конспект уроку "Природний рух та статево – вікова структура населення України."

Про матеріал
Мета: - навчати учнів пояснювати та визначати суттєві ознаки понять «природний рух населення», «природний приріст», «депопуляція», пояснювати причини депопуляції населення, характеризувати статево – вікову структуру населення, її наслідки; - розвивати географічне мислення та вміння працювати з картою, користуватися атласами і контурними картами; - виховувати інтерес до предмета, розуміння важливості його вивчення.
Перегляд файлу

9   клас                    

УРОК № 6

 

Тема: Природний рух та статево – вікова структура населення України.

Мета: - навчати учнів пояснювати та визначати суттєві ознаки понять  «природний рух населення», «природний приріст», «депопуляція»,  пояснювати  причини депопуляції населення, характеризувати статево – вікову структуру населення, її наслідки;

           - розвивати географічне мислення та вміння працювати з картою,

користуватися атласами і контурними картами;

           -  виховувати інтерес до предмета, розуміння важливості його вивчення.

Обладнання: підручник, карти  « Історичні землі України», «Адміністративно – територіальний поділ України», атласи, контурні карти.

Тип уроку: комбінований

 

Хід уроку

І. Організаційний момент.

 

ІІ. Актуалізація опорних знань

 Запитання

  1. Назвіть основні риси розміщення населення України.
  2. Поясніть зв’язок  природного та механічного руху населення з його кількістю.
  3. Які види міграції ви знаєте?
  4. Що таке маятникова міграція?
  5. Назвіть причини зовнішньої міграції останніх 20 років

  

ІІІ. Мотивація навчальної діяльності.

 Жителів країни не може не хвилювати питання про те, якою буде  демографічна ситуація в країні в майбутньому. Існують різні прогнози. Так,

 Експерти ООН прогнозують зменшення кількості населення України  до205- р. до 31 млн осіб. При цьому гостро може постати проблема  старіння  нації – зростання частки осіб старшої вікової групи. Варто відзначити й таку проблему, як співвідношення між кількістю чоловіків і жінок у старшій віковій групі й пов’язаною із цим проблемою  самотності. Більшість людей похилого віку становлять жінки, оскільки в Україні вони в середньому живуть на 10 – 12 років довше, ніж чоловіки.

 

ІV. Вивчення нового матеріалу.

План

1. Природний рух населення.

2. Віковий склад населення.

3. Статевий склад населення.

4. Шляхи розв’язання демографічних проблем.

 

1. Природній приріст населення країни почав зменшуватися 50 років тому. У зниженні народжуваності немає нічого незвичайного, подібні процеси відбуваються в більшості європейських країн.  Це пов’язане з багатьма причинами, у тому числі зі збільшенням кількості міського населення, розвитком медицини, зростання освітнього й культурного рівня населення, збільшенням віку укладення шлюбу, старіння населення. Але в основі зниження  народжуваності лежить зміна соціального становища жінки ва суспільстві, її залучення до суспільного виробництва, отримання рівних прав із чоловіком.

 В Україні й у деяких сусідніх країнах до цих чинників в останні 20 років додалося нестійке економічне становище більшості громадян, а також складна екологічна ситуація. Усе це призвело до порушень у механізмах природного приросту населення.             

 У наш час демографічні процеси в Україні характеризуються низьким рівнем народжуваності, високою смертністю й негативним природним приростом. У країні відбувається процес депопуляції, тобто систематичне зменшення абсолютної кількості населення країни.

 На початку 2009 р. народжуваність в Україні склала 10,7 %о  ( цей  показник за останні 3 роки підвищився), смертність залишається досить високою, а на початку 2009 р. вона навіть зросла до 18,1 %о , природний приріст склав 7,4 ‰ . Найбільший від’ємний приріст населення в Чернігівській обл. Найбільш несприятлива ситуація  у сх., у ряді пн.,  пд.  і центральних областях.

Краща ситуація  в зх. частині країни, а також у м. Києві й Севастополь.  Як правило це досягається за рахунок як вищої народжуваності так і нижчої смертності.  Так у Закарпатській обл..  народжуваність становить 13,5‰, а смертність – 13,2‰. Це єдина обл.., де зберігається додатній природній приріст населення.

 Не дивно, що кількість населення Луганської, Харківської, Дніпропетровської, Миколаївської, Одеської обл..  за останні роки зменшилася на 7 – 11 %, тоді як  У Закарпатській, Волинській, Рівненській обл.. вона майже не змінилася.

Практична робота№3 Побудувати графіки зміни кількості населення за певний період.

 1. Побудуйте графік зміни кількості населення України від 1980 до 2008 р. Виділіть червоним кольором період, коли кількість населення зменшувалася.

 2. Укажіть усі періоди (роки) ХХ ст..,  коли спостерігалося зменшення кількості населення України, та історичні події, з якими воно пов’язане.

 

2. Розглядаючи віковий склад населення, виділяють 3 основні вікові групи: молодшого віку ( діти від народження до 14 років), середнього ( від 14 до 59 років), і старшого ( понад 60 років).

Віковий склад –один із найважливіших характеристик населення, що використовується для обчислення існуючої  й прогнозованої кількості трудових ресурсів, пенсіонерів, дошкільників, школярів. Для вікового складу населення України характерне зменшення частки населення молодшої групи, що становить менше  ніж 15% , і збільшення частки старшої групи, що перевищує 23% . Загалом за останні 15 років частка людей пенсійного віку збільшилася майже на 6 %. Такий процес називається старінням населення.

       Таблиця.    Розподіл населення України за віком.

 Старіння населення характерне для західноєвропейських держав, але там цей процес  пов’язаний із високою тривалістю життя, а в Україні  передусім зі зменшенням народжуваності. 

 Таблиця.       Середня очікувана тривалість життя населення України.

 

3. Статевий склад – є одним із найважливіших характеристик населення. На нього впливає тривалість і рівень життя населення, становище жінки в родині й суспільстві, а також різні історичні події.  Так, диспропорції в статевому складі України виникали в наслідок війн і міграцій.

 У наш час  жінок на 3,5 млн. більше, ніж чоловіків. У середньому на 100 жінок припадає 86 чоловіків.

 Статева диспропорція створює труднощі в укладенні шлюбу та є однією з причин підвищення питомої ваги дітей, народжених незаміжніми жінками. 

 Більшість людей похилого віку становлять жінки, тому що в Україні  вони в середньому живуть майже на 12 років більше.

 

4.   Так, на природний рух населення  позитивно впливають збільшення виплат при народженні дітей, що привело до підвищення  народжуваності.  Для старшого покоління  ця стратегія спрямована  на підвищення якості життя, збереження й відтворення життєвого й трудового потенціалу осіб цієї  вікової групи,              

 На кількість населення може вплинути повернення трудових  емігрантів, що перебувають в інших  державах, у першу чергу тих, які працюють там тимчасово.

 Особливу увагу слід приділити фізичному й психологічному  здоров’ю нації. Це дозволить довше й продуктивніше жити громадянам країни. На жаль, останнім часом в Україні підвищується захворюваність , зокрема на СНІД і туберкульоз. Кількість ВІЛ – інфікованих перевищила 360 тис. чол.., причому це люди молодого й середнього віку.

 Запитання

1. Як ви вважаєте, чому в країні підвищується захворюваність, поширюються алкоголізм і наркоманія?

2. Яких заходів необхідно вжити, щоб покращити демографічну ситуацію в Україні?

 

V. Закріплення нових знань і вмінь учнів

  Запитання

 Найменша частка позашлюбних народжень у Тернопільській, Львівській, Рівненській, Волинській обл.. Найвищою  вона є в Херсонській, Миколаївській, Кіровоградській, Дніпропетровській обл.. Як би ви пояснили ці відмінності?

 

  1. Домашнє завдання
  1. Опрацювати § 5 підручника.
  2. Порівняйте кількість і густоту населення; показники народжуваності, смертності й природного приросту; віковий і статевий склад населення двох областей України. Дані занесіть до таблиці, зробіть висновок.

Донецька обл..

Закарпатська обл..

 

 

3. Підготуйте повідомлення про культуру  українців.

 

 

 

 

 

doc
Пов’язані теми
Географія, Розробки уроків
Додано
8 лютого 2020
Переглядів
1846
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку