Конспект уроку та презентація на тему"Японська поезія.Хайку..Світ природи у віршах. Особливості віршування"

Про матеріал
конспект уроку та презентація на тему: "Японська поезія. Хайку. Світ природи у віршах. Особливості віршування".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

СВІТ ЯПОНСЬКОЇ ПОЕЗІЇХАЙКУ日本

Номер слайду 2

Японія -держава,що разташована на островах( острови Хонсю, Сікоко и Кюсю, Хоккайдо, усього біля 4 тисяч островів)日本Столиця – Токіо東京都シンボルマーク , とうきょうとしんぼるまあ То:кё:то симбору ма:ку. Державний устрій –конституційна монархія.Імператор – Нарухіто.

Номер слайду 3

Державна атрибутика. Герб Японії - квітка хризантеми, є офіційною емблемою Імператорського клану. Японський прапор називається. Хіномару. Японія – Країна вранішнього сонця, тому на прапорі зображено сонце.

Номер слайду 4

日本Орігамі-折り紙 орі — «складати», камі — «папір», тобто «складений папір») — мистецтво складання паперу. Метою цього мистецтва є створення витворів шляхом використання схеми геометричних  згинів і складок.

Номер слайду 5

Токонома – декоративна ниша у японському будинку, де розміщується традиційна прикраса: живопис або ікебана, або каліграфічний надпис на шовку.

Номер слайду 6

Кімоно нагадує собою Т-подібний халат. Його довжина може різнитися. Одяг закріплюється на тілі поясом обі(帯), який розташований на талії. Кімоно́ (яп. 物, кімоно,«вбрання»; яп. 和服, вафуку, «японський одяг») — традиційний одяг в Японії. 日本日本

Номер слайду 7

(яп. 生け花, 活け花, いけばな, «живі квіти») — традиційне мистецтво аранжування квітів у Японії . Виникло 600 років потому, як ритулал підношення квітів богамІКЕБАНА -У композиції присутні три елемента,що відзначають початок життя: Небо,Земля,Людина. Втілюються квіткою, травою,гілками.

Номер слайду 8

(яп. 枯山水 карэсансуй, букв. «сухі пагорби и води»), також «сэкитэй» (яп.石庭, букв. «сад каміння») Сад каміння Рёандзи.mp4 Сад каміння -

Номер слайду 9

Свято квітучої сакури. Хануми. Квітуча сакура –символ плинності життя

Номер слайду 10

Тядо- свято чайної церемонії( Шлях Чая)

Номер слайду 11

Філологічна сторінкаІєрогліфи- назва писемних знаків, якими користуються японці-漢字仮名交じり文 кандзи кана мадзирибун. Сабі - зосередженість, спокійна радість самотності. Сіфі - усвідомлення гармонії прекрасного. Наусомі - глибина проникнення. Літературні постулати:

Номер слайду 12

Японська поезія. Між нами нема чужинців,Ми всі друг другу брати. Коли квітнуть вишні…

Номер слайду 13

Філологічна сторінка. Сідзукаса яІва- ні симіїру. Семі-но- кое. Тиша навкруги. Проникає до серця скель. Тихо дзвенять цикади…

Номер слайду 14

Що незвичайного у цих віршах?Мала форма, коротенькі,прості, немає рими. Про природу,про почуття. Спонукає до роздумів. Хайку – ліричний твір про про природу. Складається з 3 рядків та 17 складів(з розподілом на тричастини:5-7-5)

Номер слайду 15

Мацуо Басьо –відомий японський поет.1644-1694 За життя Мацуо Басьо здобув визнання через свої твори у жанрі спільної творчості хайка, но ренґа; нині, після століть досліджень і коментарів, він є визнаним як найвеличніший майстер коротких та чітких хайку, або, як вони звались у минулому, хокку. Сам Басьо також вважав своїм найбільшим досягненням участь у складанні ренґа. Він говорив: «Багато хто з моїх послідовників можуть написати хокку так само добре, як і я сам. Але тільки у складанні строф хайка я показую себе — справжнього»[6]. Творчість Басьо відома у багатьох країнах світу і перекладена багатьма мовами, а в Японії його поезія відтворена на пам'ятниках і у визначних місця .松尾芭蕉, まつお ばしょう

Номер слайду 16

Проба пера. Японська поезія. Погляд не відірвати –Луна над Фудзіямою,Мир і спокій навкруги. Батьківщина моя. Який чарівний світ. Батьківщина моя. Для довідок:

Номер слайду 17

Качается, качается. На листе банана…………………….. Кикаку Лягушонок маленький. Тільки повіє вітерець -С гілки на гілку верби ………………………… Кабаясі Іса. Метелик перелетить

Номер слайду 18

Из сердцевины пиона Медленно выползает пчела…Сакура стара -невже справді зацвіла?  Спогад, ніби дим…О, с какой неохотой!

Номер слайду 19

Бачили все на світі Мої очі - і повернулися До вас, білі хризантеми. Опадає півонія – Впала пелюстка , на неї Мацуо Басьо. Друга , третя.

Номер слайду 20

Минула весняна ніч,. Білий світанок обернувся……………………………………….. Мацуо Басьо. Лист опалий зловилоІ лапкою притиснуло обережно………………………………………. Кумедне кошеня Морем квітучої вишні

Номер слайду 21

Висновок: Хайку – ліричний вірш про єдність природи та людини. Особливістю є своєрідна поетика, мала форма, відсутність рими. Потребує особливої уваги щодо ритмики вірша.

Номер слайду 22

Домашнє завдання : Прочитати статтю підручника про Мацуо Басьо; вивчити літературознавчі терміни по темі; скласти власні хайку*(5-6)

Номер слайду 23

ありがとう аригато

pptx
Додано
25 березня 2020
Переглядів
1563
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку