6 клас
Тема. Розв’язування вправ на множення і ділення раціональних чисел
Мета: навчальна: удосконалити вміння застосовувати правила дій над раціональними числами до розв’язування задач і вправ;
розвиваюча: розвивати вміння узагальнювати інформацію, пам’ять, увагу, логічне мислення;
виховна: виховувати наполегливість, математичну культуру та інтерес до математики.
Обладнання: інтерактивна дошка, роздатковий матеріал.
Тип уроку: узагальнення знань, умінь і навичок.
Хід уроку
І. Організаційний етап
Сьогодні ми будемо продовжувати множити і ділити раціональні числа, але про додавання і віднімання цих чисел також не будемо забувати та будемо застосовувати свої знання на практиці.
Оголошення теми та мети уроку.
ІІ. Перевірка домашнього завдання
Учні вибірково читають відповіді, всі інші – звіряються.
ІІІ. Актуалізація опорних знань
1 куб:
2 куб:
IV. Удосконалення знань і вмінь
На сьогоднішньому уроці ми покращимо знання не тільки з математики, а й з основ здоров’я. Ми поговоримо про елемент, який називають королем усіх мікроелементів організму. Щоб дізнатися, як він називається – відкрийте цей пазл.
https://learningapps.org/display?v=pgo57r6nn20
Наш організм містить цього елементу 1,5-2% від маси тіла (жоден інший елемент не може "похвалитися" такою кількістю).
Щоб дізнатися для чого потрібен кальцій в організмі – розв’яжіть наступні приклади:
1) -1∙5+7∙(-1)=-12
- для підтримки нормального стану кісток — саме кальцій забезпечує їх міцність; недосатача цього елементу збільшує ризик переломів, сприяє розвитку остеопорозу і діабету. У дітей дефіцит цього мікроелементу спричинює рахіт (деформація кісток, черепа, хребта, нижніх кінцівок)
2) -5∙(-0,2)+10∙(-0,2)=-1
Недостача кальцію - пізнє прорізання і заміну зубів (молочних), карієс
3) 1159_ 23= -7
скорочення м'язів; без кальцію не будуть нормально працювати і наші м'язи
4) │-7+3│∙(-3-2)= -20 формування міцних нігтів
5) -4∙(-2,5)-│-3∙10│= -20
забезпечує функцію скорочення м`язів і ритмічної роботи серця.
Недостача кальцію збільшує ризик судинних захворювань.
6) 0,01∙(-10)-(-900:10)=89,9
служить для передавання імпульсів у нервовій системі. При недостачі - підвищена пітливість, дратівливість, відставання у фізичному і розумовому розвитку, схильність до судом, зниження пам`яті, підвищена втомлюваність та поганий сон.
7) (-25-(-35))∙(-7∙6)=-420
щоб волосся добре виглядало
Щоб дізнатися денну норму споживання кальцію, потрібно розв’язати наступне рівняння:
-1,6∙(x – 1156)=249,6
х=1000(мг)
Щоб дізнатися назви тваринних продуктів з високим вмістом кальцію потрібно виправити помилки:
-2∙3=6
-2∙(-3)=-6
-11,2∙(-(-(-5)))=-56
7∙(-(-8))=-56
-5∙5=0
Всього одна яєчна шкаралупа містить 2 г кальцію, що вже перевищує денну норму. В розмеленому стані ця шкаралупа поміщається в чайній ложці і важить приблизно 5 г.
Для покриття добової потреби кальцію достатньо половини чайної ложки розмолотої шкаралупи. Порівняйте: щоб отримати стільки ж мінералу, нам потрібно з'їсти 1,2 кг сиру!
В шкаралупі містяться розчинні матричні білки, завдяки чому кальцій дуже добре засвоюється.
Перед приготуванням порошку добре вимийте шкаралупу. Потім її потрібно прокип'ятити. 5 хвилин достатньо, щоб знищити мікроби. Потім шкаралупа сушиться і подрібнюється в кавомолці. Пити треба по 1/2 чайної ложки. Можна додавати в готові страви чи напої.
Найбільше кальцію серед молочних продуктів міститься в пармезані. 100 г цього сиру забезпечує добову норму і навіть трохи більше: 1184 мг. Пармезан містить багато білка (38%) і вітамін D – 0,95 мкг на 100 г.
Багаті кальцієм і інші сири. Так, в голландському, пошехонскому, швейцарському міститься 1000 мг кальцію на 100 м, 0,8—1 мкг вітаміну D і 24 — 26% білка.
100 г сиру вам вистачить, щоб повністю закрити потребу в кальції. Заодно ви отримуєте десяту частку норми вітаміну D.
Сардини в консервах містять кістки, які легко розжовуються і засвоюються. Завдяки цьому 100 г сардин містить 382 мг кальцію, а також — 6,8 мкг вітаміну D (дві третини добової норми) і 24,6% білка.
Тут 120 мг на 100 г напою. А молока можна випити хоч цілий літр.
Щоб дізнатися назви рослинних продуктів з високим вмістом кальцію потрібно замінити зірочки цифрами так, щоб отримати правильні рівності:
-3∙(-2)= -5 + * 11
4∙(-0,2)= 4 - * 4,8
81∙(-1/9)= -0,3 ∙ * 30
-(-2)∙(-4)= * + (-5,6) -2,4
11∙ *= -2,1 – 3,4 -0,5
Кунжут лідирує серед усіх рослинних продуктів за концентрацією кальцію. 100 г насіння містять 975 мг кальцію і 17,7% білка.
У мигдалі — 216 мг кальцію на 100 г і 21,9% білка.
100 г вареної сої містить 192 мг кальцію, а також 16,6% білка.
Часник містить 181 мг кальцію на 100 г і 6,4% білка. Часник ефективний для профілактики судинних захворювань, застуд, інфекцій, пухлин. Ще він нормалізує рівень глюкози.
100 г петрушки містить 138 мг кальцію і 3% білка.
Фундук містить 114 мг кальцію на 100 г і 15% білка.
ЩО СПРИЯЄ КРАЩОМУ ЗАСВОЄННЮ КАЛЬЦІЮ?
Щоб дізнатися це – заповніть клітинки.
Числа |
+2 |
-4 |
∙(-3) |
:2 |
-6 |
|
|
|
|
-5 |
|
|
|
|
3 |
|
|
|
|
5 |
|
|
|
|
6 |
|
|
|
|
-1 |
|
|
|
|
Числа |
+2 |
-4 |
∙(-3) |
:2 |
-6 |
-4 |
-10 |
18 |
-3 |
-5 |
-3 |
-9 |
15 |
-2,5 |
3 |
5 |
-1 |
-9 |
1,5 |
5 |
7 |
1 |
-15 |
2,5 |
6 |
8 |
2 |
-18 |
3 |
-1 |
1 |
-5 |
3 |
-0,5 |
Робота в парах: взаємоперевірка.
- Сонячне проміння. Під його дією в шкірі виробляється вітамін D, який, у свою чергу, сприяє засвоєнню кальцію;
-білок та ще ряд вітамінів (А, В, Е, фосфор).
Харчування покриває потребу організму у вітаміні D не більш як на 20 відсотків. На щастя, організм здатен сам синтезувати цей вітамін у клітинах шкіри під дією сонячного світла, тим самим поповнюючи його дефіцит. Професор Штеле пояснює: «Для власного синтезу нам необхідний ультрафіолет «Б» - це середня частина ультрафіолетового діапазону. Якщо чверть площі шкіри тіла щодня піддаватиметься дії сонячного проміння впродовж 10-15-20 хвилин, цього, в принципі, має вистачити для синтезу потрібної кількості вітаміну D».
Домашнє завдання