назви морів - як і чому?

Про матеріал
стаття про деякі назви морів та їх походження,. містить фото морів, та факти відкриття морів та привласнення їм назви.матеріал можна використовувати на уроках географії у 7 класі та для особистого ознайомлення
Перегляд файлу

Назви морів – як і чому?

            Виникало у вас питання, що означають назви морів Земної кулі, коли читаєте ви їх на географічних картах? Напевно так! Тому, що багато з них мають досить цікаві та незвичайні назви. Звісно, що більшість назв, які належать морям, повністю або частково відповідають деяким географічним особливостям, місцем розташування, але трапляються і такі назви, які викликають у нас цікавість та пробуджують інтерес.

Відправимося у невеличку географічну подорож по географічній карті та дізнаємося, як виникли та закріпилися назви деяких морів світу.

охот.jpg

Отже, Охотське море – це море, частина Тихого океану біля берегів Азії; обмежене Камчаткою, Курильськими островами, островами Хоккайдо та Сахаліном. Охотське море стало відоме росіянам з 1639 року, з часів походу першого мандрівника Івана Москвитіна до Тихого океану. Місцеві племена називали це море «лам», що в перекладі означає «вода,море». У ХVІІ ст. козаки-землепрохідці заснували в гирлі однієї з річок, що впадають в море, зимівник Косий острожок. Місцеві жителі називали цю річку Окатов, тобто ріка, а козаки називали її більш зрозумілою для них назвою «Полювання». У 1647 році поблизу зимівника Косий острожок було закладено селище Охотський острожок, яке згодом назвали Охотськ – перший порт Росії у Тихому океані. Згодом і за морем закріпилася назва.

beringovo_sea.jpg

Берингове море – це море, на півночі Далекого Сходу, вважається найбільшим і глибоким серед морів, що омивають Російську Федерацію. Відомо, що у ХVІІ ст. це море називалося Анадирським. З історичних джерел, дізнаємося, що у ХVІІІ ст. це море називали Качатським і Бобровим. Назвати море ім'ям відомого мореплавця – Вітуса Берінга, запропонував у 1788 році Георг Форстер – природознавець, етнолог, мандрівник. Назву «Берингове море» закріпили лише в ХІХ ст., коли поширив цю назву серед російських моряків, капітан, мореплавець – В.М. Головнін в 1818 році, запозичивши назву моря у французького мореплавця, гідролога – Шарля П'єр де Флерьє.

3 (1).jpg

Каспійське море – це насправді не є море, а озеро, причому  вважається, що це – найбільше безстічне озеро у світі. Відомо, що берегова лінія Каспійського моря географічно розташована так, що воно омиває п’ять держав світу: Росію,Казахстан, Азербайджан,Іран і Туркменістан. І це означає, що на його берегах проживають різні народи та народності. Каспійське море є світовим лідером за назвами – у нього їх аж 70. За часів Київської Русі його називали Хвалійське море, назва пов’язана з жителями Хоремза, бо хваліси, які вели торгівлю з русичами на Каспії. Вважається, що своє ім'я море отримало через назву племен стародавніх конярів – каспій, які проживали на південно-західному узбережжі Каспійського моря. Існує факт, що в Ірані до цього часу море іменують Хозарським і Мазендеранським морем.

02030104.jpg

Саргасове море – справжнє диво природи, «море, що не має берегів». Назва цього унікального моря походить від португальського слова «sargaço» – «грона винограду». Іспанці називають Саргасове море – «море виноградних лоз». Також, відомо,що Саргасове море отримало свою назву через велику кількість на його поверхні плаваючих саргасових водоростей. Як відомо, море відкрив відомий мореплавець Христофор Колумб ще в 1492 році і назвав його «банка з водоростями».

img25.jpg

Назву Червоного моря ніхто достеменно не знає, але існує кілька версій. Згідно з однією з версій, назва моря походить від невірного прочитання семітського слова, що складається з букв «х», «м» та «р», бо короткі звуки в писемності хім'ярітів, що проживали на території Південної Аравії – не зображувалися. При розшифруванні цього слова,вийшло слово «ахмар», що означає – «червоний». Існує досить цікава версія, яку пов'язують з географічним розташуванням моря, бо існує твердження, що у багатьох народів назви сторін світу асоціюються з кольорам; «червоний» означає південь. Третя версія говорить нам про те,що назва походить від водоростей,які в період зростання забарвлюють море в червоно-коричневим кольором. Існує навіть біблійна версія, яка розповідає про те, що через море проходило єврейське населення з Єгипту і за наказом Мойсея,море розступилося і дало можливість пройти по його морському дну, а для переслідувачів, які кинулися за ними, море замкнулося і умертвило їх і стало червоного кольору.

Цікава історія походження назви Чорного моря, що знаходиться між Європою та Західною Азією. Чорне море протягом історії змінило кілька назв. Наприклад, стародавні греки називали його «Понт Евксинський»  - «гостинне море». Сучасну назву моря можна пояснити кількома гіпотезами. Історична гіпотеза говорить нам, що назву «Чорне море» дали турки та інші завойовники, які намагалися підкорити місцеве населення, яке чинило запеклий опір, що навіть море назвали Караді-Гіз – Чорне («негостинне»). А моряки назвали море «Чорним» через те,що на ньому іноді бувають сильні шторми, під час яких вода на морі забарвлюється в чорний колір, але це хибна гіпотеза, бо шторми бувають на Чорному морі не часто.

Дуже цікавою є історія та походження назви виникнення Азовського моря, вона різнобічна та має декілька версій. З історичних джерел нам відомо, що у моря було безліч назв, які змінювали одна одну: Фракійське, Кіммерійське, Меотійське, Темерінда, що означає «матір моря», навіть називалося Сарматське болото, Скіфські пруди. З географічних джерел відомо ще декілька назв: Балик-денгіз («рибне море»). В джерелах найбільш популярною та достовірною назвою моря слугує те,що походження назви Азовського моря походить від стародавнього міста Азова, яке було названо на честь половецького князя Азума, якого вбили в 1067 році під час взяття міста. Відомо, також, що остаточно назва Азовського моря закріпилася за часів  правління імператора Петра І.

Цікаво, чому Біле море називається Білим? З історії відомо, що у новгородських грамотах ХІІІ – ХV ст. Біле море називалося просто «Море». Мешканці, які населяли узбережжя моря називали його «Студений»  і ця назва була найбільш поширена, як у літописах, так і у фольклорі. Вперше назву «Біле море» дав Петер Плауцій в 1592 році. За однією з версій, море було названо через те,що більшу частину свого часу воно вкрите кригою.

Завжди цікавила історія походження та виникнення назви Мертвого моря. Мертве море дуже солоне, тому в ньому немає ні риби, ні інших морських організмів, в ньому навіть не ростуть водорості. Відомо,що в давнину море носило різні назви. З джерел дізнаємося, що саме стародавні римляни назвали його Мертвим, бо вони вважали, що в цьому морі немає і не може бути ніякої живності. Ще існує одна версія, чому море отримало таку жахливу назву. Мертве море є пасткою для всіх річок і струмків, які впадають в неї – вода ніяк не може покинути межі водойми. Єдиним виходом є випаровування, а як відомо, з хімії, що сіль не випаровується. І тому, за багато років в морі накопичилася велика кількість солі (натрій хлору).

Чому Жовте море назвали Жовтим? Відомо, що Жовте море – напівзамкнута околиця Тихого океану, на східному узбережжі Азії. Жовте море не глибоке, особливо на заході, де в нього впадає річка Хуанхе («жовта річка»), яка виносить велику кількість розмитого мулу, і вода набуває характерний жовто-коричневий відтінок. Саме звідси і походить назва моря: Хуанхай – Жовте море.

Море,яке відокремлює Австралію та острів Нова Гвінея називається Арафурське море. Таке ім'я море отримало від аборигенів місцевого племені «аль фури»(«житель лісів»), що мешкають на Молуккських островах. Особливість Арафурського моря – його дуже прозора і чиста вода.

Баранцове море – це море Північного Льодовитого океану, що лежить між архіпелагами Шпіцберген, Нова Земля, Земля Франца-Йосифа і Скандинавським півостровом. Відомо декілька версій щодо походження назви Баренцового моря і в різні часи Баренцове море носило кілька назв – Мурман, Північне, Сіверське, Студене. Значення слів «Мурман, урмань» - поморська назва норманів, норвежців, яка була поширена на усе північне узбережжя Кольського півострова. З історичних джерел відомо,що на французьких картах ХVІІ століття зустрічаються написи – Московське море. Сучасну назву море отримало в 1853 році на честь голландського мореплавця Віллема Баренца, який намагався наприкінці ХVІ століття віднайти північно-східний прохід до Тихого океану.

В чому ж секрет походження Середземного моря? Середземне море – континентальне море, що належить водам Атлантичного океану і знаходиться між Європою, Азією та Африкою. До нас дійшли відомості з історичних джерел, що назва Середземного моря в перекладі з латинської мови «Mare Mediterraneum», що означає «море посеред Землі». Цікаво, що, жителі Стародавнього Єгипту називали Середземне море – « Велика зелена вода». З історичних джерел відомо,що римляни називали це море – Наше море або Внутрішнє море, бо в ті часи всі землі на узбережжі Середземного моря входили до складу Римської імперії. Згадується також про Середземне море навіть у Старому Завіті, де воно названо «Великим морем», також зустрічається назва «море філістимлян»,  від людей, які населяли значну частину його берегів поблизу Ізраїлю. Відомо,що вперше термін «Середземне море» з'являється у письменника-антиквара Гая Юлія Соліна.

Географія настільки цікава і захоплююча наука, яка відкриває для нас багато незвіданого, таємничого. Цією невеличкою подорожжю, ми ненадовго зазирнули в атмосферу незвіданого, дізналися вражаючі факти про деякі моря світу.

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Рябченко Ольга Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
9 лютого 2020
Переглядів
5104
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку