"Конспект уроку з етики для 5 класу на тему: "Правильна основа життя"

Про матеріал

Мета та завдання:

ØПояснити учням євангельську основу побудови життя людини у світі; відкрити Ісуса як Основу життя; формувати відповідальне ставлення до вибору цінностей в особистому житті.

Ключові вірші:

I.«Усякий бо дім хтось будує, а Той, хто все збудував, то Бог» (Євр. 3, 4);

II.«Ніхто бо не може покласти іншої основи, окрім покладеної, а вона Ісус Христос» (1Кр. 3, 11).

Перегляд файлу

Тема 5. Правильна основа життя

Мета та завдання:

  •         Пояснити учням євангельську основу побудови життя людини у світі; відкрити Ісуса як Основу життя; формувати відповідальне ставлення до вибору цінностей в особистому житті.

Ключові вірші:

  1. «Усякий бо дім хтось будує, а Той, хто все збудував, то Бог» (Євр. 3, 4);
  2. «Ніхто бо не може покласти іншої основи, окрім покладеної, а вона Ісус Христос» (1Кр. 3, 11).

Біблійний уривок:

«Скажу вам, до кого подібний усякий, хто до Мене приходить та слів Моїх слухає, і виконує їх: Той подібний тому чоловікові, що, будуючи дім, він глибоко викопав, і основу на камінь поклав. Коли ж злива настала, вода кинулася на той дім, та однак не змогла захитати його, бо збудований добре він був! А хто слухає та не виконує, той подібний тому чоловікові, що свій дім збудував на землі без основи. І наперла на нього ріка, і зараз упав він, і велика була того дому руїна!» (Лк. 6, 47-49)

Між предметні зв’язки: образотворче мистецтво, географія, музика.

Допоміжні засоби: посудина з водою, пакетик з піском, кілька камінців, кольоровий папір (червоний, сірий, коричневий, зелений), може бути пластмасовий іграшковий будинок.

Словник термінів та понять:

«основа» те, на чому що-небудь ґрунтується, тримається, базується: база, ядро, осердя; фундамент, опертя, підвалина, опора;

«цінності» важливі життєві орієнтири духовні та матеріальні;

«вибір» відбувається, коли необхідно з двох чи декількох речей вибрати одну; вибір завжди потягає за собою свободу, невимушеність, тому має місце такий вислів «свобода вибору».

 

Розвиток теми

На класній дошці виразно записано назву теми даного уроку.

Вчитель допомагає учням зібратися з думками за допомогою таких запитань:

Чи бачили ви, як будують будинок?[*]

Спробуймо й ми з вами побудувати будинок

З чого починають будувати дім?[**]

Що саме кладуть у фундамент?[***]

Практична діяльність:

  •                    з сірого паперу склеюємо прямокутник, з червоного вирізаємо цеглинки, складаємо їх. Таким чином будуємо стіни, а з іншого паперу склеюємо дах;
  •                    наш будинок вже готовий;
  •                    у плоску широку посудину, посередині, кладемо плоский камінь, а на нього ставимо наш дім. З пляшки з розпилювачем вливаємо туди воду;
  •                    повторюємо експеримент ще раз, проте в посудину насипаємо жменю піску[****]

Зрозуміло, правда, що від правильного вибору місця фундаменту залежить яким саме буде наш будинок. Згадаймо притчу про будинок збудований на різних фундаментах, її зміст (Лк. 6, 47-49), або ж (Мт. 7, 24-28)[*****].

Ісус Христос, як ви вже знаєте, навчаючи притчами, вибирає відповідні порівняння, які є зрозумілими для його слухачів. І ви, можливо, чули, а можливо й бачили повені.

Якими можуть бути наслідки повені?

Що символізує дім на скелі?

Ісус Христос, до апостола Симона, звертався так: «І кажу Я тобі, що ти скеля, і на скелі оцій побудую Я Церкву Свою, і сили адові не переможуть її» (Мт. 16, 18). Окрім того, у Святому Письмі читаємо: «Господь моя скеля і моє пристановище».

Дім, врешті решт, це символ нашого життя. Будувати своє життя на камені означає не лише слухати слово Господнє, але жити згідно з тим, як навчає Господь. Щоб будувати життя своє на заповідях Божих, необхідно перш за все увірувати в те, що Господь є Володарем видимого і невидимого світу, Володарем життя кожної людини. В основу нашого життя має бути закладеною віра у Бога, відповідальність перед Ним, як перед найвищим Авторитетом.

Підсумок уроку: Вчитель допомагає учням самостійно зробити підсумок, що євангельський принцип побудови щасливого життя людини полягає в тому, щоб в основі життя була закладена віра в Бога, відповідальність перед Богом за особисті вчинки. Щодо цього у Святому Письмі є дуже влучні слова псалмопівця: «Боже Ти Бог мій, я шукаю від рання Тебе, душа моя прагне до Тебе» ( Пс. 63(62), 2).

Домашнє завдання: проілюструвати притчу «про дім на скелі».

 


[*] справді: вибирають належне місце, роблять заміри й підбирають матеріали.

[**] звичайно з фундаменту.

[***] учні висловлюють свої думки.

[****] учні висловлюють свої думки.

[*****] вчитель, або учні зачитують ці біблійні уривки.

docx
До підручника
Етика 5 клас (Данилевська О.М., Пометун О.І.)
Додано
27 лютого 2018
Переглядів
2524
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку