Users\Вєталь\Desktop\Weaving,_spinning,_and_combing_flax.jpg 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

C:\Users\Вєталь\Desktop\Zunftwappen.svg.png 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

C:\Users\Вєталь\Desktop\image007.jpg 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

C:\Users\Вєталь\Desktop\rynok-900x752.jpg 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

C:\Users\Вєталь\Desktop\test-istorija-cveta_was_08.jpg 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

C:\Users\Вєталь\Desktop\katasonov-1.jpg 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

C:\Users\Вєталь\Desktop\banki-1.jpg 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

C:\Users\Вєталь\Desktop\Gimelfarb8.jpg 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

C:\Users\Вєталь\Desktop\5382d4955b7ef17e76b8c9ec1ef70f11.jpg 

Перегляд файлу

Міські купці та гільдії

Міста були центрами торгівлі. Зазвичай у міста приходили селяни з навколишніх сіл, жителі феодальних вотчин, а також з інших районів країни. На ринковій площі в торговельних крамницях завжди були товари для продажу. У XIII—XV ст. у містах у чітко визначений час почали проводити ярмарки, на які збиралися продавці й покупці з усієї країни. Найдорожчими і найбільш бажаними були заморські товари: шовк, оксамит, килими, ліки, пахощі, цукор, прянощі. Із європейських країн на Схід вивозили ліс, хутро, метали, вино, ремісничі вироби, віск, мед, сало, сіль.

Нажитися за рахунок купців прагнули розбійники на дорогах, пірати в морі. Феодали незаконно вимагали сплати грошей за проїзд по своїй території або переправу через міст. Шляхи перебували в жахливому стані. Щоб захистити свої інтереси й доходи, купці об’єднувалися в гільдії. Купецькі гільдії наймали охорону, кораблі, страхували свій товар від розбою й негоди. Іноді гільдії воювали між собою.

Із метою отримання максимального прибутку й захисту багатств і товарів торговельні міста іноді об’єднували свої зусилля. Найбільш відомим об’єднанням стала Ганза, до складу якої входило понад 70 торговельних міст Північної Європи, Скандинавії та Прибалтики. Серед них великі й багаті міста Бремен, Кельн, Росток, Гданськ, Рига, Таллінн та ін. Центр Ганзейського союзу розташовувався в німецькому місті Любек. Ганза мала у своєму розпорядженні власний торговельний і військовий флот, а для захисту своїх інтересів наймала цілі армії. Якось Ганза навіть почала війну з Данією та виграла її.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Лихварі й банкіри

У період політичної роздробленості кожен государ, феодальний правитель і місто привласнювали собі право карбувати власну монету. На ярмарки купці привозили із собою золоті, срібні, мідні монети з різних країн. Кожна монета відрізнялася вагою і вмістом коштовного металу. Тому важливу роль у торгівлі відігравали міняйли, які також об’єднувалися в союзи.

На ринках міняйли займали спеціальні лавки — банки, де здійснювався обмін монет. Згодом купцям почали виписувати векселі — паперові гарантійні листи, які свідчили про те, що купець здав певну суму грошей в одному місці, і в іншому місті на ці гроші він міг придбати товари або одержати монети. На торгівлі завжди наживалися лихварі, які давали гроші «у зростання» на проведення торговельних операцій. Так зароджувалася банківська справа, з’являлися перші банки.

Міняйли-банкіри, лихварі не вписувалися у межі станової організації феодального суспільства. Вони стали людьми «нового типу», які своєю діяльністю наближали Новий час Європи.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Реміснича майстерня й цех

Середньовічні міста розвивалися, насамперед, як центри зосередження ремісничого виробництва. На відміну від селян, ремісники виготовляли продукцію на продаж. Виробництво товарів розташовувалося в майстерні на першому поверсі помешкання ремісника.

Покупців готової ремісничої продукції в середньовічному місті було небагато, а майстрів оточували численні небезпеки для їх невеликої справи. Для захисту спільних інтересів вони створювали цехи — об’єднання ремісників однієї спеціальності. Членом цеху міг бути тільки майстер — власник ремісничої майстерні.

Кожен цех мав свій статут, герб, прапор, приміщення для зборів. Статути цехів чітко обмежували кількість підмайстрів та учнів у кожного майстра; вимагали, щоб у кожній майстерні виготовляли певну кількість виробів. Не допускалося використання яких-небудь технічних приладів. Заборонялася ворожнеча між майстрами й переманювання покупців. Рада майстрів стежила за якістю виробів і тривалістю робочого дня.

Для того щоб стати повноправним членом цеху, необхідно було зібрати значний вступний внесок, виготовити шедевр — зразковий виріб і влаштувати бенкет для інших майстрів цеху. Підмайстер міг працювати на майстра багато років, перш ніж йому вдавалося зібрати необхідну суму.

 

 

 

 

 

 

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Що у “Чорній скриньці?”

Номер слайду 2

Тема уроку: «Виникнення середньовічного міста»

Номер слайду 3

Причини виникнення міст???????

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Де виникали середньовічні міста?Оксфорд - «бичачий брід»Франкфурт - «вільний брід»Ньюкасл - «новий замок»Страсбург - «фортеця на дорозі»Кембрідж - «міст через річку Кем»Сент-Етьєн - «святий Етьєн»Кельн – «соборне місто»Стокгольм – «гавань або місто островів»Копенгаген – «купецька гавань»

Номер слайду 6

Середньовічні міста виникали в місцях масового скупчення людей. Переправи, броди. Порти. ФортеціЦеркви, монастиріМости

Номер слайду 7

Середньовічне місто

Номер слайду 8

Вулички середньовічних міст

Номер слайду 9

Тварини на вулицях міст були звичним явищем

Номер слайду 10

Через тісноту і бруд у містах часто вибухали епідемічні хвороби, що часом призводило до їх цілковитого вимирання

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Міста виникали на землях феодала і були залежними від нього. Мешканці намагалися позбутися цієї залежності і вступали в боротьбу за самоврядування. Методи боротьби. Міста отримували хартії – грамоти, в які записували поступки феодала місту. Результат. Результат Повстання. Викуп. Боротьба міст за самоврядування

Номер слайду 13

Робота з документом. XII ст. З хартії міста Сен-Омера. Я, Вільгельм, з Божої милості граф Фландрії, не бажаючи заперечувати проти клопотання городян Сент-Омера... даю їм на віки вічні нижчеписані права та звичаї:4. Я даю їм свободу, яку вони мали за моїх попередників. 8. Усіх, хто живе й потім житиме в стінах Сент-Омера, я звільняю від подушного оброку та від платежів управителеві...10. Я наказую, щоб їхня комуна, яку вони створили, присягнувши, і надалі існувала, і нікому не дозволю розпустити її, а також даю їм усякі права та правосуддя... Запитання до тексту. Як жителі міста добилися хартії? Які пільги отримали городяни?

Номер слайду 14

Магдебурзьке право — звід норм, що врегульовував права міст на самоврядування. Середньовічний Магдебург

Номер слайду 15

Міська ратуша

Номер слайду 16

Робота у групах1 група “Ремісники”2 група “Купці”3 група “Лихварі”

Номер слайду 17

“РЕМІСНИКИ”Цех — замкнена організація ремісників однієї спеціальності в межах одного міста. Кожен цех мав свій Статут, герб, приміщення для зборів. Повноправним членом цеху був майстер, якому підпорядковувались підмайстер і учень. Щоб стати майстром підмайстер мав виготовити зразковий виріб (шедевр)

Номер слайду 18

“КУПЦІ”Гільдія — об'єднання купців для захисту своїх інтересів і привілеїв. У визначений час у містах проводили ярмарки. Торгівля була небезпечним заняттям через розбійників на дорогах та піратів на моріНайбільшим об’єднанням купців стала Ганза, до якої входило більше 70 міст

Номер слайду 19

“ЛИХВАРІ”Лихвар — людина, яка надає грошові позики під відсотки. Через існування великої кількості різних монет виникла потреба у міняйлах (людях, які обмінювали різні гроші)Із практики лихварів позичати гроші “під відсотки” зародилася банківська справа

Номер слайду 20

“Бортовий журнал”Де виникали середньовічні міста Обов’язкові елементи міста. Вулиці були…Міська еліта – це Плебеї – це…Право міста на самоврядування - це. Об’єднання ремісників – це. Об’єднання купців - це

Номер слайду 21

“Бортовий журнал”Де виникали середньовічні міста Біля мостів, бродів, замків, монастирів, гаваней. Обов’язкові елементи міста. Стіна, центральна площа, ратуша, собор. Вулиці були…Вузькими Міська еліта – це Патриції Плебеї – це…Неповноправні громадяни міста. Право міста на самоврядування - це. Магдебурзьке право. Об’єднання ремісників – це. Цех Об’єднання купців - це. Гільдія

Номер слайду 22

«Рюкзак знань»

Номер слайду 23

Домашнє завдання1. Прочитати відповідний матеріал підручника.2. Намалювати емблему цеху.3. Напишіть міні-твір «Один день із життя міста» (від імені патриція, бюргера чи плебея)

Перегляд файлу

poznai-geroya-2.png 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Нагула Олена Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Остапенко Галина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Калашник Тетяна Сергіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Бутенко Оксана Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Погорєлова Наталія Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 2 відгука
zip
Додано
21 січня 2020
Переглядів
16686
Оцінка розробки
5.0 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку