Тварини-символи в символіці країн Африки

Про матеріал
Стаття містить відомості про геральдику країн Африки, про їх походження та опис деяких гербів африканських країн, що можна використати під час вивчення теми уроку Африка"
Перегляд файлу

Тварини-символи на гербах країн Африки.

Геральдика – це допоміжна історична дисципліна, яка вивчає історію та теорію гербів. Наука «геральдика» бере свій початок ще із стародавніх часів, коли людина на скелях, стінах печер, каменях, зображували різноманітні символи природних явищ (сонце, місяць, воду, вогонь тощо). Герби виникли ще за часів хрестових походів та рицарських турнірів, а набули своє поширення при утвердженні феодалізму.

Цікаво, що ж таке власне герб?! Герб – це символічний знак (зображення), емблема, що належить державі, населеному пункту, роду чи окремій людині. Герби зображують на документах, прапорах, монетах, печатках тощо.

Герб БотсваныДо основних геральдичних символів належать кольори (фініфті), їх дозволено лише п’ять, кожен з цих кольорів несе в собі своє значення, наприклад червоний – символ хоробрості та безстрашності, блакитний – чесність та вірність, смарагдовий – символ надії та свободи, пурпурний – благочестя та міра у всьому, а чорний – символ обережності та печалі. На гербах дозволено зображення хутра, але тільки білки та горностая, які символами знатності походження герба. Також дозволено зображувати метали, але тільки золото та срібло. Золото в геральдиці – це символ багатства, а срібло символізує невинність. Найчисленнішу групу на гербах складають птахи та тварини, в тому числі і міфічні. Детально зупинимося на гербах країн Африки.

Отже, герб Ботсвани, прийнятий 25 січня 1966 року. На ньому зображений щит, який тримають дві зебри. Зліва зебра тримає бивень слонової кістки,що символізує торгівлю слоновою кісткою в минулому, зебра справа тримає гілку сорго (важлива сільськогосподарська культура регіону), голова бика внизу символізує важливість наявності худоби для країни.

Герб БенинаВ 1990 році був прийнятий герб Беніну. На гербі зображено два леопарди, бо для жителів Беніну вони є священними. На щитом зображено два роги,наповнені кукурудзою та піском, які символізують процвітання. 

А ось на гербі Буркіно-Фасо, прийнятого 1 серпня 1997 року зображено двоє білих коня, що символізують хоробрість,витривалість. Над щитом зображено стрічка з написом «Єдність, Прогрес, Правосуддя» , а по обидва боки колосся кукурудзи.

Герб Буркина-ФасоНа гербі Гамбії, який прийнятий 18 листопада 1984 року зображено два леви,які дивляться прямо,що символізують колоніальну історію, яка була частиною Британської імперії, а перехрещені на щиті мотика та сокира означають важливість сільського господарства для країни, а також є символами двох етнічних груп – мандинка і фульге. На щитом написаний девіз «Прогрес, Мир, Процвітання».

Герб Габону, був затверджений 15 липня 1963 року, який розробив швейцарський геральдист Луї Мюлемман. Герб являє собою золотий щит, який тримають дві чорні пантери з золотим озброєнням та червоними язиками, що символізують пильність та хоробрість президента, який захищає свій народ. В центрі щита зображено чорний корабель, який символізує Габон, що рухається до світлого майбутнього, а золоті безанти ,як символ багатства корисними копалинами.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/59/Coat_of_arms_of_Ghana.svg/300px-Coat_of_arms_of_Ghana.svg.pngCoat of arms of Gabon.svgЦікавим є герб Гани, який спроектував житель цієї країн Амон Котеї, і використовується він з 4 березня 1957 року. Герб являє собою варязький щит, поділений на чотири частини, що підтримують два золотих орла, в яких на шиях чорні зірки та стрічки національного прапору Гани. Орел є символом сильного захисника країни. В центрі щита розміщено зелений хрест Святого Георгія з зображенням золотого лева – знак безперервного зв’язку Гани та Великобританії. У правому верхньому куті зображення перехрещених посоха та меча – емблема місцевої адміністрації, а лівому правому куті зображення геральдичного замку, що символізує уряд. У правому верхньому куті – дерево какао – емблема сільськогосподарського багатства країни, а в нижньому правому куті зображення копальні (шахти), що являє собою символ мінерального багатства країни. Чорна зірка зверху над щитом – це знак Африканської Свободи.

Герб Демократической Республики КонгоЧимало змін зазнав герб Демократичної республіки Конго через багату історію країни. За час існування країни герб зазнав багато модифікацій і лише в 2006 році був затверджений. Головною емблемою гербу є голова леопарда, що виступає символом влади та є містичним знаком через те, що деякі народи Африки вірили, що жили люди-леопарди, які здійснювали таємні вбивства. Бивень слонової кістки – знак могутності та багатства природних ресурсів, а емблема спису є готовність захищати свою країну. На червоній стрічці написаний девіз країни «Правосуддя, Мир, Праця».

Герб ЕгиптаГерб КенииЗараз багато туристів відвідують Єгипет, і повинні знати, як виглядають державні символи Єгипту. Герб країни з'явився в 1984 році. Зокрема, цей герб займає найвищу оцінку серед геральдистів. По-перше на ньому обрано багаті, королівські кольори, а по-друге використані знаки з глибокою історією. На гербі зображено «Орел Салах ад-Діна», що тримає напис арабською мовою «Арабська республіка Єгипет». В центрі орла знаходиться щит з національними кольорами прапору, у вертикальному положенні. Червоний колір – знак боротьби з колоніальним режимом, білий – це революція 1952 року, а чорний – закінчення колоніального гніту Великої Британії. Серед археологів чимало диспутів, що саме символізує орел Салах ад-Діна. На стіні цитаделі Каїр, збудованої Салах ад-Діном знайшли символ орла, і тому допускають, що він був власним знаковим символом володаря.

«Всі за одного» - девіз гербу Кенії або крик рибалок, коли вони тягнуть свої сіті у напрямку берега. На гербі розміщено два леви – символи захисту, що тримають малайські списи і щит. Щит розфарбований у національні кольори, серед яких червоний – символ пролитої крові у боротьбі за свободу, чорний – це народ Кенії, зелений – знак сільського господарства, багатих ґрунтів Кенії, а білий – емблема прагнення до єдності та миру. На червоній смузі зображений півень, що тримає сокиру, що означає нове та благополучне життя. Щит та леви стоять на горі Кенія, на якій ростуть чай, кукурудза, ананас, агава, кава, піретрум.

Герб ЛесотоВелично виглядає сучасний герб Лесото, прийнятий 4 жовтня 1966 року. Основу герба являє собою щит грибоподібної форми, який символізує гору Таба-Басіу. В центрі щита зображено нільського крокодила – знак могутності, а за іншими джерелами – це символ етнічної групи Лесото – Суто. Щит тримають двоє диких коня басуто, які символізують неосвоєні території, степи тощо. В нижній частині герба розміщено девіз країни «Мир. Дощ. Процвітання».

Coat of arms of Zimbabwe.svg21 вересня 1981 року було прийнято герб Зімбабве. На гербі зображено дві лісові антилопи куду, які символізують єдність різних етнічних груп в Зімбабве. Антилопи та щит стоять на вершині земляного кургану, який складається зі стебел пшениці, бавовни та паростків кукурудзи. Курган – знак необхідності забезпечувати зімбабвійців. На зеленому щиті зображено чотирнадцять хвиль білого та голубого кольорів, що уособлюють водоспад Вікторія та процвітання країни. В центрі щита зображено історичну спадщину нації – Великий Зімбабве. За щитом розташовано мотику та автомат АК-47, що боротьбу за мир і демократію, або перехід від війни до миру. Вгорі зображена червона зірка – знак світлого майбутнього нації та Великий птах Зімбабве – національна самобутність країни. Внизу щита зображено девіз Зімбабве – «Єдність, Свобода, Праця».

Герб МароккоГерб Марокко за законами країни має королівський статус, його було введено в 1957 році. На гербі зображено щит, який тримають барбарійські леви, які є знаками охорони держави, боротьби за незалежність, а також постійної готовності до боротьби з ворогом. В центрі щита розташована пентаграма на червоному фоні, що несе в собі багато значень: найдревніший знак життя, знак міцного здоров'я, перемога добра та істини, а ось п’ять променів зірки означають постулати ісламу. Зелений колір зірки є не випадковим, бо це головний колір ісламу, а також – знак надії. Червоний колір на гербі уособлює сміливість, мужність, силу, вірність обов’язку. Девіз, що розміщений на гербі, написаний на арабській мові, це – відривок із сури Корана, що означає «Якщо ви допомагаєте Богові, то він допоможе Вам».

Coat of arms of Chad.svgCoat of arms of Nigeria.svgГерб Нігерії – один з головних символів держави, прийнятий 20 травня 1960 року. На гербі зображено чорний щит з білою буквою «Y», що символізує дві головні річки Нігерії – Нігер та Бенуе. Чорний колір – це плодовита земля країни, а двоє білих коней, що тримають щит є емблемами гордості та гідності. На щиті сидить червоний орел – знак сили. У підніжжя щита розміщена зелена поляна з жовтими крокусами – національні квіти країни. Внизу розміщено девіз країни – «Єдність та Віра, Мир та Прогрес».

В 1970 році Чад прийняв власний герб. В центрі герба зображено щит з хвилястими синіми лініями – символізують озеро Чад, та сонце, що сходить – це символ нового початку. Зліва зображено козу, як символ півночі країни, а справа стоїть лев – символ півдня країни. Орден в основі щита – це медаль Чаду. Девіз зі словами «Єдність, Праця, Прогрес», розміщений внизу.

Coat of arms of Uganda.svgЦікавим та унікальним є герб Уганди, прийнятий 9 жовтня 1962 року. На гербі розміщено чорний щит зі списами – знак готовності до захисту власної країни. На щиті вгорі розміщені хвилясті лінії голубого кольору, що уособлюють озера Вікторія та Альберт. Сонце в центрі щита – це велика кількість сонячних днів протягом року, і традиційний барабан – символ танцю та проведення зустрічей та церемоній. Зліва щит тримає угандійська антилопа коб – емблема багатої дикої природи країни, праворуч зображено східного вінценосного журавля – національний птах Уганди.

Герб СомалиЩе до проголошення незалежності Сомалі прийняла свій герб, сталося це 10 жовтня 1956 року, бо територія країни перебувала під протекторатом Італії та Великої Британії. Сомалійці обрали композицію герба досить традиційну. Герб являє собою блакитний щит з п'яти конечною зіркою, що символізує корінних сомалійців, які проживають у п’яти різних країнах. Щитотримачами є леопарди – знак мужності, сили, відваги. Унизу герба розміщено два протилежних символи за своїм змістом: пальмові гілки – емблема миру та добросусідських відносин, а списи – символізують сильну владу та обороноздатність країни. Тобто на гербі чітко підкреслено, що народ прагне до миру і готовності до захисту своєї батьківщини.

Герб СуданаОфіційним символом Судану є герб, прийнятий у 1969 році. Герб із зображенням птаха-секретаря на грудях, якого розміщено щит Мухамеда ібн Абдули, який правив в Судані в ХІХ столітті. Птах-секретар символізує арабський націоналізм. На гербі містяться два сувої: на верхньому розміщено напис «Перемога за нами», на нижньому – «Республіка Судан».

Герб НамибииБагато значень має національний герб Намібії, на якому зображено щит із кольорів національного прапору, прикрашений зображенням орлана африканського. Щитотримачами є орикси (сарнобики) – символ елегантності, гордості та хоробрості. Фундаментом щита є пустеля-фігура, на якій росте вельвічія – емблема національного духу. Внизу на сріблястій стрічці розміщено девіз «Єднання, Свобода, Правосуддя».

Екзотично виглядає герб Маврикія, який вигадав мер Йоганнесбурга в 1906 році. Основними елементами щита є золотий та блакитний кольори. Щит тримають птах фронт – знак Маврикія і замбар (індійський олень), якого завезли голландці. Вони тримають цукрову тростину – головну сільськогосподарську рослину Маврикія. Корабель – це знак колонізації європейцями, пальми – багата природа краю, ключ та зірка відбивають девіз країни «Зірка та ключ Індійського океану».

Герб МаврикияОтже, державні символи країни, зокрема герби віддзеркалюють її ідеологію, суверенітет, особливості розвитку,традиції, звичаї, спосіб життя тощо.

Таким чином, герби деяких країн Африки наповнені ідеологічним, національним та культурним змістом, є незаперечним доказом існування незалежних держав, що виражають їх велич, могутність, соціальну суть та зміцнення їх авторитету. Герби країн Африки нерозривно пов’язані з історією державотворення та власним способом життя.

 

docx
Додано
9 лютого 2020
Переглядів
3077
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку