Конспект уроку "Технічне креслення" за темою «Поняття про розріз»

Про матеріал
Багато предметів має внутрішні порожнини, обриси яких на кресленнях можна показувати штриховими лініями. Проте кількість таких ліній залежно від складності форми предмета може бути значною, деякі з них можуть суміщатися між собою, або контурними лініями.
Перегляд файлу

Поняття про розріз.

Багато предметів має внутрішні порожнини, обриси яких на кресленнях можна показувати штриховими лініями. Проте кількість таких ліній залежно від складності форми предмета може бути значною, деякі з них можуть суміщатися між собою, або контурними лініями. Внаслідок цього креслення стане малозрозумілим, воно не даватиме повне уявлення про форму зображеного на ньому предмета. Щоб якнайчіткіше показувати на кресленнях обриси внутрішніх контурів предметів., застосовують зображення , які називають розрізами.

На малюнку зображено три вигляди предмета: головний, зверху та зліва. Внутрішні контури показано на виглядах лініями невидимого контуру. На іншому малюнку показано той самий предмет, але на місці головного вигляду розміщено більш виразне зображення : на ньому невидимі контури наведені суцільними основними лініями. Це і є розріз. Він утворений так само, як і переріз – уявним розрізуванням предмета умовною січною площиною. Передню частину предмета умовно видалено. Частину предмета, яка розміщена в січній площині, на розрізі виділено штриховкою.

Зображення розрізу, суміщене з площиною креслення, містить не тільки фігуру, одержану в січній площині, а і ті контури предмета, що перебувають поза нею. Таким чином слід вважати, що розріз - це зображення предмета, уявно розрізаного січною площиною. На розрізі зображають те, що утворюється в січній площині і поза нею.

 

                     

Утворення перерізу і розрізу відбувається однаково. Проте між ними є відмінність. Вона полягає у тому, що переріз являє собою тільки ту фігуру, яка безпосередньо розміщена в січній площині. На розрізі, крім фігури перерізу, показують ще й те, що перебуває за січною площиною. Ось чому слід пам’ятати, що розріз вміщує переріз.

docx
Додано
21 травня 2020
Переглядів
934
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку