Конспект уроку з математики для 6 класу "Розв'язування вправ на множення і ділення раціональних чисел""

Про матеріал
Цей урок математики тісно переплетений зі вживанням кальцію і вітаміну Д, який так потрібен підліткам.
Перегляд файлу

6 клас

Тема.  Розв’язування вправ на множення і ділення раціональних чисел

Мета: навчальна: удосконалити вміння застосовувати правила дій над раціональними числами до розв’язування задач і вправ;

розвиваюча: розвивати вміння узагальнювати інформацію, пам’ять, увагу, логічне мислення;

виховна: виховувати наполегливість, математичну культуру та інтерес до математики.

Обладнання: інтерактивна дошка, роздатковий матеріал.

Тип уроку: узагальнення знань, умінь і навичок.

Хід уроку

І. Організаційний етап

Сьогодні ми будемо продовжувати множити і ділити раціональні числа, але про додавання і віднімання цих чисел також не будемо забувати та будемо застосовувати свої знання на практиці.

Оголошення теми та мети уроку.

ІІ. Перевірка домашнього завдання

Учні вибірково читають відповіді, всі інші – звіряються.

ІІІ.   Актуалізація опорних знань

  1. Опитування.  Учні розділяються на 2 команди. Кожна команда отримує куб, на гранях якого написані питання. Команди по черзі відповідають на ці питання.

1 куб:

  1. Як додати два числа з різними знаками?
  2. В якому випадку добуток двох множників дорівнює нулю?
  3. Ділити не можна на …
  4. Як знайти добуток двох чисел з однаковими знаками?
  5. Чому дорівнює добуток 177 множників, кожен із яких дорівнює -1?
  6. Частка двох чисел  з різними знаками є число…

2 куб:

  1. Як додати два від’ємних числа?
  2. Які знаки мають 2 множники, якщо їх добуток від’ємний?
  3. Добуток двох чисел з різними знаками є число…
  4. Сума протилежних чисел дорівнює…
  5. Чому дорівнює добуток 188 множників, кожен із яких дорівнює -1?
  6. Що таке модуль числа?
  1. Виконання вправи з https://www.matific.com/ «Обслуговування номерів».
  2. Виконання вправи з https://learningapps.org/ «Додавання і віднімання. Знайди пару» (чорно-біла)

 

IV. Удосконалення знань і вмінь

На сьогоднішньому уроці ми покращимо знання не тільки з математики, а й з основ здоров’я. Ми поговоримо про елемент, який називають королем усіх мікроелементів організму. Щоб дізнатися, як він називається – відкрийте цей пазл.

https://learningapps.org/display?v=pgo57r6nn20   

C:\Users\User\Desktop\семінар\Без названия.jpg

Наш організм містить цього елементу 1,5-2% від маси тіла (жоден інший елемент не може "похвалитися" такою кількістю).
 

Щоб дізнатися для чого потрібен кальцій в організмі – розв’яжіть наступні приклади:

 

1)  -1∙5+7∙(-1)=-12

- для підтримки нормального стану кісток — саме кальцій забезпечує їх міцність; недосатача цього елементу збільшує ризик переломів, сприяє розвитку остеопорозу і діабету. У дітей дефіцит цього мікроелементу спричинює рахіт (деформація кісток, черепа, хребта, нижніх кінцівок)

2)  -5∙(-0,2)+10∙(-0,2)=-1

Недостача кальцію - пізнє прорізання і заміну зубів (молочних), карієс
 

 3) 1159_  23= -7

скорочення м'язів; без кальцію не будуть нормально працювати і наші м'язи

 

4) │-7+3│∙(-3-2)= -20  формування міцних  нігтів

 

5) -4∙(-2,5)-│-3∙10│= -20

забезпечує функцію скорочення м`язів і ритмічної роботи серця.
Недостача кальцію збільшує ризик судинних захворювань.

 

6) 0,01∙(-10)-(-900:10)=89,9

служить для передавання імпульсів у нервовій системі. При недостачі - підвищена пітливість, дратівливість, відставання у фізичному і розумовому розвитку, схильність до судом, зниження пам`яті, підвищена втомлюваність та поганий сон.
 

7) (-25-(-35))∙(-7∙6)=-420

 щоб волосся добре виглядало

 

Щоб дізнатися денну норму споживання кальцію, потрібно розв’язати наступне рівняння:

-1,6∙(x – 1156)=249,6

х=1000(мг)

 

Щоб дізнатися назви тваринних продуктів з високим вмістом кальцію потрібно виправити помилки:

-2∙3=6

-2∙(-3)=-6

-11,2∙(-(-(-5)))=-56

7∙(-(-8))=-56

-5∙5=0

  1. Яєчна шкаралупа

 

Всього одна яєчна шкаралупа містить 2 г кальцію, що вже перевищує денну норму. В розмеленому стані ця шкаралупа поміщається в чайній ложці і важить приблизно 5 г.

Для покриття добової потреби кальцію достатньо половини чайної ложки розмолотої шкаралупи. Порівняйте: щоб отримати стільки ж мінералу, нам потрібно з'їсти 1,2 кг сиру!

В шкаралупі містяться розчинні матричні білки, завдяки чому кальцій дуже добре засвоюється.

Перед приготуванням порошку добре вимийте шкаралупу. Потім її потрібно прокип'ятити. 5 хвилин достатньо, щоб знищити мікроби. Потім шкаралупа сушиться і подрібнюється в кавомолці. Пити треба по 1/2 чайної ложки. Можна додавати в готові страви чи напої.

 

  1. Пармезан та інші сири

 

Найбільше кальцію серед молочних продуктів міститься в пармезані. 100 г цього сиру забезпечує добову норму і навіть трохи більше: 1184 мг. Пармезан містить багато білка (38%) і вітамін D – 0,95 мкг на 100 г.

Багаті кальцієм і інші сири. Так, в голландському, пошехонскому, швейцарському міститься 1000 мг кальцію на 100 м, 0,8—1 мкг вітаміну D і 24 — 26% білка.

100 г сиру вам вистачить, щоб повністю закрити потребу в кальції. Заодно ви отримуєте десяту частку норми вітаміну D.

 

  1. Консервовані сардини

Сардини в консервах містять кістки, які легко розжовуються і засвоюються. Завдяки цьому 100 г сардин містить 382 мг кальцію, а також — 6,8 мкг вітаміну D (дві третини добової норми) і 24,6% білка.

 

  1. Молоко

Тут 120 мг на 100 г напою. А молока можна випити хоч цілий літр.

 

Щоб дізнатися назви рослинних продуктів з високим вмістом кальцію потрібно замінити зірочки цифрами так, щоб отримати правильні рівності:

 

-3∙(-2)= -5 + *  11

4∙(-0,2)= 4 - *  4,8

81∙(-1/9)= -0,3 ∙ * 30

-(-2)∙(-4)= * + (-5,6) -2,4

11∙ *= -2,1 – 3,4 -0,5

  1. Кунжут

 Кунжут лідирує серед усіх рослинних продуктів за концентрацією кальцію. 100 г насіння містять 975 мг кальцію і 17,7% білка.

 

  1. Мигдаль

 У мигдалі — 216 мг кальцію на 100 г і 21,9% білка.

  1. Соя

100 г вареної сої містить 192 мг кальцію, а також 16,6% білка.

  1. Часник

 Часник містить 181 мг кальцію на 100 г і 6,4% білка. Часник ефективний для профілактики судинних захворювань, застуд, інфекцій, пухлин. Ще він нормалізує рівень глюкози.

 

  1. Петрушка

100 г петрушки містить 138 мг кальцію і 3% білка.

 

  1. Фундук

Фундук містить 114 мг кальцію на 100 г і 15% білка.

 

ЩО СПРИЯЄ КРАЩОМУ ЗАСВОЄННЮ КАЛЬЦІЮ?

Щоб дізнатися це – заповніть клітинки.

Числа

+2

-4

∙(-3)

:2

-6

 

 

 

 

-5

 

 

 

 

3

 

 

 

 

5

 

 

 

 

6

 

 

 

 

-1

 

 

 

 

 

Числа

+2

-4

∙(-3)

:2

-6

-4

-10

18

-3

-5

-3

-9

15

-2,5

3

5

-1

-9

1,5

5

7

1

-15

2,5

6

8

2

-18

3

-1

1

-5

3

-0,5

 

Робота в парах: взаємоперевірка.

- Сонячне проміння. Під його дією в шкірі виробляється вітамін D, який, у свою чергу, сприяє засвоєнню кальцію;
-білок та ще ряд вітамінів (А, В, Е, фосфор).
Харчування покриває потребу організму у вітаміні D не більш як на 20 відсотків. На щастя, організм здатен сам синтезувати цей вітамін у клітинах шкіри під дією сонячного світла, тим самим поповнюючи його дефіцит. Професор Штеле пояснює: «Для власного синтезу нам необхідний ультрафіолет «Б» - це середня частина ультрафіолетового діапазону. Якщо чверть площі шкіри тіла щодня піддаватиметься дії сонячного проміння впродовж 10-15-20 хвилин, цього, в принципі, має вистачити для синтезу потрібної кількості вітаміну D».

Домашнє завдання

  • Виконати №  
  • Намагатися споживати продукти, багаті на кальцій
  • Намагатися щодня  10-15 хв перебувати під дією сонячного світла
  • Піклуйтеся про себе, бо ви того варті!
docx
Додано
22 лютого 2022
Переглядів
1247
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку