Конспект уроку "Рослинний і тваринний світ Антарктиди"

Про матеріал
Матеріал допоможе учням краще познайомитися з флорою та фауною льодового материка. Матеріал краще доповнити мультимедійною презентацією
Перегляд файлу

Тема. Рослинний і тваринний світ. Природні багатства Антарктиди.

Мета: формувати систему знань про природу Антарктиди і Антарктики; розвивати вміння оцінювати сучасний склад природи і природних багатств материка, розкрити причини впливу суцільного покривного зледеніння і льодовикового покриву на природу материка, висловлювати судження про вплив Антарктиди на природні особливості планети, познайомити учнів з проблемами використання природних багатств.

Тип уроку: вивчення нового матеріалу.

Обладнання: фізична карта Антарктиди, мультимедійна презентація, яка ілюструє представників рослинного і тваринного світу материка, підручники, атласи.

ХІД УРОКУ:

I. Організаційний момент

Вчитель. Радий вас бачити. Нас чекає сьогодні незвичайний матеріал. Але щоб перейди до нього, давайте згадаємо про що ми говорили на минулому уроці.

ІI. Актуалізація опорних знань та вмінь

Географічний крос

1) Час від часу краю льодовиків Антарктиди обламуються, утворюючи ...

2) В основі більшої частини Антарктиди лежить ...

3) Під крижаним щитом материка розташовані такі форми рельєфу, як ...

4) Про продовження горотвірних процесів в Антарктиді свідчить ...

5) Гігантську гірський ланцюг в Антарктиді називають ...

Географічна мозаїка.

Складіть з наведеного переліку слів речення.

1) Материк, завдяки, Антарктида, льодовиковий, найвищий, Земля, є, покрив.

2) Еребус, на, острів, розташований, діючий, море Росса, один, вулкан, найбільший, з.

3) Корисних копалин, Антарктида, надра, зосереджено, різноманітних, в, багато.

ІII. Мотивація навчальної та пізнавальної діяльності:

Вчитель. Здогадайтеся про кого йдеться мова:

Десь живе поміж снігами
Птах із ластами – ногами,
Гордо носить чорний фрак,
Та не полетить ніяк –
Перевальцем між крижин
Ходить дивний птах – …(пінгвін)

У холодній плаває воді чудовий риболов. 

На кризі мирно спить, коли закінчив він улов. 

Відпочиває цілий день 

Північний риболов... (тюлень)

Біло-чорне маю тіло,

Я – найбільший із дельфінів.

Я долаю океан,

Випускаю бризк фонтан (косатка)

Вчитель. Чому ми з вами згадали саме про цих тварин?

 

IV. Вивчення нового матеріалу:

- Згадайте особливості клімату Арктики - північної полярної області Землі? (Відповіді учнів)

Завдання. В атласі знайдіть, в яких природних зонах розташовується Антарктида.

- У чому своєрідність природи африканських пустель?

- Де розташовується «скупчення» життя в африканських пустелях?

 

Вчитель. Вчені довели, що раніше Антарктида була зеленим материком. А під льодами зараз можна побачити гори, долини, рівнини, русла колишніх річок, улоговини колишніх озер. Мільйони років тому на цій землі не було вічної зими. Тут було тепло і зелено, гомоніли ліси, колихалися під теплими вітрами високі трави, на берегах річок і озер збиралися на водопій звірі, в небі пурхали птиці.

Суворий клімат і відокремленість Антарктиди негативно відбилися на видовому розмаїтті її органічного світу. Про це свідчить пустельний, неживий вигляд нескінченних снігових просторів, особливо центральних районів. Але уважно придивившись, ми побачимо величезну кількість найрізноманітніших тварин цього материка.

Почнемо знайомство з флорою і фауною Антарктиди з цих фотографій. Вражає? Насторожує? Лякає?

У 1911 році австралійський геолог Гріффіт Тейлор виявив в Антарктиді дуже незвичайне місце. Прямо з величезного льодовика витікали водяні потоки, пофарбовані в криваво-червоний колір. Спочатку дослідники вважали, що такий незвичайний колір воді надавали багряні водорості, але пізніше з'ясувалося, ця версія була помилковою.

Лише через десятки років була розкрита таємниця кривавого водоспаду. Як виявилося, вода в ньому містить двовалентне залізо, яке, з'єднуючись з атмосферним повітрям, окислюється і утворює іржу. Але найцікавіше, що залізо - продукт метаболізму унікальних мікроорганізмів.

Джерелом води для Кривавого водоспаду є озеро, яке знаходиться всередині льодовика на глибині 400 метрів. Воно утворилося після відступу морської води, яка покривала сухі долини, і настання льоду близько 2 мільйонів років тому.

Фактично, льодовик був капсулою, всередині якої в первісному вигляді збереглася окрема екосистема. Мікроорганізми, що населяли це підземне озеро, вижили без кисню, світла і тепла. Причому деякі вчені вважають, що такі мікроорганізми могли бути вихідною формою життя на Землі.

Вчитель. Чи можуть в такому холодному кліматі рости рослини? І в якій частині материка їх можна шукати?

Повідомлення учнів

Флора Антарктиди характеризується наявністю всього двох видів квіткових рослин: колобантуса кито (Colobanthus quitensis) з сімейства Гвоздикові і Луговик антарктичного (Deschampsia antarctica) з сімейства Злаки. Також в Антарктиді зустрічаються мохи, лишайники, мікроскопічні гриби, водорості.

Найбільш сприятливе місце для проростання рослин - Антарктичний півострів і прилеглі до нього острови. Північна частина цього півострова розташована за полярним колом. Лише в західній Антарктиді зустрічаються мохи.

В основному рослини можна знайти на схилах гір, добре прогріваються сонцем. Колобантус кито і Луговик ростуть прямо на скелях, лишайники - у вузьких ущелинах.

У флору Антарктиди входять:

• Квіткові рослини - 2 види

• Мохи - 70-100 видів

• Печінкові мохи - 25-30 видів

• Лишайники - 250-300 видів

• Водорості (водні і наземні) - близько 700 видів.

Досить високий відсоток рослин - ендеміків, що обумовлено багатовікової ізольованістю материка. Серед ендемічних мохів можна відзначити Grimmia antarctici, Schistidium antarctici і Sarconeurum glaciale.

Учитель. Давайте подивимося на підводне життя біля материка, може там ми знайдемо пустелю?

Повідомлення учнів:

Тваринний світ Антарктиди тісно пов'язаний з океанами, що омивають материк. Води навколо материка щільно заселені різноманітними морськими тваринами і рослинами. Океан рясніє планктоном, який є джерелом харчування для китів, риб.

Багато видів китів в літню пору мігрують в ці широти, щоб поповнити свої запаси на багатих плантаціях криля. Синій кит - найбільший на Землі ссавець. Довжина тіла досягає 30-33м, вага - 100-150 т. (більше ніж 30 дорослих слонів). Живе до 40 років. Зустрічаються в цих місцях і косатки.

Вчитель. Життя, яких ще тварин Антарктиди безпосередньо пов'язана з водами океанів?

Повідомлення учнів

Величезний, збільшений ніс відсутній у самок і молодих самців. Після постійного росту хобот досягає повних розмірів до восьмого року життя і висить над пащею ніздрями вниз.

Самець морського слона може досягати розмірів до шести з половиною метрів, а самка тільки три з половиною метра. Вага самця становить до трьох з половиною тон, самка важить максимально 900 кг. Здобиччю морських слонів є риби і головоногі. Морські слони  пірнають за здобиччю на глибину до 1400 м. Природним ворогами морських слонів є білі акули і косатки, що полюють у верхніх шарах води.

Статевої зрілості морські слони досягають у віці три-чотири років. Однак досить сильними, щоб відстоювати власний гарем, самці стають лише у віці восьми років. У період спарювання морські слони, що зазвичай ведуть одиночний спосіб життя, збираються у великі колонії. Співвідношення самців і самок при цьому приблизно становить один до десяти, іноді навіть один до двадцяти.

Найчисленніший тюлень в світі (до 50 мільйонів особин), біомаса тюленів- крабоїдів вчетверо перевищує біомасу всіх інших тюленів разом узятих. Незважаючи на назву, харчуються не крабами, а крилем.

Морські котики обирають скелясті береги і в стані долати досить круті підйоми, щоб дістатися до своїх місць відпочинку. Часто вони відпочивають в печерах, намагаючись сховатися від денної спеки. Морські котики з'являються на лежбище тільки в сезон розмноження - з травня по кінець листопада. Деякі тварини можуть залишатися на лежбищах і на зимовий період. У пошуках здобичі пропливають десятки, а то і сотні кілометрів. На вбогому пайку йому протримаються складно: шлунок дорослого самця вміщує 15-16 кілограмів їжі.

Цей вид отримав свою назву на честь сера Джеймса Уедделла, командувача промислової експедиції в морі Уедделла. Цей тюлень звичайний і широко поширений по всьому узбережжю Антарктики. Чисельність на сьогоднішній день складає близько 0,8 млн. особин. Тюлень Уеддела досягає в довжину 3,5 метра. Може перебувати під водою до 60 хвилин. Ловить рибу і головоногих молюсків на глибинах до 800 метрів.

Восени тюлені Уеддела прогризають в молодому льоду отвори, через які дихають, прогризаючи новий лід, у міру його намерзання. Тому у старих тварин різці та ікла бувають зламані.

Морський леопард - вид справжніх тюленів, що мешкає в субантарктичних регіонах Південного океану. Свою назву отримав завдяки плямистої шкурі, а також із-за вельми хижої поведінки. Морський леопард харчується головним чином теплокровними хребетними, в тому числі пінгвінами і молодими тюленями.

Вчитель. Ми говорили про тварин цього материка, ні разу не згадали про комах? Чи можна тут побачити метеликів або жуків?

Повідомлення учнів

Ні, не тих чи не інших тут ми не зустрінемо. З комах зустрічається тільки один представник Belgica antarctica - вид безкрилих комарів-дзвінців з сімейства Chironomidae (загін двокрилі). Ендеміки Антарктики. Найбільш істинно сухопутні (не залишають поверхню землі) тварини Антарктиди.

Довжина тіла у самок дорівнює 1,5-3,2 мм (ширина - 0,3-0,5 мм), у самців - 1,6-2,5 мм (ширина - 0,3-0,85 мм). Колір покривів від темного червонувато-бурого до чорного (вусики, голова і ноги трохи світліше, коричневі). Очі дрібні, складаються з 35-40 фасеток. Антени лише трохи довше голови, складаються з 4 члеників: 1 і 3 сегменти короткі (їх довжина приблизно дорівнює ширині) і 2 і 4 довгі (вдвічі довше своєї ширини). Життєвий цикл триває близько року, зимують личинки і лялечки.

Дорослі особини виявляються з грудня по березень. Личинки живуть у моху, між коренів трав, в ґрунті в ущелинах скель, в нижніх частинах пташиних гнізд, в дрібних водоймах і калюжках з зеленими водоростями. Імаго знаходять на ґрунті, скелях, на снігу і, навіть, на тілах живих пінгвінів.

Вчитель. Які ж птиці зустрічаються на Антарктиді?

Повідомлення учнів

Влітку на прибережних островах і в оазисах гніздяться десятки видів птахів. Це, перш за все, антарктичний і сніжний буревісник, великий поморник.

Сніговий буревісник - типовий рід сімейства буревісників. Зустрічається на узбережжі Антарктиди і антарктичних островах. Особливість виду - птахи гніздяться в глибині Антарктиди, на відстані аж до 440 км від берега. Через це снігового буревісника вважають найпівденнішій птахом планети. Сніговий буревісник має біле оперення, чорний дзьоб і темні ноги. Довжина тіла 30-40 см, розмах крил - до 95 см, маса 240-460 г. Висиджування яєць триває 41- 49 днів, вигодовування пташеняти, до 7 тижнів. Пташенята покриті сіруватим пухом. Харчується сніговий буревісник в основному дрібною рибою і крилем.

Гігантський буревісник - найбільші з буревісникові. Розмах крил досягає 2 м, довжина тіла - 90 см, а маса 3-5 кг.

Пінгвін - своєрідний символ Антарктиди. З 18 видів загону Пінгвіноподібні тут зустрічаються 7 видів.

  • Антарктичний пінгвін
  • Імператорський пінгвін
  • Королівський пінгвін
  • Золотоволосий пінгвін
  • Пінгвін Аделі
  • Чубатий пінгвін
  • Папуаській пінгвін

Найбільші з них - імператорські - вагою до 50 кг і висотою до 120 см. Товстий шар жиру і водовідштовхуюче оперення дозволяють цим птахам виживати в суворих умовах Антарктиди. Оперення імператорського пінгвіна на спині чорне, а на грудях біле, що робить його в воді менш помітним для ворогів. Під шиєю і на щоках у них жовто-оранжеве забарвлення. Пташенята покриті білим або сірувато-білим пухом.

 

Природні багатства Антарктиди.

Проблемне питання.

Чому Антарктида була оголошена материком міжнародного співробітництва? (Відповіді учнів)

Вчитель. Антарктида недарма була проголошена материком міжнародного співробітництва. Наукові дослідження, що проводяться на материку, можуть стати ключовими для вирішення низки глобальних проблем. Від поведінки льодів Антарктиди багато в чому залежить зміна рівня Світового океану. В епоху глобального потепління його підняття може призвести до затоплення великих територій.

Подібно Арктиці, крижаний материк є своєрідною «кухнею погоди», що впливає на клімат південної півкулі і атмосферну циркуляцію в масштабах всієї планети.

Чисте небо і відсутність всіляких перешкод над Антарктидою дозволяють проводити астрономічні дослідження і вивчати процеси, що відбуваються у високих шарах атмосфери. Саме тут в 1985 році було виявлено скорочення озонового шару атмосфери, що призводить до збільшення рівня ультрафіолетової радіації, що надходить на Землю.

А скільки багатств приховують в собі надра Антарктиди! Перед ученими стоїть складне завдання - «заглянути» під потужну товщу льоду. Вже за попередніми оцінками вчених, в Антарктиді зосереджені великі запаси різних корисних копалин.

Води Антарктиди і прибережні райони материка - справжній природний заповідник, де в унікальних умовах мешкають живі організми, що пристосувалися до низьких температур повітря.

Очевидно, що в Антарктиді є робота не тільки для фахівців наук про Землю, а й для фізиків, біологів, інженерів, медиків, фахівців з космічної медицини. Для останніх Антарктида є своєрідною лабораторією по вивченню життєдіяльності людей в ізольованих екстремальних умовах.

Деякі туристичні агентства вже включили Антарктиду в перелік туристичних об'єктів. Круїзні лайнери щорічно доставляють на материк 5 - 6 тисяч туристів. Більшість з них висаджуються на Антарктичному півострові або пливуть уздовж суворих берегів до острова Росса, де розташований діючий вулкан Еребус.

Наукове і господарське освоєння Антарктиди йде інтенсивно, що викликає стурбованість у багатьох вчених. Щоб зберегти для планети Земля неповторний льодовий континент, в 1998 р представники 26 країн підписали Конвенцію, яка пропонує оголосити Антарктику Світовим парком. Залишаються чинними Договори про заборону китобійного промислу в Антарктиці, охорони флори і фауни, охорони морських біоресурсів і охорони навколишнього середовища.

 

V. Закріплення вивченого матеріалу:

Питання.

1) Які в мене є антарктичні оазиси?

2) Які факти свідчать про те, що Антарктида - пустеля?

3) У чому полягає своєрідність органічного світу материка? Чому життя тварин Антарктиди тісно пов'язана з морем?

4) Які природні ресурси становлять багатство Антарктиди?

Завдання. Заповніть таблицю, написавши до 10 прикладів

Птахи Антарктиди

Тварини Антарктиди

 

 

 

VІ. Підведення підсумків уроку

- В Антарктиді сформувався своєрідний органічний світ.

- Життя зосереджена переважно в прибережних районах. У водах Антарктики живуть кити, тюлені.

- Типові мешканці Антарктиди - пінгвіни. На берегах Антарктиди і островах багато птахів.

- В Антарктиді зосереджені унікальні природні ресурси - біологічні, мінеральні, кліматичні, інформаційні, колосальні запаси прісної води. З перших років відкриття Антарктида була і залишається територією, доступною для наукових досліджень всіх країн.

 

VIІ. Рефлексія в кінці уроку.

Розмова по колу: учні висловлюються одним реченням, вибираючи початок фрази з рефлексивного екрана на дошці:

  • Сьогодні я дізнався ...
  • Було цікаво…
  • Було важко…
  • Я виконував завдання ...
  • Я зрозумів, що…
  • Тепер я можу ...
  • Я відчув, що ...
  • Я навчився…
  • У мене вийшло …
  • Я зміг…
  • Я спробував…
  • Мене здивувало ...
  • Урок дав мені для життя ...
  • Мені захотілось…

 

VIІІ. Домашнє завдання

1) Повторити параграфи 32 і 33 підручника.

2) Намалювати з контуру Антарктиди малюнок «Контур Антарктиди схожий на …»

3) Уявіть, що ви очолюєте наукову експедицію вглиб материка Антарктида. Складіть опис вашого маршруту і перелік необхідного спорядження.

docx
Додано
19 червня 2021
Переглядів
3249
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку