Конспект уроку + презентація з курсу "Я досліджую світ" у 1 класі з теми"Київ - столиця України"

Про матеріал
Конспект уроку з курсу "Я досліджую світ" у 1 класі з теми "Київ - столиця України складено згідно оновленої програми. До уроку створено презентацію. На останньому слайді презентації вказано використані джерела.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Київ – столиця України

Номер слайду 2

Пам’ятник засновникам Києва

Номер слайду 3

Пам’ятник княгині Ользі

Номер слайду 4

Так зберігають пам’ятники під час війни

Номер слайду 5

Пам’ятник Володимиру Великому

Номер слайду 6

Золоті ворота та пам’ятник Ярославу Мудрому

Номер слайду 7

Собор Софії Київської

Номер слайду 8

Пам’тник Богдану Хмельницькому

Номер слайду 9

Хрещатик

Номер слайду 10

Майдан незалежності

Номер слайду 11

Фізхвилинка

Номер слайду 12

 Київський національний університету ім. Тараса Шевченка, розташований в центрі Києва. Пам'ятка історії ...

Номер слайду 13

Буди́нок Верхо́вної Ра́ди — споруда в Україні на площі Конституції у Києві

Номер слайду 14

Буді́вля Офісу Президе́нта Украї́ни — споруда, розташована на вул. Банковій, 11

Номер слайду 15

Будівля Кабінету Міністрів. України розташовується на вулиці Михайла. Грушевського,12  

Номер слайду 16

Сучасні будівлі Києва

Номер слайду 17

Будинки, які зруйнували ворожі ракети

Номер слайду 18

Вікторина «Впізнай пам’ятник»

Номер слайду 19

Перегляд файлу

Конспект уроку з інтегрованого курсу «Я досліджую світ» з теми «Київ – столиця України» (урок – подорож)

Тема уроку: Київ – столиця України

Мета уроку: розширити знання дітей про столицю нашої країни Київ, формувати громадянські та соціальні компетентності , збагачувати словниковий запас учнів, удосконалювати мовлення, виховувати почуття гордості за свою Батьківщину.                                                                    Обладнання: презентація «Київ – столиця України»,  LEGO «6 цеглинок», малюнок автобусу, яким діти будуть «подорожувати» Києвом.

Хід уроку

І. Організація класу

ІІ. Повторення вивченого матеріалу                                                                1.Актуалізація опорних знань. 

Вправа «Мозковий штурм»

 -Як називається країна, в якій ми живемо?                                                           -Від якого слова походить слово Батьківщина?                                                      -Які державні символи України?                                                                                                  –Що означають кольори нашого прапора?                                                                            -Як треба поводитись при виконанні гімну України?                                                                                     ІІІ. Повідомлення теми і мети уроку                                                                                                                                                                          1. Слово вчителя                                                                                                                         

      – Сьогодні під час уроку ми з вами  будемо говорити про головне місто нашої країни – її столицю. Столицею України є чудове місто Київ.  Про це зазначено в Конституції України. Треба зауважити, що столиця є у кожної незалежної держави.              

 ІV. Вивчення нового матеріалу

   -  Зараз ми здійснимо заочну подорож нашою столицею. А подорожувати Києвом будемо ось на цьому автобусі. Сідайте зручніше. «Поїхали».

В Києві дуже багато пам’ятників. Вони розповідають про його історію. Історія Києва – це історія України.

 Першу «зупинку» зробимо біля пам’ятника засновникам Києва. (2-й слайд)                      2.Слово вчителя                                                                                                                    

      - Послухайте легенду про заснування Києва: « І було три брати: один на ймення Кий, а другий – Щек, а третій Хорив, і сестра їх – Либідь.  Кий сидів на горі, де нині узвіз Боричів, а Щек сидів на горі, яка нині зветься Щекавицею, а  Хорив – на третій горі, через що і прозвана вона Хоревицею.

 І збудували вони городок в честь свого старшого брата, й нарекли його Києвом.» 

      Після свого заснування місто поволі росло. Ми «під’їжджаємо» до пам’ятника княгині Ользі. Багато зробила для процвітання Києва княгиня Ольга ( Слайд,3) . Це єдина жінка, яка стояла на чолі Київської Русі. Київська Русь – це назва нашої держави у давнину. Під час війни цей пам’ятник заложено мішками з піском, щоб його не зруйнували ворожі ракети під час обстрілів нашої столиці.(Слайд, 4)

       Далі «зупиняємося» біля пам’ятника Володимиру Великому. Цей князь продовжив розбудову міста. ( Слайд, 5). У народі його називали Володимир Красне Сонечко. Саме він хрестив Київську Русь.

       Наш автобус робить «зупинку» біля пам’ятника ще одному великому князю Київської Русі – Ярославу Мудрому, який княжив у ХІ сторіччі. При ньому в Києві було багато чого збудовано. Саме за часів Ярослава Мудрого було зведено Золоті Ворота  на честь перемоги   над печенігами (Слайд, 6). Біля Золотих Воріт і знаходиться  пам’ятник Ярославу Мудрому. За вказівкою Ярослава Мудрого розпочалось будівництво собору Святої Софії (Слайд,7 ). Собор Софії Київської був свого часу центром культури та освіти Київської Русі. Зараз ця пам’ятка входить до списку пам’яток ЮНЕСКО.  

       А ось перед вами пам’ятник одному із багатьох славетних гетьманів війська Запорізького – Богдану Хмельницькому.(Слайд, 8) Він разом зі своїм військом боронив нашу країну.  Про всіх цих великих людей, імена яких я назвала, ви ще багато раз почуєте під час уроків у школі. Коли навчитесь гарно читати, прочитаєте в книжках.

      А ми зробимо «зупинку» на  головній вулиці Києва – Хрещатику(Слайд, 9). Пішки «пройдемось» по цій красивій вулиці, бо вона не дуже довга, і дійдемо до головної площі Києва – майдану Незалежності.(Слайд,10) На  ньому знаходиться  монумент Незалежності.  Наша країна дуже довго виборювала свою незалежність. Отримала її 24 серпня 1991 року. Цього дня ми святкуємо День Незалежності. На превеликий жаль, зараз знову українці воюють з дуже підступним ворогом – росіянами. Україна переможе, бо на її боці правда.

 А ми  затримаємось на майдані і трішки відпочинимо. 

                                           Фіхкультхвилинка  ( Слайд,11) 

Продовження розповіді вчителя

       -А тепер розглянемо деякі будівлі  Києва. Перед вами будівля Київського національного університету (Слайд, 12). Це головний корпус. Вчитися у цьому університеті дуже почесно. Студентами цього університету були і учні, які закінчили нашу школу.

     Київ – столиця України. Як і в любій столиці миру, там знаходяться будівлі, в яких працює влада країни.

      Ось перед вами будівля Верховної Ради України.(Слайд, 13) Тут народні депутати ухвалюють закони, за якими живуть громадяни нашої країни. В тому числі, і ми з вами.

      А це будівля Офісу Президента України.(Слайд, 14) Тут працює президент зі своєю командою. Зараз президентом України є Володимир Зеленський.  

       Це будівля Кабінету Міністрів України.(Слайд,15)  Міністри слідкують, щоб закони, які ухвалила Верховна Рада, втілювались у життя. 

       Останніми роками у Києві з’явилось дуже багато красивих будівель. (Слайд,16) Це будівля різного призначення. В тому числі, і для житла киян.

 Але все змінилося 24 лютого 2022 року, коли розпочалась війна. Ворог хотів захопити Київ за три дні. Але українці мужньо встали на захист своєї країни. Київ відстояли. Ворог відступив. Але до Києва ще й зараз час від часу  прилітають ворожі ракети, які руйнують будівлі, вбивають киян.(Слайд, 17)  Як би ворог не старався, все одно Україна переможе. (Слайд, 18)

V. Закріплення вивченого матеріалу                                                                                     1. Вікторина «Впізнай пам’ятник» (Слайд, 19) (Один з першокласників називає, кому встановлений пам’ятник, якщо відповідь правильна, то інші підіймають догори зелену цеглинку LEGO, якщо відповідь неправильна, то червону )                                                                              

2. Вправа  «Мікрофон»                                                                                                                  - Як називається столиця нашої держави?                                                                           –В якому документі про це зазначено?                                                                     - Пам’ятники яким видатним українцям ми розглядали? 

- Як називається центральна вулиця Києва?                                   

– Як називається головна площа Києва?                                                                     

 

1

 

zip
Додано
8 червня 2023
Переглядів
410
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку