Конспект уроку виробничого навчання з теми: "Організація обслуговування відвідувачів"

Про матеріал
Матеріал до уроку виробничого навчання за професією "Офіціант" з теми: "Організація обслуговування відвідувачів"
Перегляд файлу

Як організувати фуршет

http://food.ua/sites/default/files/publications/36655/57720.jpg

 

 

Фуршети все частіше замінюють традиційні святкові, ювілейні, весільні банкетні застілля. Фуршети дозволяють гостям більше спілкуватися один з одним, а не замикатися тільки на сусідах по банкетному столу. Такі бенкети — відмінна ідея накрити красиво стіл.

 

http://food.ua/sites/default/files/imagecache/bin/publications/36655/57717.jpg

 

Слово «фуршет» прийшло до нас з Франції та переклад у нього абсолютно банальний — «виделка». І це не випадково, оскільки саме цей столовий прилад вважається головним на фуршеті, так як до столу подаються легкі закуски, фруктові салати і різні асорті. Популярність фуршету полягає навіть не в широкому виборі різних закусок. Невимушена обстановка, легка і дружня атмосфера протягом усього свята — ось головні якості цього заходу.

При організації фуршету потрібно пам’ятати про те, що стіл з закусками повинен розташовуватися не посередині торгівельної зали, як це прийнято на звичайному застіллі, а осторонь, щоб залишався простір для пересування гостей. Але і ставити стіл впритул до стіни теж не рекомендується, оскільки у кожного бажаючого повинна бути можливість підійти до нього з будь-якого боку.

Прикрашаємо стіл для фуршету

Стіл повинен бути достатньо великим, щоб помістити  безліч страв. Іноді поєднують один з одним два столи, накриваючи їх довгою скатертиною, але при цьому столи повинні бути однієї висоти. Ніжки столу повинні бути прикриті скатертиною.

http://food.ua/sites/default/files/publications/36655/57726.jpg


Стільці навколо столу не ставляться. Вони можуть бути розставлені по периметру стін або групами навколо невеликих журнальних столиків. Бажано, щоб у приміщенні, де буде проходити фуршет, був хоча б один диван.

Закуски для фуршету краще всього розташувати на різних рівнях. Не забудьте і про прикраси — квіти і свічки прекрасно впишуться в таку незвичайну сервіровку стола.

У сервіровці дуже важлива послідовність розташування. Ліворуч ставиться стопка тарілок, а вже далі йдуть закуски. Для того щоб гостям було зручно брати закуски, закусочні тарілки розташовуються на краю стола, далі йдуть глибокі тарілки, салатниці, блюда з хлібом. Серветки і столові прилади встановлюються справа. Якщо у фуршеті передбачаються гарячі закуски, подбайте заздалегідь про блюда з підігрівом.

Обов’язково розрахуйте кількість чистого посуду. На кожній тарілці зі стравами повинен лежати відповідний прилад, за допомогою якого можна покласти порцію собі на тарілку. Спеції ставляться традиційні — сіль і перець. Якщо до страв потрібні соуси, то вони розміщуються поряд з відповідними стравами.

Які страви мають бути на столі?

Не обов’язково фуршет повинен включати в себе як холодні закуски, так і солодке. Не забороняється влаштовувати солодкі вечірки, де представлені тільки десертні закуски. Подібні фуршети особливо гарні для дамського товариства: легкі вина, тістечка і цукерки, фрукти є безпрограшними складовими дівочої вечірки.

http://food.ua/sites/default/files/publications/36655/57725.jpg

Організовуючи фуршет, постарайтеся, щоб вибір напоїв був досить широким. Хороше вино, шампанське, крюшон, пиво, в тому числі і безалкогольне, ну і більш міцні напої. Не забувайте і про різні соки і мінеральну воду. До речі, для напоїв найкраще встановити окремий стіл, так ви уникнете плутанини і суєти серед гостей, кожному буде зручно і комфортно, а це головне на будь-якому святі.

Безалкогольні напої при сервіруванні розливаються по келихах або подаються в глечиках. Алкогольні напої ставлять у відкритих пляшках групами на різних кінцях столу, поруч з келихами. Для використаного посуду поруч з головним столом ставиться додатковий, маленький, на який гості будуть складати брудний посуд.

Важливим також є і декор фуршетного столу. Залиште в центрі місце для букета квітів, кошиків з цілими фруктами, свічок, статуеток. Взагалі можна використовувати як їстівний, так і неїстівний декор. Оформлення фуршету повинно бути не менше продуманим, ніж оформлення традиційного святкового столу.

До букетів для банкетного столу пред’являються деякі додаткові вимоги. Наприклад, в них не слід включати квіти з сильним запахом, тому що, можливо, деяким з гостей це не сподобається. Рослини повинні бути бездоганно чисті, не можна допускати, щоб на стіл обсипалися пелюстки, листя і пилок рослин.

Для фуршету не обов’язково готувати складні страви: пироги, салати, м’ясні нарізки і сири виглядають дуже апетитно і всім подобаються. Щоб було ще простіше, вибирайте такі страви, які можна подавати холодними.

http://food.ua/sites/default/files/publications/36655/57724.jpg


Страви для фуршету обов’язково повинні подаватися вже нарізаними і поділеними на порції — вони повинні бути в такому вигляді, щоб гостям було максимально зручно покласти їх на індивідуальну тарілку і пригощатися, що називається, «на ходу». Якщо це риба, то у вигляді філе, якщо шматочки курки, то без кісток.

Прослідкуйте, щоб були м’ясні, рибні та вегетаріанські страви в залежності від смаку гостей. Щоб ніхто з гостей не пішов голодним, подайте хліб, чіпси, оливки, маслини і горіхи.

Канапе — ідеальна закуска для фуршету

 

Основные виды канапе. Примеры, фото | Женский журнал SarafanОсновные виды канапе. Примеры, фото | Женский журнал Sarafan

 

Канапе — це маленькі закусочні бутерброди. Це найбільш проста, але досить ситна в закуска, яка ідеально підходить для фуршету. Перевага канапе в тому, що готувати їх можна за різними рецептами. Принцип приготування канапе однаковий. Береться чорний або білий хліб, нарізується скибками товщиною 0.5 см, після чого з нього формуються невеликі порційні шматочки різноманітної форми. Кірка з хліба попередньо зрізується. Форму майбутнім бутербродам можна надати за допомогою звичайного кухонного або спеціального фуршетного ножа.

http://food.ua/sites/default/files/publications/36655/57722.jpg

 

 Канапе можна зробити квадратними, круглими або трикутними. Якщо у вас є металеві формочки для тіста, то з їх допомогою канапе можна надати фігурну форму. Хліб може бути свіжий або ж злегка підсушений в духовій шафі. Найбільш популярна основа для канапе — це французький батон. Зверху хліб змащується соусом або маслом, залежно від рецепту, на який вже кладеться сама закуска і її прикраси. Подавати канапе можна як з приладом, за допомогою якого бутерброд перекладається на тарілку, так і на маленьких шпажках, що є ще більш зручним. З вершковим маслом можна багато експериментувати. У нього можна додати оселедець, креветки, асорті із зелені, часник, балик та ін. Все це, звичайно, додається до масла у перетертому вигляді. В результаті ви отримаєте оригінальне масло за смаком, яке зробить особливими навіть найпростіші бутерброди.

Ще одне рішення для фуршету — тарталетки. Це кошички з тіста, в яких подаються закуски або салати. Діаметр тарталеток може бути різним — від 3 см і більше. Іноді формочки з тістом наповнюють готовою начинкою і разом з нею запікають у жаровій шафі.

 

http://food.ua/sites/default/files/publications/36655/57723.jpg

 

У тарталетки можна також викладати будь-які салати. Єдина вимога — салати не повинні бути занадто рідкими, щоб тісто не розм’якло. З цієї причини овочеві салати, які дають сік, в тарталетки не кладуть.

http://food.ua/sites/default/files/publications/36655/57719.jpg


 

Крім традиційних тарталеток з тіста можна приготувати сирні тарталетки. Вони дуже швидко готуються і ефектно виглядають при подачі різних страв. У них також можна подавати салати, морепродукти, жульєни, в принципі все, що вам подобається.

 

Цікаві закуски для фуршетного столу

Дуже часто на свята подають фаршировані яйця і фаршировані помідори. Така закуска завжди подобається гостям. Дуже смачні закуски для фуршету виходять зі свіжого солодкого перцю. Класичною начинкою буде бринза, сметана, часник і зелень. Але можна і пофантазувати. Паста з креветок або відварний рис із зеленню, шинкою і соусом смакують просто ідеально. До того ж, відварений рис збільшить кількість начинки і зробить її м’якою і ніжною.

Маленькі пиріжки з дріжджового або листкового тіста навіть зі звичайною начинкою, наприклад, м’ясом, капустою, картоплею з грибами, мають незмінний успіх. Найголовніше — маленький розмір пиріжків, на «один укус».

http://food.ua/sites/default/files/publications/36655/57721.jpg


Закуска для фуршету, яку можна приготувати заздалегідь і подати в холодному вигляді — маленькі млинці з різними начинками, наприклад, з червоною ікрою або сьомгою. Замість млинців можна використовувати лаваш. Така закуска має апетитний і оригінальний вигляд.

Філе червоної риби можна витончено згорнути в бутон троянди. Сир і виноград можна нанизати на шпажки і встромити в половинку яблука. Таким чином вийде красива прикраса столу.

Усі страви подать на стіл вже порізаними на порціонні шматочки

Салати можна подати у порціонних креманках або келихах для мартіні. Свіжі та мариновані овочі або гриби можна нанизати на невеличкі шпажки. Це можуть бути помідори черрі, шматочки болгарського перцю, кружечки огірків, оливки, маслини та ін.

Заздалегідь наріжте сири, запіканки, пироги та десерти, щоб гості могли легко взяти собі порцію. Викладіть на блюдо нарізані курячі грудки, помідори черрі, листя руколи і крес-салату, прикрасьте хрустким беконом і підсмаженими кедровими горішками, збризніть бальзамічним оцтом.

 

Десерт — відмінне завершення свята

Завершити святкову трапезу можна спокусливими десертами. Відмінно підійде для фуршету чізкейк, адже він має красивий вигляд і легко нарізується. До того ж, його можна приготувати заздалегідь. Спробуйте приготувати трайфл. Це традиційний англійський десерт зі шматочків бісквіта, просочених кремом, фруктів і збитих вершків. Зазвичай трайфл викладається шарами у великій скляній креманці.

Чудовим завершенням фуршетного столу стане торт. Цей десерт завжди користується успіхом. Не забудьте і про свіжі фрукти. Їх можна красиво нарізати, а можна, додавши трохи фантазії, зробити ефектні корзинки зі свіжих фруктів. Подайте до них збиті вершки і безе або пісочне печиво.

 

Фруктова нарізка на святковий стіл: кошики, композиції з гуртків і інші  приклади | Рецепти від Олесі

 

 

При всій своїй простоті фуршет все-таки вимагає певних зобов’язань. Адже будь-яке свято, продумане і підготовлене заздалегідь, порадує гостей набагато більше, ніж банальне меню і стіл, заставлений різномастими стравами.

 


 

 

docx
Додано
13 листопада 2020
Переглядів
846
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку