Презентація до творчості В. Сосюри

Про матеріал
Презентація до творчості В. Сосюри. Дасть змогу вчителеві краще і глибше проаналізувати творчість письменника
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Любити Вітчизну, любити завжди…» (В. Сосюра)

Номер слайду 2

«Такий я ніжний, такий тривожний…»Ти весь, поете, в цих словах!Твій кожен вірш, рядок твій кожний. Життя тривожністю пропах(М. Рильський)

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Народився 6 січня 1898 року на станції Дебальцево на Донеччині. Сім’я була великою : 8 дітей, батько, мати. Батько – Микола Володимирович за фахом кресляр, але на своєму віку через характер змінив багато професій. Син згадує батька лагідною та здібною людиною. Мати – Марія Данилівна займалася вихованням дітей. На вроду була дуже красива. Є факт, що на загальноміському балу в Луганську одержала перший приз за красу. Дитинство пройшло у селі Третя Рота.

Номер слайду 5

Освіта. Початкову освіту дав йому батько; крім того, Володимир багато читав, особливо захоплюючись пригодницькою літературою. У 1911 р. він вступає до двокласного училища в с. Третя Рота. Продовжував освіту в Харківському інституті народної освіти.

Номер слайду 6

Смерть батька на деякий час перервала навчання. Вже з 11 років Володимир працює в бондарному цеху содового заводу, потім телефоністом, чорноробом. Як я люблю тебе, мій краю вугляний,твій кожний камінець, твою билину кожну,де я пішов на бій за щастя вдаль тривожну,що снилося мені в заграві заводській...

Номер слайду 7

\У 1918 р. В. Сосюра бере участь у повстанні проти кайзерівських і гетьманських військ. Невдовзі потрапляє на кілька місяців до петлюрівських загонів, тікає до червоних, восени 1919 р. опиняється в полоні денікінців. У 1920 р. хворого на тиф В. Сосюру звільняють бійці Червоної Армії

Номер слайду 8

\1921 р. виходить у світ перша збірка В. Сосюри «Поезії». 1922 р. з'являється друга збірка — «Червона зима». Поет вільно почувається у складному, повному багатьох течій літературному процесі, не приєднуючись остаточно до якогось одного угруповання і не надаючи цьому особливої ваги.

Номер слайду 9

\Велика Вітчизняна війна застає В. Сосюру в Кисловодську. Він повертається до Києва і за рішенням урядових інстанцій разом з іншими письменниками старшого віку виїздить до Уфи. Тут пише поему «Син України» (1942), видає поетичні збірки «В годину гніву» і «Під гул кривавий» (1942). У 1944 р. В. Сосюра закінчує роботу над поемою «Мій син». У роки війни він як військовий кореспондент

Номер слайду 10

\Марка України  1998 р. За збірки поезії «Ластівки на сонці» і «Щастя сім'ї трудової» В. Сосюра 1963 р. удостоюється звання лауреата Державної премії УРСР ім. Т. Г. Шевченка. Останньою ліро-епічною поемою В. Сосюри була поема «За владу Рад» (1964), останніми збірками — «Осінні мелодії» і «Весни дихання» (1964). 8 січня 1965 р. поета не стало.

Номер слайду 11

Вірш «Любіть Україну!» був написаний у 1944 році, після звільнення української землі від фашистських загарбників. Поезія увійшла до збірки «Щоб сади шуміли», а збірка була удостоєна Державної премії першого ступеня. На жаль, поета було звинувачено в націоналізмі, адже поезія «Любіть Україну» - насправді патріотичний вияв душі митця.\

Номер слайду 12

\Вікторина для найуважніших.1) Назвіть стихії, що згадуються у поезії «Любіть Україну!». ( Вогонь, повітря, земля, вода, сонце, вітер, трави, води)2) Який птах згадується у вірші? (Соловей – мова солов’їна)3) Які твори фольклору згадано? (Пісні, думи)4) Які кольори згадує поет? (Пурпуровий, багряний, зелений, голубий)5) Назвіть антоніми, що є у вірші. (У сні – наяву, в радості мить – в годину негоди, серцем – ділами)6) Яка ріка згадується в поезії? (Дніпро)

Номер слайду 13

\«Словниковий кущ» Купина - у біблійній міфології - кущ, який горить і якимсь чудом не згорає;Зойки – крики;Пурпуровий – темно – червоний;Канонади – гучні звуки від пострілів;Багнети – ножі на рушницях.

Номер слайду 14

\Метод «Кубик Блума»

Номер слайду 15

\Кроссенс «Володимир Сосюра»

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. швачич Любов Сергіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
17 листопада 2021
Переглядів
3759
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку