Конспект уроку " Види клумб "

Про матеріал
Конспект заняття познайомить учнів з видами клумб,їх різноманітністю, навчить розрізняти клумби за ознаками.
Перегляд файлу

Тема: Клумби, їх види.

Мета:

навчальна: продовжувати знайомити учнів із різноманітністю клумб, їх видами;

розвивальна: розвивати інтерес учнів до творчої уяви, єстетичний смак, пізнавальний інтерес до різновиду клумб,

зацікавленість в уроці «квітникарство»;

виховна: виховувати бажання робити світ прикраснішим, бережливе ставлення до рослин;

Тип уроку: вивчення нового матеріалу.

Матеріали: Картинки  «Види клумб», «Однорічники», «Дворічники», «Багаторічники» мульмедійне обладнання, відеоролик клумби.

Хід уроку.

І. Організаційний момент.

Не просто слухати, а чути.

Не просто дивитися, а бачити.

Не просто відповідати, а міркувати,

Дружно і плідно працювати.

ІІ. Актуалізація опорних знань учнів.

Повторимо пройдений матеріал

На уроках квітникарства ми з вами вивчили три вида рослин це…?

1.  Рослини, які  ростуть квітнуть, один рік… (однорічними)

 Рослини,  які в перший рік життя розвиваються, а квітнуть і дають насіння  на другий рік, називається… (дворічними)

 Рослини, у яких кожен рік надземна частина на зиму відмирає, а з весною росте нова, називається… (багаторічними)

2. Які основні роботи на квітниках?

3. Які квіти ростуть на нащій шкільній клумбі?

4. Які квіти  назвають символами україни ?

Роздавальний дидактичний матеріал «Розклади картинки стосовно назві,та визнач символ України.»

ІІІ. Мотивація навчальної діяльності.

IV. Повідомлення теми та мети уроку.

Учитель записує тему на дошці та повідомляє учням.

V. Вивчення нового матеріалу.

Стаття та відео по темі : http://poradu24.com/sadigorod/yaki-vidi-klumb-buvayut-i-yak-vibirati-roslini-video.html

Що таке квітники.

1. Різновиди клумб і рекомендації щодо їх облаштування

Квіти при оформленні клумб потрібно підбирати так, щоб вони зберігали свій декоративний вигляд якомога довше. Саме тому, вибираючи рослини, звертайте увагу на ті, які виділяються своїм тривалим цвітінням, або розпускаються кілька разів за сезон. Тим більше, що існує чимало різноманітних сортів рослин, чагарників і квітів, з допомогою яких ви зможете створити клумбу.

Якщо ви підбираєте рослини, які можуть швидко втратити свій декоративний вигляд, їх слід висаджувати маленькими групами між сортами, які розвиваються пізніше. Таким чином, ви створите безперервно квітучу клумбу. Важливо враховувати особливості клімату, які також впливають на ріст рослин. Важливо пам’ятати, що деякі чагарники не сусідять один з одним, заважаючи розвитку і зростання, і поблизу їх висаджувати не варто. Існують різноманітні види квіткових клумб, головне, правильно підібрати рослин і оформити їх в одному стилі з вашим садовою ділянкою.

Перш ніж ви приступите до створення квітника, визначитеся з тим, яким ви його хочете бачити після закінчення робіт. Щоб було простіше, намалюйте на папері поетапний план, в якому відображаються такі характеристики клумб, як розмір, форма квітника, а також назва рослин. Не забудьте, що краще створювати невеликі за розмірами території. По-перше, так вони вигідніше виглядають, а по-друге, доглядати за подібними квітниками досить складно.

 Основним елементом зеленого будівництва являються квітники, в які входять клумби, рабатки, групи, поодинокі та інші посадки на фоні газону. Але в квітковому оформленні потрібно враховувати відповідні співвідношення, розміри. Надмірна насиченість парків, скверів, садків та інших об’єктів озеленення квітниками нераціональна і не завжди виправдана. При проектуванні квітника потрібно керуватись головним принципом – підпорядковувати квіткове оформлення загальній меті даного об’єкту озеленення, враховувати біля якого об’єкту його розбивають – чи меморіалу, скверу, адміністративної споруди, палацу і т. і. В такому випадку квітники повинні привертати увагу до архітектурної споруди і підкреслювати їх особливості.

Але може бути інша мета – створити у глядача гарний настрій завдяки красі квітів, їх кольору, формі, аромату, свіжості і неповторності. В такому випадку не оформлення підпорядковується архітектурному замислу, а навпаки архітектурні ансамблі і деталі зливаються в гармонії з квітами.

Для кращого виявлення всіх якостей квітів і других рослин, які використовуються в озеленені при створені парків, садків, скверів і окремих квітників керуються такими класичними стилями: регулярним (геометричним, класичним, французьким) і ландшафтним (англійським, природним).

Створення квітників починається з проєкту.

Під квітником розуміють площу призначену для оформлення різних об’єктів, на якій розміщені газони, доріжки, однорічні і багаторічні квітучі і декоративно-листяні рослини різної висоти, а також малі архітектурні форми.

Читання учнів по черзі.

Види клумб.

Альпінарій – кам’янистий сад або гірка, штучно створена споруда, яка імітує альпійський ландшафт. В альпінарії в єдиному комплексі повинні поєднуватись краса каменя і рослин – однорічників. Багаторічників, кущів. Як правило це ділянки площею від 2 до 200 м2 і висотою від 0.5 до 10 м Альпінарій здебільшого використовується в парках ландшафтного стилю. Являючи собою куточок що відображає гірський кам’янистий ландшафт. Одночасно з використанням каменя в альпінарій доречно включати воду у вигляді джерела або водоспаду. Альпінарій споруджують з осені. До весни закінчується осадка грунту. На гравійну дренажну основу насипають пагорб землесуміші з родючої дернової землі з торфом, крупнозернистим піском і мілким гравієм. Після чого цей пагорб обкладають камінням різного розміру і форм, але бажано одної породи (вапняк, граніт, базальт) Рослини висаджують весною, здебільшого зимостійких альпійської флори.

Рабатки (грядки) - форма квітника, яка являє собою видовжені ділянки землі у вигляді грядок, засаджених квітковими та декоративно-листяними рослинами. Другими словами рабатки – це квіткові грядки, які розміщені вздовж доріг, площ або будівель.

Рабатка на даче + фото

Поодинокі, або солітерні посадки – називають одну із форм насадження окремої однорічної чи багаторічної рослини на фоні газону, квітника, парку чи скверу, малих архітектурних форм і т. д. Рослини вибирають, керуючись в кожному конкретному випадку окремо: висота, колір листя, квітів, плодів та ін. характерні ознаки. Декоративність солітерів повинна бути бездоганна у всіх відношеннях: сильна облистяність, чудовий габітус, оригінальність листя, рясне і довге цвітіння і т.д. Рослини з більш мілким листям та квітами практикують розміщувати блищи до доріг, площадок, алей, а рослини з крупними листками та яскравими квітами подалі, де вони проглядаються здалеку.

Фізхвилинка для очей: https://www.youtube.com/watch?v=T9-CnfdD340

Міксбордери – багатогрупові та багаторядні змішані посадки декоративних рослин (багаторічників, дворічників і однорічників), розміщених у вигляді природних груп біля стін, споруд, по краю більш високих посадок. Для міксбордерів підбирають рослини так, щоб забезпечити безперервність цвітіння квітника з весни до пізньої осені. Висота рослин поступово збільшується зі сторони огляду від низькорослих до високих. А рослини розміщують так, щоб площа квітника постійно була вкрита квітами різноманітного кольору. По краю міксбордера висаджують бордюр. Однорічники як правило висаджують між багаторічниками. Місце для міксбордера вибирають сонячне, тому висаджують здебільшого світлолюбні рослини.

Пошаговое устройство миксбордера из многолетников своими руками (+ ...

Бордюри – форма квітника, яка слугує каймою або облямівкою квітково - чи декоративнолистяних посадок (контур клумби, вздовж доріжок, рабаток, газону, алей. Інколи бордюри називають рамкою чи каймою.Бордюри облаштовують шириною 10-40см в 1-5 рядів, в залежності від величини, рослини і характеру самого бордюра. Висаджують полоси квітучих, килимових, однорічних чи багаторічних низькорослих (до 20см), з декоративними листками рослини. Це можуть бути природно ростучі рослини, живоплоти не більше 0,7-1м і незначну ширину, висаджені з інтервалами, розрахованими на повне змикання крони.

Партер – парадний квітник, який знаходиться перед будівлею або в центрі парку, скверу і т.д. В садово-парковому будівництві партер являє собою декоративне облаштування на горизонтальній площині в чітко витриманому стилі квітково-декоративного оформлення (геометричної форми) здебільшого біля входу у парк, сквер, сад, перед спорудою і складається з кількох елементів: газонів, спеціально підібраних декоративно-листяних і квіткових рослин, доріжок, малих форм архітектури об’єднаних і організованих квітковою композицією в єдине ціле.

Геометрическая партерная клумба

Дидактичний матеріал « Визначення де яка клумба » (Картинки клумб)

Фізхвилинка: https://www.youtube.com/watch?v=7UIHVxIDc8M&t=20s

Самостійна робота учнів (планування квітника)

Допомога вчителя (за словниковою інструкцією, за допомогою поетапного плана Картинок.)

VI. Підсумок уроку.

Рефлексація

-Чи сподобалось вам?

-Що запам яталось більш за все?

-Щоб хотіли бачити на уроці?

Виставлення оцінок.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Воловиченко Галина Андріївна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
1 травня 2020
Переглядів
1215
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку