Конспект уроку + презентація з курсу Я досліджую світ у 1 класі з теми Громадянські права і обов'язки як члена суспільства

Про матеріал
Конспект уроку з курсу Я досліджую світ у 1класі з теми "Громадянські права та обов'язки як члена сусільства" складено згідно оновленої програми. До конспекту уроку додається презентація. На останньому слайді презентації вказано використані джерела.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Громадянські права та обов'язки людини як члена суспільства.

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Право на життя (стаття 27 Конституції України)

Номер слайду 4

Право на освіту

Номер слайду 5

Право на працю

Номер слайду 6

Право на відпочинок

Номер слайду 7

Фізкультхвилинка

Номер слайду 8

Обов’язок-захищати свою Батьківщину

Номер слайду 9

Обов’язок кожного -  неухильно додержуватися Конституції України та законів України

Номер слайду 10

Перегляд файлу

Конспект  уроку з інтегрованого курсу «Я досліджую світ» з теми «Громадянські  права  та обов'язки як  члена суспільства»                                                                                                                      Тема уроку: Громадянські  права  та обов'язки  як  члена суспільства.        Мета уроку: дати елементарні поняття про конституцію України як основний закон держави, де записані права та свободи громадян України, формувати громадянські та соціальні компетентності,  прищеплювати почуття гідності та поваги до прав та свобод людини.                                              Обладнання: презентація «Громадянські  права  та людини як  члена суспільства», Конституція України, матеріал для створення леп- буку «Права громадян України»  

Хід уроку                                                                                                                                  І Організація класу                                                                                                          ІІ Актуалізація опорних знань                                                                                      1.Вправа «Мозковий штурм»                                                                                               - Як називається наша країна?                                                                                              –Яке місто є столицею України?                                                                             –Назвіть державні символи України.                                                                                     ІІІ Повідомлення теми і мети уроку                                                                                       ІV Вивчення нового матеріалу                                                                                 1.Розповідь вчителя (Супроводжується демонстрацією презентації «Громадянські права і обов’язки людини як члена суспільства»)                                                                                                                 

     –Отже, сьогодні під час уроку ми будемо говорити про громадянські права та обов’язки людини як члена суспільства. Головні права і обов’язки громадян України записані в Конституції Україні – основному законі нашої країни. (Слайд,1)

      Треба зазначити, що громадяни України мають рівні конституційні права і свободи і є рівними перед законом. Не може бути привілеїв чи обмежень за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками. 

        Кожна людина має  право на життя. Ніхто не може бути свавільно позбавлений життя. Обов’язок держави – захищати життя людини. Кожен має право захищати своє життя і здоров’я, життя і здоров’я інших людей від протиправних посягань (стаття 27 Конституції України). (Слайд,3)

      Ви зараз користуєтесь правом на освіту.( Слайд, 4)   Конституцією України  встановлено, що кожен має право на освіту.  Повна загальна середня освіта є обов'язковою.

      А ось ваші батьки користуються правом на працю.( Слайд,5) Це означає, що кожний повнолітній громадянин України має   можливість заробляти собі на життя працею,  яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується.   

      Громадяни нашої країни мають право не тільки працювати, а й відпочивати.( Слайд,6) Це право забезпечується наданням днів щотижневого відпочинку, а також оплачуваної щорічної відпустки. Люди самі обирають вид відпочинку: хтось їде на море, хтось підіймається в гори, а хтось мандрує по світу.

        Ось і ви заслужили на відпочинок.

                                       Фізкультхвилинка ( Слайд,7) 

   Продовження розповіді вчителя

      Але в Конституції України записані не тільки права і свободи громадян, а й їх обов’язки. Захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України – це основний обов’язок громадян.  Громадяни відбувають військову службу відповідно до закону. ( Слайд,8) Зараз у нашій країні йде війна. Багато чоловіків і жінок вступили до лав ВСУ. Вони воюють проти російських окупантів. Ми всі віримо, що ця війна закінчиться перемогою України.

       Конституція України закріплює обов’язок кожного -  неухильно дотримуватися Конституції України та законів України. (9-ий слайд)  

  Якщо всі громадяни України будуть дотримуватися законів, то життя в нашій країні стане краще. І наша країна буде заможною і щасливою.(10-ий слайд)

       Ми з вами розглянули тільки деякі права громадян України. У наступних класах ви продовжите знайомитися з правами громадян України.

V Закріплення вивченого матеріалу                                                                                                                                                                  1. Вправа  «Мікрофон

-Як називається основний закон нашої держави?

-Які права мають громадяни України?

-Які обов’язки у громадян України?

-Від кого боронять зараз Україну наші воїни?

–Чому війна – це погано?

2.Виготовлення леп – буку «Права громадян України»

 

 

1

 

zip
Пов’язані теми
Я досліджую світ, Розробки уроків
НУШ
Додано
8 червня 2023
Переглядів
266
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку