конспект уроку "Води суходолу Південної Америки"

Про матеріал
Конспект уроку "Води суходолу Південної Америки" включає цікаві додаткові матеріали. Презентація додається.
Перегляд файлу

Тема:Води суходолу Південної Америки.

Найбільші річки

Мета уроку:

Освітня: ознайомити із загальними рисами вод суходолу материка, основними річковими системами; сприяти розумінню впливу клімату та рельєфу на формування та розподіл вод суходолу; вдосконалювати уміння та навички характеризувати найбільші річкові системи материка; виявити залежність розподілу водних об’єктів від кліматичних особливостей; відзначити багатство поверхневих та підземних вод материка. Виявити особливості використання людиною водойм Південної Америки.

Виховна: Сприяти формуванню світоглядних ідей про взаємозв’язки та єдність компонентів природи на основі матеріалу про вплив кліматичних умов на живлення та режим річок, а рельєфу – на характер їх течії. Розвиваюча:  Розвивати у школярів інтерес до вивчення географії; розвивати логічне мислення учнів, вміння обґрунтовувати свої погляди, робити висновки та порівняння.

Обладнання: фізична карта Південної Америки, підручники, атласи, контурні карти, авторська презентація.

Основні поняття: води суходолу, басейни річок, річкова система, режим, живлення, водоспад, тектонічне озеро, озеро-лагуна, льодовик, підземні води.

Тип уроку: вивчення нового матеріалу.

Хід Уроку

І. Організаційний момент

У нас сьогодні незвичайний урок, на ньому присутні гості

Ми раді вітати вас на уроці,

Щоб ви подивились, які ми в роботі

Як вміємо слухати і працювати

Знаннями своїми усіх дивувати.

Але спочатку ще ми пригадаємо

Що уже вивчили, що добре знаємо!

ІІ. Актуалізація опорних знань та вмінь, оголошення теми та мети уроку

  • Який материк ми з вами вчили  на попередніх уроках?
  • Яку тему ви готували на домашнє завдання?
  • Чим особливий клімат материка Пд. Америка?
  • Які причини впливають на формування клімату? (Назвіть основні кліматотвірні чинники?)
  • Чи схоже ГП Пд. Америки з ГП  Африки?
  • Чому на відміну від Африки  у Пд. Америці багато опадів?
  • Як впливає рельєф на клімат материка?
  • Чи може клімат впливати на наявність річок та озер на материку?

Отже, як бачимо ми поступово наблизились до теми нашого уроку, яку запишемо у своїх зошитах:  «Води суходолу Пд Америки»

ІІІ.   Прийом «Асоціативний ряд»

Які слова у вас асоціюються  з  поняттям «Внутрішні води»?

(діти свої асоціації клеять на дошку)

А зараз зрівняємо свої асоціації з тим, що у нас є на слайді.

 

 

Із усього цього списку найважливіша роль для життя людей Пд. Америки припадає на річки та озера. Тому на них ми і звернемо особливу увагу.

  • Знайдіть на карті великі річки Південної Америки.
  • Від чого залежить їхня водність?
  • У яких кліматичних поясах річки будуть найповноводнішими, а у яких - ні?
  • Де у Пд Америці випадає найбільша кількість опадів?
  • Яку середню кількість опадів отримує  Амазонка
    • Парана
    • Оріноко
  • У який океан несуть води всі великі річки?
  • Чому всі вони течуть у Атлантичний океан?
  • Як рельєф позначається на швидкості течії річок?

ІV. Вивчення нового матеріал

 

 

За забезпеченістю водами Південна Америка посідає перше місце серед усіх материків. Континент охоплює близько 12 % площі суходолу, але на нього припадає 27 % загального світового стоку води.

Це обумовлено насамперед винятково вологим кліматом. Тут сформувалися великі річкові системи.

 Найповноводнішою та найдовшою річкою світу вважається Амазонка. Донедавна найдовшою вважали р.Ніл, та недавно її ще раз виміряли Національному центрі космічних досліджень Бразилії, і визначили, що довжина її – 6992 км (а не 6437 км)    НІЛ – 6670км.

Річка також найбільш повноводна, її річний стік - 219 000 м³/с (Ніл – 2830 км3)

Річка містить 15% прісних вод всього світу.

 

 

Якщо порівняти її з найбільшою річкою України – то Амазонка за довжиною більша у 3 рази, але за річним стоком  Амазонка  несе у 130 разів більше води аніж Дніпро.(за 12 днів вона б заповнила Азовське море)

Амазонка  найбільша за площею басейну - 7 000 км3  

За  площею басейну (7 млн. кв. км) річка така велика, що уній помістилася б  ціла Австралія і аж 12 таких країн як Україна.

Ширина річки - 20 км. Про розміри річки говорить її глибина  -  70 – 100 м, тоді як у Дніпра  - тільки  6-12 м.

 

Ми вже розглянули залежність утворення річок від клімату та рельєфу, то ж зараз саме час спробувати охарактеризувати річку за типовим планом.

 

 

В Амазонки понад 500  приток, 20 із яких мають довжину від 1500 до 3500 км. Понад сотня приток Амазонки судноплавні. Завдяки численним притокам, які впадають сюди з двох півкуль субекв., де сезони дощів не збігаються, Амазонка залишається повноводною цілий рік.

Ліві притоки розливаються з березня по вересень, а праві – з жовтня по квітень.

 

У гирлі річка настільки потужна, що в місці її впадіння в Атлантичний океан  вода  прісна протягом 300  км.

Дельта не виступає  в океан, а зсунута вглиб  суходолу. Це пов’язано з (цікавим явищем описаним у підручнику ст. 107 ) океанічними припливами, які вступають у двобій з течією річки. Наслідком цього є великий вал води висотою 5 м, що котиться вверх по течії з швидкістю 25 км/год аж 1000 км вверх.

Короткі повідомлення учнів (випереджувальне завдання)

 

 

Анаконда, піранья, вікторія-регія.

А зараз знайдемо на карті річку Парана. (4 400 км).  Це друга річка за довжиною, запишіть у зошити її довжину. Вона не така велика як Амазонка, проте, місцеві жителі назвали її «матір’ю моря»

Охарактеризуйте річку за типовим планом

Парана – друга за величиною річка Південної Америки За водністю Парана посідає 6 місце з-поміж найбільших річок планети,  прокладає свій шлях через тверді кристалічні породи Бразильського плоскогір’я, тому для неї звичними є пороги і водоспади.

Каламутний слід річки помітно в Атлантиці на відстані  100 – 150 м від берега. Через те, що річка тече у пд.. півкулі через субекваторіальний та субтропічний пояси її верхня частина отримує велику кількість опадів у літній сезон. У сухий зимовий – річка сильно міліє.

 

 

Найбільша притока – Парагвай, найцікавіша – Ігуасу, адже на ній знаходиться водоспад з однойменною назвою, який вважається найширшим у світі. Громоподібний гуркіт водоспаду чути за 25 км. Тут створено національний парк Ігуасу (ЮНЕСКО)

Оріноко – третя за довжиною (2 730 км) річка Південної Америки. Витікає на схилах Гвіанського плоскогіря. Рівень води в ній залежить від дощів, що випадають влітку в північній частині її басейну. Різниця між літнім і зимовим рівнем води сягає 15 м. Витоки річки на схилах Гвіанського плоскогір’я лежать в області рясного цілорічного зволоження. Вони мають велику кількість порогів. Лише на заболоченій Орінокській низовині річка судноплавна.

 

 

Південна Америка бідна на озера. Найвідоміше озеро материка – Тітікака. Це найбільше високогірне тектонічне озеро світу. Воно розташоване на висоті 3812 метрів над рівнем моря. Площа озера – 8300 км2, максимальна глибина – 135-284  304 метри.

Вздовж берегів Атлантичного океану розташовані великі озера лагуни (мілководна частина океану (моря), відділена від нього косою, кораловим рифом і часто з'єднана з ним вузькою протокою).

 

Найбільше з них – озеро Маракайбо, що лежить на узбережжі Карибського моря і носить назву лагуна. В це озеро впадає маленька річка Кататумбо. І саме в місці її впадіння в озеро виникає таке дивовижне явище, яке має назву «Блискавки Кататумбо».

Гірських льодовиків в Андах теж мало. У міру просування на південь висота снігової лінії поступово знижується.

Внутрішні води Південної Америки відіграють велику роль в житті населення. На низовинних рівнинах вони судноплавні. На річках з гірським характером течії збудовані електростанції. У засушливих місцях вода використовується для зрошення. Річки й озера багаті на рибу

 

 

V. Закріплення вивченого матеріалу

• Якими причинами пояснюється високий показник річкового стоку Південної Америки?

• До басейну якого океану належить більша частина річок Південної Америки? Чим це пояснюється? • Який тип живлення характерний для більшості річок материка?

• Яке походження мають озера Південної Америки? У яких районах розташовані найбільші з них?

• Що спільного в річкових системах Південної Америки та Африки? Що їх відрізняє?

Чому процес заледеніння в Андах не набув значного поширення?

На який з океанів припадає більша частина поверхневого стоку?

2. Який тип живлення переважає у річок Південної Америки?

3. Чому Амазонка повноводна цілорічно? Порівняйте її з африканською річкою Конго.

4. Розкажіть про великі озера Південної Америки.

5. Яку роль відіграють внутрішні води в природі і житті людини?

VІ. Підсумок уроку

VІІ. Домашнє завдання

• Опрацювати текст параграфа та опорний конспект.

• Виконання практичної роботи 8 (продовження). Позначити на контурній карті великі річки й озера Південної Америки.

• Випереджальне (окремим учням): підготувати доповіді про природні зони Південної Америки, рослинний і тваринний світ.


 

Вікторія-регія – найбільший вид лілій. Її гігантське листя має діаметр близько двох метрів і витримує вантаж до 50, а іноді і до 70 кг. Саме тому місцеві жителі використовують його як одномісні човники для того, щоб перебратись на другий бік річки. Цвіте лілія один раз у році, та й то лише три дні.

Бутон вікторії-регії розпускається ввечері, маючи біле забарвлення, на ранок пелюстки рожевіють. Удень квітка згортається, а ввечері вона знову розгортається, але при цьому вона стає малиново-червоною. Другого ранку набуває темно-пурпурового забарвлення і опускається під воду, де пізніше утворюється плід з чорним їстівним насінням завбільшки з горошину.

 

Листя лілії з зовнішнього боку покрите отруйними шпичаками, які захищають його від ворогів, тому жодна істота не наважується вживати його у їжу. А квітки цвітуть лише раз у рік. Зривати їх доволі небезпечно, так як можна заплутатись у їх стеблах, та й немає сенсу, адже квітка в’яне за кілька хвилин.

 

Піранья, піраха – мабуть, наймерзенніша з усіх хижих риб світу. Недарма її прозивають «людоїдом». Мала, коротка і тупоноса, довжиною від 15 до 30 см. Щелепи непомірно великі і мають трикутні, гострі, як бритва, зуби, здатні на будь-кого нагнати жах. Через те, що верхні зуби-трикутники немов пазли входять у щілини в нижніх зубах, риба має мертву хватку. Кусає хижак блискавично і з страшною силою. Запах крові приваблює зграї ненажерливих хижаків. Вони нападають з величезною швидкістю і диявольською люттю. Вся вода навколо вирує, коли  піраньї кидаються в атаку, відриваючи шматки м’яса, перегризаючи жили й судини. Тіло навіть великої жертви за лічені хвилини перетворюється на кістяк.

Удав анаконда – найбільша змія у світі. Її довжина досягає 10 метрів, тіло – сірувато-зелене, з бурими плямами. У природі анаконда не має ворогів, може напасти навіть на каймана чи ягуара.

Стрибок удава триває долі секунди, смерть жертви наступає за кілька хвилин. Змія обвиває жертву своїм тілом, душить, а потім відкривши пащу повільно «натягує» себе на тушу жертви, як печатку на руку. Смачно поївши анаконда ліниво відпочиває у теплій водичці річки, очікуючи, коли їжа перетравиться



План характеристики Амазонка

    

1.     Назва

АМАЗОНКА

2.     Місце витоку;

Пруанські високогір’я Анд (Мараньон і Укаялі)

3.     Довжина;-

6992 км  (6437км)        НІЛ – 6671км

4.     Переважне живлення; 

Дощове – цілий рік

5.     Характер течії;-

гірсько- рівнинна

6. Найбільші притоки;

Праві Жруа, Пурус, Мадейра, Тапажос, Шингу, Токантис

Ліві:       Іса, Жапура, Ріу-Негру

7.     Місце впадіння;

 

Атлантичний океан, утв затопл дельту

8.     Господарське використання.

Судноплавство, рибне господ

Довжина – 6992 км;   Площа басейну –  7,2 млн. км2; Річний стік – 219 000 м3

 

Парана

1.     Назва

Парана

2.     Місце витоку;

Бразильське плоскогір’я

3.     Довжина;-

4400км  (2570 км без приток)

4.     Переважне живлення; 

Дощове - літо

5.     Характер течії;-

Рівнинна, порожиста

6. Найбільші притоки;

Праві Парагвай

Ліві:       Ігуасу

7.     Місце впадіння;

 

Атлантичний океан,

лиман Ріо-де Лаплата

8.     Господарське використання.

Судноплавство, рибне господ

Довжина – 4400 км;  Площа басейну 2,6 тис  км²;   Річний стік 17,3тис. м³/с

                                                                                   (6 місце в світі  за водністю)

Оріноко

1.     Назва

Оріноко

2.     Місце витоку;

Гвіанське плоскогір’я  (h - 2410)?

3.     Довжина;-

2730 км  (2410 км без приток)

4.     Переважне живлення; 

Дощове - літо

5.     Характер течії;-

Гірсько-Рівнинна, порожиста

6. Найбільші притоки;

Праві Чурун

 

7.     Місце впадіння;

 

Атлантичний океан, дельта з 36 рукавами

8.     Господарське використання.

 рибне господ

Довжина 2410 км;   Площа басейну 1 млн км2; Річний стік – 36тис    м³/с

Біфуркація- поєднання двох річкових басейнів – протока несе води у Ріо-Негру (прит Амазонки)

 

Тітікака     Висота – 3812 м.над р.м.    Глибина – 304 м.     Площа 8372 км²

Маракайбо   Площа – 13 210 км²         Глибина – 60 - 250 м

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Чала Світлана Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
17 березня 2020
Переглядів
3743
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку