Конспект уроку "Роль митця в суспільстві, ідея вільної творчості в поемі Лесі Українки "Давня казка"" 8 клас

Про матеріал
Презентація до уроку української літератури у 8 класі за поемою Лесі Українки "Давня казка".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Роль митця у суспільстві, ідея вільної творчості в поеміЛесі Українки «Давня казка»

Номер слайду 2

Мета: Визначити жанрові особливості поеми, композиційну структуру;Через аналіз художнього твору з’ясувати основні мотиви та проблематику поеми;Формувати розуміння краси і свободи як основних передумов реалізації особистості; Розвивати асоціативне мислення, вміння висловлювати свою думку, навички та вміння працювати з ліро – епічним твором;Виховувати загальнолюдські цінності та високі моральні якості .

Номер слайду 3

Епіграф: Проти діла соромного. Виступає слово праве –Ох, страшне оте змагання,Хоч воно і не криваве!Леся Українка

Номер слайду 4

Теорія літератури. Поема – ліро – епічний жанр літератури;великий віршований твір із розгорнутим сюжетом, на тлі якого зображуються важливі події, яскраві, сильні характери персонажів. Казка – це народний або літературний твір про вигадані, часто фантастичні події.

Номер слайду 5

Займи позицію. Поема чи казка?

Номер слайду 6

Елементи «казковості»Зачин (події відбуваються в давноминулі часи, в якійсь невідомій країні) Головні персонажі — поет і Бертольдо (зустрічаються тричі, як і в казках.)

Номер слайду 7

Але …Відсутність щасливої кінцівки. Автор показує неможливість примирення «діла соромного» та «слова правого». Автор висловлює надію на майбутнє, що колись ідеал і дійсність об`єднаються в єдине гармонійне ціле.

Номер слайду 8

Мозкова атака. Як ви розумієте назву твору?Чому саме «Давня казка»?Поділіться своїми враженнями від твору.

Номер слайду 9

Ідейно – художній аналіз поеми. Тема: зображення боротьби трудящих проти своїх поневолювачів та ролі і місця поета у визволенні народу від гніту.Ідея: уславлення мужності, цілеспрямованості, віри у щасливе життя (поет); засудження жорстокості, жаги до збагачення, прагнення поневолити народ (Бертольдо). Основна думка: у пошані народній завжди залишаються ті, хто захищав, відстоював інтереси простого люду, жертвуючи своїм життям. Жанр: ліро-епічна соціальна поема-казка. Композиція. Твір складається з чотирьох розділів. Експозиція: знайомство з поетом. Зав’язка: зустріч поета з Бертольдом. Кульмінація: конфлікт між Бертольдом і поетом. Розв’язка: довічне ув’язнення поета, його смерть; «А поетові нащадки Слово гостреє гартують».

Номер слайду 10

Історія написання твору«Давню казку» Леся Українка написала в 1893 році. На ту пору вона вже була зрілим поетом. Своє місце як митець письменниця бачила лише серед найпередовіших, революційних представників суспільства — серед робітників. Твір «Давня казка» вперше був опублікований у львівському журналі «Життє і слово» за 1896 рік, а пізніше — в другій збірці віршів Лесі Українки «Думи і мрії» . У час творення цієї поеми одні письменники реакційного напряму заявляли, що мистецтво потрібно лише для розваги, інші — що історію вершать царі, королі, володарі трудящих, що гнобительський лад — непорушний, вічний. Поемою «Давня казка» Леся Українка давала гостру відсіч носіям цих теорій.

Номер слайду 11

роль митця в суспільстві;служіння музі й народові;суть людського щастя, вдячності;війни заради збагачення . Проблематика твору

Номер слайду 12

Теорія літератури. Мотив – тема ліричного твору або неподільна смислова одиниця, з якої складається сюжет: мотив відданості Батьківщині, нерозділеного кохання тощо. МОТИВИПОЕМИВолі і творчостіВідданості своїмпереконанням. Випробування багатством,славою. Нерозділеного кохання. Служіння народу,відданості Батьківщині

Номер слайду 13

Роль поета і його творів у житті суспільства. Митець являє собою взірець мудрості, гідності, чесного служіння справедливості, наслідування споконвічних законів моралі. До його слова прислухаються, за ним ідуть. Тому на ньому лежить надзвичайна відповідальність і за свою позицію та вчинки, і загалом за долю свого народу.

Номер слайду 14

Мікрофон. Вивчаючи творчість Лесі Українки, я зрозумів (ла), що сила духу - …У поемі «Давня казка» Леся Українка найвищою цінністю вважає …Мені здається, що багатство людини полягає в …Щастя для мене …

Номер слайду 15

Домашнє завдання. Виписати цитати для характеристики поета та Бертольдо

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Бєляєва Вікторія Сергіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
7 листопада 2021
Переглядів
5172
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку