Конспект уроку з План-конспект уроку з всесвітньої історії 11 клас Канада у другій половині ХХ ст. — на початку ХХІ ст.

Про матеріал
Розробка уроку дає можливість охарактеризувати особливості політичного та соціально-економічного розвитку Канади в другій половині ХХ — на початку ХХІ ст., визначити суть проблеми Квебеку, висловлювати судження щодо необхідності розвитку українсько-канадських відносин на сучасному етапі; розвивати вміння встановлювати причиново- наслідкові зв’язки, аналізувати, порівнювати, висловлювати власні судження, критично мислити; виховувати в учнів зацікавленість історією.
Перегляд файлу

1

 

Конспект уроку з всесвітньої історії 11 клас

Канада у другій половині ХХ ст. — на початку ХХІ ст.

Мета: охарактеризувати особливості політичного та соціально-економічного розвитку Канади в другій половині ХХ — на початку ХХІ ст., визначити суть проблеми Квебеку, висловлювати судження щодо необхідності розвитку українсько-канадських відносин на сучасному етапі; розвивати вміння встановлювати причиново- наслідкові зв’язки, аналізувати, порівнювати, висловлювати власні судження, критично мислити; виховувати в учнів зацікавленість історією.

Тип уроку: урок засвоєння нових знань.

Хід уроку

І. Організаційний момент уроку

ІІ . Актуалізація опорних знань

ІІІ . М отивація навчальної діяльності

Канада — конституційна монархія, федеративна країна, входить до співдружності країн, яку очолює Велика Британія.

Глава держави — британський монарх, у Канаді його представляє генерал-губернатор, а генерал-лейтенанти — у провінціях, з яких складається ця держава. Найвищий законодавчий орган — двопалатний парламент (сенат і палата громад). Виконавчу владу здійснює уряд на чолі з прем’єр-міністром. Столиця — м. Оттава. За владу борються ліберальна та прогрессивно консервативна партії.

ІV. Сприйняття та усвідомлення навчального матеріалу

  1. Візитка країни
  2. Історичний розвиток Канади
  3. Господарство країни
  4. Населення, соціальна сфера країни

1.Візитка країни

Учень презентує «візитку» країни, демонструє герб, прапор. Інші записують.·       

Площа - близько 10 млн км2 (друга за площею держава у світі).

·        Населення - 34 млн осіб.

·        Столиця - Оттава (1,1 млн осіб).

·        ВВП на душу населення - 23 300 дол.

·        Глава держави - формально королева Великої Британії, яку представляє генерал-губернатор Канади.

·        Незалежна з 1 липня 1867 року.

·        Член таких міжнародних організацій: НАТО, ООН, ОАД, НАФТА, ОССР, Великої вісімки, Британської співдружності.

·        Державний уртрій - федеративна парламентська держава у складі Співдружності.

·        Склад: 10 провінцій та 3 території.

·        Грошова одиниця - канадський долар.

 

2.Історичний розвиток Канади

Учень доповідає про історичні особливості країни. Інші записують.

Історичний розвиток. Територія сучасної Канади була заселена предками індіанців та ескімосів приблизно 30-40 тис. років тому. Але зв'язків жителів країни із зовнішнім світом не було. Тільки в 1497 р. англійський човен під командуванням Джона Кабота досяг Ньюфаундленда. Через 37 років до затоки Св. Лаврентія ввійшла французька експедиція, очолена Жаком Картьє. Французи висадилися на материку, де вступили в контакт із плем'ям гуронів. У 1605 р. у Новій Шотландії побудоване перше французьке поселення. Одночасно йшла англійська колонізація країни, що призвело до англофранцузького протистояння. У результаті Семилітньої війни 1756-1763 рр. між цими країнами Канада стала англійською колонією. Англійці, шотландці, ірландці активно освоювали Атлантичне узбережжя та центральну частину країни, французи, що осіли в долині річки Св. Лаврентія, продовжували обживати цей район, утворивши провінцію Квебек. У 1867 р. канадські колонії здобули статус домініону. Кінець XIX ст. відзначався швидким розвитком господарства в сусідніх із США країнах. Але особливо прискорився розвиток країни після Другої світової війни. Значне зростання гірничодобувної, обробної промисловості й торгівлі перетворили її на одну з передових індустріальних країн світу. Червоний листок канадського клена цукристого на гербі Канади з'явився 1921 року, а на канадському прапорі тільки в 1965 р. Спочатку він був емблемою лише франкоканадців як символ їхньої самобутності. У Канаді прийнята політика, що передбачає підтримку державою розвитку етнічних громад.

 

Учень доповідає про Канаду в період Другої світової війни та перші повоєнні роки.

Канада, яка була англійським домініоном, взяла активну участь у Другій світовій війні на боці антигітлерівської коаліції. Вона стала справжнім арсеналом Англії. Тут було вироблено понад 800 тис. військових вантажних автомобілів, 50 тис. танків, 18 тис. літаків, 4 тис. військових кораблів. її війська брали участь у бойових діях майже на всіх фронтах Другої світової війни. Війна дала поштовх до економічного зростання Канади: за темпами розвитку вона вийшла на перше місце серед західних країн. Канада перетворилась на індустріальну державу. Економічне піднесення, почате у роки війни, продовжилось і в післявоєнні роки. Стимулом до цього стало швидке зростання населення (в основному за рахунок емігрантів), а відповідно збільшення внутрішнього ринку, освоєння півночі і далекого заходу. 

 

3.Господарство країни

Прийом «Дослідження»

Учитель. Ця робота дає можливість кожному з вас виступити в ролі вчителя, передаючи свої знання однокласникам. Кожна група отримує ін­дивідуальне завдання. Для його вирішення ви повинні прочитати, усвідомити і передати інформацію іншим групам. Заповнити СЛС «Канада», опрацьовуючи новий матеріал.

Завдання групам

1. Дослідити особливості розвитку господарства Канади:

·        загальна характеристика господарства;

·        особливості структури експорту та імпорту країни.

2. Гірничодобувна промисловість та енергетика.

3. Металургія та деревообробна промисловість, машинобудування.

4. Сільське господарство країни, його особливості, транспорт.

Група 1

Сучасна Канада входить до числа найбільш розвинених країн світу, тобто до Великої сімки. За короткий час Канада створила ринкову економіку. Вона посідає шосте місце за виробництвом промислової продукції, а за виробництвом на душу населення промислової і сільськогосподарської про­дукції поступається тільки США та Швейцарії. Особливістю економіки Канади є її значна залежність від іноземного капіталу, особливо аме­риканського. Істотну роль в економіці країни відіграє експортно-сировинний напрям. У структурі обробної промисловості головні позиції посідають машинобудування, металургія та деревообробка 3/4 продукції дають провінції в Онтаріо та Кверк.

 

Група 2

У країні добре розвинута добувна промисловість, 80 % продукції якої вивозять на світовий ринок. У гірничодобувній промисловості найбільше значення має видубуток природного газу (третє місце у світі), нафти (девяте місце), мідних руд (четверте місце), золота (п’яте місце), цинкових руд ( перше місце), нікелевих руд (друге місце), вугілля, платини (третє місце). Основний район видобутку залізної руди – півострів Лабрадор. За виробництвом електроенергії, країна посідає п’яте місце в світі. Близько 60 % електроенергії, дають ГЕС, 10 % виробляють на АЕС, розташованих у провінціях Квебек, Онтаріо.

 

Група 3

У країні спостережено зниження темпів розвитку чорної металургії. Експортне значення має кольорова металургія, провідні місця у світі Канада посідає з виробництва кобальту, міді, цинку, нікелю. На дешевій енергії розвивається алюмінієва промисловість (боксити привізні). У країні розвинене машинобудування. Значна кількість підприємств спеціалізується на складанні машин, використовуючи для цього імпортовані до країни компоненти. Експортною галуззю є автомобілебудування. В Онтаріо зосереджено 80 % автозаводів країни. Тут працюють підприємства таких велетнів, як «Дженерал Моторс», «Форд», «Крайслер», «Хонда», «Ніссан». Розвинене сільськогосподарське машинобудування алюмінієва промисловість (боксити привізні). озвинуте сільськогосподарське машинобудування, виробництво обладнання для гірничодобувної та лісової промисловості. Головні центри галузі: Торонто, Монреаль, Гамілтон, Оттава, Ванкувер. Канада другий у світі, після США, виробник пиломатеріалів, паперу, картону. Більшість целюлозно-паперових підприємств сконцентрова­но на сході країни. Країна посідає перше місце за випуском газетного паперу, друге місце у світі за обсягом продукції, четверте за виробництвом паперу і картону.

 

Група 4

Канада є одним з головних світових експортерів багатьох основних видів сільськогосподарської продукції. Фермерські поселення разом з членами їх сімей становлять 4 % жителів Канади. ІІри цьому країна повністю забезпечує внутрішні потреби в основних видах продовольства й експортує майже половину продукції сільського господарства. За експортом пшениці, кукурудзи, ячменю посідає одне з перших місць. Основним виробником сільськогосподарської продукції є високотоварні фермерські господарства, що характеризуються сучасним рівнем механізації і ефективною спеціалізацією. Головною житницею країни є степові провінції Саскачеван та Манітоба. Нова Шотландія та Британська Колумбія :- постачальники яблук та інших фруктів. Саме тут знаходиться сільськогосподарська зона, яку називають «Фруктовим кошиком Канади». Великі площі зайняті соєю, бобами, цукровим буряком, кормовими культурами, рапсом і кукурудзою, також вирощують льон, картоплю, фрукти і овочі. У структурі галузі переважає тваринництво. (60 %): молочне скотарство, птахівництво, сви­нарство, рибальство. Канада відома як світовий постачальник мороженої риби. Традиційним для країни є хутровий промисел. За вантажообігом перше місце належить залізничному транспорту, за пасажирообігом - авто­мобільному. Велику роль відіграє авіація, що забезпечує швидкий зв'язок з віддаленими районами країни і з іншими державами. Специфікою канад­ського транспорту є висока міра розвитку трубо­провідного (одного з найдовших у світі) і водного транспорту. Дуже велика роль системи Великих озер і річки Св. Лаврентія. У міжнародних переве­зеннях велике значення має морський транспорт.

 

 

 

Група 5

Близько 80 % робочих місць забезпечує малий бізнес. Малі підприємства є приватними за кількістю зайнятих до 50 осіб. У Канаді 90 % земельних площ, 70 % лісових масивів є власністю держави. Вона контролює майже 70% залізниць, понад 10 % видобутку вугілля та 16 % потужностей чорної металургії. Державні електростанції виробляють майже 70 % усієї електроенергії. Найбільша залізнична компанія, портове господарство - теж власність держави. У сфері її компетенції перебуває й атомна енергетика. Водночас в гірничодобувній та обробній промисловості, в торгівлі та будівництві головну роль відіграє національний та іноземний приватний капітал.

 

Експорт

Імпорт

Природні ресурси

Чорні та кольорові метали

Продукти харчування

Машини й устаткування;

Автомобілі та запчастини;

Нафта, хімічні товари;

Споживчі товари

Під час обговорення складають перелік висловлених ідей, а потім проблема розглядається загалом.

Канада за короткий період створила ефективну ринкову економіку завдяки:

·        багатим природним ресурсам, раціональному їх використанню;

·        широкому залученню іноземного капіталу;

·        політичній стабільності, сприятливому інвестиційному законодавству;

·        кваліфікованим трудовим ресурсам.

Учитель. Національне багатство Канади створене працею кількох поколінь. Держава зуміла створити сучасну національну економіку та перетворилася на одну з розвинутих країн світового співтовариства з передовою промисловістю та сільським господарством. Одним з головних чинників економічного розвитку Канади є трудові ресурси з високим рівнем професійної підготовки та професійної мобільності .

 

4. Населення, соціальна сфера країни

Прийом «Дослідження»

Кожна група отримує інформаційний пакет і карточку з індивідуальним завданням, а також повинна мати підготовлене випереджальне завдання

·        Група 1. Дослідити особливості населення Канади. Українська діаспора.

·        Група 2. Вивчити систему освіти в Канаді, соціальну політику та добробут.

·        Група 3. З'ясувати популярні туристичні маршрути країни.

·        Група 4. Проаналізувати канадсько-українські відносини.

 

Група 1. Особливості населення Найважливіші чинники, що визначають осо­бливості населення країни, - це імміграція й кліматичні умови. Так, 90 % усього населення Канади проживає в межах 200 кілометрової смуги на північ від кордону із США, при цьому більшість у районі Великих Озер.

Канада - багатонаціональна держава, населення якої складається з 80-ти націй, і на відміну від «американського плавильного котла», який підганяє всіх емігрантів до єдиного стандарту, Канада - країна меншин, «етнічна мозаїка», як люблять канадці називати своє суспільство. Основу його нації становлять дві «нації-засновниці», також дві офіційні мови - французька і англійська. Історично так повелося, що населення сформувалось у ході масової імміграції і зараз складається з нащадків переселенців з Європи й інших регіонів. Англоканадці становлять 40% населення, франкоканадці - 28% , 6 % припадає на вихідців з Азії та Африки, корінні жителі - індіанці й ескімоси становлять 2 %. До католицької церкви належить 46 % населення Канади, це франкоканадці та італійці, 36 % - протестанти, 10% - атеїсти.

У країні високий рівень урбанізації - 79 % . Третина населення країни проживає в трьох міських агломераціях: Торонто (6 млн осіб), Монреалі (3,6 млн осіб) і Ванкувері (1,8 млн осіб). Зараз кількість жителів країни значною мірою збільшується за рахунок переселенців, на яких припадає до 65 % щорічного приросту. Віковий склад населення - 18 65- 17, середній вік канадця - 37,8 років, а тривалість життя - 80 років. Серед найбільших національних меншин країни - українці. Масове переселення українців до Канади почалося наприкінці XIX ст. Канадський уряд виділяв переселенцям земельні ділянки площею 65 га. Українцям Дозволяли селитися скупчено, поряд зі своїми співвітчизниками. На початку міграції переважали неписьменні селяни.

Нині в Канаді проживає понад 1 млн українців та їхніх нащадків. Головні райони їх розселення - південь поблизу державного кордону із США. Близько 85% їх проживає в провінціях Онтаріо, Манітоба, Алберта, Британська Колумбія. Серед міст Канади, де найбільше українців, слід назвати Едмонтон, Торонто, Вінніпеґ, Монреаль, Калґарі.

 У Канаді українці досягли помітних успіхів. Одним із генерал-губернаторів країни був Роман Гнатишин, його батька обирали до канадського парламенту.

Канадці українського походження в чужому краї зуміли зберегти і розвинути мову, звичаї, літературу, театр, музичне, образотворче, прикладне мистецтво. Тут українською мовою видають багато газет, журналів, книжок, ведуть теле- і радіомовлення. Україністику викладають у 12-ти канадських університетах. У п'яти провінціях викладають українську мову. У Канаді встановлено пам'ятники київському князю Володимиру, Тарасу Шевченку, Лесі Українці, Василю Стефанику, Івану Франку, жертвам голодомору 1933 року; на пам'ять про жертви Чорнобильської трагедії посаджено дуб. Символом української громади в Канаді стала величезна 20- метрова писанка у Веґревілі. Українська діаспора має великий вплив на соціально-економічне життя країни. Ці люди ніколи не забувають зем­лю, де народились чи де народились їхні батьки.

 

Група 2. Система освіти в Канаді. Соціальна політика та добробут

У країні неповна середня освіта обов'язкова і безплатна. Канадська система освіти заснована на традиційній англійській системі. Діти відвідують школу з п'яти років. Система освіти залежить від провінції та включає шість-вісім років навчання в початковій школі, чотири-п'ять років у середній та від трьох до чотирьох років в університеті. Навчальні програми дають лише базові знання, спрямовані на самостійну роботу. Дітей вчать знаходити інформацію самостійно, вже з перших класів вони проводять досліди, експерименти (на­приклад, вирощують з гусениць метеликів, спостерігаючи стадії їх перетворень). Діти активно користуються бібліотекою, шукають інформацію за допомогою комп'ютера. Кожному учневі наприкінці навчального року видають документ, де записано його досягнення і проблеми, над якими потрібно працювати. Повну середню освіту учні отримують у 17-19 років. Крім загальноосвітніх шкіл, є школи при університетах для обдарованих дітей, приватні школи. Вищу освіту одержують в університетах, які є в усіх провінціях. Найбільші - Торонтський та Монреальський. проживання. Наприклад, у Торонто сім'я з двох осіб отримує до 1000 доларів на місяць. Допомогу виплачують доти, поки людина не знайде собі роботу. Людину, яка живе лише на таку допомогу, в Канаді вважають невдахою. Канада - держава з високим річним доходом на душу населення - близько 24 тис. доларів США. За оцінкою експертів ООН, у 2006- 2007 рр. Канада посіла перше місце за якістю життя.

 

Група 3. Канадсько-українські відносини

Українська діаспора в Канаді — одна з найчисленніших(понад 1 млн чоловік). У 90-ті роки українсько-канадська діаспора збільшилася за рахунок притоку нових емігрантів, а також через те, що чимало громадян Канади після проголошення незалежності України уперше визнали своє українське походження.Найбільше жителів українського походження проживає у провінціях Британська Колумбія, Саскачеван, Онтаріо, Альберта, Манітоба, Квебек. Після розпаду СРСР Канада вітала утворення нових незалежних держав. Однією з перших — 2 грудня 1991 р. — вона визнала незалежність України та встановила з нею дипломатичні відносини. У січні 1999р. прем’єр-міністр Канади Жан Кретьєн відвідав Україну. Візит завершився підписанням семи двосторонніх угод та меморандумів.

Представники української діаспори утворили ряд своїх організацій:

1.Конгрес українців Канади (КУК) — національна координаційна рада, що об’єднує більшість українських політичних, громадських і церковних організацій;

2.Товариство об’єднаних українських канадців (ТОУК) — громадсько- політичний координаційний орган.

У Канаді 47 % української діаспори — православні, 32 % — греко-католики, 21 % — римо-католики. Тут виходять українські газети і журнали: «Український голос», «Новий шлях», «Життя і слово», «Батьківщина». Після проголошення незалежності з’явилося чимало нових можливостей для розширення культурно-освітніх, наукових зв’язків канадських українців з Батьківщиною. Налагоджуються зв’язки бізнесменів Канади з Україною, українськими економічними центрами.

У Канаді встановлено пам’ятники М. Шашкевичу, І. Франку, Т. Шевченку, Лесі Українці, В. Стефанику, жертвам Голодомору, Чорнобилю, писанці.

Дипломатичні відносини між Україною і Канадою встановлено 27 січня 1992 року. Розширюють і поглиблюють співпрацю в політичній, економічній та науково-технічній сферах. У політичній сфері відносини забезпечує До­говір про дружбу і співробітництво та Декларація про особливе партнерство.

В економічній сфері відзначають помітне зростання зацікавленості з боку канадських ділових кіл до інвестиційних проектів в Україні, переважно в таких важливих галузях, як паливно-енергетичний комплекс, сільське господарство. Успішним є і проект показової саскачевансько-української ферми площею близько 3000 гектарів, яка розташована в головному селекційному центрі - Переяславі-Хмельницькому. Тут демонструють найсучасніші технології та методи розведення великої рогатої худоби, техніки використання пасовищ і вирощування люцерни. Українські фахівці вивчають північноамериканське обладнання і методи господарювання. Встановлено контакти з низкою канадських фірм для вивчення можливостей постачання до Канади літаків сімейства «АН». Науково-технічне співробітництво має для України пріоритетне значення. Насамперед це про­блеми використання канадських ядерних технологій на українських АЕС, а також співробітництво у ракетно-космічній галузі. Не можна недооцінити і значення гуманітарно-соціальних, культурних, освітніх, спортивних зв'язків між Україною і Канадою. Цьому великою мірою сприяє мільйонна українська діаспора в Канаді. Українсько-канадські відносини носять прогресивний характер і сприяють підвищенню рівня розвитку економіки нашої держави.

Група 4 Проблема Квебеку

У 60-ті рр. ХХ ст. провінція Квебек почала претендувати на збільшення своєї частки в політичному та економічному житті Канади. У провінції з’явилися сепаратистські організації, які виступали за відокремлення Квебеку від Канади. Деякі із сепаратистськихорганізацій діяли терористичними методами. Найяскравішим проявом сепаратистських настроїв населення Квебеку стало бойкотування візиту британської королеви Єлизавети ІІ 1964 року.

Частково проблему Квебеку намагався розв’язати лідер ліберальної партії франко-канадець П. Трюдо, якого 1968 р. було обрано прем’єр-міністром Канади. З його ініціативи 1969 р. парламент ухвалив закон про надання французькій мові статусу другої державної на федеральному рівні. Значно більше франко-канадців ставали державними службовцями.

На потреби розвитку провінції почали виділяти додаткові кошти. Сьогодні «квебекський націоналізм» здебільшого має «лінгвістичну» спрямованість і цілком позбавлений ксенофобського, расового відтінку.

Складання тез за розповіддю

У Канаді проживає 44 % англомовного населення і 28 франкомовного

населення, переважна частина франкомовного населення проживає у провінції Квебек (82 % населення провінції);

  • провінція економічно розвинена, але існує чимало проблем (безробіття серед франкомовного населення, перевага в бізнесі належить англомовному населенню);
  • 1968 р. була створена Квебекська партія, метою діяльності якої є вихід Квебеку із Канади, було утворено Фронт визволення Квебеку, який здійснює терористичні акти проти урядовців та англомовного населення;
  • 1980 р. було проведено 1-й референдум (40 % проголосувало за вихід із Канади);
  • Канадський уряд іде на поступки, здійснює дуже гнучку політику, акцентуючи зусилля на запровадженні двомовності у провінції. Тому 1982 р., коли в державі відзначали свято Конституції, де були відсутні положення про рівноправ’я франко- канадців та англо-канадців, у Квебеку були приспущені прапори на знак трауру;
  • 1995 р. було проведено 2-й референдум (49,4 % проголосували за вихід із Канади), але виникли проблеми — індіанці та ескімоси, які живуть у Квебеку, загрожують виділити свої резервації в разі виходу провінції зі складу Канади.

VI. Контрольно-оцінювальний етап

Учитель. Сьогодні ми ознайомились з історією, культурою, економікою Канади, часточку яко створено руками нашого багатостраждального на роду, який, шукаючи кращої долі, покинув рідщ землю.

Прийом «Дискусія»

·        Чи є якась користь мені як громадянину України та моїй державі у вивченні Канади?

Учитель. Як ви переконалися, Канада - дивовижна країна, в якій багато чого є не зрозумілого для нас. Канаду не можливо і не потрібно копіювати Канаду можна використовувати немовби дзеркало, в якому відбиваються достоїнства та недоліки того, хто в нього дивиться. Хотілося б, щоб після цієї подорожі кожен з нас об'єктивно оцінив свої достоїнства та замислився над тим, як позбавитися своїх недоліків.

Географічний диктант «Канада»

Вставте пропущені слова:

1. Площа Канади становить... тис. км2.

2. Населення Канади... млн осіб.

3. За національним складом країна - ...

4. Канада забезпечена такими ресурсами, як ...

5. Господарство країни має... оснащеність.

6. Тип господарства Канади - ...

7. 90 % продукції виробляють у межах... промислового поясу.

8. Галузі спеціалізації Канади ...

9. Більшість енергії виробляється на ... електро­станціях.

10. У машинобудуванні значна частка належить ...

11. У Канаді створений потужний хімічний комплекс, який випускає ...

12. В агропромисловому комплексі зайнято майже... економічно активного населення.

13.Назвіть найбільші промислові центри та їх головну спеціалізацію.

Самооцінювання та оцінювання учнів

VII. Підсумок уроку

VIIІ. Домашнє завдання

Читати §    , відповісти на запитання в кінці параграфа.

docx
До підручника
Всесвітня історія (рівень стандарту, академічний) 11 клас (Полянський П.Б.)
Додано
25 лютого 2019
Переглядів
2430
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку