Конспект уроку "ВСТВ" за темою «Системи допусків і посадок гладких циліндричних з’єднань»

Про матеріал
Для того, щоб забезпечити мінімально необхідне число посадки з метою полегшення виготовлення та експлуатації машинобудівної продукції, розроблено систему допусків і посадок. Системою допусків і посадок називається закономірно побудована на основі досвіду, теоретичних та експериментальних досліджень сукупність допусків і посадок, оформлена у вигляді стандартів.
Перегляд файлу

Системи допусків і посадок гладких циліндричних з’єднань.

Для того, щоб забезпечити мінімально необхідне число посадки з метою полегшення виготовлення та експлуатації машинобудівної продукції, розроблено систему допусків і посадок.

Системою допусків і посадок називається закономірно побудована на основі досвіду, теоретичних та експериментальних досліджень сукупність допусків і посадок, оформлена у вигляді стандартів.

Стандарти системи допусків і посадок розроблені для різних типових з’єднань деталей машин (конічних з’єднань, з’єднань з підшипниками кочення, різьбових, шпонкових, шліцьових з’єднань), які забезпечують їх взаємозамінність, створюють умови для стандартизації кінцевої продукції, комплектуючих виробів, різального та вимірювального інструменту, сприяють покращенню якості продукції.

Система допусків і посадок для всіх типових з’єднань побудовані за єдиними принципами, розробленими для гладких циліндричних з’єднань.

ЄСДП створена в 1975 році. Вона передбачає створення єдиних правил позначення допусків та посадок на кресленнях. ЄСДП створена на базі міжнародних стандартів.

У нашій країні діє ЄСДП побудована з урахуванням основних принципів побудови системи допусків і посадок ІСО, яка прийнята в усіх промислово розвинутих країнах.

ЄСДП оформлена у вигляді стандарту ДСТУ 2500-94, затверджена і введена в дію наказом Держстандарту України №119 від 24 травня 1994 року.

Цей стандарт установлює терміни, визначення і позначення допусків і посадок, а також формули розрахунку допусків та основних відхилень для розмірів до 3150мм і їх числові значення.

Стандарт поширюється на гладкі елементи деталей, циліндричні і обмежені паралельними площинами, а також на утворені ними з’єднання.

Основні принципи побудови ЄСДП

Відповідно до ДСТУ 2500-94 ЄСДП поширюється на розміри від 0 до 3150 мм, однак абсолютна більшість з'єднань у загальному машинобудуванні має розміри до 500 мм, тому розглянемо основні принципи побудови системи допусків і посадок для цих розмірів.

Інтервали розмірів

Розміри, на які поширюється ЄСДП, розподілені на інтервали. Для розмірів від 0 до 500 мм передбачено 13 основних і 22 проміжних інтервали розмірів (діаметрів). Проміжні інтервали поділяють основні інтервали на два або три проміжні інтервали. Проміжні інтервали передбачені для розмірів понад 10 мм.

Наприклад, в основному інтервалі понад 10 до 18 мм включно міститься два проміжні інтервали - понад 10 до 14мм і понад 14 до 18 мм включно.

Проміжні інтервали передбачені для відхилень, що утворюють посадки з великими зазорами і натягами для одержання рівномірніших значень зазорів і натягів у з'єднаннях.

 

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
3.0
Відповідність темі
4.0
Загальна:
3.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Красильников Сергій
    Загальна:
    3.7
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    3.0
    Відповідність темі
    4.0
docx
Додано
29 квітня 2020
Переглядів
1198
Оцінка розробки
3.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку