"Конспект уроку з етики для 5 класу на тему: " Мораль і право"

Про матеріал

Мета. Розкрити зміст поняття «закон», «право», «мораль»; пояснити види законів; формувати бажання законослухняності; заохочувати до виконання прав та обов'язків християнина і громадянина.

Біблійна основа: Пс. 18,8; Мт.7,1-5;

Ключові вірші: Господній Закон досконалий, він зміцнює душу. Свідчення Господа певне, воно недосвідченого умудряє(Пс.18,9); Небо й земля проминуться, але не минуться слова Мої!(Лк.21,33)

Перегляд файлу

Тема 3. Мораль і право               

Мета. Розкрити зміст  поняття «закон», «право», «мораль»; пояснити види законів;  формувати бажання законослухняності; заохочувати до виконання  прав та обов’язків християнина і громадянина.

Біблійна основа: Пс. 18,8; Мт.7,1-5;

Ключові вірші: Господній Закон досконалий, він зміцнює душу. Свідчення Господа певне, воно недосвідченого умудряє(Пс.18,9); Небо й земля проминуться, але не минуться слова Мої!(Лк.21,33)

Терміни та поняття

Закон - це нормативно-правовий акт, який ухвалюється законодавчим органом, має вищу юридичну силу і регулює суспільні відносини.

Право - це норма загальнообов’язкових соціальних норм, які встановлюються охороняються державою.

Обов’язок - це сукупність моральних зобов'язань людини перед іншими.

Констит́уція  — основний державний документ (закон), основний закон громадянського суспільства і держави, який має найвищу юридичну силу. Інші закони держави, як правило спираються на конституцію.

Хід уроку

1.Організація до уроку. Налагодження контакту з учнями.

Вступна частина. 

 2.Актуалізація опорних знань. Продовжити речення

Етика  — наука…Абсолютна мораль - …Релятивна мораль - …Ідеал для наслідування…

3. Основна частина.

Поняття закону.  Божий і людський закони.

  Закон – раціональне скерування людини до добра тим, що має владу і контроль над спільнотою. У християнській етиці Тим є Господь Бог. Закон, що накладає на людей обов’язки, може бути наказуючим і забороняючим. 

Заповідь є частиною Закону, Божим повелінням і вказівкою. Уточнити закони життя може найкраще Творець життя. Закон – це розпорядок законної влади для загального добра належно проголошений. Тут слід враховувати такий елемент: законна влада, бо тільки вона може укладати закони й вимагати їх зберігання. Другим важливим в законності є загальне добро підданих, тобто для тих, для яких установлено закон. Розпорядок, який не має на увазі добра підданих, не є законом, а часто беззаконням.

Право християнина – жити згідно зі своїм покликанням, звертатися до Бога як до люблячого Батька у всіх справах життя. Обов’язком християнина є Бога любити, Бога пізнавати і Богові служити через любов до інших людей, їх пізнаванням і їм служінням. Християни мають ряд обов’язків перед самими собою: старатись про спасіння власної душі; любити самого себе, щоб уміти любити інших; старатись про збереження життя, чистоти, земних дібр, доброї слави. Обов'язки християн перед ближніми включають: любити ближніх і ворогів; старатись про спасіння душ ближніх; зберігати правдолюбність, добру славу, життя, майно ближніх, а також спокій і мир у суспільстві.

Повчальне оповідання

Дві маленькі сестрички, прослухавши біблійну історію про вигнання Адама і Єви з раю, сказали татові:

- Тату, якби ми з Оленкою були в раю, то нізащо б не з'їли плід пізнання добра і зла. Адже Бог не дозволив його чіпати, правда, тату?

- Правда, - усміхнувся батько і поклав дітей спати.

На ранок тато встав раніше за всіх, зловив у дворі горобця і посадив його в непрозору каструльку. Розбудивши дівчаток, він показав їм каструльку, яку поставив на підвіконня відритого вікна в кухні і сказав:

- Будь ласка, не знімайте кришку з цієї каструльки, поки я не прийду з роботи. Коли я повернуся, то сам покажу вам сюрприз, який там знаходиться. Якщо будете слухняні, куплю вам нову гру.

Тато пішов з мамою на роботу, а дітлахи залишилися вдома самі. Всіма силами намагалися вони себе відволікти від каструльки, що стоїть на кухні. Вони давно переграли в усі ігри, які знали, але цікавість не давало їм спокою - дуже хотілося зазирнути в каструльку. Зрештою, старшенька Маша вмовила сестричку Оленку, яка ще боялася, що тато буде лаятися, заглянути в каструльку.

- Ми тільки одним оком глянемо і закриємо, - сказала вона, - тато навіть не дізнається. Але як тільки Оленка підняла кришку, горобчик вилетів у вікно. Злякавшись, дівчатка зачинили порожню вже каструльку.

Увечері повернувся тато і,побачивши, що каструлька порожня, сказав:

- Ну що, маленькі Єви, - не витримали, випустили пташку. Ось так і Єва не втрималася, щоб не спробувати плід пізнання добра і зла.

- Тату, а що це було за дерево таке, і чому з нього не можна було їсти? - запитала Маша.

- Дерево було звичайним, і плоди їстівними, але, порушивши заборону Бога, перші люди самі як би вибрали зло замість добра, тому, що всяке зло починається з неслухняності, а з послуху все добре, чому б навчив Бог перших людей, коли вони були б слухняні. Цей горобчик був для вас сьогодні деревом добра і зла, і ви теж не послухалися мене. Випробування Адама і Єви виявилося вам не під силу.

Вплив моралі на право.

        Термін право походить з латинської мови (juris), а тому спеціалістів права називаємо юристами. Саме поняття права – це засіб до цілі. Ми отримали від Бога - Творця фундаментальне право усіх прав життя. За ним ідуть наступні права: право на харчування, право на одяг, помешкання, навчання, працю, на сім’ю. Право на винагороду за працю, право під певними умовами на благодать, чеснотливе життя і нарешті право праведника на небо – останню ціль і мету людини.

        Види законів

І. Божі закони.

 Божий закон поділяється на наступні закони. Первісний або патріархальний закон: «Не роби другому того, що тобі не миле» (закон прощення всякої кривди. Релятивність (відносність) людської моралі, що змінюється від обставин життя. "Око за око, зуб за зуб, кров за кров”. Закон Старого Завіту – Десять Заповідей Божих – Декалог або Мойсеїв закон, який надав Господь Бог цілому людству через пророка Мойсея на горі Синай майже 3300 років тому на двох кам’яних таблицях (скрижалях). Новозавітний закон Христа або Євангельський закон любові: «Люби Господа Бога твого всім серцем твоїм, усією душею твоєю, всією думкою твоєю й усією силою твоєю», «Люби ближнього твого, як себе самого» (Мк. 12.30-31).

ІІ. Державні закони

Конституція - основний закон громадянського суспільства і держави, який має найвищу юридичну силу.

Суворе і точне дотримання конституції - найвища норма поведінки всіх громадян, громадських об'єднань, комерційних організацій, державних органів і посадових осіб. Життя громадянина регулюють різні закони: конституційні закони та норми, акти, кодекси .

ІІІ. Церковні закони та права

        Церковне право має свою термінологію, тобто цивільний закон – це номос, а церковний закон – це канон.   Найпершим правом, що є фундаментальним - це хрещення. Воно творить надприродне життя в душі, стан освячуючої Божої благодаті. Розрізняють наступні права:

ПАМ’ЯТКА ДЛЯ МИРЯНИНА

        1. Право брати участь в священичій, пророчій і царській службі Христа. Для цього слід, відповідно до покликання, сповняти місію, яку Бог доручив виконувати Церкві у світі.

       2. Право на визнання віри і святих тайн (канон 9).

       3. В Церкві між вірними існує повна рівність і право на співпрацю у побудові Тіла Христового (канон 11).

      4. Усі вірні мають право власними починаннями за згодою церковної влади розвивати та підтримувати апостольську діяльність.

       5. Науковці у священних науках мають повну законну свободу досліджувати та розсудливо висловлювати свої думки в речах, в яких вони є фахівцями, дотримуючись належної слухняності учительському урядові Церкви (канон 21).

       6. Усі вірні мають право вибору стану життя: подружнього або посвяченого (канон 22).

      7. Не дозволяється наносити шкоду набутій добрій славі людини та незаконно порушувати її право на захист свого особистого життя (канон 23).

       8. Вірні мають відстоювати і захищати свої права на церковному суді, а також бути судженими за нормами права і підлягати канонічним карам, які є приписані законом (канон 24).

      9. При дотриманні своїх прав вірним треба враховувати спільне добро Церкви, а також права інших. Заради цього церковна влада має право регулювати їх, щоб вірні користувалися належними їм правами (канон 26)

       За цими правами неподільно йдуть обов’язки мирян, деякі з яких виразно зазначені канонами, а деякі випливають самі собою з самого контексту права:

ОБОВ’ЯЗКИ МИРЯНИНА

       1. Обов’язок визнавати свою віру, як про це пригадує Сам Христос, що хто Мене визнає перед людьми, того Я визнаю перед Моїм Отцем небесним (канон 8 і канон 10).

       2. Обов’язок приймати святі тайни, а особливо повторні, такі як свята Сповідь та святе Причастя. Дехто з вірних легковажить цей священний обов’язок, що теж є з виразної волі Христа: "Прийміть їжте та Пийте з неї всі” (Євхаристія). Зрозумілим тут є обов’язкова участь в святій Літургії в неділі і свята, що випливає із заповідей церковних.

      3. Коритися церковному проводові й не робити щось самовільно, наприклад, читаючи єретичні чи сороміцькі книжки й переглядаючи антиморальні передачі (канон 8).

      4. Не принижувати іншого віровизнання вірних (канон 11).

      5. Миряни завжди повинні триматися єдності і якнайпильніше виконувати обов’язки щодо всієї Церкви, так і власної Церкви свого права, до якої належать (канон 12).

     6. Вести святе життя і спричинюватися до росту Церкви і постійно збільшувати її святість (канон 13) та дбати, щоб Євангеліє дійшло до всіх людей усіх часів і усього світу (канон 14).

     7. Компетентним мирянам приписано каноном 15 виявляти пастирям свою думку в справах, які стосуються добра Церкви, і зберігаючи непорушність віри і звичаїв та пошану до пастирів, а також зважаючи на спільну користь і гідність осіб, ознайомлювати з нею інших вірних (канон 15 параграф 3).

     8. Вірні мають обов’язок дотримуватися власної форми духовного життя, а не сліпо сприймати чужі західні чи східні форми (канон 17).

    9. Належати до церковних товариств і бувати на їхніх зборах (канон 18).

   10. Здійснювати добрі діла, підтримувати служителів матеріально і дбати про суспільну справедливість і пам’ятати про Господній наказ – надавати допомогу бідним з власних прибутків (канон 25).

4.Закріплення теми – завдання для учнів. Робота зі Святим Письмом. 

 «Господній Закон досконалий, він зміцнює душу. Свідчення Господа певне, воно недосвідченого умудряє»(Пс.18,9); «Небо й земля проминуться, але не минуться слова Мої!»(Лк.21,33) Пс. 18,8; Мт.7,1-5;

5. Підсумок уроку.

 «... жадне тіло ділами Закону не виправдається перед Ним, - Законом-бо гріх пізнається» (Рим. 3:20)

Ісус і багатий юнак (Мк. 10:17-22)

 

 

docx
До підручника
Етика 5 клас (Данилевська О.М., Пометун О.І.)
Додано
26 лютого 2018
Переглядів
4875
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку