Конспект уроку з біології у 8 класі на тему:
"Узагальнення та систематизація знань з тем «Обмін речовин та перетворення енергії в організмі людини. Травлення»
Узагальнення та систематизація знань з тем «Обмін речовин та перетворення енергії в організмі людини. Травлення»
Мета уроку: узагальнити і систематизувати знання учнів з теми «Харчування і травлення»;розвивати уміння виділяти головне, встановлювати причинно-наслідкові зв’язки, формулювати висновки;виховувати впевненість у перевагах здорового способу життя.
Очікувані результати: учні повинні знати будову і функції органів травлення;
розуміти роль травлення у функціонуванні цілісної біологічної системи – організму;знати принципи раціонального харчування;уміти конструктивно спілкуватися.
Тип уроку: узагальнення і систематизації знань.
Методи навчальної взаємодії: колективно-групові:робота в групах, міні-проекти, «мозкова атака»;логічні методи: порівняння, аналіз, узагальнення.
Навчально-методичний супровід: підручник, таблиці, ноутбук
Структурно-логічна схема навчальної інформації
Організм як біологічна система
регуляція профілактика
роль в обміні речовин принципи раціонального
і енергії харчування
будова функції
- травний канал - секреторна
- травні залози - моторна
- всмоктування поживних речовин
- видільна
№ п/п
|
Етапи уроку, їх зміст |
Форми і методи навчальної взаємодії |
Навчально-методичний супровід |
Цільове призначення |
1. |
Організація початку уроку |
Емоційна настанова |
|
Створення позитивного емоційного настрою |
2. |
Мотивація навчальної діяльності і повідомлення теми, мети уроку |
Епіграф уроку Фронтальна бесіда, формулювання очікуваних результатів. |
Навчальна мета: узагальнити і систематизувати знання учнів з теми «Харчування і травлення» |
Цілепокладання |
3. |
Відтворення і корекція опорних знань |
Актуалізуюча бесіда, робота з інтерактивною дошкою |
ППЗ «Біологія, 8-9 кл.» |
Актуалізація опорних знань |
4. |
Повторення і аналіз основних факторів, подій, явищ |
Самостійна робота. Заповнення таблиці «Взаємозв’язок будови і функцій органів травлення». Самоперевірка |
Таблиця, інтерактивна дошка, підручник, перевірочна таблиця |
Систематизація знань, робота з джерелами інформації |
5. |
Узагальнення і систематизація понять, засвоєння системи знань і їх застосування для виконання практичних завдань. |
Організація роботи в групах Захист міні-проектів: - комп’ютерна презентація «Раціональне харчування; - «Вітаміни»; - казка; - «Продовольчий кошик». Виконання тестових завдань. |
Створення комп’ютерної презентації, елементи театралізації. Тести. |
Формування навичок роботи в групах, практичного застосування знань. Розвиток творчих здібностей. Формування засад здорового способу життя. |
6. |
Засвоєння провідних ідей і основних теорій на основі широкої систематизації знань |
Складання динамічної схеми «Система понять теми» методом «мозкової атаки» |
Динамічна схема («асоціативний кущ») |
Розвиток навичок мислення високого рівня: виділення головного, встановлення причинно-наслідкових зв’язків, формулювання висновків |
7. |
Підбиття підсумків уроку. Рефлексія. |
Звертання до очікуваних результатів. Інтерактивна вправа «Мікрофон». Поточне коментоване оцінювання |
На уроці я… - дізнався… - зрозумів… - навчився… -найбільший мій успіх… -найбільші труднощі я відчув… |
Усвідомлення учнями своєї діяльності. Створення ситуації успіху |
8. |
Повідомлення домашнього завдання |
Повторити матеріал «Харчування і травлення». Знайти інформацію про життя і наукову діяльність І.П.Павлова, підготувати короткі повідомлення |
Підручник § 34-40, різні джерела інформації |
Формування навичок самостійної роботи, розвиток інформаційної компетентності |
Етапи уроку
Дорогі діти! Я запрошую на урок, щоб збагатить вас новими знаннями, уміннями, розширить ваш кругозір, примусить замислитися над важливими проблемами.
На уроці вам знадобляться увага, пам'ять, зосередженість, наполегливість, спостережливість. Я впевнена, що ви впораєтесь з усіма, навіть найскладнішими завданнями.
Запрошую вас до співпраці і бажаю успіху.
Зверніть увагу на дошку. Яка тема сьогоднішнього уроку?
Ми не вперше проводимо такі уроки.
1.Як ви вважаєте, для чого потрібно узагальнювати і систематизувати знання?
2.Що ви очікуєте від уроку?
Підсумуємо сказане у вигляді очікуваних результатів:
- знати будову і функції органів травлення;
- розуміти роль травлення у функціонуванні цілісної біологічної системи – організму;
- знати принципи раціонального харчування;
- уміти конструктивно спілкуватися.
Відкрийте зошити, запишіть дату, тему, епіграф уроку.
Епіграфом уроку буде відомий вислів давньогрецького філософа Сократа:
«Ми живемо не для того, щоб їсти, а їмо для того, щоб жити»
Як ви розумієте цей вислів?
Чи можна принижувати значення їжі?
Тож актуалізуємо свої знання про харчування і травлення.
Що таке травлення?
Складовою якого процесу є травлення?
Слідкуємо за курсором і хором називаємо органи. Чи звернули ви увагу, що органи травлення з’єднані між собою? Який висновок можна з цього зробити?
Покладіть перед собою аркуші з таблицею «Взаємозв’язок будови і функцій органів травлення». Заповніть таблицю самостійно. Я дозволяю користуватися, за необхідністю, любими джерелами інформації
Відділ травної системи |
Будова
|
Ферменти |
Функції
|
1. Ротова порожнина. Слинні залози |
губи, щоки, язик, зуби, піднебіння |
амілаза, мальтаза |
Формування харчової грудки. Розщеплення вуглеводів. |
2. Ротоглотка |
|
|
З’єднання ротової порожнини зі стравоходом |
3. Стравохід |
м’язова трубка |
|
Переміщення їжі |
4. Шлунок |
2 відділи |
шлунковий сік (НCl, слиз; травні ферменти: пепсин, ліпаза) |
Розщеплення білків, жирів. Всмоктування вуглеводів |
5. Тонкий кишечник. Печінка і підшлункова залоза |
12-пала, порожниста, клубова кишка |
Кишковий сік, трипсин, ліпаза. Жовч. |
Розщеплення, всмоктування Б, Ж, В. Бар’єрна функція печінки |
6. Товстий кишечник |
сліпа, ободова, сигмоподібна, пряма кишка |
Сік товстого кишечника |
Всмоктування води, продуктів гниття. Дефекація |
Закінчили роботу? Перейдемо до самоперевірки. На допомогу вам перевірочна таблиця.
5. Узагальнення і систематизація понять, засвоєння системи знань і їх застосування для виконання практичних завдань.
1. При підготовці до уроку ви у групах створювали міні-проекти. Прийшов час їх оприлюднити. Будь-ласка, перша група.
2. Презентація на тему «Вітаміни».
Кожна презентація цікава і заслуговує на високу оцінка.
2. А зараз об’єднайтеся у дві групи. Перед вам два набори продуктів. Пропоную за кілька хвилин підготувати рекламу для споживачів.
Спасибі, діти! Я думаю, ви зробите правильний вибір.
А зараз я пропоную вам виконати тестові завдання з теми «Харчування і травлення».
Тестові завдання з теми «Харчування і травлення»
Варіант І
а) жири;
б) білки;
в) вуглеводи;
г) нуклеїнові кислоти.
Відповідь:
а) дванадцятипала кишка;
б) порожниста кишка;
в) клубова кишка;
г) сліпа кишка.
Відповідь:
а) у шлунку;
б) у жовчному міхурі;
в) у дванадцятипалій кишці;
г) у печінці.
Відповідь:
Відповідь:
Відповідь:
а) ротова порожнина;
б) шлунок;
в) тонкий кишечник;
г) товстий кишечник.
1) розщеплення складних білків на прості, розщеплення емульгованих жирів;
2) усмоктування води та формування калових мас;
3) їжа подрібнюється, аналізується на смак та зволожується;
4) завершується перетравлення та всмоктування поживних речовин;
Відповідь:
а |
б |
в |
г |
|
|
|
|
а) холера;
б) хвороба Боткіна;
в) дизентерія;
г) сальмонельоз;
1) дизентерійна паличка;
2) бактерії роду Сальмонела;
3) холерний вібріон;
4) вірус гепатиту.
Відповідь:
а |
б |
в |
г |
|
|
|
|
а) амінокислоти;
б) моносахариди;
в) вода;
г) гліцерин та жирні кислоти.
Відповідь:
а) амілаза;
б) лізоцим;
в) мальтаза;
г) хлоридна кислота.
Відповідь:
Тестові завдання з теми «Харчування і травлення»
Варіант ІІ
а) жири;
б) білки;
в) вуглеводи;
г) нуклеїнові кислоти.
Відповідь:
а) пряма кишка;
б) сліпа кишка;
в) сигмоподібна кишка;
г) ободова кишка.
Відповідь:
а) слинна;
б) підшлункова;
в) печінка;
г) шлунок.
Відповідь:
Відповідь:
Відповідь:
а) слинні залози;
б) залози шлунка;
в) підшлункова залоза;
г) печінка.
1) трипсин, амілаза, ліпаза;
2) лізоцим, амілаза, мальтаза;
3) жовч;
4) пепсин, ліпаза.
Відповідь:
а |
б |
в |
г |
|
|
|
|
а) ендоскопія;
б) зондування;
в) електрогастрографія;
г) сканувальна томографія.
1) уведення в порожнину шлунка гумової трубки для взяття шлункового соку;
2) на екрані комп’ютера отримують зображення;
3) введення в травний канал спеціальних освітлювальних приладів зі світловодами;
4) реєстрація електричних струмів шлунка з поверхні тіла людини; визначають рухову активність шлунка.
Відповідь:
а |
б |
в |
г |
|
|
|
|
а) амінокислоти;
б) гліцерин та жирні кислоти;
в) моносахариди;
г) вода.
Відповідь:
а) муцин;
б) пепсин;
в) хлоридна кислота;
г) амілаза.
Відповідь:
10. Чому чорний хліб, якщо його довго пережовувати, стає солодким на смак?
6. Засвоєння провідних ідей і основних теорій на основі систематизації знань.
Складемо структурно-логічну схему понять теми. Які будуть пропозиції?
7. Підбиття підсумків уроку. Рефлексія.
Урок добігає кінця. Чи справдилися ваші очікування?
А я задоволена співпрацею з вами.
Поточне коментоване оцінювання.
8. Повідомлення домашнього завдання.
Повторити матеріал теми «Харчування і травлення».
Підготувати короткі повідомлення про життя і наукову діяльність І.П.Павлова.
Взаємозв’язок будови і функцій органів травної системи
Відділ травної системи |
Будова
|
Ферменти |
Функції
|
|
|
|
|
Взаємозв’язок будови і функцій органів травної системи
Відділ травної системи |
Будова
|
Ферменти |
Функції |
|
|
|
|
|
|
|
|