Конспект уроку з християнської етики в українській культурі на тему "Святі послідовники Христа" 4 клас

Про матеріал

Ознайомлення учнів з християнськими цінностями. На прикладах життя святих продовжувати вчити дітей любити Бога і людей, долати негарне в собі.

  • Репортаж " Я гордий тим, що ... ."
  • Репортаж " Я вдячний Богу ... ."
  • Репортаж " Я бажаю позбутись ... ."
Зміст архіву
Перегляд файлу

 

4 клас      

Тема: Святі послідовники Христа Слайд 1

Мета: на прикладах життя святих продовжувати вчити дітей любити Бога і людей, долати негарне в собі; розвивати бажання не просто просити в Бога допомоги у наших справах, а й самим працювати; виховувати дружні стосунки між однокласниками, прагнути позбутися поганих рис.

Тип уроку: комбінований. 

Обладнання: свічка, Біблія, мультимедійна презентація, індивідуальні картки.

 

Слайд2

Євангелія від св. Івана 13:34; 15:17; « … щоб любили один одного ви!»

Хід уроку

  1 Організаційний момент

а) християнське привітання;

Слава Богу!

      б) спільна молитва; Слайд 3

     Навчи мене, Спасителю,

Правдиво й чесно жити.

Із ближніми ділитися

І ворогів любити.

Охороняй молитвою.

Навчи мене молитися,

Навчи добро творити,

Про Тебе , любий Вчителю,

Всім людям говорити.

Навчи мене завжди іти

Слідами лиш Твоїми,

Щоби незгасла у житті

Зоря Твого спасіння.

2. Мотивація навчальної діяльності

Створення позитивного настрою. Слайд 4

У житті перемагає не той хто має сильні руки, а той, кому допомагає БОГ. Поверніться і подивіться одне на одного. У кожного з вас найкращий сусід. Дайте сусіду свою  руку і скажіть:

Тепло своїх долоньок

Я друзям віддаю.

Урок новий цікавий

Я з радістю почну.

3.Актуалізація опорних знань.

     Експрес-опитування  (Хто є творцем? Що було створено 5 дня?..  )

    Вправа «мікрофон»

  • Що таке декалог?

Скільки Божих заповідей ви знаєте? Слайд 5,6

1) Я- Господь, Бог твій. Тож не буде в тебе інших богів.

2) Не створи собі кумира ніякого, зображення з того, що на небі вгорі, що на землі внизу і що у воді, нижче від землі,- не вклоняйся їм і не служи.

3) Не згадай даремно ім’я Господа, Бога твого.

4) Пам’ятай день суботній, щоб святити його. Шість днів працюй, а день сьомий – суботу, Господові Богові присвячуй.

5) Шануй батька твого і матір твою, і благо тобі буде, і продовжені

будуть дні твої на землі.

6) Не вбивай. 

7) Не твори перелюб.

8) Не кради.

9) Не говори неправди на ближнього твого.

10) Не бажай будинка ближнього твого – нічого, що в ближнього твого.

Нас з вами оточує чарівний, чудовий світ: люди і зорі, гори і моря. Ми бачимо цей світ і розуміємо, що він створений гарно і мудро. Хто є Творцем усього? (Бог) Слайд 7-13

Як звали пророка, через якого люди отримали Божі заповіді? Слайд 14

Цікавий факт

–А чи знаєте ви, скільки років на землі жили перші люди? (Адам 930, Ной 950.)

Який великий князь, при якому Київська Русь стала однією з наймогутніших держав у Європі, постановив змінити віру поганських богів на віру в Істинного Бога? (Князь Володимир Великий) Слайд1 5 На якій грошовій одиниці є зображення Володимира Великого?( на 1 грн.) У якому році відбулося хрещення Русі? (988р.) Слайд 16

 Яке ім’я отримала княгиня Ольга при хрещенні? (Олена)

4.Повідомлення теми і мети уроку 

Ми вже знайомі з Божими заповідями і намагаємося їх виконувати. І знаємо, як інколи важко буває дотримуватися цих Заповідей. а в декого навіть виникає думка: « А чи взагалі людині виконувати Божі Заповіді? Чи є такі люди, які їх виконують?» Якби люди не могли виконати ці Заповіді, то Господь би їх не дав. А доказом того, що людина може йти шляхом Божественної мудрості, дотримуючись Його Заповідей, є святі. Наприклад, Богородиця, Миколай Чудотворець і багато-багато інших. 

Сьогодні ми  продовжуємо знайомство із людьми, яких канонізовано в святі.

-Яких людей ми називаємо святими?

-Які чесноти властиві святим? (складання «асоціативного куща») Слайд 17

Святі – чесні, мудрі, стримані, сміливі, справедливі, віддані, милосердні. Слайд 18

 Християн,  які у своєму житті виявили особливу любов до Бога і людей називають святими.

5. Сприйняття та усвідомлення нового матеріалу Слайд 19

   Історію творять люди. Та найціннішу історію написали християнські святі. Вони вірою і любов’ю, молитвою і працею, геройською мученицькою смертю творили історію Християнської церкви. Вони такі, як і ми, народилися не особливими, а простими людьми. Спочатку були навіть великими грішниками. Та поборовши свою гордість, зарозумілість, повністю змінилися і зробили такий поступ у чеснотах, що стали християнськими героями-святими. Слайд 20

Слайд 21

Слайд 22 Слайд 23   

Святі мучениці Віра, Любов і Надія народилися в Італії. Їх мати Софія, була благочестивою вдовою християнкою. Назвавши своїх дочок іменами трьох християнських чеснот, вона виховувала їх в любові до

Господа Ісуса Христа.

Свята Софія та її дочки  не приховували своєї віри в Христа, і відкрито сповідували перед усіма. Намісник Антіох доніс про це імператорові Андріану (117-138) і той звелів привести їх до Риму.

Розуміючи, навіщо їх ведуть до імператора, святі діви гаряче молилися Господу Ісусу Христу, просячи, щоб Він послав їм сили не злякатися майбутніх мук і смерті. Коли родина постала перед імператором, всі присутні здивувалися їхньому спокою. Таке враження, що вони були покликані на світле торжество, а не на катування. Закликаючи по черзі сестер, Адріан переконав їх принести жертву богині Артеміді.


 

 Дівчата (Вірі було 12, Надії – 10, Любові – 9 років) залишилися непохитними. Тоді імператор наказав жорстоко катувати їх. Святих дівчат палили на залізній решітці, кидали в розпечену піч, в казан з киплячою смолою, але Господь своєю невидимою силою зберігав їх.

Віру били по голому тілу воловими жилами. Потім мучителі почали колоти гострими шипами. І – о чудо! З ран замість крові потекло молоко. з веління імператора принесли залізу решітку і розжарили її. На вогняну постіль поклали Віру. Дві години пролежала мучениця на решітці, зазнаючи неймовірних страждань, кидали в киплячу смолу, але з милості Божої залишалася неушкодженою.

 Надію жорстоко катували. З неї зняли одяг і безжалісно били, кидали в розпечену піч, але сила Божа оберігала її і ніщо не могло їй зашкодити. Потім мучителі повісили її на дереві і стали стругати тіло гаками, так що чиста кров її залила всю землю під нею. Маленька мучениця мужньо терпіла муки. Перед смертю лице її просіяло, мов лице ангела. Всі відчули якісь чудові пахощі, що поширювалися навколо неї. Після цього зважився цар на останній засіб: звелів розпалити посудину зі смолою і вкинути туди дівчину, але посудина раптово розтопилася, мов віск, і смола розтіклася по подвір’ю, завдавши чимало опіків оточуючим. Тоді цар наказав засудити Надію на відсічення голови.

 Найменша Любов зазнала найбільших мук. Її розтягнули на колесі і били солоними прутами. Поки тіло  не перетворилося на суцільну криваву рану. Згодом, цар звелів її кинути в розпечену піч. Дівчина, не чекаючи своїх мучителів, сама вбігла в піч, але вогонь не торкнувся її. Тоді цар наказав засудити Любов на відсічення голови.

Зазнаючи небачених  мук, святі діви прославляли свого Небесного Нареченого й залишалися непохитними у вірі.

Святу Софію піддали іншому, найтяжчому катуванню: матір була змушена дивитися на страждання своїх дочок. Вона виявила незвичайну мужність,  весь час переконуючи доньок терпіти муки в ім’я Небесного Спасителя. Всі три дівиці з радістю зустрічали свою мученицьку смерть. Вони були обезголовлені. Щоб продовжити душевні страждання матері, імператор дозволив взяти тіла своїх дітей. Софія поклала останки їх у ковчег і відправила з почестями на колісниці за місто й поховала на високому місці. Три дні свята Софія без їжі і сну невпинно молилася Господу, благаючи про  найшвидше побачення з дочками. На третій день вона віддала душу Господу, перейшовши у кращий світ. Віруючі поховали  поряд з дітьми. Мощі святих мучениць з 777 року знаходяться в Ельзасі у церкві.

6. Фізкультхвилинка «Помічники»

Зараз пограємо у гру, яка називається «Помічники». Попрацюємо трохи, допоможемо бабусі і дідусеві. Приготувалися. Бабуся випрала білизну, а викрутити не може, допоможемо їй. Міцно тримаємо білизну в кулачках! Викручуємо дужче-дужче. Давайте тепер струсимо і повісимо на мотузку. Якщо станете на носочки – дістанете. Ще трішечки… Ну ось із білизною впоралися! Допоможемо й дідусеві. Він посипає стежечку піском. Візьмемо пісок у руки і посиплемо землю довкола себе. Стараємось, щоб пісок лежав щільно. Потопчемо  його ніжками дужче. Залишилося тільки дров нарубати. Піднімемо сокиру високо й різко опускаємо прямо на колоду. Ух, вийшло .Ще раз піднімемо… Дужче ще розмахніться, дужче! Ух, і ще раз! Ух… є! А тепер погріємося на сонечку… Ну, що? Тепло? Відпочили?! Який у вас настрій? (Хороший настрій від доброї справи).

Розповідь учителя з елементами бесіди.

Життя святих навчає нас любити Бога і людей. Людина не відразу досягає духовної досконалості. Це відбувається, коли вона зрозуміє й подолає негарне в собі. Ми повинні не просто просити у Бога допомоги у справах, а й самі працювати. Тоді у співпраці з Богом, ми досягнемо мети.

Слайд 24             Репортаж   Гра « Я гордий тим, що…!»

(Висновок: Гордість – це погана риса характеру.)

Не існує такого гріха, якого було б так легко позбутися, як гордість. Заховай її, борися з нею, зламай її, вбий її. І все ж вона продовжує жити та піднімати свою потворну голову. І ти вважатимеш, що переміг її, навіть тоді ти будеш гордитися, що став смиренним.

«Я вдячний Богу за … »  

7. Закріплення та осмислення знань .

1)Гра «Відлуння».

(У класі цілковита тиша. Діти прикладають долоньки до рота і по черзі повільно промовляють назви чеснот.)

 Подумайте, які риси характеру ви хотіли б  змінили в собі?

(Робота в зошитах. Діти записують назви чеснот.) Слайд 25

2) « Гронування »      Чи може зустрітися з Ісусом, людина, яка:

а) обманює;

б) краде;

в) ображає;

г) не шанує своїх батьків;

д) заздрить;

Діти роблять висновок. (Зустрінеться та людина, яка виконує Божі заповіді.)

Репортаж Слайд 26

3) Робота в групах

Перша група - свята послідовниця Люба;

Друга група - свята послідовниця Віра;

Третя група - свята послідовниця Надія і їх матір Софія.

8. Підсумок уроку. 

Що нового дізналися?

Слайд 29

Продовж речення «Я бажаю позбутися… »

Уявна зустріч Слайд 30

Уявіть зустріч з Ісусом. Можливо, ви побачили дивний сон. Щоб ви попросили, за що подякували б?

Висновок: миру на всій землі.

Кожному з нас варто вірити у щось хороше, добре, світле, правдиве… Саме віра в те, що зрештою усе буде добре, допомагає нам пережити життєві негаразди. І не лише пережити, а й черпати сили для подальших звершень та брати від життя все нові й нові уроки. Як ви вважаєте, що дає людині сили сподіватися на краще?

Спільна молитва Слайд 31

    Дякуйте Господу, - добрий бо Він,

Бо навіки Його милосердя!

Дякуйте Богу богів,

Бо навіки Його милосердя!

Дякуйте Владиці  владик,

Бо навіки Його милосердя!

Тому, хто чудеса великі Єдиний вчиняє,

Бо навіки Його милосердя!

Хто землю простяг над водою,

Бо навіки Його милосердя! 

Хто світила великі створив,

Бо навіки Його милосердя!1

Сонце, щоб удень панувало воно,

Бо навіки Його милосердя!       

Хто кожному тілу хліба дає,

Бо навіки Його милосердя!

Дякуйте Богу небесному,

Бо навіки Його милосердя!     (Книга Псалмів, 136) Слайд 32

   Питання віри, мабуть, одне з найделікатніших питань, під час обговорення яких так легко розгубитися і зруйнувати відносини. Об цю стіну розбивалися і терпіння, і повага ,і взаєморозуміння. Певно, тому ми нерідко вважаємо за краще взагалі не ступати на «чужу територію».

Кожному з нас варто вірити у щось хороше, добре, світле, правдиве… Саме віра в те, що зрештою усе буде добре, допомагає нам пережити життєві негаразди. І не лише пережити, а й черпати сили для подальших звершень та брати від життя все нові й нові знання.         

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Мета курсу є сприяння духовно-моральному розвиткові дітей і прищеплення їм любові до Бога, до ближнього, до України через ознайомлення з національними культурними надбаннями, з християнськими моральними чеснотами… «Християнська етика в українській культурі»Автори: Ігумен Лонгин (Чернуха); Е. Бєлкіна(лист №1/11-4992 від 14.08.2006р.)

Номер слайду 2

ліТема: Святі послідовники Христа4 клас

Номер слайду 3

Мета: на прикладах життя святих продовжувати вчити дітей любити Бога і людей, долати негарне в собі; розвивати бажання не просто просити в Бога допомоги у наших справах, а й самим працювати; виховувати дружні стосунки між однокласниками, прагнути позбутися поганих рис. Тип уроку: комбінований.

Номер слайду 4

« ..щоб любили один одного ви!» Єв. від св. Івана 13:34; 15:17;

Номер слайду 5

СТРУКТУРА УРОКУ1 Організаційний момент а) християнське привітання;б) спільна молитва;2. Мотивація навчальної діяльності3. Актуалізація опорних знань 4. Повідомлення теми і мети уроку 5. Сприйняття та усвідомлення нового матеріалу6. Фізкультхвилинка «Помічники»7. Закріплення та осмислення знань8. Підсумок уроку

Номер слайду 6

Спільна молитва. Навчи мене, Спасителю,Правдиво й чесно жити.Із ближніми ділитисяІ ворогів любити. Охороняй молитвою. Навчи мене молитися,Навчи добро творити,Про Тебе , любий Вчителю,Всім людям говорити. Навчи мене завжди іти. Слідами лиш Твоїми,Щоби незгасла у життіЗоря Твого спасіння.style.font. Weight

Номер слайду 7

Мотивація навчальної діяльностіСтворення позитивного настрою. Тепло своїх долоньок. Я друзям віддаю. Урок новий цікавий Я з радістю почну.

Номер слайду 8

Актуалізація опорних знань Експрес-опитування Вправа «мікрофон» Міжпредметні зв’язки Що таке Декалог?

Номер слайду 9

1) Я- Господь, Бог твій. Тож не буде в тебе інших богів.2) Не створи собі кумира ніякого зображення з того, що на небі вгорі, що на землі внизу і що у воді нижче від землі,- не вклоняйся їм і не служи.3) Не згадай даремно ім’я Господа, Бога твого.4) Пам’ятай день суботній, щоб святити його. Шість днів працюй, а день сьомий – суботу Господові Богові присвячуй.

Номер слайду 10

5) Шануй батька твого і матір твою, і благо тобі буде, і продовженіБудуть дні твої на землі.6) Не вбивай.7) не твори перелюб.8) не кради.9) Не говори неправди на ближнього твого.10) Не бажай будинку ближнього твого – нічого, що в його є.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Який великий князь, при якому Київська Русь стала одною з самих могутніх держав у Європи, постановив змінити віру поганських богів на віру в Істинного Бога? (Князь Володимир Великий)

Номер слайду 22

У якому році відбулося хрещення Русі? (988р.)Яке ім’я отримала княгиня Ольга при хрещенні? (Олена)

Номер слайду 23

Повідомлення теми і мети уроку Знати: святих послідовників Христа. Уміти: висловлювати свою думку. Цінувати: нові знання, корисні поради ,думку товаришів. Складання «асоціативного куща»

Номер слайду 24

святі

Номер слайду 25

Християни,- які у своєму житті виявили особливу любов до Бога і людей – таких християн називають святими.

Номер слайду 26

ПрезентаціяІндивідуальні картки. Робочі зошити Сприйняття та усвідомлення нового матеріалу

Номер слайду 27

Віра-12 років. Надія-10 років

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Святі мучениці Віра, Любов, Надія народилися в Італії. Їх мати, Софія, була благочестивою вдовою-християнкою. Назвавши своїх дочок іменами трьох християнських чеснот, вона виховувала їх в любові до Господа Ісуса Христа. Свята Софія та її дочки не приховували своєї віри в Христа і відкрито сповідували перед усіма. Намісник Антіох доніс про це імператорові Андріану (117-138) і той звелів привести їх до Риму. Розуміючи, навіщо їх ведуть до імператора, святі діви гаряче молилися Господу Ісусу Христу, просячи, щоб Він послав їм сили не злякатися майбутніх мук і смерті. Коли родина постала перед імператором, всі присутні здивувалися їхньому спокою. Вони були покликані на світле торжество, а не на катування. Закликаючи по черзі сестер, Адріан переконав їх принести жертву богині Артеміді.

Номер слайду 30

Дівчата (Вірі було 12, Надії – 10, Любові – 9 років) залишилися непохитними. Тоді імператор наказав жорстоко катував їх: святих дівчат палили на залізній решітці, кидали в розпечену піч і в казан з киплячою смолою, але Господь своєю невидимою силою зберігав їх. Віру били по голому тілу воловими жилами, клали на розжарену решітку, кидали в киплячу смолу, але з милості Божої залишалася неушкодженою. Надію катували, кидали в розпечену піч. Найменшу Любов прив’язали до колеса і били солоними палицями, поки тіло не перетворилося на суцільну криваву рану. Згодом цар звелів її кинути в розпечену піч. Дівчина, не чекаючи своїх мучителів, сама вбігла в піч, але вогонь не торкнувся її. Зазнаючи небачених мук, святі діви прославляли свого Небесного Нареченого й залишалися непохитними у вірі.

Номер слайду 31

Святу Софію піддали іншому, найтяжчому катуванню: матір була змушена дивитися на страждання своїх дочок. Але вона виявила незвичайну мужність і весь час переконувала доньок терпіти муки в ім’я Небесного Спасителя. Всі три дівиці з радістю зустрічали свою мученицьку смерть. Вони були обезголовлені. Щоб продовжити душевні страждання матері, імператор дозволив їй взяти тіла дочок. Софія поклала останки їх у ковчег і відвезла з почестями на колісниці за місто й поховала на високому місці. Три дні свята Софія без їжі і сну, невпинно молилася Господу, благаючи про найшвидше побачення з дочками. На третій день віддала там свою душу Господу, перейшовши у кращий світ. Віруючі поховали її на тому ж місці. Мощі святих мучениць з 777 року знаходяться в Ельзасі, у церкві.

Номер слайду 32

Фізкультхвилинка «Помічники»Зараз пограємо у гру, яка називається «Помічники». Попрацюємо трохи, допоможемо бабусі і дідусеві. Приготувалися. Бабуся випрала білизну, а викрутити не може, допоможемо їй. Міцно тримаємо білизну в кулачках! Викручуємо дужче-дужче. Давайте тепер струсимо і повісимо на мотузку. Якщо станете на носочки – дістанете. Ще трішечки… Ну ось із білизною впоралися! Допоможемо й дідусеві. Він посипає стежечку піском. Візьмемо пісок у руки і посиплемо землю довкола себе. Стараємось, щоб пісок лежав щільно. Потопчемо його ніжками дужче. Залишилося тільки дров нарубати. Піднімемо сокиру високо й різко опускаємо прямо на колоду. Ух, вийшло . Ще раз піднімемо… Дужче ще розмахніться, дужче! Ух, і ще раз! Ух… є! А тепер погріємося на сонечку… Ну, що? Тепло? Відпочили?! Який у вас настрій? (Хороший настрій від доброї справи).

Номер слайду 33

Гра « Я гордий тим, що…» Висновок: Гордість – це погана риса характеру« Я вдячний Богу …»

Номер слайду 34

Закріплення та осмислення знань Гра «Відлуння». Робота в зошитіРобота на картках « гронування » Чи може зустрітися з Ісусом людина, а) обманює; ‘ б) краде; в) ображає; г) не шанує своїх батьків; д) заздрить;

Номер слайду 35

Репортаж. Перша група - свята послідовниця Люба;Друга група - свята послідовниця Віра;Третя група - свята послідовниця Надія і їх матір Софія.

Номер слайду 36

Підсумок уроку. Продовж речення« Я бажаю позбутися …»

Номер слайду 37

гордістьобразазаздрістьбрехнянеслухняністьлінощігнівзажерливістьпомстаненависть

Номер слайду 38

слухняністьлюдяністьчесністьлюбовпрацьовитістьщирість

Номер слайду 39

Уявна зустріч Уявіть зустріч з Ісусом. Можливо, ви побачили дивний сон. Щоб ви попросили, за що подякували б?Уявна зустріч Уявіть зустріч з Ісусом. Можливо, ви побачили дивний сон. Щоб ви попросили, за що подякували б?Висновок: миру на всій землі.

Номер слайду 40

Дякуйте Господу, - добрий бо Він,Бо навіки Його милосердя!Дякуйте Богу богів,Бо навіки Його милосердя!Дякуйте Владиці владик,Бо навіки Його милосердя!Тому, хто чудеса великі Єдиний вчиняє,Бо навіки Його милосердя!Хто землю простяг над водою,Бо навіки Його милосердя! Хто світила великі створив,Бо навіки Його милосердя!Сонце, щоб удень панувало воно,Бо навіки Його милосердя! Хто кожному тілу хліба дає, Бо навіки Його милосердя!Дякуйте Богу небесному,Бо навіки Його милосердя! (Книга псалмів, 136 розділ)Спільна молитва

Номер слайду 41

Миру Злагоди. Добра. Миру Злагоди. Добра

zip
Додано
25 лютого 2018
Переглядів
3391
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку