Конспект уроку "Символи України. Диво-вишиванка. Оксана Караванська « Вишиванка»".

Про матеріал

Урок знайомить учнів з народно-поетичними символами України, символами-оберегами; розвиватє інтерес до традицій українського народу; сприяє формуванню національної свідомості ; виховує любов до рідного краю.

Перегляд файлу

С и с е н к о  Т е т я н а  В ас и л і в н а

Конспект уроку

Предмет: літературне читання

Клас: 4 

Дата проведення:

       Тема: Символи України. Диво-вишиванка. Оксана Караванська « Вишиванка».

Мета: Формування ключових компетентностей:

 вміння вчитися – вміти організовувати своє робоче місце, розраховувати час на виконання роботи; 

здоров’язбережувальна -  мати поняття про  поведінку  на  уроці,удосконалювати психічну та духовну складові здоров’я  чергування  пози  з   урахуванням  видів  діяльності;

соціальна – вміти виконувати соціальні  доручення,співпрацювати в групі  та  парі;

ІКТ – вміти переробляти інформацію, виділяти необхідне;

          Розвивати  загальні  мовленнєві  та  пізнавальні  здібності;

Формування предметних компетентностей:

 

ознайомити учнів з  народно-поетичними символами України, символами-оберегами; розвивати інтерес до традицій нашого народу; сприяти формуванню національної свідомості учнів; виховувати любов до рідного краю.

Обладнання: малюнки з народно-поетичними символами, Презентація, тексти для роботи в групах, тести для перевірки домашнього завданя.

Хід уроку

І. Організація учнів до уроку

Нумо, діти, підведіться!

Один одному всміхніться.

Пролунав уже дзвінок,

Починаємо урок.

ІІ. Перевірка домашнього завдання.

  • Тестування за текстом «Співуча глина»
  1. Про яку корисну копалину прочитаний вдома твір?

А) пісок;

Б) глину;

В) торф

     2. Про  який населений  пункт розповідається в оповіданні?

           А) Сорочинці;

           Б) Опишню;

           В) Полтаву.

     3. Назва прочитаного твору:

          А) «Співучий посуд»

          Б) «Співучий птах;

          В) «Співуча глина».

      4. Людина якої професії виготовляє посуд з глини?

           А) тесляр;

           Б) бондар;

           В) гончар.

  • Взаємоперевірка (СЛАЙД 3)

                     1.Б     2. Б    3.В     4. В

  • Демонстрація і презентація декоративного посуду учнями.

ІІ. Актуалізація опорних знань учнів

  1. Читання і доповнення вірша (СЛАЙД 4)

У всьому світі – кожен зна:

Є Батьківщина лиш одна.

І в нас вона одна-єдина:

Це наша славна ….. (Україна).

                                               Д.Комілевська           

 

2.Складання асоціативного куща до поняття Україна ( на дошці)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Учитель: Ми часто кажемо: сильний, як ведмідь; хитрий, як лис; стрункий, як тополя. Тут ведмідь виступає символом сили, лис — хитрості, тополя — стрункості.

Що ж таке символ? Якщо ми відкриємо тлумачний словник, то прочитаємо: «Символ – це знак, умовне позначення якогось предмета, явища». Свої символи є у кожної країни.

-Які символи України ви знаєте? (Відповіді дітей).

 Молодці, ви дуже добре знаєте державні символи України: прапор, герб, гімн. Про них ми більш детально поговоримо на наступному уроці.

-А чи знаєте ви, що символом країни можуть бути і природні об’єкти, наприклад, ріки, гори?

Так стародавні єгиптяни обожнювали ріку Ніл, від якої залежало життя всієї країни. Вірмени вважали за священний символ свого народу гору Арарат, а хто не чув про Фудзі — об'єкт поклоніння японців?

-Як ви гадаєте, яка річка є народним символом України? (Дніпро)

Так, саме Дніпро-Славутич оспіваний у численних піснях, думах, легендах. Дніпро — національна гордість, слава України. Проте в Україні є ще дуже багато різних природних об'єктів-символів, відомих і шанованих усім українським народом. Наприклад,  Говерла — гора, що височіє у Карпатах, а знають її по всій Україні, острів Хортиця — дорогий серцю кожного українця символ історії козацтва.

До своїх природних символів люди ставляться з особливим почуттям. Про них складають вірші і легенди, їх оспівують у піснях. Тому природні символи ще називають  народно-поетичними символами України.

ІІІ. Повідомлення теми і мети уроку

На сьогоднішньому уроці ви розширите свої знання про народно-поетичні  символи України, познайомитесь із символами-оберегами. А також прочитаєте розповідь української письменниці Оксани Караванської «Вишиванка».

 

ІV. Основна частина уроку

 Учитель

Співа соловейко про сонце й хмаринку,

Про любу Вкраїну, що квітне в барвінку.

І нам не наслухатись гарних пісень:

В садок під калину приходим щодень.

Квітне-пишається в лузі калина,

Пісня лунає в саду солов’їна.

Запитання: Які народно-поетичні символи України згадуються у цьому вірші? (Соловейко, барвінок, калина).

Учитель. Так, діти, калина біля вікна, барвінок, верба над водою, лелека, соловейко, мамина пісня, батькова хата, хліб, рушник  – все це наші народно-поетичні символи. Улюблені рослини-символи українського народу: дуб, тополя, барвінок, вишня, верба, калина.

  1. Поетична хвилинка

У народі говорять: «Без верби і калини нема України». Калину люблять і шанують в Україні. Про неї складено безліч пісень, віршів, приказок, загадок. Ось відгадайте одну: «Стоїть дід над водою з червоною бородою. Хто не йде, за борідку вщипне». (СЛАЙД 5)

 

 

 

 

Великий український поет Тарас Шевченко дуже любив цей поетичний символ України. В його віршах калина зустрічається аж 385 разів! Ось послухаймо.

 

 

 

 

 

 

1 учень

Сонце гріє, вітер віє

З поля на долину,

Над водою гне з вербою

Червону калину.

2 учень

Тече вода з-під явора

Яром на долину.

Пишається над водою

Червона калина.

3 учень

Защебече соловейко

В лузі на калині –

Заспіває козаченько,

Ходя по долині.

4 учень

Три явори посадила

Сестра при долині,

А дівчина заручена –

Червону калину.

Багато віршів великого Кобзаря стали піснями. В багатьох із них оспівується калина. Згадаємо вивчену пісню на слова Т.Г.Шевченка «Зацвіла в долині червона калина» (Виконання пісні з рухами)

А чи знаєте ви, що багато народно-поетичних символів мають ще й магічне значення? Так, наприклад, у народі вважається, що часник проганяє нечисту силу. Його розкладали по кутках столу на Святвечір. У весільний вінок вплітали часник, щоб ніяке зло не брало дівчину. А напередодні Івана Купала ним натирали вим'я корови, щоб відьма молоко не випила.
А осику використовували як засіб для боротьби з відьмами та вампірами. В огорожу ставили осикові кілки, щоб уберегти корову від зазіхань відьми.
Такі символи називають оберегами. Вони виникли ще у глибоку давнину.

Наші давні предки обожнювали природу і вірили в існування добрих і злих сил у ній. Намагаючись захиститися від зла, люди створили для себе цілу систему оберегів. Що це таке? Берегиня, обереги — це давні добрі символи. Їхнє коріння сягає глибини століть.

З деякими символами-оберегами ви зараз самостійно ознайомитесь у групах, а потім розкажете про них усім учням класу.

  1. Групова робота

І група

Завдання:

  1. Ознайомитися з інформацією про народно-поетичний символ-оберіг українського народу – вінок. Підготувати розповідь про віночок.
  2. Дати пораду дівчаткам: які квіти їм треба вплести у вінок.

Матеріал для опрацювання у першій групі

Український віночок – краса і оберіг

 (СЛАЙД 6)

https://image.jimcdn.com/app/cms/image/transf/none/path/s0fbbdb7ca06f71b2/image/ibd43edc1b157c7b0/version/1444066035/image.jpgДо українських народно-поетичних символів належить вінок. Українські дівчатка влітку ходили з непокритою головою, обвиваючи її стрічкою, а на свята надягали вінки. Вінок - це дівоча прикраса з живих або штучних квітів, колосків, пір’я. Був обов'язковим у вбранні нареченої на весіллі, а також у деяких інших звичаях та обрядах (гадання на Купала, коронування на обжинках).

Вважалося, що вінок із живих квітів захищає дівчину від напасників і лихого ока. Народ вірив, що дівчина, маючи на своїй голові вінок, володіє чарами. А ще вінок на голові і для здоров'я, тому є квіти, які потрібно обов'язково вплести.

До українського віночку вплітали різноманітні квіти, а всього в одному вінку могло бути до 12 різних квіток. Кожна квітка у віночку щось символізувала. Троянда - кохання; біла лілія - символ чистоти і невинності; волошка - простота, ніжність; вереск - самостійність; дзвоник польовий - вдячність; лавр - успіх, слава; мальва - краса, холодність; півонія - довголіття; ромашка - мир, ніжність, кохання; безсмертник - здоров'я роду людському; калина - символ краси та дівочої вроди, символ України.

ІІ група

Завдання:

  1. Ознайомитися з інформацією про народно-поетичний символ-оберіг українського народу – рушник. Підготувати розповідь про рушник.
  2. Розповісти про сімейні традиції, пов’язані із використанням рушника.

 

 

Матеріал для опрацювання в другій групі

Рушник - народний символ-оберіг України

(СЛАЙД 7)

https://images.ua.prom.st/269434650_w640_h640_912650.jpegРушник - народний символ-оберіг України. З давніх- давен на ньому вишивали магічний знак — Дерево життя. Над ним зображувалися зірки, які символізували зоряне небо. Від Дерева життя чітко відмежовується лінією підземний світ, у якому все зображалося в перевернутому вигляді (квіти голівками донизу). На рушник наносили обереги: ромби, квадрати, які символізували безперервність існування людського життя і природи.  Вишита восьмикутна зірка означала Бога, Сонце; хвиляста лінія — нескінченність життя;  калина — уособлення дівочої краси, молодості, кохання; виноград — символ благополуччя; квіткові пуп’янки вказували на дітей і продовження роду.

Рушники є добрими оберегами-охоронцями. Бережуть, щоб до хати не заходили злі духи.

Все життя українця пов'язане з рушниками. Рушником ушановували появу немовлят у родині, одруження дітей, зустрічали рідних і гостей, проводжали людину в останню путь, виряджали в далеку дорогу батька, сина, чоловіка й коханого.

Жінки ткали рушники в жіночі дні - середу, п'ятницю й суботу. Перший витканий рушник призначався для гостей. Він завжди висів на видному місці. Господиня в знак поваги до гостя давала йому рушник на плече чи в руки, брала кухлик із водою і люб'язно пропонувала свої послуги.

Старі люди говорили: "Не лінуйся, дівонько, рушник вишивати - буде чим гостей шанувати".

ІІІ група

Завдання:

1. Ознайомитися з інформацією про народно-поетичний символ-оберіг українського народу – хліб. Підготувати розповідь «Хліб - усьому голова».

2. Розповісти про те, як у сім’ї шанують хліб.

Матеріал для опрацювання в третій групі

Хліб - усьому голов

(СЛАЙД 8)

http://img0.liveinternet.ru/images/attach/c/4/128/997/128997198_41.jpgХліб належить до особливо шановних символів-оберегів українського народу. Він має круглу форму — форму сонця. Як сонце дає життя всьому, так і хліб живить усіх людей.

Жодне свято не проходило без хліба. При відвідуванні новонародженого йшли з хлібом, на весіллі не обходилися без хліба-солі, благословляли молодих хлібом, проводжали в останню путь знову ж таки хлібом.

З хлібом повязано безліч традицій. Коли будували хату, то спочатку випікали 4 хлібини і ставили їх на те місце, де мала будуватися оселя. На другий день дивилися, якщо хліб зник (поїли), то можна будувати сміливо: буде завжди вестися живність, усе буде добре.

В Україні хліб-сіль на вишитому рушнику то найвища ознака гостинності народу. А найбільшою святістю вважався хліб на столі.

Існує у народі повір'я, що хліб потрібно випікати у жіночі дні - середу чи п'ятницю.

Ще з пелюшок дитину привчали любити й шанувати хліб. У давніші часи немовля разом з материним молоком уживало хліб: замість сучасних сосок їм давали обгорнуту в полотняну тканину м'якушку-смоктунця.

Хліб на столі – то найбільше багатство. До нього треба ставитися зі святістю. А ще в народі кажуть: "Не кидайся хлібом – він святий". Кинути хліб – то великий гріх. Хліб завжди шанували, як святиню цінували.

Представники груп розповідають про символи-обереги (віночок, рушник,хліб та вишиванку) учням класу

ІV група

Завдання

  1.  Ознайомитися з інформацією про народно-поетичний символ-оберіг українського народу-вишиванку
  2. Ознайомити учнів з символом –оберегом.

Матеріал для опрацювання в третій групі

Вишиванка - символ українського народу

(СЛАЙД 9)

http://files.ub.ua/goods/goods-photos/319/101290_260304559_w800_h640_img_5556-86489542.jpg Вишиванка — сорочка, що символізує наш незламний український народ. Це гарно оздоблений символ, який обожнюють           справжні патріоти своєї землі! Починаючи із ХХ століття вишиванку почали носити окремо. Сьогодні дуже часто можна побачити людей, одягнених у стильні вишиті сорочки.

З ХІХ століття вишивка хрестиком є найпопулярнішим швом, який вдало застосовують у виготовленні українських вишиванок. Елементи орнаменту, які виконувалися хрестиком, найчастіше мали рослинний чи геометричний характер.

Геометричні візерунки – найпоширеніші серед орнаментів. Ромб – стародавній символ сонця, родючості та жіночої основи - приносив добру удачу та процвітання. Хвилясті лінії – символ води – уособлювали життєдайну силу, а горизонтальні – символ землі – родючість. Колокрес (хрест у колі) – знак сонця, що відводить зло, а криж (рівносторонній хрест) – знак вогню, що символізує духовне очищення.

Популярні у вишивці і рослинні мотиви. Листя дубу – символ сили та міцності, а калина – символ краси. У поєднанні ці символи часто зустрічалися на чоловічих сорочках. Мак – символ родючості та пам’яті роду, а китиці винограду уособлювали радість та сімейне життя. Троянди символізували кохання та молодість, а барвінок – вірність та вічність буття.

Зображення тварин та птахів, зокрема голубів, півнів та коней, захищали людину від злих сил. Вишиті парою птахи символізували шлюбну пару, а ластівки – добрі новини.

Представники груп розповідають про символи-обереги (віночок, рушник, хліб та вишиванку) учням класу

  1. Ознайомлення з твором Оксани Караванської «Вишиванка»

На екрані портрет письменниці (СЛАЙД 10)

Караванська Оксана

Караванська Оксана

 

               4. Повідомлення вчителя

Оксана Караванська - одна з найкреативніших дизайнерів України, її шоу завжди яскраві та феєричні, колекції гостро модні, обов’язково українські та абсолютно непередбачувані.

У 1996 році на конкурсі Alta-Moda колекцію Оксани Караванської відзначив П’єр Карден. З того часу Оксана Караванська – член Експертного комітету Української Ради Моди – брала участь у великій кількості модних подій як в Україні, так і за її межами.

Участь в Ukrainian Fashion Week, безпрецедентний для України благодійний тур з показами колекції найбільшими містами США та Канади, покази у Мілані, Парижі, Нью-Йорку, створення колекції Haute Couture спеціально для закриття Міжнародного пісенного фестивалю Eurovision 2005, реєстрація другої лінії OK’ by oksanakaravanska, OK’ for men та O’KIDS,  створення перших українських дизайнерських парфумів, створення унікальної лінії Vyshyvanka Couture, успішний вихід на ринок США – усе це складає біографію дизайнера.

Стильна книжка для панянки обкладинка              (СЛАЙД 11)

Анотація

Як доречно вбратися на дискотеку, весілля, до школи, з чим носити вишиванку і як використовувати правильно аксесуари? Як додати шарму своєму образу і водночас почуватися невимушено? Чи мусять кольори торбинки та взуття бути ідентичними? Чи варто зловживати косметикою, якщо ти – дівчинка-підліток? На ці та інші дівочі запитання відомий модельєр Оксана Караванська дає відповіді у своїй «Стильній книжці для панянок». А водночас розповідає про цікавинки з історії моди та кумедні епізоди власного дитинства. Книжку проілюструвала Анастасія Стефурак. Координатор проекту - Галина Гузьо. 

 

 

 

 

 

 

  1. Читання твору вчителем.(демонстрація вишиванок)

               (СЛАЙД 12 )                                        ( СЛАЙД 13)                                   ( СЛАЙД 14)                                (СЛАЙД 15)

 

 

https://tatet.ua/uploads/15267/item/zoom/i1657330-00279a.jpg              http://kiev.simf.name/catalog/images/dir1/01-2015/0.20657500%201422278088_132764683_w640_h640_bluza_vishita_zhinocha_2.jpg            http://cdn-nus-1.pinme.ru/tumb/600/photo/ec/5e/ec5e5c3baeba05a4fa2186c2ce83bd7a.jpg         https://krestik.kiev.ua/sites/default/files/embroideries/zhenskaya-vyshuvanka-rozu-sinie.jpg

                                    ГУЦУЛЬСЬКА                               БУКОВИНСЬКА                            ПОДІЛЬСЬКА                                ПОЛТАВСЬКА

  1. Бесіда за змістом.
  • Про який оберег ви почули ?
  • Що ми називаємо вишиванкою?
  • Від чого залежить візерунок на ній?
  • Які вишиванки запам’ятали?
  1. Словникова робота  (СЛАЙД 16)

Пацьорки – намисто, намистини.

Крайкажіночий пояс із кольорової пряжі.

Мережка- ажурний візерунок на місці висмикнутих ниток.

Принт – зображення, надруковане на тканині.

  1. Артикуляційна гімнастика

Вправи «Кицька», « Конячка», « Цукерка» тощо.

  1. Читання тексту учнями «Естафетою»

V. Підсумок уроку

           Рефлексія. Вправа «Мікрофон»

 

VІ. Домашнє завдання. (СЛАЙД 17) Середній рівень- прочитати текст «Вишиванка»;

                                                                  Достатній рівень - прочитати текст «Вишиванка» і намалювати народно-поетичні символи (на вибір);

                                                                  Високий рівень - прочитати текст «Вишиванка» і підібрати загадки, прислів’я, легенди про вишиванку..

 

 

 

doc
Додав(-ла)
Сисенко Тетяна
Додано
21 березня 2018
Переглядів
2550
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку